Min födelsedag......

Skrivet 2011-07-23 Klockan 14:02:31

Vi hade ju bestämt oss för att göra lite olika sallader och grilla på min födelsedag, borde ju tänkt till lite, fyller man år i fruntimmersveckan borde man ju vara van vid att det alltid regnar. Fast det gör ju inte så mycket när man har en sådan underbar man som jag, han fällde upp parasoll och paraply och grillade trots ösregn.



Tack för att du alltid ställer upp.

Älskar dig!!



Prinsessans Hallontårta

Skrivet 2011-07-23 Klockan 13:58:35

Min underbara dotter gjorde denna alldeles delikata tårta till min födelsedag.

10-12 bitar

Chokladbotten:

150 g smör eller margarin
3½ dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ dl kakao
2 dl mjölk

Hallonmousse:

5 gelantin blad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
250 g mixade och passerade hallon

Ugn: 175*

Gör så här:

1. Chokladbotten: Rör samman matfett och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda kakao med mjölk i en kastrull och låt det koka upp. Häll chokladmjölken växelvis med mjölblandningen i äggsmeten.

2. Häll smeten i en smord bröad form, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Stjälp upp och låt svalna.

OBS! Vår kaka blev väldigt hög och fin så vi fick dela den i tre delar och bara använda understa delen till tårtan.

3. Hallonmousse: Blötlägg gelantinbladen i rikligt med vatten, ca 10 min. Vispa äggulor och florsocker lätt och luftigt i ca 5 min. Vispa grädden fast men inte hård. Krama ur gelantinbladen och smält dem med 1 dl vispgrädde i en kastrull på svag värme. Vänd samman alla ingredienserna till en slät mousse.

4. Diska ur kakformen och lägg tillbaka tårtbotten i den. Fördela moussen ovanpå. Täck med plastfilm och frys.

5. Garnering: Låt tårtan tina 2-3 timmar i kylen. Garnera med hallon och någon choklad dekoration.



(foto:privat)


American apple pie

Skrivet 2011-07-23 Klockan 13:41:35

Färdigt på: 1 tim 35 min  8 pers
Ingredienser

Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten
Pensling:
1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Gör så här

1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.

2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.

3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.

4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.

5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.

6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.

7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.

8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.

9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.

10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.

11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.





(Källa: a piece of cake, foto:privat)



Köttfärspaj under täcke

Skrivet 2011-07-23 Klockan 13:33:07

4 pers

1 sats pajdeg
1 gul lök
100 g champinjoner
1 röd paprika
smör till stekning
400 g ox- eller blandfärs
1 dl chilisås
2 dl kalvbuljong
salt och peppar
4-6 kokta potatisar
2 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 200*. Hacka löken, grovhacka svampen och skär paprikan i mindre bitar.

2. Hetta upp lite smör i en stekpanna. När smöret är riktigt varmt, smula ner köttfärsen och stek gyllenbrun på hög värme.

3. Blanda ner löken, paprikan och svampen och stek tillsammans med färsen några minuter.

4. Häll på chilisås och buljong, koka ihop tills nästa all vätska har kokat bort. Salta och peppra.

5. Fördela köttfärsen i pajskalet. Pressa potatisen över, strö på osten och grädda i ugnen ca 30 min eller tills osten börjar få lite färg. Servera med en sallad.





(foto:privat)


Pastasallad med pesto och soltorkade tomater

Skrivet 2011-07-17 Klockan 14:23:03

4 port

Ingredienser

Spiralpasta (fullkorn) 300,0 gram

Plocksallat 70,0 gram

Rödlök 1,0 st liten

Avokado 2,0 styck

Soltorkade tomater 16,0 styck

Fetaost (i kuber) 200,0 gram

Pesto (basilika) 4,0 tsk 


Tillagning (20 min )
  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Skölj i kallt vatten och låt svalna.

  2. Skölj och grovriv sallad. Skala och skiva lök och avokado.

  3. Häll upp pastan i en stor bunke och blanda med pesto.

  4. Tillsätt övriga ingredienserna och rör om.



(källa: www.spisa.nu, foto:privat)



Kokoskakor

Skrivet 2011-07-17 Klockan 14:18:48

ca 35 st

ugn 175* varmluft 160*

50 g margarin eller smör
2 ägg
1½ dl socker
5-6 dl kokos (200 g)

Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kokos och matfett.
Låt smeten svälla en stund.

Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.



(källa: Sju sorters kakor, Foto:privat)



Vaniljdrömmar

Skrivet 2011-07-17 Klockan 14:14:55

ca 50 st

200 g smör eller margarin
2 dl socker
1 vaniljstång
½ tsk hjortronsalt
5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175*

2. Mät upp matfett och socker i en bunke.

3. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg ner dessa i bunken och rör samman till en ljus och porös smet.

