Köttbullar i Sås á la Ulrika

Skrivet 2010-04-27 Klockan 22:23:28

Hittade ett recept på www.arla.se som lät jättegott, tyvärr hittade jag inte alla ingredienser som skulle vara med där så jag gjorde en egen version (den riktiga kommer efter detta receptet). Denna ble uppskattad av alla, även min mamma som också åt denna rätt hos oss och Jeppe fullkomligt älskade det.

Ingredienser

4 port

500 g nötfärs
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk chilipulver
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl Arla Köket riven ost, texmex
4 dl Kelda® Pastasås mild ost
2 dl creme fraiche tomat och basilika (gjorde egen med ketchup och torkad basilika)

Gör så här

Blanda färs, salt, peppar, chilipulver, vitlök och ost. Forma smeten till 16 stora köttbullar.
Koka upp såsen i en kastrull och lägg i köttbullarna. Koka under lock ca 12 min. Vänd dem
en gång under tiden. Servera med pasta och gurkstavar.

Rätten blev lite blek men ack så god.....



Texmexbullar

Skrivet 2010-04-27 Klockan 22:15:28

Ingredienser

4 port

500 g nötfärs
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk chilipulver
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl Arla Köket riven ost, texmex
4 dl Kelda® Pastasås Tomat & crème fraiche


Gör så här

Blanda färs, salt, peppar, chilipulver, vitlök och ost. Forma smeten till 16 stora köttbullar.
Koka upp såsen i en kastrull och lägg i köttbullarna. Koka under lock ca 12 min. Vänd dem
en gång under tiden. Servera med pasta och gurkstavar.


Texmexbullar

(källa och foto: www.arla.se)



Falukorv med krispigt täcke och ostgratinerat mos

Skrivet 2010-04-27 Klockan 22:08:36

  • Tillagningstid: Över 20 min
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Portioner: 4
  • Ingredienser

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175°C. Gör moset enligt anvisning på paketet. Vispa i äggulor, olja och 2/3 av västerbottensosten.
    2.Rör ihop ketchup, senap och soja. Vänd ner den rostade löken. Låt "svälla" ett par minuter.
    3. Skär skåror i falukorven och lägg över den i en ugnssäker form. Klicka eller skeda moset längs med kanten på formen. Strö över resterande ost.
    4.Halvera tomaterna och bryn snittsidorna hastigt i en het lättoljad stekpanna. Lägg över dem i ugnsformen.
    5. Ställ in formen i ca 20 minuter, tills korven och moset fått fin färg. Klicka hälften av lökblandningen över korven när ca 5 minuter återstår av tillagningen (sätt ev på grill). Servera korven med resterande lökblandning och en fräsch grönsallad



    (Buffé nr 8 2008, foto:privat)



    Margaretas morotskaka

    Skrivet 2010-04-27 Klockan 22:00:38

    ca 24 st

    3 ägg
    3 dl strösocker
    1½ dl olja
    4 dl rivna morötter
    3 dl vetemjöl
    1½ tsk bakpulver
    1½ tsk bikarbonat
    1½ tsk vaniljsocker
    1½ tsk kanel

    Glasyr:
    100 g philadelphiaost
    100 g smör/margarin
    3½ dl dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker

    Garnering:
    strimlad morot
    citronmeliss

    Gör så här:
    1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt oljan och morötterna.
    2. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
    3. Häll upp smeten i en bakpappersklädd 20x30 cm långpanna. Grädda ca 20-30 min i 175*. Prova med sticka, låt kakan kallna.
    4. Blanda ingredienserna till glasyren till en mjuk kräm. Bred den jämt över kakan. Skär i lagom stora bitar. Garnera med strimlad morot och citronmeliss. (hade tyvärr inte citronmeliss hemma)



    Ingars Grönpepparkyckling

    Skrivet 2010-04-27 Klockan 21:44:08

    Tiderna förändras verkligen så här goooood mat serverades på förskolorna när jag började att arbeta, det är annat än halvfabrikaten vi får idag........ Receptet kommer ifrån kokerskan på förskolan som jag arbetade på när jag precis var färdig förskollärare.

    4-6 pers

    1 grillad kyckling

    Bena ur och lägg köttet i en traktörpanna

    Sås:
    100 gr smör
    2 msk ljus fransk senap (dijon)
    2 msk äkta soya
    ½ msk grovstött torr grönpeppar
    vispgrädde

    Blanda såsen, låt sjuda (ej koka). Häll såsen över köttet. Låt det stå och dra minst 3 timmar (gärna över natten). Värm den på svag värme innan den serveras. Servera med ris och en sallad.





