Äpplemos med vanilj

Skrivet 2010-09-30 Klockan 22:16:38

1 kg    äpple(n)
2 dl     vatten
0,5 st  vaniljstång
1,5 dl  strösocker
1 tsk   atamon, flytande, konserveringsmedel

Tillagning

ca 7 - 8 dl

1. Skala, kärna ur och skär frukten i bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten.

2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg även i den urskrapade stången. Låt det sjuda i 30 minuter. Rör då och då.

3. Rör i sockret och rör försiktigt tills det smält. Tag av kastrullen från värmen och rör i Atamon. Häll upp i varma och rena burkar eller frys moset när det kallnat.



(Källa: www.tasteline.com, foto:privat)


Hallonkaka

Skrivet 2010-09-30 Klockan 22:11:26

8-10 bitar

200 g smör
2½ dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1½ dl hallon

Garnering:
hallon, florsocker

1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda  bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och vetemjöl.

2. Rör ner mjölblandningen i smeten tillsammans med gräddfil. Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, 1½ liter.

3. Strö över hallonen och klicka på resten av smeten. Grädda i 175* ca 45 min. Låt kakan stå i formen 10 min innan den stjälps upp. Garnera med hallon och florsocker.



(foto:privat)


Gratinerad Köttfärspasta

Skrivet 2010-09-30 Klockan 21:57:52

Ingredienser

4 port

4 port
250 g penne
400 g köttfärs
Arla smör
1 purjolök
1 tsk salt
2 1/2 dl tomatsås, t ex färdig pastasås
2 dl Kelda® Pastasås Mild ost

Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Koka pastan. Stek köttfärsen i smör i en stekpanna och rör så att den smular sig. Strimla purjolöken och låt den fräsa med. Krydda med salt och rör i tomatsåsen. Varva pasta och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Ringla över ostsåsen. Gratinera i övre delen av ugnen 5-10 min. Servera med sallad.



(Källa: www.arla.se, foto:privat)


Falukorvslåda med dijonsenap

Skrivet 2010-09-30 Klockan 21:49:12

  • Portioner: 4
  • Ingredienser

    Gör så här

     

    Koka pasta, enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan. Skala, halvera och skär gul lök i strimlor. Dela, kärna ur och skär paprika i strimlor. Skär falukorv i strimlor. Fräs lök och paprika i 2 msk olivolja ca 3 minuter. Blanda i falukorven och fräs ytterligare 2–3 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Sätt ugnen på 225°C. Blanda pastan med korvfräset i en smord och ugnssäker form. Vispa ihop ägg, dijonsenap, vispgrädde, mjölk och riven ost i en bunke. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Häll blandningen över pastan och blanda försiktigt. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter tills äggstanningen har stannat och rätten har fått fin färg. Strö över lite strimlad persilja. Servera gärna med en grönsallad.



    Källa:Buffé nr 9 2010, foto:privat



    Sillatårta

    Skrivet 2010-09-30 Klockan 21:23:03

    Detta är en av de godaste Sillatårtor som finns...........MUMS

    10-12 bitar, ca 8 pers

    4 halvor polarkaka
    1½ dl gräddfil
    2 dl creme fraiche
    1 msk vitvinsvinäger
    2 msk mild senap
    4 kokta, hackade ägg
    dill, svartpeppar och salt
    2 brk hackad ansjovis

    Blanda ihop ingredienserna. Lägg två halvor polarkakor till "en tårta" och bred över det mesta av röran. Lägg sedan på två halvor till och bred ett tunt lager röra på.

    Dekorera tårtan med:

    rödlök
    gräslök
    rädisor
    4 ägg, gulan och vitan hackas var för sig.

    Om tårtan skall ätas på kvällen - gör den på förmiddagen - så den får stå och dra. Vill man göra tårtan till fler personer kan man dubbla röran och lägga fler polarkakor ovanpå.



    (foto: privat)


    PlommonKaka

    Skrivet 2010-09-30 Klockan 21:12:09

    En kollega på jobbet bjöd på en väldigt god plommonkaka en fredag, jag fick receptet. Det blev min väldigt duktiga son som gjorde denna kakan till sin pappas födelsedag, blev mycket uppskattad av gästerna. Jesper bytte dock ut plommona mot rabarber och det gick lika bra.

