Raggmunk med fläsk

Skrivet 2010-02-17 Klockan 20:19:36

4-6 pers

5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1½ tsk salt
1 ägg
800 g potatis
smör till stekning

400 g rimmat fläsk
lingon

1. Vispa samman mjölk och mjöl i en bunke. Blanda ner salt och ägg. Skala potatisarna och finnriv dem. Blanda ner i smeten
2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek en raggmunk i taget. Bred ut smeten till en jämn pannkaka så inte den rivna potatisen ligger i en hög.
3. Stek på strax över medelvärme så att raggmunkarna blir genomstekta utan att brännas vid. Stek ca 4 min på varje sida tills de fått fin färg och frasig kant.
Lägg raggmunkarna på ettt ugnsäkert fat och håll dem varma i ugnen på 100* medans du steker fläsket.



(Foto:privat)



Ostbullar med solrosfrön

Skrivet 2010-02-14 Klockan 21:02:47

24 st

50 g jäst
½ dl olja
5 dl lättmjölk
2 dl solrosfrön
1 tsk salt
2 msk sirap
ca 13 dl ljust lantbrödsmjöl

Fyllning:
3 dl lagrad ost

Pensling:
ägg
solrosfrön eller ost

Gör så här:
1. Värm olja och mjölk till ca 37*. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2. Tillsätt solrosfrön, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 30 min.
3. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i ca 24 delar. Rulla dem till runda bullar, gör en grop och fyll den med ost. Nyp ihop bullen och lägg den med skarven neråt på smord plåt.
4. Jäs bullarna ca 30 min. Pensla dem med ägg och strö på solrosfrön eller ost. Grädda ca 10-12 min i mitten av ugnen. Låt brödet kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.



(Foto: privat)


Mina Goda Formfranska

Skrivet 2010-02-14 Klockan 20:54:19

Ingredienser
50 50 g färsk jäst
5 5 dl ljummet vatten
2 2 tsk flytande honung
2 2 tsk brödsirap
1 1 dl god olivolja
1.5 1.5 msk flingsalt
2 2 dl durumvetemjöl
10 10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen
1 1 st ägg till pensling

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.

2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.

5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.

6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.

8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

9. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

(Källa: www.recept.nu, Foto:privat)

 



Morotsrutor

Skrivet 2010-02-14 Klockan 20:50:01

24 st
  • 2 morötter, stora (ca 200 g)
  • 50 g margarin eller ½ dl flytande margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk sirap eller socker
  • 13-14 dl rågsikt (ca 750 g) eller vetemjöl
Ugnstemperatur
  • 225º

Gör så här

Skala och finriv morötterna. Smält det fasta margarinet. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.

Dela sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 min.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Platta ut degen i smord långpanna (ca 30 x 40 cm). Skär degen med mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt på ugnen.

Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Tag brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Form

Långpanna, ca 30x40 cm

 



Gratinerad kyckling med mango chutney

Skrivet 2010-02-14 Klockan 20:43:32

4 port

4 kycklingfiléer
salt, peppar
1-2 röda paprikor
1 dl mango chutney
2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1 mosad banan
2 dl riven ost

Bryn filéerna på båda sidor, sänk värmen och efterstek i 8-10 min, salta och peppra. Skär kycklingen i sneda bitar och lägg i en form. Hacka paprikan och lägg på kycklingen. Rör i hop övriga ingredienser utom osten och bred över innehållet i formen. Strö på osten. Gratinera i 225* ca 15 min







(Foto:privat)


Sååååå tråkigt.....

Skrivet 2010-02-11 Klockan 20:14:14

......att ligga hemma och vara sjuk. Känns som om all ork o kraft bara rinner ur mig. Tv:n blir i alla fall väl utnyttjad och soffan. Tur i oturen så är Nellie också sjuk så jag har i alla fall sällskap. Får faktiskt säga att jag saknar att vara på jobbet........


Det blir tyvärr inga nya recept heller, hmm Familjen vill nog inte ha mat som är lagad av mig......


Biff i gräddig ädelsås

Skrivet 2010-02-07 Klockan 19:37:18

4 port

4 biffar av grovmald nötfärs, ca 400 g eller 4 skivor kött av biff
smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g grönmögelost
2 ½ dl matlagningsgrädde

Gör så här:
Forma färsen till fyra biffar, ca 1 cm tjocka. Stek biffarna med smör i en stekpanna. Strö över salt och peppar. Lägg upp biffarna på ett varmt serveringsfat. Låt osten smälta ner i stekpannan. Häll på grädden. Rör om och låt såsen koka upp. Häll såsen över biffarna. Servera med ugnstekt klyftpotatis och någon god grönsak.