    Plättar med blåbär

    Skrivet 2010-04-27 Klockan 21:33:40

    Mums......

    4 port

    2½ dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    ½ tsk salt
    ½ dl socker
    3½ dl mjölk
    3 ägg
    50 g smält matfett
    matfett till stekning
    250 g blåbär

    1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Tillsätt mjölk och vispa till en slät smet. Vispa ner ägg och matfett.
    2. Lägg en klick matfett i varje plättrundel. Häll i lite av smeten och strö på ett par blåbär innan smeten stelnat. Låt plättarna få färg på en sida, vänd och stek andra sidan. Servera med glass.



    (foto:privat)


    Kebabspett

    Skrivet 2010-04-27 Klockan 21:21:16

    8 st

    500 g nötfärs
    1 vitlöksklyfta
    1 litet ägg
    2 tsk oregano
    ½ tsk salt
    nymalen svartpeppar

    Rör samman alla ingredienserna, dela i 8 delar och trä på träspett (blötlägg träspeten innan du trär på köttet).
    Lägg på plåt med bakplåtspapper och stek i ugn 225* ca 15 min.



    Köttfärslimpa med variation

    Skrivet 2010-04-27 Klockan 21:15:21

    4 port

    ½ dl ströbröd
    2 ½ dl vatten eller mjölk
    1 msk riven gul lök eller 2 msk hackad, ev smörfräst lök
    1½ tsk salt
    vitpeppar
    300 g malet nötkött
    100 g malet fläskkött
    smör eller margarin
    ½ pkt bacon eller 3 msk senap + ströbröd eller 3 msk tomatketchup + riven ost

    Blanda ströbrödet med drygt hälften av vätskan och låt det svälla 5-10 min. Tillsätt lök, salt och vitpeppar och blanda. Tillsätt mer vätska, lite i taget och arbeta färsen smidig. Smörj ett ugnsäkert fat. Lägg färsen på detta och forma den med hjälp av en vattensköljd träsked till en ca 25 cm lång limpa. Täck färsen med baconet eller stryk på senap eller ketchup som sedan beströs med ströbröd respektive ost.



    Stek köttfärsen i 175* ugnsvärme ca 1 timme. Häll 1 dl vatten i formen och rör om i botten, så att det bildas sky.




    Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd gurka


    ( källa: Bonniers nya kokbok, Foto:privat )



    Min finaste äpplekaka

    Skrivet 2010-04-27 Klockan 20:43:47

    4 st ägg
    3 dl socker
    3 ½ dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 hg smör eller margarin
    2-3 äpplen
    kanel, socker

    Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten.  Smält smöret och låt det svalna innan det rörs ned i smeten, som slås i en välsmord och bröad form (2 liter). Skala äpplena och skär dem i tunna bitar. Lägg bitarna över kakan och strö över blandningen av socker och kanel. Grädda kakan i 200* ca 30 min.



    (foto:privat)


    Krabbelurer

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 17:48:49

    2 ägg
    1½ dl socker

    Vispas...tillsätt sedan

    6 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    vaniljsocker
    lite salt
    2 dl mjölk

    Blandas som sockerkaka. Om du ska steka krabbelurerna på stormkök ute så häll smeten i ketchupflaskor så kan du spritsa ut smeten, men det går lika bra steka på stekpanna. Tänk på att det behövs ganska mycket margarin.

      



    Knubbiga sirapslimpor

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 17:41:02

    2 st

    75 g smält margarin
    5 dl mjölk
    50 g jäst
    2 tsk salt
    1 dl brödsirap
    1 msk malda pomeransskal
    14 dl rågsikt

    Gör så här:
    Smält margarinet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet i en bunke. Tillsätt salt, sirap, pomeransskal och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl. Låt den jäsa ca 45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen lätt. Forma två limpor.
    Jäs dem på plåt ca 30 min. Grädda i 175-200* i nedre delen av ugnen, ca 35 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.



