Stekt spätta med yoghurtsås

Skrivet 2016-10-30 Klockan 11:26:25

4 port

INGREDIENSER:


800 g potatis
500 g spätta
1 msk flytande margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 knippe sparris

Yoghurtsås:


1 äpple
20 skivor inlagd gurka
1,5 dl turkisk yoghurt 10 %
0,5-1 ask dill
1 krm salt
1 krm svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:


1. Skala och koka potatis.
2. Gör såsen: Hacka äpple och inlagd gurka i små bitar. Blanda med yoghurt, hackad dill, salt och peppar. Ställ kallt.
3. Stek fisken i margarin till fin färg. Krydda med salt och vitpeppar.
4. Koka sparrisen hastigt i lättsaltat vatten.
5. Servera fisken med potatis, sparris och kall sås.

 

 


Gnocchi och kycklingröra

Skrivet 2016-10-30 Klockan 11:21:36

 

Det här behöver du till 6 personer


2 påsar färsk Gnocchi
800 gram kycklingfile
2 1/2 dl vispgrädde
3-4 msk ajvar
1 tsk sambal oelek
salt & peppar

 

Gör så här:
Koka upp vatten till gnocchi:n.
Skär kycklingfileen i mindre bitar, fräs den klar. Vänd ner grädde, ajvar, samla oelek. Låt sjuda upp medan pastan kokar klart ( cirka 3 minuter skulle min koka ) Häll av nästan allt pasta vatten, spara ev lite om det behövs till såsen.
Vänd ihop gnocchi med kycklingröran och servera genast.

 

 


Korvsoppa med potatis

Skrivet 2016-10-30 Klockan 11:16:24

4 port
 

Det här behöver du:


smör
1 finhackad gul lök
2 stora morötter
4-5 potatisar
1/2 ring falukorv
4 msk tomatpure
11 dl vatten
2 tärningar med köttbuljong
1/2 gul paprika
3-4 msk chilisås ( smaka av hur mycket)
2 dl grädde
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
paprikapulver
salt & peppar

 

Gör så här:
Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna, potatis & korv och fräs dem.
Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Tillsätt med vatten om mycket kokar bort, och koka grönsaker mjuka. Smak av med chilisås, grädde timjan, paprikapulver & salt & peppar.

 

 


Blåbärssylt

Skrivet 2016-10-30 Klockan 11:10:11

 

Du behöver

 

  • 2 l blåbär
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl syltsocker
  • färsk vaniljstång
 

Gör så här

  1. Varva blåbär, strösocker och syltsocker i en stor kastrull.
  2. Skåra vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i kastrullen. Hetta långsamt upp under omrörning.
  3. Låt sylten koka i cirka 15 minuter. Skumma väl. Lyft upp vaniljstången.
  4. Häll upp sylten på väl rengjorda och varma burkar och förslut dem. Förvara konserverna i kylen.
 
 


Kanelbullar

Skrivet 2016-10-30 Klockan 11:03:00

Ca 40 bullar

Ingredienser



Rotsakspannkaka med skinka

Skrivet 2016-10-30 Klockan 10:24:30

INGREDIENSER:


250 g potatis
1 morot
50 g rotselleri
0,25 purjolök
3 dl mjölk 0,5%
0,75 dl vetemjöl
2 ägg
0,75 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar
0,5 förp rökt skinka
0,5 tsk flytande margarin
1 tomat
1 tsk oregano
0,5 dl riven ost 24%

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 225°.


2. Skala och riv potatis, morötter och rotselleri fint. Skölj och strimla purjon.


3. Vispa ihop mjölk och mjöl, lite i taget och knäck i ettm ägg i taget och vispa till en slät smet. Rör till sist ner saltet och krydda med svartpeppar. Blanda i grönsakerna och strimlad skinka.

4. Smörj en ugnsfast form eller långpanna med margarin. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 20 min, håll gärna lite koll och lägg på folie om den börjar få för mycket färg.

5. Ta ut och lägg på skivad tomat, krydda med oregano, lite meR svartpeppar och strö över ost. Grädda ytterligare 10 min.

