Mango chicken balti

Skrivet 2016-02-13 Klockan 13:29:00

Vi gillar indiska smaker så detta föll väl ut.....
 
4 port
 

Ingredienser

  • 500 g kycklingfiléer
  • 1½ tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chilipulver
  •  smör 
  • 1 dl vispgrädde ( går lika bra med matlagningsgrädde )
  • 2 dl matyoghurt
  • 200 g fryst mango
  • 1 kruka koriander
  • 3 dl jasminris

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök,tomatpuré och kryddor i smör i en gryta. Salta kycklingen och låt den fräsa med några min. Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min. Garnera med koriander och servera med riset.

 

 
(Källa: www.arla.se, foto:privat)


Köttfärspaj med krämigt osttäcke

Skrivet 2016-02-08 Klockan 21:45:00

 

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning

1 finhackad gul lök
400- 500 gram blandfärs
1 pressad vitlök
1/2 burk med fylliga krossade tomater
1 msk oxfond
2 msk chilisås
salt & peppar
 
Toppingen
2 1/2 dl creme fraiche ( vitlök & öret hade jag )
2 dl riven mild ost
körsbärstomater
 
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen. Fräs upp smör i en stekpanna och stek den hackade löken glansig och mjuk. Vänd ner färsen och stek den klar. Tillsätt krossade tomater, fond & chilisås och låt allt puttar upp. Smaka av med salt & peppar.
Fyll sedan pajformen med fyllningen.
Rör ihop osttoppingen som bara består av crème fraîche & riven ost.
Dekorera med körsbärstomater och ställ in i ugnen.
Så där 30 – 35 minuter senare eller tills pajen fått vacker färg.
Ta ut och låt pajen stanna till sig tio minuter innan servering
 
 
Källa: jennys matblogg, Foto: privat

 

 


Ugnsbakad lax i jättegod sås

Skrivet 2016-02-08 Klockan 21:36:00

4 pers
 
4 st laxfileer
salt
citronpeppar
 
1 grovt rivet äpple
1/2 purjolök, hackad
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
2 tsk ingefära
2 tsk paprikapulver
2 tsk citronpeppar
2 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
 
Sätt ugnen på 175*. Lägg laxen i ugnsform, salta och peppra. Vispa samman grädde, creme fraiche och alla kryddor, smaka ev av med salt. Lägg rivet äpple på laxen tillsammans med purjolök. Häll såsen över fisken. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 min.
 
 
Foto: privat


Vit chokladkladdkaka med hallongrädde

Skrivet 2016-02-08 Klockan 21:29:58

12 bitar
 
200 g vit choklad
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 3/4 dl vetemjöl
ca 100 g frysta hallon
 
Garnering:
Florsocker
 
Hallongrädde:
3 dl vispgrädde
ca 1 dl frysta eller färska hallon
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 180 *, bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt chokladen smälta i smöret. 
Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör till en slät smet.
Häll smeten i en smord form ( bröad med kokos eller ströbröd ), ca 23 cm i diameter med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen 22-30 min, beroende på hur kladdig man vill ha den. Låt svalna i formen. Pudra med florsocker före servering. Servera med lättvispad grädde blandad med hallonbåtar.
 
 
 
 
Foto: privat
 


Saftig banankaka

Skrivet 2016-02-08 Klockan 21:15:44

 
100 g smör
3 ägg
1 dl farinsocker
0,5 dl råsocker
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm salt
3-4 väl mogna bananer
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
 
Gör så här:
 
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Smörj och bröa en form, 24 cm.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt, vispa till en jämn smet.
5. Skala och mosa bananerna ordentlig med en gaffel.
6. Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk, rör till en jämn smet.
7. Häll smeten i formen.
8. Grädda mitt  i ugnen i 175 * i 45 min.
9. Låt kakan svalna lite innan ni stjälper upp den.
 
 
Foto: privat
 


Glass med blåbärssås

Skrivet 2016-02-08 Klockan 21:05:13

 
Några kulor vaniljglass
 
Blåbärssås:
 
2 msk smör
5 dl blåbär
1/2 dl florsocker
 
Smält smöret i en kastrull och rör ner blåbären och florsockret. Sjud ett par minuter tills bären saftat sig.
 
 
Foto: privat


Kycklinggryta

Skrivet 2016-02-08 Klockan 20:54:11

4 pers
 
4 stora kycklingfiléer 
smör till stekning
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 1/2 msk kinesisk soja
1 tsk tomatpuré 
2 msk koncentrerad oxfond
2 msk svart vinbärsgele
salt och peppar
 
Strimla  kycklingen och stek den i smör. Vänd ner creme fraiche, fond, grädde, soja, tomatpuré och låt sjuda på svag värme. Smaka av med gelé, salt och peppar.
 