    Matjespaj

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 17:33:59

    6 port

    250 g smulad kavring
    100g lättmargarin
    dill

    Fyllning:
    2 dl gräddfil
    2 msk lättmajonäs
    2 msk söt senap
    1 brk matjesfileér (200 g)
    2 hårdkokta ägg
    1 msk finhackad rödlök
    1 msk finhackad purjolök
    1 msk finskuren gräslök
    1 msk finskuren dill
    1 liten brk röd stenbitsrom (50 g)

    Dekoration:
    salladsblad
    dillkvistar
    rädisor

    Mixa i matberedare ihop smulad kavring, margarin och dill en mustig pajdeg som inte kräver gräddning.Tryck ut den i en låg vid pajform, ca 25 cm diameter. Låt formen stå i kylen medan du gör i ordning fyllningen. Rör i hop en sås av gräddfil, majonäs och senap. Strimla matjesfileérna mycket fint och blanda i såsen tillsammans med hackade ägg, löksorterna och dillen. Vänd försiktigt ner rommen ( rör inte för mycket eftersom det då lätt kan bli för löst) Bred fyllningen i pajformen. Stick i sallad, dill kvistyar och små fina ansade rädisor.



    (källa: familjekokboken foto:privat)


    Banankassler

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 17:21:01

    4 port

    500 g benfri kassler
    4 bananer
    2,5 dl matlagningsgrädde
    1 tsk potatismjöl
    1 dl chilisås eller ketchup
    1 dl jordnötter

    ugn:225*

    1. Skär kasslern i skivor och skala och skiva bananerna (jag tyckte att det räckte med 3 bananer)
    2. Blanda grädde, potatismjöl och chilisås. Häll det över formen. Strö över nötterna.
    3. Gratinera i mitten av ugnen ca 10-15 min. Täck ev över med folie mot slutet av tiden.

    Servera med pressad potatis eller ris och en sallad.



    (foto privat)



    Lasagne

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 17:10:26

    10-12 port

    22-24 lasagneplattor

    Köttfärssås:
    3/4 kg nötfärs, älgfärs eller lammfärs
    3 msk margarin
    5-6 gula lökar
    2 brk krossade tomater á 400-500 g
    4-5 msk tomatpuré
    2 buljongtärningar
    2 tsk smulad basilika
    2 vitlöksklyftor
    salt, peppar

    Ostsås:
    1 l mjölk
    1 dl vetemjöl
    50 g margarin
    5-6 dl riven lagrad ost (200 g)
    (salt)

    Gör så här:
    Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna, lägg i fettet. Bryn köttfärsen, halva mängden i taget, rör den smulig med en gaffel. Lägg över den i en stor gryta (3-4 l). Fräs löken efter köttfärsen. Häll i lite vatten (½-1 dl) och häll lök och sky i grytan. Tillsätt burktomater, tomatpuré, buljongtärningar, kryddor och ev pressad vitlök. Koka under lock på svag värme ca 20 min. Smaka av med lite salt och peppar.

    Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken till en slät redning. Koka upp resten av mjölken med fettet. Häll i redningen under omrörning, rör tills det kokar upp igen och koka 3-4 min på svag värme. tag kastrullen från värmen och rör ner ca 
    3 dl av den rivna osten och smaka av med salt.

    Smörj långpannan. Häll på hälften av ostsåsen och bred ut den. Varva plattorna i tre lager med köttfärssås i de två mellanvarven. Bred ut resten av ostsåsen överst. Så långt kan lasagnen göras klar i förväg, täckas med folie och förvaras svalt i till nästa dag. Eller också kan den gratineras direkt.
    Strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen, varm lasagne 15-20 min i 225*, kall lasagne ca 30 min i 200*



    (foto privat)


    Sillamacka

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 16:49:27

    Vi var ju tvungna att smaka den hemmagjorda senapssillen så vi gjorde en liten sillamacka som förrätt på långfredagskvällen.

    1 skiva grovt bröd med lite smör på
    lite strimlad sallad
    1 kokt ägg
    några sillbitar
    dill



    (foto privat)


    Hovmästarsås

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 16:38:20

    Den här såsen kallas även gravlaxsås eller helt enkelt senapssås

    Antal portioner: 4
    Ingredienser

     1 dl söt svensk senap
     1/4 1 1/4 dl socker
     1 msk vinäger
     1 tsk salt
     1 msk peppar
     1 msk HP-sås
     2 1/2 dl matolja
     2 dl hackad dill

    Gör så här

    1. Blanda senap, socker, vinäger och alla kryddor utom dillen. Vispa sakta ner oljan tills det blir en tjock, blank sås.

    2. Rör i hälften av dillen omedelbart före serveringen och lägg resten ovanpå



    (källa och bild: www.recept.nu,)



    Leif Mannerströms senapsill

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 15:31:19

    4 port

    2 brk inläggningssill
    1 sats hovmästarsås
    1 dl filmjölk

    Gör så här:
    Gör i ordning en sats hovmästarsås och blanda i filmjölken. Låt fileérna rinna av i en sil och vänd försiktigt ner dem i såsen..
    Ställ kallt minst ett dygn innan fisken serveras.