 

 
 

 

 



Morotskaka

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:48:40

 

Du behöver

 

  • 2,5 dl matolja
  • 200 g strösocker (ca 2 1/3 dl)
  • 4 dl finrivna morötter
  • ägg
  • 240 g Vetemjöl Special (4 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • ev. 1/2 tsk riven muskot

Topping

  • 200 g smör
  • 200 gPhiladelphiaost
  • 180 g florsocker (3 dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saft av 1 citron

Garnering

  • citronmeliss
 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa socker och olja vitt. Tillsätt morötterna och sedan äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Låt morotskakan svalna något.
  2. Smält smöret till toppingen och låt det svalna. Vispa med de andra ingredienserna till en luftig smet. Bred över kakan. Låt stå kallt en stund så att toppingen stelnar. Garnera med citronmeliss.
  3. Morotskaka är vårt nötfria alternativ. För den som tycker om lite tuggmotstånd och tål nötter rekommenderas att tillsätta 1 dl valnötter till smeten.
 
 


Tobleronepannacotta

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:45:13

6 port
 
 

Det här behöver du till 6 portioner :


5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram toblerone

Topping: 
1 dubbeldaim

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas och ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.

 

 


Vit chokladmousse med jordgubbssås

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:41:52

4 port
 
 

Vit chokladmousse

  • 150 gram vit choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl kesella kvarg (10 %)

Jordgubbssås

  • 150 gram frysta jordgubbar
  • 0,5 dl strösocker
  • Färska jordgubbar till garnering
 

Gör så här

  1. Chokladmousse
    Finhacka chokladen och smält den i vattenbad.
  2. Vispa grädden, ej alltför hårt. 
  3. Rör ner grädde och kvarg i chokladen, men rör inte för mycket. 
  4. Spritsa eller klicka ner smeten i glas eller små formar. Låt stå svalt minst 30 minuter, gärna mer.
  5. Jordgubbssås
    Tina jordgubbarna. Mixa dem med socker.
OBS, såsen blev väldigt söt så nästa gång mixar jag jordgubbar utan socker.
 
 
 


Fajitainspirerad biffmacka

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:36:26

2 pers
 
INGREDIENSER:
0,5 gul lök
0,5 grön paprika
250 g nötinnanlår
0,5 msk flytande margarin
0,5 hönsbuljongtärning 
2-3 msk vatten
salt & svartpeppar
0,5 surdegsbaguette
0,5 påse babyspenat

Fajita kryddmix:
0,5 tsk chilipulver
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk curry
0,25 tsk salt
1 krm cayennepeppar
0,25 tsk vitlökspulver 
 

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala löken. Strimla lök och paprika och skär köttet i 1 cm stora strimlor.
2. Blanda kryddmixen i en skål.
3. Hetta upp en stekpanna och fräs lök och paprika i hälften av margarinet, tillsätt kryddblandningen och låt steka med en liten stund. Tillsätt buljongtärning och vatten och låt lök och paprika mjukna något. Lägg upp på en tallrik och stek sedan köttet på hög värme i resterande margarin i samma panna tills det fått n färg, ca 5-6 minuter.
4. Blanda ner paprika och lök med köttet och låt allt bli varmt.
5. Dela baguetten på hälften och dela varje halva i två skivor. Rosta baguetteskivorna i en torr stekpanna eller lägg in dem i ugnen på 200 grader några minuter. Lägg på spenatblad, kött och grönsaker. 

 
 


Ugnsbakad spätta med chilisås

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:29:33

4 port
 
800 g potatis 
500 g spätta
1/2-1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk flytande margarin
1/2 purjolök
1 röd paprika
2,5 dl matlagningsgrädde
3 msk het chilisås
1/2-1 tsk curry
1/2-1 tsk sambal oelek
1/2 romansallad
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 *
 
Skala och koka potatis i lättsaltat vatten
 
Krydda fisken med salt och peppar, rulla ihop och lägg i en smord ugnsfast form. Strimla purjolök och hackad paprika, strö över fisken.
 
Blanda matlagningsgrädde, chilisås, curry och sambal oelek och häll över fisken. Sätt in i ugnen 15-20 min.
 
Servera fisken med potatis och sallad.
 
 
 


Marängtårta

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:20:42

8 bitar
 
  • 2 färdiga marängbottnar 
  • 150 g mjölkchoklad 
  • 4 1/4 dl vispgrädde 
  • 250 g frysta, tinade hallon eller färska hallon (250 g frysta mostsvarar 5 dl färska)

Garnering

  • 1/2 l jordgubbar 
  • 2 dl färska hallon
 
  1. Mjölkchokladtryffel: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 1/4 av grädden och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.
  2. Vispa eller mixa chokladtryffeln slät. Låt stå kallt i 3-4 timmar. 
  3. Hallongrädde: Vispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden.
  4. Häll eller bre ut chokladtryffeln i ett jämnt lager på ena marängbottnen. Fördela 2/3 av hallongrädden på chokladtryffeln. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av hallongrädden i ett jämnt lager ovanpå.
  5. Toppa tårtan med jordgubbar och hallon.
 