    2 ägg
    2 dl socker
    2½ dl mjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    plommon, äpple eller rabarber
    smör att hyvla
    pärlsocker
    (kanel)

    Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör samman det. Smörj och bröa en rund kakform och häll i smeten. Skala,kärna ur och halvera plommona (äppplen, rabarber) Lägg plommona på smeten. Hyvla rejält med smör över (osthyvel) så att det täcker kakan. Strö över pärlsocker. (även kanel till äpple och rabarber)

    Grädda i 175-200* 30-40 min



    (Källa: Ann-Sofie, foto:privat)


    Cannelloni fylld med kycklingröra

    Skrivet 2010-09-30 Klockan 20:55:34

    Ingredienser

    12 st Cannelloni
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    2 kycklingfiléer
    1 msk Norrmejerier Smör
    3 små paprikor i olika färger
    4 dl Pastagrädde
    2 dl Mjölk
    2 dl riven Västerbottensost
    salt och peppar

    Beskrivning

    Sätt ugnen på 175°. Finhacka lök och vitlök. Skär kycklingköttet i små tärningar. Skär paprika i tärningar. Stek löken mjuk i lite av smöret. Tillsätt paprika och kyckling och stek klart. Smaka av med salt och peppar. Fyll cannellonin med kycklingfräset och lägg dem på rad i en ugnsfast smörd form. Blanda pastagrädde med mjölk och häll över cannellonin. Strö över osten och gratinera ca 40 minuter.



    (Källa: www.vasterbottenost.com, Foto:privat) 



    Ulrika´s Risotto

    Skrivet 2010-09-28 Klockan 08:48:11

    4 port

    6-8 dl kokt ris
    2 små lökar
    1 röd paprika
    1 brk gröna ärter
    2 msk margarin eller smör
    1 tsk curry
    några korvar och lite kött
    lite vatten
    mango chutney, efter smak

    Fräs lök och paprika tillsammans med curryn i en kastrull. Lägg i den skivade korven och det hackade köttetoch låt det fräsa med. Blanda i ris och häll på lite vatten så att det inte bränner. Häll i mango chutney och blanda om allt, lägg i ärterna mot slutet och låt allt bli varmt.

    Servera med tomatsallad eller finrivna morötter.



    (Källa: Eget, foto:privat)



    Tacokryddad kycklinglasagne

    Skrivet 2010-09-28 Klockan 08:39:48

    4 pers

    500 g kycklingkött (lår- eller bröstfilé)
    2 gula lökar
    1 broccoli (250 g)
    1 röd paprika
    2 påsar taco kryddmix
    1½ dl vatten
    2 dl lättcreme fraiche
    200 g philadelphiaost
    2 dl mjölk
    9 lasagneplattor
    1 dl riven ost
    olja

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 175*.

    2. Skala och finhacka löken. Skär broccolin i mindre bitar. Dela och kärna ur paprikan och skär den i mindre bitar.

    3. Skär kycklingen i lilfingerstora strimlor. Stek kyckling och grönsaker i 1 msk olja i 5 min. Tillsätt tacokryddmix och vatten.

    4. Rör i creme fraiche, färskost och mjölk. Koka upp kycklingragun.

    5. Täck bottnen på en smord form, ca 20x30 cm, med ett tunt lager kycklingragu. Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva 2 lager med ragu och plattor. Avsluta med ett tunt lager ragu. Strö över osten.

    6. Ställ in i ugnen i ca 30 min. Servera med en grönsallad med vinägrett.



    (Källa: Ica Buffé, Foto:privat)


    Strassburgare

    Skrivet 2010-09-16 Klockan 22:52:47

    50 st

    250 g smör
    1½ dl florsocker
    1½ msk vaniljsocker
    5 dl vetemjöl

    Rör smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt mjölet, lite i taget. Låt degen vila i rumstemperatur ett par timmar. Lägg den i spritspåse och spritsa ut kakor direkt på kalla plåtar. Grädda i 175* 8-10 min. Låt svalna något innan de lossas från plåten.