Servera med ris och sallad
 
 
foto: privat


Skånsk äppelkaka med vaniljsås

Skrivet 2016-02-08 Klockan 20:38:15

4 port
 
Äpplekaka
 
1 kg äpplen
ca 2 dl socker ( jag använd 3/4 dl tycker inte om när det är för sött)
1 msk kanel
2 dl ströbröd ( behövdes knappt 1 dl)
100 g smör
 
Skala och skiva äpplena, varva äpple, kanel, socker och ströbröd i en form. Avsluta med hyvlat smör på toppen. Baka i ugn i 175 * tills äpplena är mjuka och kakan fått fin färg.
 
Vaniljsås:
 
2,5 dl grädde + 0,5 dl innan servering
100 g socker
1 vaniljstång
3 äggulor
 
Koka upp grädde med socker och vaniljstång. Vid kokning  tillsätt äggulor, låt koka upp och ta av från plattan, låt svalna. Blanda sedan i 1/2 dl vispad grädde innan servering.
 
 
Foto: privat


Helgkyckling

Skrivet 2016-02-08 Klockan 20:27:53

 
4 port
 
4 st kycklingfileer
2 tsk olivolja
6 dl kokt ris
170 g kräftstjärtar + lagen
1 dl vitt matlagningsvin
1 pkt saffran
2 dl creme fraiche
3 msk maizena
1 knippe ( 20 g ) dill, färsk hackad
1/2 tsk salt
2 krm peppar
 
Gör så här:
 
Stek kycklingfiléerna gyllenbruna i olja. Krydda väl med salt och peppar. Efterstek på svag värme ca 10 min. Blanda 1 dl kräftlag, vin och saffran i en kastrull och koka upp. Blanda försiktigt ner fraiche och redning. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dill. Bottna med färdigkokt ris i en ugnsform. Lägg på kycklingfiléerna och täck med såsen. Gratinera i 225* ca 10 min. Lägg över kräftstjärtarna när 2 min återstår. Garnera med dill.
 
 
 
Foto: privat
 


Bärmuffins

Skrivet 2016-02-08 Klockan 20:15:30

Ca 13 st
 
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
1 dl ljus sirap
1 ägg
1/2 dl youghurt eller filmjölk
ca 1 1/2 dl färska bär, blåbär eller smultron
pärlsocker
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 225*
2. Lägg vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och matfettet skuret i små tärningar i matberedaren.
3. Kör tills allt är finfördelat.
4. Tillsätt sirap, ägg och youghurt/fil. Kör till en slät smet.
5. Fördela smeten i muffinsformar .
6. Gör en liten grop i smeten i varje formoch lägg i lite bär. Strö över pärlsocker.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min.
 
 
Foto: privat


Pitabröd

Skrivet 2016-02-08 Klockan 19:58:39

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1,5 msk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör med träslev tills all jäst har lösts upp.
  2. Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).
  3. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar.
  4. Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.
  5. Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
 
( foto: privat )


Pizzasallad

Skrivet 2016-02-08 Klockan 19:50:31

4 port
 
  • 500 g vitkål
  • 2 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • svartpeppar
  • ev 1 dl inlagd paprikasallad
  1. Finstrimla vitkålen. Blanda i en bunke med saltet. Låt dra i kylen över natten.
  2. Häll av ev vätska från kålen. Blanda med olja och vinäger. Smaka av med svartpeppar och blanda ev i inlagd paprikasallad.
  3. Låt gärna salladen stå någon timme före servering.
 
 
(Foto: privat)
 


Picklad rödlök

Skrivet 2016-02-08 Klockan 16:55:00

Underbart gott tillbehör, vi hade det till pulled pork
 
1-2-3 lag
 
1 del ättikssprit ( 12 eller 24 % jag använde 12%)
2 delar strösocker
3 delar vatten
 
Koka upp alla ingredienserna i en kastrull. Rör om så att sockret löser sig.
 
Lägg den skivade löken i burkar. Häll över lagen och låt svalna. Låt stå över natten, förvara i kylskåp.
 
 
(Foto: privat)


Korv och pastasoppa

Skrivet 2016-02-08 Klockan 16:43:00

4 port
 
Det här behöver du:
 
smör
1 finhackad gul lök
2-3 stora morötter
1/2 ring falukorv
4 msk tomatpure
13 dl vatten
2 tärningar med köttbuljong
3 dl okokt pasta
3 msk chilisås ( smaka av hur mycket)
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
paprikapulver
salt & peppar

 

Toppa med Färskoströra

 

 

Gör så här:

Färskoströran är hälften färskost / hälften crème fraîche
Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna & korv och fräs dem.
Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Vänd i pastan ( tillsätt med vatten om mycket kokar bort ) och koka den al dente. Smak av med chilisås, timjan, paprikapulver & salt & peppar.

 

 
(Källa: Jennys matblogg, foto: privat)

 

 
 


Sweet chili kotletter

Skrivet 2016-02-08 Klockan 16:34:26


4 pers
 
6 kotletter
4 dl lättcreme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
6 msk sweetchilisås
2 msk kinesisk soja
 

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader.

Lägg kotletterna råa sida vid sida i en smord ungsfast form.
Blanda alla övriga ingredienser samt salt och peppar till en sås som hälls över.
Ställ in i ugnen i 1,5 timme.