(Foto:privat)


Kycklinggryta med banan och rostad kokos

Skrivet 2010-02-07 Klockan 19:30:19

Buffé nr 8 2007, sid 27

Ingredienser
Portioner: 4

700 g kycklinglårfilé
20 cm purjolök 
1 röd paprika 
2 msk olivolja 
1 tsk curry 
1 liten burk majskorn (150 g)
2 msk kycklingfond + ca 4 dl vatten
3 msk maizena ljus redning
3-4 msk lättcrème fraiche
1 banan 
salt 
nymalen svartpeppar 
+ 3 msk kokos till dekoration
+ fullkornsris eller fullkornscouscous

Gör så här
1. Skär kycklingen i mindre bitar. Skär purjon
på längden och skölj. Skär tvärs över i fina
strimlor. Dela, kärna ur och tärna paprikan.
2. Bryn purjon och paprikan i lite olja med curryn i en vid panna, typ traktörpanna. Ställ åt sidan.
3. Bryn kycklingbitarna i resten av oljan så de får lite färg. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda i de frästa grönsakerna och majskornen och häll på buljongen. Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter.
4. Strö över maizenaredningen och rör om. Låt det sjuda 1 minut tills det tjocknar lite.
5. Rör i crème fraiche. Skär bananen i skivor och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.
6. Rosta kokosen hastigt i en torr panna och strö över. Servera med fullkornsris eller fullkornscouscous.

För mer vuxensmak: Ställ fram en burk sambal oelek på bordet.



(Källa: www.ica.se, Foto:Privat)


En 6-åring

Skrivet 2010-02-06 Klockan 17:35:16

Ja idag fyller allas vår älskade Jack 6 år och det måste ju firas lite, eller hur? Ja så klart blev det både paket och kalasfika.



Mormor kom med ett STORT paket och det var inte helt enkelt att öppna men Nellie och Jesper hjälpte mig.

Sedan var det ju dags för fika och idag är det ju jag som är heders"personen" så så klart fick jag sitt på en egen stol och äta något som jag äter varje år på min födelsedag.....



världens godaste semlor, fast jag får specialare utan mandelmassa.......MUMS.




Kalaspasta

Skrivet 2010-02-06 Klockan 17:23:40

4 port

400 g kassler
150 g färsk spenat
lite salt, curry eller peppar (tänk på att kasslern är slat i sig själv)
1 förpackning Kelda ostsås
1 brk lätt cremefraiche (2 dl)
rikligt med riven lagrad grevé

4 port pasta

Smörfräs kasslern och spenaten. Krydda och häll på ostsås och cremefraiche. Låt hastigt puttra ihop och smaka av. Blanda med nykokt pasta och riven ost.



(Foto:privat)


Semlor

Skrivet 2010-02-06 Klockan 17:16:48

Då jag inte är någon jättefantast av semlor, pg a att jag inte gillar mandelmassa, så har jag fått ett tips om hur man kan göra så att to m jag kan äta dem.

Gör först en vanlig vetedeg:

50g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 ägg
1 1/4 dl vit baksirap
½ tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter ägg, sirap, salt och kardemumma (jag uteslöt kardemumman eftersom jag även gjorde vaniljbullar). Rör om.
3. Tillsätt ca 1 l av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men lös deg. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 30 min.
4. Blanda ner det sparade vetemjölet och knåda samman till en blank ock smidig deg.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut dessa rektangulära.

Fyllning:

1 liten "korv" mandelmassa á 200 g
1 litet ägg
ca 1msk margarin

Rör samman fyllningen.

6. Skär ut fyrkantiga delar ur den utkavlade degen, lägg en klick av fyllningen på varje fyrkant.
7. Nyp i hop alla fyrkanter så att de blir som bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt ,med skarven neråt, och låt jäsa i ca 40 min.
8. Grädda ca 8 -10 min i 250*

Sär av toppen och fyll med grädde och om man vill kan man lägga på en extra klick mandelmassa. Pudra över lite florsocker.



(foto:privat)


Brytbröd med äpple

Skrivet 2010-02-06 Klockan 17:05:45

Ingredienser
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 rivna äpplen
1 dl solrosfrö
ca 14 dl vetemjöl


Smula jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, äpplen och solrosfrö.

Arbeta in mjölet, litet i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Tag upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Forma till en fyrkantiga platta som läggs i en smord långpanna. Skär degplattan i rutor. Låt jäsa i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Grädda brytbrödet mitt i ugnen i ca 25 minuter.




(Källa: www.dansukker.se, Foto:privat)



Köttfärspaj med fetaost

Skrivet 2010-02-05 Klockan 18:36:38

4 portioner
Pajdeg:

3½ dl vetemjöl

150 g margarin, kallt i kuber

2-3 msk vatten, kallt

Fyllning:

300 g köttfärs eller lammfärs

1 hackad gul lök

1 pressad vitlöksklyfta

matfett till stekning

2 dl kokt ris

1 msk vetemjöl

1 hönsbuljongtärning

2 dl vatten

1 tsk oregano

salt och peppar

Pensling:

ägg

Garnering:

2 tomater, i skivor

50 g riven fetaost

Ugnstemperatur

225º

Gör så här

Arbeta snabbt ihop pajdegen i matberedare eller för hand och låt den vila i kylen ca 30 minuter. Fräs färs, lök och vitlök i en stor stekpanna. Rör ner riset och strö över mjöl och smulad buljontärning. Häll på vatten, koka en stund och smaka av med kryddor.