    Prästgårdsbullar

    Skrivet 2010-09-16 Klockan 22:45:25

    20 st

    ca 6 dl vetemjöl
    2 msk socker
    150 g smör
    50 g jäst
    3/4 dl kaffegrädde
    2 ägg

    Fyllning:
    75-100 g smör
    ½-1 dl florsocker

    Mät upp mjöl och socker i en bunke. Lägg i fettet och finfördela det. Smula jästen i en liten skål. Häll i grädden och rör ut jästen med den. Blanda ner jästblandningen och ägg i mjölblandningen. Arbeta till en deg. Kavla ut till en kaka, ca 25x40 cm.

    Fyllningen: Rör smöret mjukt med florsocker.  Bred över degen och rulla i hop från långsidan. Skär i skivor, lägg i pappersformar och låt dem jäsa övertäckta 1½ - 2 timmar. Pensla med uppsvispat ägg och strö ev på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250* 6-8 min. Låt svalna övertäckta på galler.



    Hålkakor

    Skrivet 2010-09-16 Klockan 22:28:31

    5 st

    50 g jäst för söta degar
    5 dl mjölk
    100 g rumsvarmt smör eller margarin
    1 dl vit sirap
    ½ tsk salt
    ½ msk nystött hel kardemumma
    ca 15 dl vetemjöl

    1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.

    2. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter sirapen, saltet och kardemumman.

    3. Tillsätt ca 12 dl av vetemjölet och arbeta den veka degen bara så länge att den blir slät och klumpfri. Täck med med en bakduk och låt degen vila i ca 30 min.

    4. Tillsätt reserande mjöl och knåda samman till en smidig och blank deg.

    5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i 5 lika stora bitar som formas till runda bollar.

    6. Kavla ut bullarna till platta runda kakor, ca 25 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten. Denna lilla degbit kan rullas ut till en smal längd och läggas in under brödkakan.

    7. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och pricka dem med brödnagg. Ställ dem att jäsa 40 min. Sätt ugnen på 250*.

    8. Grädda de färdigjästa bröden i mitten av ugnen i 6-7 min. Låt dem därefter kallna under bakduk.





    Ostgratinerad tacorulle

    Skrivet 2010-09-16 Klockan 22:05:43

    4-6 port

    2½ dl vetemjöl
    6 dl mjölk
    3 ägg
    1 tsk bakpulver
    ½ tsk salt

    Fyllning:
    500 g köttfärs
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 msk smör
    1 påsae tacokryddor
    3/4 dl tacosås
    1 tsk salt

    Topping
    ½ dl tacosås
    1 dl riven ost

    Servering
    guacamole
    nachips
    blandad sallad

    Ugn 250* + 275*

    1. Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt äggen och vispa sönder dem. Häll i resten av mjölken, bakpulveret och salt.  Häll smeten i en långpanna 30 x 40 cm , klädd med bakpapper. Grädda mitt i ugnen 15 min. Ta ut pannkakan och höj ugnsvärmen.

    2. Skala och hacka lök och vitlök. Brys färs och lökhack i smör i en stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt röran koka upp.

    3. Bred köttfärsen över den varma pannkakan. Gör en rulle, rulla samman så hårt det går med hjälp av bakpapperet. Ta bort papperet.

    4. Lägg rullen på ett nytt bakpapper . Bred över tacosås och strö över ost. Gratinera rullen mitt i ugnen 7-8 min.





    (foto:privat)


    Läckert Grovbröd

    Skrivet 2010-09-16 Klockan 21:26:37

    2 bröd

    Dag 1

    1 dl rågkross
    1 dl vetekross
    1 dl linfrön
    1 dl kruskakli
    2 dl solrosfrö
    ev 2 tsk hel kummin
    3 tsk salt
    1 dl ljus sirap
    4 dl vatten

    Dag 2

    5 dl vatten
    100 g jäst
    ca 15 dl mörkt lantbrödsmjöl

    1. Dag 1: Mät upp alla de torra ingredienserna samt sirapen i en bunke. Koka upp vattnet och häll det hett över de torra ingredienserna. Rör om och låt bunken stå övertäckt till nästa dag.