 


Fetaostmuffins

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:15:03

8 st
 
  • 150 g fetaost

  • 8 tunna skivor salami

  • 1/2 babyspenat, cirka 30 g

  • 1 dl soltokade marinerade cocktailtomater


Smet:


  • 4 1/2 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk bakpulver

  • 3 ägg

  • 3 msk olivolja

  • 2 dl turkisk yoghurt

 
  1. Tärna osten. Dela salamin i mindre bitar.

  2. ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver.

  3. Vispa ihop ägg, olja och ­yoghurt i en stor bunke. Vänd ner mjölblandningen och arbeta ihop till en tjock smet. Blanda i spenat, tomater och oliver. Vänd ner osten och salamin.

  4. Fördela smeten i dubbla ­muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.
 
 
 


Delikatessknäcke

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:10:37

 
Ett underbart gott knäcke som vi bakar om och om igen.....
 
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt oljan och det kokande vattnet.
 
Rör snabbt ihop till en grötig deg och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut det så tunt du kan. Dra av pappret och gör rutor med en slickepott. Grädda 50-60 minuter tills rutorna torkat ordentligt.
 
 
 


Päron och ädelsostflarn

Skrivet 2016-10-18 Klockan 19:03:08

8 port
 
  • 1 rulle kyld smördeg (250 g)
  • 1 ägg 
  • 1 päron 
  • 80 g ädelost 
  • 1 dl valnötter
 
  1. Sätt ugnen på 225°C. 
  2. Rulla ut smördegen och stansa ut rundlar, ca 5 cm i diameter, med ett glas eller pepparkaksmått. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Nagga och pensla  med uppvispat ägg. 
  3. Grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter. 
  4. Skala, kärna ur och skiva päronet tunt. Skär ädelosten i tunna skivor. 
  5. Fördela päron och ost över rundlarna. Ställ in igen i mitten av ugnen ca 5 minuter. 
  6. Avsluta med att strö över hackade valnötter.
 
 
 


Västebottenpaj

Skrivet 2016-10-18 Klockan 18:58:22

Detta kan vara den godaste västerbottenpaj som jag någonsin gjort, och då har jag provat en hel del recept, denna måste ni bara testa.......
 
10 port
 

Pajskal

  • 2 1/2 dl vetemjöl 
  • 1 dl grahamsmjöl 
  • 1/2 tsk salt 
  • 150 g smör 
  • 2 msk kallt vatten 
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 3 dl mjölk 
  • 1 dl vispgrädde 
  • 250 g riven Västerbottensost 
  • 4 ägg 
  • 3/4 tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar
 
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajskal: Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Se till att den går upp högt på kanten. 
  4. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. 
  5. Vispa upp ägget och pensla pajskalet.
  6. Förgrädda pajskalet 10 minuter. 
  7. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
  8. Fyllning: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Sänk värmen och blanda i osten, rör tills den har smält. Ta från värmen.
  9. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med salt och peppar. 
  10. Häll fyllningen i pajskalet. 
  11. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter. 
  12. Servera gärna med t ex kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom.
 
 


Tunnbrödsrullar

Skrivet 2016-10-18 Klockan 18:49:52

ca 30 bitar
 
2 st hårdkokta ägg
1 dl riven ost
1 dl creme fraiche
100 g färskrökt lax
1 msk senap
3 msk dill
peppar
3 st mjuka tunnbröd
 
Gör så här:
 
Skala och hacka äggen. Blanda ägg, ost, creme fraiche, hackad lax, senap och dill. Smaka av med peppar
 
Bred ut röran på bröden och rulla ihop. Rulla in rullarna i plastfolie och förvara dem i kylen fram till servering.
 
Skär bitarna i 2-3 cm tjocka skivor till servering.
 