Servera med ris eller pressad potatis samt en god blandad sallad.
 

 
(Foto: privat)
 
 
 
 


Hamburgare a la Per Morberg

Skrivet 2016-02-07 Klockan 20:09:15

Hamburgare:
 
600-700 g nötfärs
salt och peppar
2 msk Worcestershiresås eller konjak
olivolja
 
Hamburgerbröd:
 
25 jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
vatten till pensling
 
Coleslaw:
 
7 dl finstrimlad vitkål
1 st riven morot
1 st finstrimlad rödlök
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
2 msk vispgrädde
2 tsk fransk senap
1 tsk strösocker
salt och peppar
 
Brödet:
 
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt salt och mjöl. Arbeta i maskin 2-3 min. Låt jäsa 2 timmar. Knåda inte degen utan forma direkt till lagom bullar, jäs 10-15 min. Pensla med vatten. Grädda 5 min i 250 grader, sänk till 150 grader (öppna ugnsluckan för att snabbt få ner värmen) och grädda ytterligare 15 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
 
Coleslaw:
 
Blanda alla ingredienser, rör om väl och låt stå kallt en stund.
 
 
Hamburgare:
 
Blanda färsen med salt och peppar, blanda i worcestershiresåsen och arbeta ihop till en smidig färs. Forma till hamburgare, pressa hårt. Gnid in med olja innan du lägger dem på grillen.
 
Gör gärna din egen hamburgerdressing också, blir väldigt gott....
 
3 dl gräddfil
2 msk chilisås
2 msk majonnäs
1 msk sötstark senap
3 msk bostongurka 
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
 
Rör i hop och ställ kallt
 
 
 
(Foto: privat)
 
 

 

 


Kanelkladdkaka

Skrivet 2016-02-07 Klockan 19:44:00

Ca 12 bitar
 
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
ca 1 tsk kanel

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng sedan av värmen. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Rör ner äggen och mjölet och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant.

3. Pudra kanelen över smeten i formen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.

 

 
(Källa: Tidningen Hembakat, foto: privat)


Panerad Spätta

Skrivet 2016-02-07 Klockan 19:38:57

4 port
 
Detta behöver du
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 2 äggulor
  • salt och peppar
  • 4 stora spättafiléer
  • ca 100 gram smör
 
Blanda ihop mjöl, ströbröd, salt och peppar. Vispa upp äggulorna. Vänd fisken först i äggulorna och sedan i ströbrödsblandningen. Lägg direkt ner i varm panna med smör. Stek ett par minuter på varje sida tills paneringen är gyllen­brun.
 
 
(Foto: privat)
 


Lufsa med bacon

Skrivet 2016-02-07 Klockan 19:31:00

 
 
En supergod rätt från Öland som är väl värd att prova, är absolut en ny favorit hos oss 
 

 Det här behöver du :

12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat fläsk / eller sidfläsk / bacon

 

Gör så här : 

Ställ ugnen på 225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )              Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak)             Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket / baconet är ganska salt.

Blanda sedan detta med potatisen.                                                                

 Öppna baconet och fördela ut både i botten & toppen på potatiskakan.  Och bred ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

 Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

 

 
(källa: Jennys matblogg, foto:privat)


Ädelostgryta med fläskfilé och potatisgratäng

Skrivet 2016-02-07 Klockan 19:23:00

Till 4 personer behöver du:
 
1 stor putsad fläskfile ( eller 2 mindre)
smör
salt & peppar
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk soja
1 tsk flytande honung
salt & peppar

Potatisgratängen:

10 st medelstora mjöliga potatisar
1 gul lök
5 dl vispgrädde
1 tsk salt
peppar
100 gram med smaksatt färskost ( t.ex vitlök & örter)
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost till toppingen
 
Gör så här:
Ställ ugnen på 180- 200 grader, skala & skiva potatisen tunt för hand eller i maskin. Hacka eller riv löken smått.
Varva potatis och lök i en ugnssäkerform. Rör ihop färskosten med lite av grädden tills du får den slät , tillsätt sedan resten av grädden, salt & peppar och pressad vitlök. Blanda väl och häll över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 60 minuter, efter halva tiden tar du ut gratängen och river över ost. När potatisen är mjuk och krämig är den klar att serveras.

Så här gör du ädelostgrytan:

Skär den putsade fileen i cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna & stek dem tills de får fin färg runt om. Stek inte för många bitar i taget, får då kokar de och får ingen stekyta. Lägg de färdiga bitarna på en tallrik och vänd ner 2 dl vatten i stekpannan och vispa upp stekskyn. Sila detta och värm upp igen på spisen, tillsammans med grädden och ädelosten låt det sjuda upp under omrörning tills osten smält, rör ner honungen & sojan. Smaka av med salt & peppar om det behövs osten ger mkt smak till såsen. Till sist lägger du ner köttet och låter allt sjuda upp tillsammans i fem minuter innan du servera.
 

 (Källa: jennys matblogg, foto: privat)

 
 

 

 

 

 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se