Sjömansbiff

Skrivet 2015-02-08 Klockan 20:38:43

Sjömansbiff – 4 portioner

500 g nötstek av fransyska

10 potatisar

2 gula lökar

smör att steka i

salt

vitpeppar

1 flaska öl, 33 cl (gärna ljus lager)

1 köttbuljongtärning

ca 4-5 dl vatten (häll på så mycket vatten så allt i grytan är täckt)

2 lagerblad

hackad persilja

 

Gör så här

Putsa köttet och skär i tunna skivor.

Banka ut köttet med hjälp av en köttklubba. (eller handflatan)

Skala potatisen och halvera dem.

Skala och skiva löken tunt.

Bryn löken i lite smör i en stekpanna. Ta upp den och lägg åt sidan.

Lägg i mer smör i stekpannan och bryn köttet på båda sidorna.

Krydda med salt och vitpeppar.

Häll öl, vatten och buljongtärningen i stekpannan. Koka upp och vispa ur pannan, sila sedan skyn.

Varva potatis, kött och lök i en stekgryta. Underst och överst ska det vara potatis.

Häll på vätskan, tillsätt lagerbladen och lägg på lock.

Låt koka på svag värme på spisen i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört och faller sönder. Ju längre grytan får koka desto mörare blir köttet.

Garnera med färsk persilja.

 

 
(Källa: Morberg lagar husmanskost, Foto: Privat)


Patriks kycklingcurry

Skrivet 2015-02-08 Klockan 20:25:35

 
4 port
  • 500 g kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 2 bananer
  • 200 g ananas (ringar i burk)
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 2-3 dl mjölk
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk röd curry
  • 2-3 tsk gul curry
  • 1 krm salt
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl basmatiris
 
1. Skär löken i tunna ringar. Hetta upp en traktörpanna eller gryta, sätt på medelvärme och häll i lite olja. Lägg löken i pannan tillsammans med gul curry och röd currypasta och låt löken fräsa tillsammans med kryddorna en stund. Sätt på vatten till riset och koka enligt instruktionerna på förpackningen.

2. Skär under tiden upp kycklingfilén i mindre bitar och lägg sedan ner dessa i pannan. Rör runt och låt fräsa ett par minuter, tillsätt sedan grädde och mjölk. 

3. Skiva bananerna i 1/2 cm tjocka skivor och ananasen i mindre bitar. Rör ner dessa tillsammans med chilisåsen och en skvätt av ananasjuicen. Låt grytan koka upp, smaka av med salt. Sänk värmen, lägg på lock och puttra ihop några minuter eller tills riset är färdigt.
 

(Källa: www.vardagsmaten.se)   Foto: privat
 
 


Fiskgratäng för hela familjen

Skrivet 2015-02-04 Klockan 21:31:06

8 port
 
700 sejfiléer
1 brk passerade tomater (400 g)
2 dl creme fraiche
riven ost
 
     Mos
1 dl mjölk
10 st potatisar
salt
1 msk smör
 
 
 
                Tillagning            
                Receptet är beräknat att räcka till 8 barnportioner eller 4 vuxenportioner. Tips för vuxnare smak: Tillsätt mer kryddor, kanske lite mer basilika, parmesan och oregano.

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och koka potatisen och gör mos med mjölk och en klick smör. Smaksätt med lite salt och peppar. Gör inte moset för salt, de vuxna kan salta mer på sin mat efteråt.
3. Lägg den tinade fisken i en smord ugnsfast form.
4. Spritsa ut moset runt fiskbitarna eller använd en sked.
5. Blanda ihop crème fraiche, basilika, fond, salt, peppar och passerade tomater och häll såsen över fisken. Riv osten och strö över denna.
6. Gratinera i ca 30 minuter tills moset fått färg. Servera med en sallad.
 
 
 


Tolfsbolimpa

Skrivet 2015-02-04 Klockan 21:21:55

 
Ett superenkelt bröd att göra och väldigt gott, en favorit här hemma
 
2 ½ dl grahamsmjöl
2 ½ dl vetemjöl
¾ dl rågsikt
1 dl havregryn
¾ dl vetekli
1 dl vetekross
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
5 dl filmjölk
¾ dl ljus sirap
skorpmjöl


Smörj och bröa en 2-liters form. Sätt ugnen på 175°C.
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, rågsikt, havregryn, vetekli, vetekross, bikarbonat och salt  i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap och arbeta ihop till en kladdig deg.
Klicka ner degen i formen och grädda i ca 2 timmar på nedre falsen i ugnen. Täck brödet med aluminiumfolie efter halva tiden.
Låt det färdiggräddade brödet vila en stund i formen innan det stjälps upp. Låt svalna på galler under bakduk.
 
 


Farmors julbröd

Skrivet 2015-02-04 Klockan 21:16:49

Så gott men ack så onyttigt......
 
½ hg jäst
½ liter mjölk
1½ dl socker (knappt)
lite salt
1 hg smör
Mjöl så det blir lagom
 
1 ägg till pensling
 
175* 25 min eller 200* 20 min
 
Låt det jäsa två gånger
Plattas ut till fyra längder
Prickas med gaffel innan gräddning samt penslas med ägg
 
 


Fransyska i stekgryta

Skrivet 2015-02-04 Klockan 21:08:33

Såsen till denna steken blev helt enkelt underbar
 
 
1 kg benfritt nötkött av fransyska eller liknande kött
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 dl vatten
½ dl kinesisk soja
5 svarpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 tsk timjan
2 tsk persilja
1 st gul lök
3 st morötter
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
2 dl grädde
 
Gör så här:
 
Stek köttet runt om, salta och peppra.
Slå på alla flytande ingredienser. Skär löken i klyftor. Skär morötterna i stavar. Dela vitlöksklyftorna i 4 delar. I med morötter, lök och vitlök i grytan. Låt allt koka ca 1½ tim.
Ta upp köttet, slå in det i smörpapper och lägg det i en form med lock.
Mix såsen i en mixer. slå på 2 dl grädde och koka i 10 min.
Servera tillsammans med kokt potatis och grönsaker.
 
 


Rutiga Smörgåstårtan

Skrivet 2015-02-04 Klockan 20:53:57

 
 
Ljuvligt god smörgåstårta
 
4-6 port
 
12 skivor vitt formbröd
smör att bre på
 
ca 100 g majonnäs
1 brk makrill
2 hårdkokta ägg
1 äpple
2 msk dill
1 dl gräddfil
 
Garnering
Några salladsblad
lite gurka
dill
2 citronskivor
ca 100 g rensade räkor
1 brk stenbitsrom
majonnäs på tub
 
Gör så här:
Smöra brödet och lägg ut på ett fat. Blanda fyllningen, majonnäs tillsammans med mosad makrill, hackat ägg och hackat äpple. Klipp i dill och rör i gräddfil. Bred på hälften av fyllningen på brödskivorna. Täck med nya brödskivor och bred på resten av fyllningen och lägg på de sista brödskivorna. Spritsa majonnäsen som ett rutmönster på smörgåstårtan. Lägg räkor och rom i rutorna. Garnera med dill och citronbitar. Lägg några salladsblad och gurkbitar runt om
 
 
 
 
 
 
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se