    (källa: www.recept.nu, foto privat)



    Lingonsill

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 15:25:08

    Ingredienser:

    Lag:

    Gör så här:

    Skölj sillen. Skär den i mindre bitar och lägg i en glasburk.

    Krossa svartpepparkornen. Skala och skiva den röda löken.

    Koka upp vinäger, socker och vatten. När det kokat upp och sockret är upplöst, ta av kastrullen från plattan och lägg i svartpepparn, rödlöken och lingonen.

    Låt sedan lagen kallna. Häll den sedan över sillbitarna. Sätt på locket och låt stå i kylen minst ett dygn före servering. Sillen är som godast efter 1-2 dagar i kylskåpet.



    (källa: www.recepten.se, foto privat)



    Gräslöks- och citronsill

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 15:21:06

    Ingredienser

    4-6 port

    1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
    2 dl Arla Ko® gräddfil
    1 dl finhackad gräslök
    1 msk majonnäs
    rivet skal av 2 citroner
    1 tsk dijonsenap
    1 tsk honung
    1 krm grovmalen svartpeppar

    Gör så här

    Skölj sillen. Skär filéerna i 2 cm breda bitar. Mixa gräslök och gräddfil till en ljusgrön sås. Blanda gräddfilen med övriga ingredienser. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.



    (källa: www.arla.se, foto:privat)



    Matjessill i kaviarsås

    Skrivet 2010-04-03 Klockan 15:17:10

    Ingredienser

    4-6 port

    2 burkar matjessill i bitar, à 200 g
    2 dl Arla Köket ekologisk gräddfil
    1/2 dl kaviar, typ Kalles
    1 dl hackad gräslök

    Gör så här

     Låt sillen rinna av. Blanda gräddfil, kaviar och gräslök. Vänd ner sillen. Låt gärna stå någon timme innan servering. Garnera med gräslök.



    (källa www.arla.se, foto:privat)



    Kokosrulle

    Skrivet 2010-04-01 Klockan 22:06:04

    3 ägg
    2 dl socker
    3 dl riven kokos
    3/4 dl potatismjöl
    1½ tsk bakpulver

    Fyllning:
    100 g smör eller margarin
    2 dl florsocker
    2 dl marsánkräm

    1. Vispa ägg och socker pösigt.
    2. Blanda kokosflingor, mjöl, och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
    3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm ( min långpanna är större så jag kommer nästa gång att göra 1½ sats för kakan blev för tunn)
    4. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
    5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt den kallna.
    6. Rör matfett och florsocker poröst till fyllningen . Klicka i marsánkrämen, lite i taget.
    7. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt kokosrullen ligga kallt en stund innan den ska skäras.





    Drömtårta

    Skrivet 2010-04-01 Klockan 21:49:29

    ugnstemp 250*

    3 ägg
    1½ dl socker
    3/4 dl potatis mjöl
    2 msk kakao
    1 tsk bakpulver

    Fyllning:
    200 g smör eller margarin
    4 dl florsocker
    4 tsk vaniljsocker
    2 äggula

    1. Vispa ägg och socker pösigt.
    2. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten..
    3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm ( min långpanna är större så jag kommer nästa gång att göra 1½ sats för kakan blev för tunn)
    4. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
    5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt den kallna.
    6. Rör matfett och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker, rör ner äggulan.
    7. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.





    Spagettigratäng med tomat och korv

    Skrivet 2010-04-01 Klockan 21:25:19

    ca 4 port

    250 g spagetti
    4 hg falukorv i skivor
    2 stora skivade tomater
    2 dl riven ost
    2 msk senap
    2 dl buljong
    1 dl mjölk
    2 msk margarin
    persilja

    1. Koka spagettin. Låt den  rinna av och lägg den i en ugnsäker form.
    2. Varva korg och tomatskivor ovanpå.
    3. Värm buljong, senap, ost mjölk och margarin tills osten smält. Häll röran över gratängen.
    4. Gratinera 20-25 min. Strö över klippat persilja och servera.



    (foto:privat) Tyvärr glömde jag persiljan, men detta var supergott!


    RSS 2.0
    Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
    www.pokercasinobonus.se