    2. Dag 2: Låt vattnet sjuda upp och häll det över den grova blandningen. Rör om och låt det stå en kort stund tills blandningen håller fingervarm temperatur.

    3. Smula ner jästen i blandningen och rör om . Blanda ner lantbrödsmjölet och arbeta samman till en slät och smidig deg.

    4. Smörj två avlånga 1½ l bakformar och klicka ner degen i formarna. Släta till ytan med vattensköljd hand. 

    5. Ställ bröden att jäsa 20 min. Sätt ugnen på 225*.

    6. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 min. Stjälp upp bröden och låt dem kallna inlindande i bakduk.



    (foto:privat) 


    Anna-Lenas Tebröd

    Skrivet 2010-09-16 Klockan 20:58:35

    ca 25 bullar

    3 dl + 2 dl mjölk
    1 dl linfrön
    1½ dl havregryn
    50 g jäst
    2 dl lätt creme fraiche
    1 tsk salt
    3 msk ljus sirap
    1 tsk bakpulver
    10 dl vetemjöl

    Gör så här:

    1. Koka upp en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.

    2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37*. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig och tillsätt resten av mjölken, gröt, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.

    3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor  med mått, ca 8 cm i diameter som läggs på bakpappersklädda plåtar. Nagga bröden och låt jäsa ytterliggare 15 min.

    4. Sätt ugnen på 225*. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.



    (foto:privat)


    Godmorgonbullar

    Skrivet 2010-09-16 Klockan 20:44:55

    Dessa bullar blev fullkomligt älskade av barnen och vad slår alldeles varma goa bullar på morgonen......

    ca 15 st

    25 g jäst
    2 dl kall mjölk
    2 dl kallt vatten
    2 tsk salt
    1½ tsk socker
    2 ägg
    75 g rumsvarmt smör eller margarin
    ca 11 dl vetemjöl

    Pensling:
    1 ägg
    vallmofrö

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölken och vattnet och rör om tills jästen harlöst sig.

    2. Tillsätt saltet, sockret och äggen. Klicka ner det rumsvarma matfettet. Tillsätt sist vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.

    3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd som skärs upp i mindre bitar. Forma degbitarna till släta bullar.

    4. Lägg bullarna i en bakpappersklädd långpanna som mäter 25x40 cm. Sätt långpannan i en stor plastpåse som fylls med luft så att plasten inte stöter mot bullarna och fastnar, eller täck  bullarna med en fuktig bakhandduk. Ställ kylskåpskallt att jäsa över natten.

    5. Nästa morgon: Sätt ugnen på 250*. Ta fram bullarna och ta bort plast eller bakduk.  Låt dem bli tempererade  medan ugnen stiger i grader.

    6. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppsvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 min.



    (foto:privat)


    Klassiska tekakor

    Skrivet 2010-09-15 Klockan 23:39:33

    25 st

    5 dl vatten
    50 g jäst
    100 g smör
    3/4 dl socker
    1½ tsk salt
    14-15 dl vetemjöl

    1. Värm upp vattnet fingervarmt.

    2. Lös upp jästen i det ljumma vattnet, tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta degen i maskin på låg fart i ca 8 min eller tills degen är elastisk. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.

    3. Dela degen i 25 bitar och forma dem till runda bullar. Kavla ut till rundlar, ca 1 cm tjocka. Placera på bakpappersklädd plåt.

    4. Nagga med en gaffel och låt jäsa 30-40 min under bakduk.

    5. Sätt ugnen på 250*.

    6. Grädda tekakorna ca 5 min eller tills de fått fin färg.



    Päronpaj

    Skrivet 2010-09-15 Klockan 23:31:14

    4-6 pers

    100 g smör
    2 dl vetemjöl
    2 msk vatten

    Fyllning:

    100 g smält smör
    1½ dl socker
    1½ dl vetemjöl
    rivet skal av 1 citron
    4 mogna päron eller 1 burk päronhalvor

    1. Hacka samman smöret och mjölet till pajdegen. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Kavla ut den och klä en pajform, ca 23 cm. Ställ formen kallt ca 30 min.

