Västerbottensostpaj

Skrivet 2010-05-30 Klockan 23:01:13

4-6 portioner
Vi hade denna underbart goda paj som lite tilltugg när vi på morsdag åkte till nationalparken i Skäralid och grillade.
Pajdeg:
125 g Norrmejerier Smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 225°. Mixa Norrmejerier Smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.


recept: www.norrmejerier.se, foto:privat


Banankaka

Skrivet 2010-05-30 Klockan 22:51:38

ca 24 st

200 g smör eller margarin
4 ägg
2 dl socker
1½ dl farinsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 dl  mjölk

Fyllning:
4 mogna bananer
4 msk farinsocker
2 tsk malen kanel
pärlsocker

1. Sätt ugnen på 200*. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper.
2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.
3. Vispa äggen, sockret och farinsocker vitt och poröst. Sikta ner vetemjölet och bakpulvret. Tillsätt mjölken lite i taget och rör varsamt  smeten slät. Vänd sist ner det ljumma matfettet till en slät smet. Bre ut smeten jämt i formen.
4. Skala och skär varje banan i tre lika stora bitar. Halvera bitarna på längden och rulla dem i farinsockret och kanelen som blandats. Lägg ut dem jämt över smeten strö över lite pärlsocker.
5 Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Låt kallna och skär sedan i rutor.





Drömrutor

Skrivet 2010-05-30 Klockan 22:41:49

ca 20 bitar

50 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
½ dl kakaopulver
1½ dl vetemjöl eller glutenfri mjölblandning
1 dl potatismjöl
1 dl mjölk

Glasyr:
150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
½ dl kokosflingor

1. Sätt på ugnen på 200*. Klä en liten långpanna mee bakplåtspapper, ca 22x32 cm.
2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.
3. Vispa äggen och sockret poröst. Sikta ner alla torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och rör varsamt smeten slät. Vänd sist försiktigt ner det smälta matfettet.
4. Bre ut smeten i formen, grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
5. Glasyr: Rör samman matfettet, florsockret och vaniljsockret till en vit porös smet. Rör ner äggulan. Bre ut glasyren över den kalla kakan och strö över kokosflingorna. Skär upp i rutor.



foto:privat


PIZZABULLAR

Skrivet 2010-05-30 Klockan 22:29:44

ca 40 st

DEG:

50 g Margarin el ½ dl olja

5 dl Mellanmjölk

50 g Jäst

1 tsk Salt

1 msk Socker

1 st Ägg

ca 13 dl Vetemjöl

FYLLNING:

2 dl Tomatketchup

2 pkt á 140 g klippt bacon
ca 4 dl Riven ost

2 msk Pizzakrydda el organo

ev svamp (om man vill)

PENSLING

1 st Uppvispat ägg

3 droppar Kallt vatten

Smält margarinet, häll på mjölken och värm så att blandningen blir fingervarm. Använder du olja så värm mjölken och oljan samtidigt. Smula i jästen, häll i salt och socker. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt ägget och ca 11 dl av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Ta hjälp av líte mer mjöl om så behövs.

Degen ska nu jäsas i 30 minuter i degbunken. Arbeta därefter degen på mjölat bakbord. Dela den mitt itu. Kavla ut till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred på 1 dl tomatketchup, men lämna ca 1 cm fri på ena långsidan. Strö på 1 pkt finstrimad skinka, ost och krydda. Rulla ihop som en rulltårta. Sätt ugnen på 225 o C .

Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåt att jäsa i 15-20 minuter. Pensla med ägg. Man kan också strö på riven ost och krydda.

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Pizzabullarna är goda både varma och kalla. Man kan variera fyllningen med egna blandningar.



foto:privat 



Schackmuffins

Skrivet 2010-05-30 Klockan 22:21:06

22 st

150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ msk kakao

1. Sätt ugnen på 225*.
2. Rör smör eller margarin och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda sist ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör smeten slät.
3. Skeda först i hälften av smeten i muffinsformar med hjälp ev en tesked, två klickar i varje form mitt emot varandra. Smaksätt den andra hälften smet med kakao och skeda på samma vis två mörka klickar i varje form så att kakorna blir rutiga.
4. Grädda muffinsen i 12-15 min.



foto:privat


Filébitar i festsås

Skrivet 2010-05-30 Klockan 22:12:34

4 port

600 fläskfilé
1 tsk salt
½ tsk grovmald svartpeppar
smör
2 dl vispgrädde (jag använde matlagningsgrädde)
ev ½ dl konjak

Skär filén i ca 2½ cm tjocka skivor. Platta ut skivorna lite. Stek skivorna i lite smör, 3-4 min på varje sida. Salta och strö över pepparn. Späd med grädden och låt den koka någon minut smaksätt ev med konjak.
Servera med gräddskyn, kokt eller råstekt potatis och grönsaker.



foto:privat



Färsiga oxrulader

Skrivet 2010-05-30 Klockan 22:05:17

4 pers

500 g nötfärs
1 liten gul lök
½-1 brk ansjovisfilé á 125 g
2 msk hackad persilja
smör eller margarin
salt och nymalen vitpeppar

Sås:
2 dl vatten
1 dl mellangrädde
1-2 msk ansjovisspad
1 msk soja
1 lagerblad
4 krydpepparkorn
½-1 msk maizena