Klä en pajform, 22-23 cm i diameter, med en 3/4 av degen. Lägg i fyllningen. Lägg resten av degen i en snodd runt kanten och pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Lägg på tomatskivorna, strö över fetaosten och grädda ytterligare 10 minuter. Servera med sallad.



(Källa: www.coop.se, Foto:Privat)



Mustig Falugryta

Skrivet 2010-02-04 Klockan 19:11:43

4 port

400 g falukorv
2 gula lökar, skivade
1 röd + 1 grön paprika, strimlade
matfett till stekning
1 msk senap
2 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Gör så här:
Drag skinnet av korven och skär den i strimlor. Fräs korv och grönsaker i en gryta. Rör ner senap, tomatpuré och grädde och låt sjuda på svag värme ca 10 min (vill du ha mer sås kan du spä med lite mjölk). Smaka av.

Servera med kokt potatis, ris eller pasta.





Hamburgerbröd

Skrivet 2010-02-02 Klockan 22:16:19

Ingredienser (10 st)

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • sesamfrön

Tillagning

  1. Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
  3. Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
  5. Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
  6. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
  7. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.
  8. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
  11. Låt svalna under bakduk.

    Jag fick ut 8 st på denna satsen.



    (Källa: www.receptcentralen.se , foto:privat)


Hamburgare

Skrivet 2010-02-02 Klockan 22:04:50

Nöt eller Blandfärs
salt och peppar
olja eller margarin att steka i

Forma Hamburgarna i en hamburgerpress

   

Lägg dem på en skärbräda som är sköljd med kallt vatten och salta och peppra dem (använd gärna andra kryddor också)



Stek på mellanvärme i olja eller margarin



Servera med goda tillbehör och hembakta hamburgerbröd



(Foto:privat)


Vaniljsås

Skrivet 2010-02-02 Klockan 21:41:11

Ingredienser

  1 ägg
  2 msk socker
  1 msk potatismjöl
  4 dl mjölk (3%) eller matlagningsgrädde
  1-2 msk vaniljsocker

Tillagning

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme tills såsen tjocknat, vispa hela tiden. Såsen ska inte koka, då stelnar ägget och såsen skär sig. Använd inte stålvisp , för då blir såsen lätt gråaktig.

Häll upp såsen och vispa i den då och då tills den svalnat. Späd ev såsen med 1/2-1 dl mjölk eller grädde. Smaksätt med vaniljsocker när den kallnat.



(foto:privat)



Farmors knapriga blåbärspaj

Skrivet 2010-02-02 Klockan 21:35:58

I lördags bjöd Nellie på underbart god blåbärspaj med hemlagad vaniljsås, mums!

150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl/mjölmix (190 g) 
1½ dl strösocker (125 g)
1½ dl havregryn

Fyllning:
250 g färska blåbär (eller frysta)
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
msk potatismjöl

Knaprig topping:
75 g smör
2½ dl havregryn
1½ dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör i vetemjöl/mjölmix, strösocker och havregryn. Tryck ut degen i en pajform och nagga. Tryck ner kanten med aluminiumfolie så att den inte sjunker ner. Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger. Rör ner potatismjölet och fyll skalet. Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i cirka 2 minuter. Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.



(källa: Leilas bok, a piece of cake, Foto:privat)


Syrrans Grötbullar

Skrivet 2010-02-02 Klockan 21:24:33

Alldeles underbart goda frukostbullar!

3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
Vetemjöl

Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt jäsa 45 minuter. Forma runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.



( Källa: www.annamariasmatblogg.blogspot.com, Foto:privat)


Drömmar med cornflakes

Skrivet 2010-02-02 Klockan 21:16:23

100 g smör
2 dl socker
1 dl olja
4 dl vetemjöl
1 tsk hjortronsalt
2 tsk vaniljsocker
3 dl cornflakes

Vispa smör och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser utom cornflakesen, som försiktigt rörs i till sist med en sked.
Forma till runda bollar. Ibland kan det vara svårt att få bollarna att hänga ihop, tillsätt i så fall lite mer olja. Grädda i 175* ca 15 min.




Vit choklad kaka

Skrivet 2010-02-02 Klockan 21:11:36

Ingredienser (6 portioner)

  • 100+100 g vit choklad
  • 100 g smör
  • 150 g kesella
  • 2 dl strösocker
  • ½ citron
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Smörj och ströbröa en springform.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smält hälften av chokladen i ett vattenbad.
  4. Smält smöret på svag värme i en tjockbottnad kastrull.
  5. Rör kesella och strösocker till en jämn smet.
  6. Tillsätt smör och choklad och blanda väl.
  7. Riv 1 tsk citronskal och pressa 1 msk citronsaft och tillsätt.
  8. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
  9. Rör ner i smeten i omgångar.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Grädda mitt i ugnen i 23-25 minuter.
  12. Låt svalna.
  13. Smält den andra halvan av chokladen och bre på den.
  14. Servera.



    (Källa: www.receptcentralen.se, Foto:privat)


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se