Sockerkaka med vanilj och kaffe

Skrivet 2014-02-16 Klockan 19:36:01

10-12 bitar
 
3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl vatten, kokande
 
Vanilj- & kaffefyllning
 
50 g smör
1 dl mjölk
½ dl kokt kaffe
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
 
Garnering:
 
Florsocker
Hyvlad choklad
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200*. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke.
 
2. Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, smör och mjöl. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt till en slät smet.
 
3. Häll smeten i en smord och bröad form, 22-24 cm i diameter. Grädda kakan i ugnen ca 40 min. Låt den svalna något men inte helst i formen.
 
3. Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om hela tiden och låt den puttra i någon minut.
 
4. Dela sockerkakan med en vass kniv till två bottnar innan den hunnit kallna helt. Häll försiktigt över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan. Pudra över florsocker och garnerna med hyvlad choklad.
 
 
(Källa: Hembakat nr 1 2014, foto: privat)
 


Kardemummahjärta med jordgubbar

Skrivet 2014-02-16 Klockan 19:21:00

Ca 20 bitar
 
25 g jäst
3 dl rumsvarm mjölk
3/4 dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
50 g smält smör
2 tsk mald kardemumma
8-9 dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
25 g smält smör
ca 2 dl jordgubbar, frysta eller färska
1 dl strösocker
 
Garnering:
 
Rosa pärlsocker
 
Gör så här:
 
Börja med att färga pärlsockret. Blanda 1-2 msk vatten med några droppar karamellfärg och tillsätt 2 dl pärlsocker. Rör om noga. Bred ut tunt på bakplåtspapper och låt torka helt i ett par timmar.
 
1. Smula ner jästen i en bunke och blanda den med mjölken. Tillsätt socker, salt, ägg, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen smidig i maskin 5-8 min eller dubbla tiden för hand.
 
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
 
3. Dela degen i två delar. Kavla ut dem till tvår rektanglar, ca 75x20 cm på ett mjölat bakbord. Pensla dem med smält smör.
 
4. Fyllning: Skär jordgubbarna i småbitar och blanda dem med sockret. Lägg ut jordgubbarna i en lång rad längs ena långsidan på båda rektanglarna. Rulla ihop dem så att jordgubbarna hamnar i mitten.
 
5. Snurra de båda deglängderna runt varandra och lägg i en smord hjärtformad springform, ca 2 liter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225*.
 
6. Pensla brödet med ägg och strö över pärlsocker. Sätt in formen längs ner i ugnen och sänk värmen till 200*. Grädda i 25-35 min. Lägg aluminiumfolie över bullen i slutet av gräddningen om den får för mycket färg. Låt den svalna i formen.
 
 
(Källa: Hembakt nr 1 2014, foto: privat)
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se