Pannbiff med lök

Skrivet 2013-11-07 Klockan 19:52:37

4 port
 
500 g nötfärs
1 gul lök
½ dl ströbröd
3 msk fransk senap
3 msk tamarisoja
2 dl vispgrädde
smör till stekning
 
Lökgarnityr:
 
4 gula lökar
smör till stekning
2 dl köttbuljong
hackad persilja till garnering
 

Skala och finhacka löken till färsen och stek den mjuk i smör utan att den tar färg. Låt svalna.

Blanda färsen med ägget. Tillsätt löken och övriga ingredienser och blanda till en smidig smet.

Forma färsen med blöta händer till mindre biffar.

Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme i 4-5 min på varje sida.

Skala och skiva löken till garnityret. Stek den mjuk på svag värme i smör. Häll på buljongen och låt alltsammans koka en stund.

Servera pannbiffarna med löken, kokt eller stekt potatis, grönsaker och en brun sås.

 
 (källa:Per Morberg lagar husmanskost, foto:privat)

 



Honugsglaserade revbensspjäll

Skrivet 2013-11-07 Klockan 19:36:00

Världens godaste revbensspjäll??
Ja inte långt därifrån, de är väl värda att prova.
 
4 port
 
1½ kg tjocka revben
 
Marinad:
 
100 g rårörsocker
1½ dl flytande honung
3/4 dl äppelcidervinäger
4 krossade vitlöksklyftor
4 msk tamarisoja
1 msk salt
2 tsk tabasco
4 cm skalad och riven färsk ingefära
4 msk fransk senap
saften från 1 apelsin
 
Dag 1
 
Blanda socker, honung och vinäger till marinaden i en kastrull och värm under omrörning. Se till att sockret löser sig och smälter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör marinaden slät. Låt den kallna.
Pensla marinaden över spjällen och lägg dem i en stor plastpåse. Låt marinera i kylskåp i 1 dygn.
 
Dag 2
 
Värm ugnen till 175*
Ta ut spjällen ur påsen och pensla ordentligt med marinad. Släng INTE marinaden som blir kvar i påsen.
Lägg spjällen med köttsidan upp i en långpanna och ställ in dem i ugnen. Vänd på spjällen efter ca 30 min och pensla på mer marinad. Ugnstek dem ytterligare 1 timme. Vänd och pensla på marinad flera gånger under stektiden, köttet ska bli knaprigt på ytan.
Servera med gräddsås, gjord av skyn, kokt potatis och äpplemos.
 
 
 
(källa: Per Morberg lagar husmanskost, foto:privat)
 
 
 
 
 


Korvgryta med banan

Skrivet 2013-11-03 Klockan 19:28:25

4 port
 
 
8-9 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 ½ msk olja
2-3 tsk curry
1 buljongtärning
3-4 dl vatten
400 g falukorv
1 purjolök
2 bananer
 
Till servering:
rostade mandelspån
 
 
Skala först potatis, morötter och palsternackor. Skär dem i bitar.

Värm oljan i en gryta. Tillsätt curryn och rör om. Lägg i rotsakerna och potatisen och fräs en liten stund. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt koka ca 15 min. Använd sparlåga så fort det börjat koka.

Ta skinnet av korven och skär den i bitar. Skölj purjon och skär den i bitar. Lägg i korven och purjon och låt koka ytterligare ca 10 min.

Skala och skiva bananerna, blanda ner dem i korvgrytan. Strö över rostad mandel.

 
(foto:privat)
 

 



Raggmunk med fläsk

Skrivet 2013-11-03 Klockan 19:15:45

Är ju en fantast av Per Morbergs recept och håller på att laga mig igenom hans kokbok om husmanskost och än så länge har alla recept varit toppen.
 
4 port
 
600 g skivat rimmat fläsk
 
Raggmunk
 
800 g fast potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
smör till stekning
 
  • Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekning av raggmunkarna.
  • Skala potatisarna
  • Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten och rör om.
  • Fräs smör och fläskflott i en stekpanna eller plättlagg och klicka i lite smet. Beräkna ca ½ dl smet per raggmunk. bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
  • Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon
 
 
(Källa: Per Morberg lagar husmanskost, foto:privat)
 
 
 


Risonisoppa med kassler

Skrivet 2013-11-03 Klockan 17:46:52

En väldigt god o mustig soppa
 
2 port
 
150 g kassler, fint tärnad
1 gul lök, grovt hackad
1 morot, fint tärnad
½ tsk matfett
5 dl köttbuljong
3/4 dl risoni (pastaris)
1 msk tomatpuré
1 msk färsk timjan, hackad
1 krm svartpeppar
1 msk persilja, hackad
 
Servera med ½ dl minifraiche blandad med 1 msk riven parmesanost.
 
Gör så här:
1. Fräs kassler och grönsaker i matfett i en gryta. Häll på buljongen och låt det koka upp.
 
2. Lägg i pastan och krydda med tomatpuré, timjan och peppar. Låt soppan koka ca 10 min. Strö över persilja. Servera med en klick minifraiche och bröd.
 
 
(foto: privat)
 
 


Krämig fransk kyckling

Skrivet 2013-11-03 Klockan 17:37:02

 
4 port
 
4 kycklingfiléer, ca 500 g
salt och peppar
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk dijonsenap
2 tsk torkad dragon, alt 1 msk finhackad färsk
1 dl riven smakrik ost, t ex prästost
 
ugn 225*
 
Gör så här:
1. Dela varje filé i 2-3 bitar. Bryn dem runtom i smör. Salta, peppra och lägg över dem i ugnsform.
 
2. Vispa i hop creme fraiche, grädde, vatten, senap och dragon i en kastrull. Låt koka upp. Häll blandningen i formen och fördela osten på filébitarna. Låt steka klart mitt i ugnen ca 15 min. Vrid ev över till grillvärme de sista 5 min.
 
3. Garnera ev. med färsk dragon. Servera med ris och en sallad.
 
 
 
(foto: privat)
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se