 
 
 
 


Rosenbröd

Skrivet 2016-10-18 Klockan 18:42:30

ca 15 st
 
  • 50 g smör 
  • 2 1/2 dl mjölk 
  • 25 g färsk jäst 
  • 1/2 tsk salt 
  • 5 - 6 dl vetemjöl (5-6 dl motsvarar 300-360 g)
  • 1 ägg (till pensling)
  • sesam och vallmofrö
 
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C. 
  2. Smula ner jästen i en degbunke, gärna i en hushållsmaskin. Tillsätt degspadet och saltet och rör tills jästen löst sig. 
  3. Arbeta ner det mesta av mjölet till en smidig deg och arbeta degen i minst 5 minuter i maskin. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ev. i resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd på ca 50 cm. Dela den i ca 15 lika stora bitar (för 15 frallor). Forma dem till runda eller ovala bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Klipp snitt i bröden med en sax. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
  6. Sätt ugnen på 250°C.
  7. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över sesam- eller vallmofrön. 
  8. Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter.  
  9. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
 
 


Lax med broccolipesto

Skrivet 2016-10-08 Klockan 17:08:55

4 pers
 
500 g lax
250 g pasta
1 ask körsbärstomater 
 
 
Broccolipesto
 
1 broccolistånd
1 klyfta vitlök
1/2 citron
2 msk olivolja
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 *
 
Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Krydda lätt med salt och peppar. Ställ in den mitt i ugnen ca 10 min.
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
 
Skär broccolin i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Lägg i en mixer. Pressa i vitlök, riv skalet från citronen och pressa i hälften av saften. Tillsätt oljan. Mixa till en pesto. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera laxen med pasta, broccolipesto och tomater.
 
 


Grekiska ugnsrostade potatisar

Skrivet 2016-10-08 Klockan 17:00:13

6 PORTIONER
  •  bakpotatisar
  •  2 dl olivolja
  •  vitlöksklyftor
  •  2 dl kalamataoliver
  •  1 tsk salt
  •  1 msk torkad oregano
 

Gör så här

  1. Klyfta potatisarna och vänd runt dem med olja i en ugnsform. 

  2. Lägg på krossade vitlöksklyftor och oliver. Salta, krydda och rosta mitt i ugnen ca 1 tim. Skeda över olja några gånger under tiden.

 
 


Grillad fläskfilé fylld med fetaost och fikonmarmelad Och tsatsiki

Skrivet 2016-10-08 Klockan 16:54:46

4 pers

 

600-800g fläskfilé
4 msk fikonmarmelad
200g fetaost
salt, peppar
tandpetare

 

1. Skär ett snitt utmed långsidan på fläskfilén. Fläk ut köttet så det ligger platt och banka ut det med en köttklubba.

2. Bred på ett lager fikonmarmelad och smula över fetaost. Platta till allt och krydda ett varv. Rulla ihop fläskfilén och fäst med tandpetare. Grilla, stek eller ugnslaga fläskfilén till den är klar.

 

Tsatsiki

 

1/2 gurka

1/2 tsk salt

2 dl matyoghurt

2 pressade vitlöksklyftor

1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

Riv gurkan grovt och lägg i en sil. Strö över salt och låt ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med matyoghurt. Smaksätt med vitlök och peppar. Ställ kallt.

 

 

 

 



Torskrygg med äggsås

Skrivet 2016-10-08 Klockan 16:42:43


Till 4 personer: 


4 st torskryggfileer
salt & peppar

Äggsås: 


4 hårdkokta ägg
25 gram smör
1 msk finhackad gräslök eller dill
1 1/2 msk vetemjöl
1 finhackade charlottenlök
4 dl grädd/ mjölk ( 50 / 50 )
salt & peppar

Serveras med frästa paprikastrimlor

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Lägg de tinade torskryggarna i en ugnsfast form med smör i botten. Salta & peppra. Torsken tar cirka 13-15 minuter i ugn.
Gör under tiden såsen : Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade scharlottenlöken glansig. Pudra över vetemjölet och rör om, så det inte klumpar sig. Vänd ner grädden och låt sjuda upp, hacka ner äggen och sänk varmen och vänd om försiktigt så att allt blir genomvarmt.
Serveras med stekta grönsaker, tillexempel paprika i olika färger.

 

 


Hönökaka

Skrivet 2016-10-08 Klockan 16:35:00

4 st stora hönökakor
 

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl

 

GÖR SÅ HÄR

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.

3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 


Gifflar med skinka och ost

Skrivet 2016-10-08 Klockan 16:29:31

Gifflar är perfekt att ha med sig på utflykter, tävlingar mm.
 

Det här behöver du till cirka 25 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl riven  Ost
25 mindre skink- bitar

Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård

Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela dem så att det blir som 8 st pizzaslicetrianglar och lägg på ost och skinkbitar på varje triangel.

Sedan rullar du ihop den, du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen.

Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg,
Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.

Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter.
eller tills de blivit gyllene.

