Konfirmation den 25/4-2009 i Vedby Kyrka

Skrivet 2009-04-27 Klockan 09:47:05

Ja nu är konfirmationen gjord med alla dess förberedelser, ungdomarna som konfirmerades var jätteduktiga och det var mycket trevligt. Efteråt samlades alla på trappan utanför församlingshemmet för fotografering.



I bilen hem var det en mycket lycklig Nellie och all nervositet hade släppt.



Mycket presenter pengar och blommor blev det.



Men den stora frågan har länge varit "Vad ska jag få av mamma och pappa?", det har hon faktiskt inte haft en aning om. Och det är inte lätt att hitta på en alldeles speciell present till en hästtjej som bara vill ha pengar. Nellie gav själv uppslaget när vi var i Göteborg på Horseshow, där stod vi och tittade på tavlor av hästar och då sa hon
" Tänk om man kunde fått målat av Flickan och Diddi". Hm ja tänk om, tänkte hennes mamma (jag alltså). Så jag frågade Lotta (www.njutbarahem.blogg.se ) om hon kunde tänka sig att måla av våra hästar och tänk det kunde hon. Och här är resultatet som gjorde Nellie jättelycklig.



Ett stort tack till alla som var med och gjorde Nellies konfimationsdag till ett väldigt fint minne.

Tjingeling!!

Ulrika



Sås till rökt fisk

Skrivet 2009-04-27 Klockan 09:24:48

Vi bjöd på varmrökt lax i lördags på konfirmationen och förrutom varm Hollandaissås så gjorde jag två kalla såser från recept som jag fått av en kollega, de var mycket goda.

Ingrids sås med krabba    

1 dl majonäs
2 dl gräddfil
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1/4 pressad vitlök
finklippt dill+persilja
1 brk avrunnen salladskrabba

Blanda allt.




Romsås   

1 brk creme fraiche
2 dl gräddfil
1 brk á 100 g stenbitsrom

Rör ihop allt



Jordgubbstårta

Skrivet 2009-04-27 Klockan 09:14:20

Detta är recept på 25-30 bitar då jag gjorde på 1½ sats.

6 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Fyllning:
Vaniljkräm gjord på 4 dl mjölk
ca 2,5 dl vispgrädde
ca 1 l jordgubbar

Garnering:
ca 2,5 dl vispgrädde
½-1 l jordgubbar
samt valfri dekoration

Smörj och bröa en rund stor form, 2½-3 l.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten och blanda om väl. Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Stjälp upp kakan och låte den svalna.
Gör vaniljkrämen efter receptet på paketet och låt stå i kylen en stund.
Vispa all vispgrädde tillsammans med lite strösocker. Mosa jordgubbarna till fyllningen och blanda med hälften av grädden.
Dela tårtbottnen i tre delar lägg vaniljkräm i första lavet och grädde/jordgubbsblandning i andra, lägg på översta delen och garnera.

Lycka till!




Chilikyckling

Skrivet 2009-04-19 Klockan 21:38:32

4 port

4 kycklingfiléer
2 dl creme fraiche paprika/chili
2½ dl matlagningsgrädde
2 buljongtärningar
riven ost, gärna texmex

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsäker form och smula över buljongtärningarna.
Klicka ut creme fraichen över kycklingfileérna (jag delade filéerna i mindre bitar)
Häll i matlagningsgrädden
Strö över den rivna osten
Gratinera på 200* i 30-40 min
Servera till klyftpotatis och strimlad paprika.

 Foto:privat

recept från www.monika.nu



Sköna söndag

Skrivet 2009-04-19 Klockan 21:29:26

Ja det blev en härlig söndag trots att det var väldig kallt och mulet i morse.

