Visst är det härligt med en påskbuffé

Skrivet 2011-04-25 Klockan 22:22:09

Så här smarrigt såg vårt påskbord ut, hm och vi som inte skulle göra så mycket i år....



Mums vad det var gott!!



Ansjovisrulle

Skrivet 2011-04-25 Klockan 22:18:57

ca 6 port

50 g smör
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk, minst 3%, gärna gammaldags
2 msk ansjovisspad
3 ägg
½ tsk bakpulver

Fyllning:
2 gula lökar
2 salladslökar
1 msk smör
1 brk ansjovis
150 g riven smakrik ost, gärna prästost
1 dl créme fraiche
2 dl blandat kryddgrönt, t ex gräslök, dill och persilja

Servering:
1 dl creme fraiche ( obs fungerar INTE med lätt créme fraiche)
sallad
kryddgrönt

Ugn 200*

1. Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och tillsätt mjölken lite i taget. Vispa kraftigt och låt koka upp. Låt sjuda någon minut. Ta kastrullen från plattan och tillsätt ansjovisspad. Separera äggen. Spara vitorna och vispa ner gulorna i pannkakssmeten. Låt kallna.

2. Vispa äggvitorna till vitt skum. Tillsätt bakpulver och vispa lite till. Vänd ner i kastrullen. Smörj ett bakpapper och lägg i långpanna, ca 30x40 cm. Bred ut smeten jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Passa på så det inte blir för mörk yta. Lägg över en upp och ner vänd långpanna och låt stå tills fyllningen är klar.

3. Fyllning: Skala och hacka all lök. Fräs den långsamt i lite smör. Ta pannan från värmen. Hacka ansjovisen och vänd ner den, ost och créme fraiche.

4. Täck pannkaksbotten med ett bakpapper och vänd upp den på den andra plåten. Dra försiktigt loss gräddningpapperet. Bred på fyllningen och strö över kryddgrönt. Rulla ihop mycket försiktigt fråm långsidan. Låt rullen stå i ugnen så den blir bara precis genomvarm, ca 10 min. Servera den nu eller avsvalnad senare. Så här långt kan rullen förberedas.

5. Servering: Fös över rullen till ett serveringsfat. Dekorera med grönt och gärna lite tomathalvor. Vispa créme fraiche hårt med elvisp. Spritsa små rosor och pynta med dill.



(källa: Hemmets Veckotidning nr 17 2011, foto:privat)


Västerbottensruta med löjrom

Skrivet 2011-04-25 Klockan 21:52:18

Ingredienser 6-8 pers

Gör så här

 

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel.
3. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt.
4. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
5. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen.
6. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna.
7. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. Toppa dem med en klick gräddfil och löjrom. Avsluta med rödlök, klippt krasse och dillvippor.



(källa: Buffé nr 4 2011, foto:privat)



Matjestårta

Skrivet 2011-04-25 Klockan 21:40:54

8-10 pers

200 g kavring
75 g smör
4 gelantinblad
3 hårdkokta ägg
4 matjessillfiléer
1 knippa dill
1 kruka gräslök
1 rödlök
3 dl gräddfil
250 g kesella

Garnering:
persilja
räkor
tomater

1. Mixa kavringen smuling i matberedare. Smält smöret och blanda ner det.

2. Klä en springform med plastfolie och fördela brödblandningen i botten av formen och tryck till med en stekspade. Ställ i kylen.

3. Lägg ner gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.

4. Hacka äggen, sillen, dillen och gräslöken. Skala och hacka rödlöken. Blanda alla ingredienserna med gräddfilen och kesellan.

5. Krama ur gelantinbladen och smält på svag värme i en kastrull. Blanda sedan ner gelatinet i tårtsmeten.

6. Blanda smeten väl och häll den sedan över brödbottnen. Jämna till ytan och ställ in i kylen ca 5 timmar.

7. Garnera tårtan med persilja, räkor och tomater eller något annat som man tycker passar.



(foto:privat


Heta ägghalvor

Skrivet 2011-04-24 Klockan 17:03:13

4 pers

4 hårdkokta ägg
25 g rumsvarmt smör
1 dl créme fraiche
ca 1 tsk sambal oelek
salt
cocktailtomater
persilja

1. Skala och dela äggen. Separera gulorna från vitorna.

2. Blanda gulorna med smöret och créme fraichen. Rör ner sambal oeleken och smaksätt meed salt.

3. Spritsa eller klicka ner blandningen i vitorna och garnera med klyftade cocktailtomater och persiljekvistar.



(foto:privat)



senapssill

Skrivet 2011-04-24 Klockan 16:51:05

1 pkt 5-minuterssill
2 msk fransk senap
2 msk söt, grov senap
½ dl flytande honung
½ dl rapsolja
½ dl creme fraiche
1 dl hackad ättiksgurka
1 dl finhackad dill

Låt sillfiléerna rinna av. Rör ihop senapen, honungen, rapsoljan, créme fraichen, ättiksgurkorna och dillen. Klipp sillfiléerna i mindre bitar och blanda ner dem i röran. Låt senapssillen dra över natten.