Klara att serveras

 
 
 
 


Pasta Alfredo med kyckling

Skrivet 2016-10-08 Klockan 14:35:31

Detta behöver du:
 
  • 3,5 dl vispgrädde alt. matlagningsgrädde
  • 2 msk smör
  • 150g riven parmesanost
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Salt & nymalen vitpeppar -och svartpeppar
  • 1 kycklingfilé i bitar
  • 2 portioner kokt pasta

INSTRUKTIONER

  1. Dela kycklingfiléen och stek dem i smör i en stekpanna. Krydda med nymalen svart -och vitpeppar Lägg över kycklingen på en tallrik när de är genomstekta. Koka pastan enligt anvisningen.
  2. Pressa eller hacka vitlöken och lägg i stekpannan tillsammans med smöret. Låt det fräsa och tillsätt sedan grädden. Låt det småkoka på svag värme.
  3.   Tillsätt sedan parmesan, salt och peppar. Smaka av med ev. mer salt, peppar & parmesan. Vänd ner kycklingen och häll såsen över pastan.
  4. Servera direkt med riven parmesan och ev. nyklippt persilja som tillbehör.
 
 


Underbara Claras sillatårta

Skrivet 2016-10-08 Klockan 14:28:42

INGREDIENSER

10 -12 bitar

1 paket Polarbröd Jubileumskaka (4 st halvmånar)
500 gram matjessill
5 hårdkokta ägg
3 dl crème fraiche
100 g färskost
1 stor rödlök
svartpeppar
ett knippe gräslök

Lägg matjessillen i ett durkslag och låt vätskan rinna av. Koka äggen och låt svalna, skiva sedan tunt. Vispa crème fraiche fluffig med en elvisp och rör sedan ner färskosten. Finhacka rödlök och blanda ner – men spara en bit lök till dekoration av silltårtan.

Krama försiktigt vätskan ur matjessillen och skär den mindre bitar. Rör ner i crème fraiche-röran och smaka av med svartpeppar.

Lägg en hel, rund, Jubileumskaka på ett fat. Bred över hälften av sillröran och lägg sedan de skivade äggen i ett jämnt lager ovanpå. Lägg på ett till lager av Jubileumskaka och bred ut sillröra. Dekorera tårtan med rödlök och klippt gräslök. Servera genast.

Tips! Den här silltårtan är gjord utan gelatin eller annan stabiliserande ingrediens vilket innebär att den blir lite fuktig om den står länge i kylen. Vill du ändå förbereda så vänta med att breda ut översta lagret till strax innan servering så blir den snyggast!

 


Matjessill i citron och örtsås

Skrivet 2016-10-08 Klockan 14:22:59

4 pers
 
1/2 krm salt
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 krm nymald vitpeppar
2 dl gräddfil 
1/2 dl hackad dill 
1,5 tsk finrivet citronskal
2 st brk med matjessill
 
Gör så här:
 
Låt sillen rinna av väl. Blanda sill, gräddfil, citronskal, dill, gräslök, peppar och salt.
Servera med nykokt färskpotatis, rädisor, gurka och kavringsmörgås.
 
 


Ostfyllda kycklingköttbullar

Skrivet 2016-10-08 Klockan 14:08:24

 
 
Ingredienser
 

500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
En bit mild ost alt. mozzarella
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar 

Gör så här:


Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Tärna upp osteni små tärningar. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, först platta till med tummen och fyll med en osttärning. Det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. sänk värmen något och lägg ett lock över och bryn dem tills de är genomstekta. Ta upp och lägg dem på en ugnsform medan du Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en tomatkross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka & en krispig sallad

 

 


Vaniljhjärtan i långpanna

Skrivet 2016-10-08 Klockan 13:57:00

Det här behöver du till en långpanna 30x40 cm ( 42 kakor )


500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 dl Kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och bred ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.

Grymt goda...

 

 


Tekakor

Skrivet 2016-10-08 Klockan 13:24:30

15 st
 
100 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special
 
Gör så här:
 
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke, häll på lite av vätskan och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av vätskan, sirap och salt.
Häll i mjölet, linte i taget tills du har en smidig deg som släpper kanterna. Arbeta degen i 5 min.
Låt jäsa ca 15 min.
Dela degen i 15 delar, rulla ut dem och platta till dem med handen. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa ca 10 min. Platta till dem igen precis innan de ska in i ugnen.
Grädda mitt i ugnen ca 6 min i 225-250*, eller tills de fått fin färg.
 