    2. Sätt ugnen på 175*. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

    3. Blanda smör, socker, mjöl och rivet citronskal till en smuldeg. Skala och skär päronen i klyftor.

    4. Lägg päronklyftorna i pajskalet och smula över degen. Grädda i nedersta delen i ugnen i 30-35 min. Servera pajen ljummen vaniljsås, vispad grädde eller glass.



    (foto: privat)


    Korv på Mikaels vis

    Skrivet 2010-09-15 Klockan 23:19:54

    4 port

    500 g falukorv
    1 msk senap
    10-12 skivor ost, gärna parmesan
    lite smält smör
    2 msk tomatpuré
    3 msk ketchup
    vatten
    1 pkt (140 g) bacon

    Gör så här:

    Lägg korven i en ugnsäker form, snitta den med ca 3 cm mellanrum. Fördela senap i snitten och stoppa ner ostskivorna. Pensla med smör. Blanda tomatpuré och ketchup med lite vatten. Fördela över korven. Placera ut baconskivorna. Grädda i 175* ca 30-40 min.



    (foto: privat)


    Tacogratäng mexicana

    Skrivet 2010-09-15 Klockan 23:12:42

    4 port

    1 brk 200 g lätt creme fraiche
    200 g färskost (gärna creme bonjour)
    smör eller olja
    500 g köttfärs
    2 msk tomatpuré
    1 påse tacokryddor
    2-3 krm sambal oelek
    1 liten purjolök, strimlad
    50 g riven ost, smakrik

    Gör så här:

    Blanda creme fraiche och färskost. Bred ut hälften i en smord ugnsäker form. Blanda färsen med tomatpuré, tacokryddor och sambal oelek. Tillsätt ev. några droppar vatten. Fördela färsen i formen. strö över purjolöken.
    Blanda resten av ostblandningen med den rivna osten. Bred den över färsen. Sätt in rätten i 225* värme i ugnen och grädda 15-30 min. Tiden beror på hur tjockt färslagret är.



    (foto.privat)


    Potatissallad

    Skrivet 2010-09-15 Klockan 23:01:54

    ca 6 pers

    1½ kg kokt, kall potatis
    ½ purjolök
    2 askar cocktailtomater, 500 g
    200 g sockerärter
    150 g fetaost
    1 dl svarta oliver

    Dressing:
    2 påsar italiensk dressingmix
    1 dl neutral olja
    ½ dl vatten

    1. Dela potaisen i bitar. Strimla purjolöken fint och dela tomaterna. Förväll sockerärterna. Blanda potatis, lök, tomater och sockerärter.

    2. Rör ihop dressingmixen med olja och vattern. Blanda med salladen. Smula över fetaost och strö över oliver, (då jag inte gillar oliver så uteslött jag dem).



    (foto:privat)



    Parmesankyckling i hett sällskap

    Skrivet 2010-09-15 Klockan 22:51:20

    4 pers

    500 g kycklingfilé
    olivolja till pensling
    50g riven parmesanost
    1 dl ströbröd
    1 msk hackad torkad vitlök
    1 krm cayennepeppar
    salt o peppar
    smör och olja till stekning

    Ajvarsås:
    2 dl grekisk yoghurt, 10 %
    1 dl ajvar relish
    salt o peppar

    Servering:
    Ugnstekta rotsaker, bulgur eller cous cous

    1. Dela kycklingfiléerna i 2-3 bitar. Blanda pamesanosten, ströbrödet och den torkade vitlöken i en djup tallrik och krydda med cayenne, salt och peppar.

    2. Pensla kycklingbitarna med olja och vänd dem sedan i ostpaneringen.

    3. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek kycklingbitarna på medelvärme ca 3 min på varje sida.

    4. Rör ihop yoghurten och ajvar relish och smaka av med salt och peppar.

    5. Servera kycklingen med ajvarsåsen, ugnsrostade rotsaker och bulgur eller cous cous



    (källa: Allers nr 49 2007, foto: privat)



    RSS 2.0
    Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
    www.pokercasinobonus.se