(Källa: Matmagasinet nr 4 2011, Foto:privat)


örtsill

Skrivet 2011-04-24 Klockan 16:46:23

1 pkt 5-minuterssill
2 dl creme fraiche
2 dl hackade färska örter, gärna koriander eller basilika
lite spad från sillen
1½ röd chili
salt, peppar
ev 1 krm cayennepeppar

1. Låt sillfiléerna rinna av, spara någon msk av spadet. Blanda creme fraiche med örter och sillspad. Strimla chilin tunt och rör ner. Salta och peppra lätt.

2. Klipp sillen i bitar och blanda ner. Låt dra några timmar före servering. Smaka av och tillsätt ev lite cayennepeppar för extra hetta.



(källa: Matmagasinet nr 4 2011, foto:privat)


Frasiga getostsnitt

Skrivet 2011-04-24 Klockan 16:35:23

ca 10 st

1 smördegsplatta
50 g getost
3-4 msk björnbärssylt (fanns inte i butiken så vi tog drottningsylt och det gick lika bra)

Sätt  ugnen på 225*

Kavla ut smördegsplattan till dubbel storlek. Skär i kvadrater, ca 5x5 cm, lägg över på smord plåt.

Lägg en klick getost på varje degbit. Baka i ugn 7-10 min, de sk afå lite färg. Låt svalna något. Toppa med lite sylt på varje.



(foto:privat)


Frasiga potatisstavar

Skrivet 2011-04-24 Klockan 16:26:53

Vi köpte väldigt goda lammfärsbiffar på Kvantum och till dem gjorde vi dessa supergoda potatisstavar..

Ingredienser

4 person(er)
Ingredienser

4 st bakpotatis, (Idaho)
4 msk smör, smält
0,5 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
1 tsk salt

Tillagning

60 min.
Variera kryddorna på potatisen med en blandning av fänkålsfrö och spiskummin.
1. Tvätta och skär potatisen i cm tjocka skivor som skärs till stavar. Lägg potatisen i kallt vatten ca 20 min. Låt den sedan rinna av och torka på hushållspapper.
2. Sätt ugnen på 225°. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll i det smälta smöret och lägg i potatisen. Pudra över chilipulver och garam masala. Vänd runt potatisen så att den blir kryddad runt om.
3. Stek potatisen mitten i ugnen 30–40 min tills potatisen fått vacker färg och känns mjuk. Rör om då och då.



(Källa: Allt om mat, foto:privat)


Morgonmys.....

Skrivet 2011-04-24 Klockan 16:21:49

Visst kan det vara mysigt att "gosa" med brorsan på morgonen.......



Påskfint i trädgården

Skrivet 2011-04-24 Klockan 16:19:09

Som vanligt kom det upp lite påskfjädrar i trädgården, fast i år blev det i ett träd




Och Leo var så klart ute med mig och ville hjälpa till men som tur var så fick han inte tag i fjädrarna men en pinne hittade han att tugga på...



Lite nya blommor i krukan på trappan blev det också...



Ulrika´s mexicanska pizza

Skrivet 2011-04-24 Klockan 16:13:54

Deg till en pizza Ugn:225*

4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g flytande margarin
2 dl mjölk

Rör i hop de torra ingredienserna med margarinet och tillsätt därefter mjölken. Degen blir kladdig så att du slipper kavla så du brer ut degen på plåten.
Bred på tomatketchup och strö över pizzakrydda

Fyllning:

ca 800 g nöt- eller blandfärs
2 påsar tacokrydda
1 liten brk majs
någon sorts tacosås
jalapeno
riven tacoost
 
Till servering: Creme fraiche och pizzasallad

Bryn färsen, tillsätt tacokryddorna (dock inget vatten som när man gör tacofärs). Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme.
Bred färsblandningen över pizzabotten och strö över ost.

Servera med creme fraiche och pizzasallad.



(recept och bild: privat)


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se