Som jag skrev innan blev ju inte välaturen så lyckad men men men NOVA här i byn är nog dotterns och mannens nya favoritaffär. Så fort vi kom in i affären såg Nellie en top, -den provar jag mamma, sa hon, sen var det klart. Byxor hade hon ju hemma, hon köpte även en jättesöt blus. Maken fick hem två skjortor, ett par byxor plus diverse nödvändigheter. På SkoRönne hittade Nellan inte ett utan TVÅ par skor (kryss i taket) hon som har så svårt att hitta skor. Det är bara till att konstatera att man ska kolla lokalt först INNAN man drar till Väla.
Marcus konfirmation var trevlig med vääääldigt god smörgåstårta. Till Nellies stora förtjusning fanns det spettekaka och Jeppe åt av den underbart goda tårtan, hm ja kanske lite för mycket för det sista av den ANDRA stora biten kom över på min tallrik,hm.


Ha de!

Tjingeling!!!


Fredagsklagan...........

Skrivet 2009-04-17 Klockan 21:25:45

Visst får man klaga och gnälla ibland, eller?????? Vi har just lagt en hel fredagskväll på Väla för att hitta kläder till make, dotter och son för vi ska ju på konfirmation i morgon. Enkel match tänkte jag..............JOVISST. Hmm, borde jag inte ha lärt mig, ingenting är enkelt när det gäller vår familj. Jeppe hittade på studs, yes en klar. Men men de andra två, en ville inte prova nåt!!!!!!! Den andre provade o provade o provade................tar det aldrig slut tänkte jag och vi kom hem med........ja just det NADA!!!!!!!
Så vad händer nu med min välplanerade lördag, jo vi hoppas att NOVA här i byn har något annars blir det till att tuta och köra till Famillia...............

Bevare mig väl!


Låda Italiano

Skrivet 2009-04-15 Klockan 21:11:53

En rätt som Nellie har ätit ett par gånger hemma hos några av våra kompisar och som hon har blivit stormförtjust i. Det har varit ett evigt tjatande från hennes sida den jag fick receptet om när jag skulle göra denna mat och ikväll blev det. Detta blir absolut en favorit hemma hos oss även mamma och mina svärföräldrar gillade detta.

Låda Italiano          4 port

ca 150-200 g spagetti
salt, vatten

Stuvning:
100 g bacon
1 brk tonfisk ca 200 g
1 gul lök
½ dl klippt persilja
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1½ dl grädde
1 ägg

Tillbehör:
2 tomater
1-2 dl riven ost

Koka spagettin knappt mjuk. Spola den med kallt vatten och låt den rinna av. Dela baconskivorna och gör detsamma med tonfisken. Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och lägg först i baconet. När det har blivit hett i pannan, lägg i tonfisk, lök och persilja. Fräs alltsammans en stund.
Strö över mjölet och späd med mjölk och grädde. Låt koka 3-5 min. Tag kastrullen från värmen och rör i ägget. Lägg den kokta spagettin i en smord form. Häll stuvningen över. Skär tomaterna i skivor och lägg över. Strö riven ost på toppen och sätt formen i 250* i ca 15 min. Strö klippt persilja över anrättningen.



Currykorv med ananas

Skrivet 2009-04-14 Klockan 20:51:57

4 port

600 g falukorv gärna med jalapeno
1 lite burk ananas ca 140 g

Sås:
1 purjolök
2 tsk curry
½ msk smör
400 g passerade tomater
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm chilipeppar
1 tsk malen ingefära
1 dl riven ost

Gör så här:


Sätt ugnen på 225*

Skiva korven och lägg den i en ugnsäker form. Strimla purjolöken. Häll av vätskan från ananasringarna, skär dem i bitar och lägg dem på korven.

Fräs purjolöken med curryn, tillsätt resten av ingredienserna till såsen och häll den över korven. Strö över osten. tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

Servera med kokt ris blandat med jordnötter.




Påskahoppningar hos ÅPK

Skrivet 2009-04-13 Klockan 21:55:03

Idag har det varit sedvanliga påskahoppningar hos Åsbo ponnyklubb, det är en tävling för endast medlemmar. Nellie älskar klubbtävlingar för då kan hon även tävla sin älskade B-ponny flickan, som hon egentligen är för gammal för att tävla.
Två kategorier har man, maskeradhoppningen där alla ska vara utklädda och påskaägget. För Nellie var det en riktigt bra dag och det tycker jag verkligen att hon är värd efter att ha haft en väldigt tuff tid. Hon vann maskeradhoppningen med Flickan och blev sjua med Diddi. I Påskaägget blev hon delad tvåa med flickan och sexa med Diddi.



