Vodkapasta
4 port
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 160 g pancetta- eller bacon, tärnad
- 1 msk olivolja
- 1 dl tomatpuré
- 1 dl vodka
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 400 g pasta
- 1/2 kruka basilika, funkar med torkad också om man inte har färsk hemma
Gör så här:
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och pancetta tillsammans i olja i en medelvarm stekpanna ca 5 min. Häll i vodkan och låt koka ca 1 minut. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ca 2 min.
- Tillsätt grädden och låt såsen sjuda ca 3 min. Krydda med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan men spara 1–2 dl av kokvattnet.
- Repa och strimla basilikan. Blanda pastan med såsen. Tillsätt ca 1 dl kokvatten och basilika. Vänd ihop, lägg upp på ett fat eller en stor skål. Servera direkt med riven parmesan.

Inspiration: Allt om mat Foto: Privat