 


Örtsås

Skrivet 2016-10-08 Klockan 13:14:26

Rör samman 
 
1 dl majonäs
1 dl gräddfil
 
Tillsätt
 
1 krossad vitlöksklyfta
1 1/2 dl blandade hackade örter, t ex dill, persilja, gräslök, drago och basilika.
 
Smaka av med salt och peppar
 
 
 


Rhode island

Skrivet 2016-10-08 Klockan 13:11:02

Blanda
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 msk chilisås
 1 tsk tomatpuré
 
Krydda med några droppar tabasco, smaka av med salt och peppar.
 
 


Sweet home ketchup

Skrivet 2016-10-08 Klockan 12:59:37

Ni måste verkligen prova att göra er egen ketchup blev så gott
 
Ger 1liter
 
2 brk hela tomater
2 dl äppelcidervinäger
2 lagerblad
1 krm malen kanel
2 kryddnejlikor
1 dl rå-/rörsocker
1 dl tomatpuré 
2 msk potatismjöl 
salt, vatten
 
Gör så här:
 
Öppan tomatburkarna och häll av tomatjuicen. Koka upp äppelcidervinäger, lagerblad, kanel, kryddnejlikor och sockret i en kastrull.
 
Tillsätt tomaterna, tomatpuré och 1 tsk salt. Låt småkoka på svag värme utan lock ca 45 min. Rör då och då så att det inte bränner i botten. Ta upp lagerbladen och kryddnejlikorna.
 
Mixa slätt i matberedare eller med en stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen. Rör ner potatismjölet utrört i lite kallt vatten. Låt få ett uppkok och häll på en väl rengjord flaska.
 
 


Laxpaj med spenat

Skrivet 2016-10-08 Klockan 12:44:32

8 port
 
75 g smör
2 dl mjöl
3/4 dl kesella
 
Fyllning:
 
300 g laxfile
1 lite purjolök
1 msk smör
100 g babyspenat
1 rivet skal citron
3 ägg
3 dl gräddmjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost 
 

Gör så här:

Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kvarg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Skär laxen i små bitar. Skölj och skär purjolöken i ca 1 cm stora skivor. Fräs purjolöken i smör i en panna. Tillsätt spenat och fortsätt fräsa tills spenaten är mjuk och glansig. Vänd ner citronskalet. Fördela lax och spenatfräs i pajskalet. Vispa samman, ägg, gräddmjölk, salt och peppar. Häll det i pajskalet och strö över osten. Grädda i mitten av ugnen 30-35 min.

 

 
 
 


Frasig kyckling med matvetesallad

Skrivet 2016-10-08 Klockan 12:32:44

4 pers
 
500 g kycklingfilé 
50 g parmesanost
2 ägg
400 g körsbärstomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl matvete
1 hönsbuljongtärning
100 g ruccola
salt,svartpeppar
olivolja
 
Gör så här:
 
Riv osten och blanda med ägg, salt och 2 krm svartpeppar. Blanda kyckling och ostsmet.
Halvera tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs tomater, lök och vitlök i 2 msk olja ca 5 min. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Koka matvetet i vatten med buljongtärning. Vänd ner rucolan i det kokta vetet, blanda försiktigt i tomat och lökröra.
Stek kycklingfileerna i 1 msk olja.
 
 


Basilikafisk med citronsås

Skrivet 2016-10-08 Klockan 12:12:45

4 port
 
600 g vit fiskfilé 
1 tsk salt
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
3 dl Kelda mild citronsås
1 dl riven mager ost
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 225*
 
Salta fisken och lägg den i en ugnssäker form. Skala och skiva vitlöken. Strö vitlök och basilika över fisken. Häll såsen på fisken och strö över osten.
Stek mitt i ugnen ca 20 min.
Servera med kokt potatis och tomater.
 
 
 
 
 
 
 


Baconlindade dadlar

Skrivet 2016-10-08 Klockan 11:39:29

Detta har blivit en stor favorit hemma hos oss, och de är ju så enkla att göra
 

Ingredienser

  • 2 paket bacon, 20 skivor
  • 20 st dadlar, torkade, utan kärnor
 

Tillagning

  • 1. Linda en baconskiva runt varje dadel. Placera dadlarna med skarven nedåt på smord ugnsfast form. 
  • 2. Baka i mitten av ugnen på 225 grader i 12-15 minuter, eller tills baconet är knaprigt. 
  • 3. Servera dadlarna ljumna eller kalla.
U
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se