Gör så här

1. Börja med fyllningen. Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett tills den är mjuk. Hacka ansjovis och tillsätt den samt persiljan. Låt svalna.
2. Blanda färsen med 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Dela färsen i 8 bitar. Forma varje bit till en rund platta, lägg fyllning i mitten av varje platta, vik upp färsen runt fyllningen och forma till biffar.
3. Stek biffarna i brynt matfett i en stekpanna 3-4 minuter per sida. Ta upp dem.
4. Koka upp ingredienserna till såsen. Red av med majsstärkelse och lägg ner ruladerna att puttra några minuter. Bjud med potatis, inlagd gurka och sallad. Eller prova med bandpasta i stället för potatis.



recept: www.ica.se, foto:privat



Morotsbröd

Skrivet 2010-05-30 Klockan 21:56:09

2 stora limpor

50 g jäst
4½ dl vatten
1 1/4 dl filmjölk
½ dl flytande margarin
2 msk strösocker
2½ tsk salt
1½ dl havrekli
1 kg vetemjöl + lite till utbakningen
5 dl grovt rivna morötter
1 ägg till pensling

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt och tillsätt det tillsammans med filen, margarinet, sockret och saltet. Vispa tills jästen löst sig.
2. Tillsätt havrekliet, mjölet och morötterna och arbeta degen väl, 8-10 min i maskin. Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt jäsa i 40 min.
3 Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. Låt jäsa på bakppappersklädd plåt medan ugnen värms till 225*.
4. Vispa upp ägget och pensla bröden. Baka i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Låt svalna på galler under bakduk.



foto:privat



Mustig Kasslergryta

Skrivet 2010-05-30 Klockan 21:38:36

4 port

400 g kassler
2 gula lökar
smör
2 brk vita bönor i tomatsås á 400 g
½ dl chilisås
1½ dl matlagningsgrädde
1 tsk paprikapulver
2 msk finhackad persilja

Skär kasslern i strimlor. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt bönorna med såsen, kassler, chilisås och grädde. Smaksätt med paprikapulver. Låt grytan bli genomvarm. Strö över persilja. Servera med sallad och vitt bröd man kan också ha ris till.



foto:privat


Kronans Blåbärsrulle

Skrivet 2010-05-30 Klockan 21:31:20

1 rulltårta, 10-12 bitar

3ägg
2 dl socker
2 kokta kalla potatisar, 100 g
50 g mald mandel
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g philadelphiaost§
100 kesella gourmet
1 msk socker
2 dl blåbär

1. Sätt ugnen på 225*. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper.
2. Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Finriv de kalla potatisarna direkt ner i smeten. Rör om varsamt. Tillsätt den malda mandeln och sikta sist ner vetemjölet och bakpulvret. Rör varsamt smeten slät.
3. Bre ut smeten jämt i bakformen och grädda bottnen i mitten av ugnen ca 8 min. Dra bakpappret med bottnen av plåten och låt kakan svalna på galler under bakduk.
4. Rör samman philadelphiaosten och kesellan, smaksätt krämen med sockret.
5. Vänd den kalla kakbottnen upp och ner på ett smörpapper. Bre ut krämen jämt över kakan och strö över blåbären.
6. Rulla samman från långsidan. Låt längden ligga en stund inrullad i smörpappret, vilande på skarven. Förvaras kallt.



foto:privat


Kyckling med vitlök och svamp

Skrivet 2010-05-30 Klockan 21:18:28

4 pers

1 grillad kyckling
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
smör
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk balsamvinäger
2 tsk vetemjöl
½ hönsbuljongtärning
salt och svartpeppar

1. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Borsta och skiva champinjonerna. Fräs vitlöken och champinjonerna i smör i en stekpanna.
2. Vispa i hop grädden, balsamvinäger och mjöl och häll över svampen under omrörning. Krydda med salt och peppar. Smula i buljongtärningen och låt sjuda tills såsen tjocknar.
3. Skär upp kycklingen och lägg delarna på ett varmt serveringsfat. Häll såsen över. Servera med ris och en grönsallad



(foto:privat)


Pasta al Forno

Skrivet 2010-05-01 Klockan 09:14:12

Antal portioner: 4
Ingredienser

  500 g penne eller annan kort pasta
  125 g mozzarella, i små bitar
  1.5 dl riven parmesanost

Köttfärssås
  300 g nötfärs
  1 st gul lök, finhackad
  2 st vitlöksklyftor, finhackade
  3 st blekselleristjälkar, tunt skivade
  2 st morötter, skurna i små bitar
  500 g krossade tomater
  2 dl rött vin
  10 st basilikablad
  0.5 dl olivolja
  2 tsk salt
1 1 nypa socker

Béchamelsås
1.5 1.5 msk smör
1.5 1.5 msk vetemjöl
3 3 dl mjölk
2 2 krm salt
0.5 0.5 krm malen vitpeppar
1 1 nypa riven muskot

Gör så här

1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.

2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.

3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.

4. Sätt ugnen på 225°.

5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.

6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.

7. Gratinera i ugn i 20 minuter.




(källa: www.recept.nu, paolo roberto, foto: privat)



Björnbärspaj

Skrivet 2010-05-01 Klockan 09:05:57

6 port

125 g matfett
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Fyllning:
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
2 dl creme fraiche
½ l björnbär

Gör så här:
1. Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt farinsocker, havregryn och vetemjöl. Rör till en smet.
2. Tryck ut smeten i en form, helst med löstagbar botten, 23 cm i diameter. Grädda i 200* i ca 15 min. Låt pajskalet kallna.
3. Vispa grädden. Blanda den med florsocker, vaniljsocker och creme fraiche. Häll fyllningen i pajskalet. Dekorera med björnbär.



(foto:privat)


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se