De var utkädda till EM mästare i gymnstik




En mycket stolt ponny med sin ryttare vid prisutdelningen i maskeradklassen




Det var en trött men lycklig Nellie vi åkte hem med efter dagens tävlingar.




Tjingeling!!!


Carinas Pastasallad

Skrivet 2009-04-13 Klockan 21:43:05

Detta är bland den godaste pastasallad jag vet, ännu ett recept som jag har fått av min kusin Carina. Ser tyvärr lite blek ut på bilden men den är supergod. Vi hade den till grillat kött i går kväll.

4 port

350 g pasta
3 dl gräddfil
1 dl majonäs
½ dl sirap
1 hackad scharlottenlök
1 msk curry
salt
1 grovrivet äpple

Koka pastan
Blanda alla ingredienserna till "dressingen" , blanda i den kokta pastan.

Ät och njut!!



Grönsaksterrine med två smaker

Skrivet 2009-04-13 Klockan 21:36:10

En väldigt god Grönsaksterrine som passar att ha på buffebordet. Fick receptet på en förskola där min dotter gick, de hade julbord med pyssel varje jul för föräldrar och barn. Mycket mycket trevlig.

10 port

500 g broccoli
500 g morötter
salt
vatten
10 ägg
vit- eller svartpeppar

Dela broccolin i mindre bitar. Skala och skiva morötterna. Koka grönsakerna var för sig i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt allt rinna av och svalna.
Kör broccolin i mixer tillsammans med sex av äggen till en slät massa. Smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan.
Kör morötterna i mixern med resterande fyra ägg till en slät massa. Smaka av med salt och peppar.
Klä en form med (1½ l) med plastfilm. Häll i hälften av broccolipurén, därefter all morotspuré och slutligen resten av broccolipurén. Vik över plastfilmen så att allt täcks. Ställ i vattenbad och grädda terrinen i 150* ugnsvärme ca 1½ timme. Låt rätten svalna ordentligt innan den stjälps upp. Servera med en god vitlökssås till.



Janssons frestelse

Skrivet 2009-04-13 Klockan 21:21:25

5-6 port

1 kg vinterpotatis (12 medelstora)
3 gula lökar (ca 250 g)
25 ansjovisfiléer
3-4 dl kaffegrädde eller 2 dl vispgrädde+1-2 dl mjölk ( går bra med matlagningsgrädde)
(ströbröd)
ca 2 msk margarin eller smör

Sätt ugnen på 225*.
Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor.
Fräs gärna löken i lite av fettet.
Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsäker form, börja och sluta med potatis.
Häll över hälften av grädden och ev lite av anjovisspadet. Strö ev över ströbröd och lägg små fettklickar överst.
Grädda mitt i ugnen ca 45 min tills potatisen är mjuk. Häll på resten av grädden mot slutet av gräddningstiden.



Delikatessköttbullar

Skrivet 2009-04-13 Klockan 21:12:55

4-5 port

500 g blandfärs
2 medelstora kokta kalla potatisar
1 liten gul lök
1 ägg
1½ tsk salt
2 krm malen kryddpeppar
1½ dl kaffe- eller matlagningsgrädde

Stekning:
2-3 msk margarin eller smör

Passar att servera som "småvarmt" på en buffé.

Riv potatisen fint. Skala och hacka löken fint alternativt riv den och fräs i lite av fettet.
Blanda färsen med potatis, lök, ägg, kryddor och grädde. Forma valnötsstora bullar och bryn dem runt om i en stekpanna, vill du kan du eftersteka dem i en gryta 3-4 min.



Krämig Potatisgratäng med vitlök och ost

Skrivet 2009-04-13 Klockan 21:04:21

En mycket barnvänlig potatisgratäng då där inte är någon gul lök i, men ack så god.

Krämig Potatisgratäng med Vitlö och Ost    4 pers

1 kg potatis
2 dl riven ost
2 dl stark grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde (går bra med matlagningsgrädde)
1 vitlöksklyfta
salt o peppar

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 225*

2.Skala potatisen och skär den i tunna skivor

3. Varva potatis coh ost i en smord ugnsäker form. Salta och peppra mellan lagren

4. Blanda buljong, grädde och krossad vitlök, häll över potatisen

5. Sätt in formen i ugnen och grädda ca 50 min, tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.



Nu är grillsäsongen igång även hemma hos oss

Skrivet 2009-04-09 Klockan 22:41:00

Ikväll blev det årets första grillning och efter barnens bönande blev det flintastek och till den hade vi CousCous sallad som passar oerhört bra till grillat kött. Receptet har jag fått från min kusin Carina.

Stek paprikor i olika färger samt rödlök i olja och sweet and sour chilisås , låt det puttra länge.

Gör couscous, slå på lite extra vatten när det är klart, slå upp i en bunke när det är lite kallt.

Blanda de stekta grönsakerna och couscousen. Lägg i tärnad fetaost och skivade soltorkade tomater i blandningen.

Servera gärna till någon god kall sås.



Påskfint

Skrivet 2009-04-09 Klockan 22:32:09

Jag går gärna in i Susanne´s inredningsbutik här i byn för jag tycker där finns så många fina och mysiga saker till hemmet, men oftast när jag går in där så är det för att köpa till någon annan. Igår bestämde jag mig för att nu skulle jag köpa något till oss själva för att ha nu till påsk. Det blev denna lilla söta påskdekoration som nu pryder vårt köksbord.



Blev även lite annat smått o gått som behövdes.

Tjingeling!!!



Fiskgratäng

Skrivet 2009-04-06 Klockan 21:21:38

Fiskgratäng 

4 port

600 g torskfilé 
12 st potatisar 
½ dl  margarin 
4 dl skalade räkor 
5  dl mjölk 
4 tsk maizenamjöl
dill 
4 dl vatten
salt
vitpeppar
fransk örtkrydda

  • Koka upp 2 dl mjölk.
  • Tillsätt 4 dl vatten och dill.
  • Red med maizenaredning och smaksätt med salt , vitpepparoch fransk örtkrydda.
  • Lägg fisken i en gratängform.
  • Gör mos på resten av mjölken och fettet.
  • Lägg moset runtom fisken.
  • Häll såsen över fisken och strö över räkorna.
  • Gratinera i ugn 25-30 minuter på 175 grader tills moset fått färg.
  • Servera med grönsallad och gröna ärter


(foto:privat)




Pasta Carbonara

Skrivet 2009-04-05 Klockan 20:47:46

Här kommer ett mycket enkelt egetkomponerat recept på Pasta Carbonara

4 port

4-500 g spagetti

4 ägg
2½ matlagningsgrädde light
salt peppar
50 g riven parmesanost
2 pkt tärnad bacon

Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen
Bryn baconet utan extra fett och lägg det på hushållpapper efter stekning så att fettet rinner av
Vispa äggen och blanda i grädde, kryddor, ost och bacon.
Häll såsen över den färdigkokta pastan och blanda runt.

Servera gärna lite riven ost och en sallad till.



Äntligen uppe på hästryggen igen (tycker Nellie)

Skrivet 2009-04-05 Klockan 20:41:06

Ja denna söndag är nog världens mest efterlängtade söndag, äntligen fick Nellie börja rida igen efter sin luftfärd som slutade på sjukhuset förra lördagen. Lite nervöst var det allt (i alla fall för mamma) men båda hästarna reds även om det blev i ett lugnt tempo. Vill ju inte ha någon skada på hästarna nu och de har ju vilat i en hel vecka precis som lille ryttarinnan



Visst var det skönt att se Nellie lycklig igen. Igår var det stora hjälmletardagen ,damen ifråga är ju lite kräsen men en ny JW är beställd samt att det blev en hjälm att ha till vardags.

Tjingeling!!!


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se