4. Tillsätt hjortronsalt och vetemjöl som blandats och arbeta snabbt samman till en deg.

5. Dela degen i två bitar och rulla ut till längder. Skär upp dessa i mindre kubbar som rullas till kulor.

6. Lägg degkulorna på bakpappersklädd plåt och grädda dem i mitten av ugnen ca 15 min.



(foto:privat)


Fyllda bullar

Skrivet 2011-07-15 Klockan 20:01:53

20 st

50 g jäst
5 dl ljummen mjölk, 37*
150 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
2 dl socker
1 ägg + 1 ägg till pensling
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:

300 g rabarber
4 msk socker

Glasyr:

2 dl florsocker
3 msk grädde

1. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av mjölken, tillsätt resten. Rör ner smöret lite i taget i mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker och ägg.

2. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen 30 min.

3. Hacka rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med sockret smält på svag värme.

4. Knåda degen och dela den i två bitar. Rulla tio bullar av varje bit. Jäs dem på bakpappersklädd plåt i 30 min.

5. Häll rabarbern i en sprits. Tryck hål i varje bulle med fingret och spritsa i rabarber. Pensla med lättvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 200* ca 10 min, låt svalna.

6. Blanda glasyren till en jämn smet. Häll den i en påse och klipp ett litet hål i ena hörnet. Ringla glasyren över bullarna.



(foto:privat)



Rabarbersaft

Skrivet 2011-07-15 Klockan 15:02:41

4 dl vatten per kg rabarber
6 dl socker  per liter avrunnen saft
1 krm natriumbansoat per liter saft

Rensa, skölj och skär rabarberna i bitar.

Väg rabarberna så att du kan beräkna vattenmängden.

Koka upp vatten i en gryta och lägg i rabarberna, låt koka tills de gett ifrån sig saften, ca 10 min.

Häll bär massan i en silduk och låt självrinna 20-30 min.

Mät upp den avrunna saften och häll den i en rengjord gryta. Mät upp och rör i sockret, lite i taget. Koka upp saften på nytt. Ställ grytan vid sidan 4-5 min så att ev. skum samlas och lätt kan tas bort.

Fyll saften i varma rena flaskor, ända till kanten. Förslut dem genast.



(Källa: Vår kokbok, foto:privat)



Rabarber- och Jordgubbssaft

Skrivet 2011-07-15 Klockan 14:52:49

ca 1 liter saft

500 g rabarber
500 g jordgubbar
4 dl vatten
5 dl strösocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här:

1. Ansa och skär rabarberna i 2 cm stora bitar.

2. Snoppa och skölj jordgubbarna.

3. Sjud rabarber och bär i vatten ca 10 min. Mosa med en potatisstöt.

4. Sila saften genom silduk. Låt den rinna av väl.

5. Mät upp saften och tillsätt socker. Koka saften tills sockret löst sig. Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av den varma saften.

6. Häll upp den på rengjorda flaskor.



(foto:privat)



Potatis gratäng

Skrivet 2011-07-15 Klockan 14:44:17

4 pers

Ingredienser
1 msk smör, till formen
700 g potatis, fast        
1 st rödlök                 
2 st vitlöksklyftor      
100 g västerbottensost
1 tsk salt                      
2,5 dl mellangrädde    

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form, ca 1 liter.
2. Skala och skiva potatisen. Skiva rödlöken, grovkrossa vitlöken och riv osten.
3. Täck formen med ungefär hälften av potatisen. Fortsätt med löken, hälften av osten och vitlöken. Avsluta med potatis. Salta och häll över grädden. Strö över resten av osten.
4. Gratinera mitt i ugnen ca 40 min.



(källa: Allt om mat, foto:privat)


Banderillas - spanska spett med chorizo

Skrivet 2011-07-15 Klockan 14:38:10

20 st

Ingredienser
1,5 kg kycklingfilé
200 g chorizo
20 st träspett

Marinad

0,5 dl kinesisk soja
0,5 dl rapsolja        
0,5 dl pressad citron
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt



Tillagning

1. Sätt ugnen på 250°. Lägg spetten i blöt i kallt vatten ca 10 min. Skär kött och korv i små bitar.

2. Blanda marinaden och vänd ner köttet. Trä upp kött- och korvbitar på spetten.

3. Lägg spetten på en plåt. Grilla dem mitt i ugnen ca 15 min eller grilla på grill





(Källa: Allt om mat, foto:privat)


Kladdkaksmuffins

Skrivet 2011-07-15 Klockan 10:41:05

6-8 st

50 g vit choklad
50 g smör
1 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl blåbär

1. Sätt ugnen på 200*. Hacka den vita chokladen och smält smöret. Häll smöret på chokladen och rör till en slät kräm.

2. Blanda vetemjöl, socker och ägg. Tillsätt chokladblandningen. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

3. Vispa grädden och klicka på kladdkaksmuffinsen. Toppa med blåbär.



(foto:privat)


Fläderblomssaft

Skrivet 2011-07-15 Klockan 10:35:36

ca 2 1/2 liter

Ingredienser
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg Dansukker Strösocker
50 g citronsyra


Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå i 3 dygn. Sila. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften.

Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.




(Källa: www.dansukker.se, foto:privat)


Jordgubbs - fläderblomssaft

Skrivet 2011-07-15 Klockan 10:33:17

ca 1 1/2 liter, 4 dygn

Ingredienser
1 liter jordgubbar
10 fläderblomsklasar
1 citron i skivor
15 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat (uteslutes om saften fryses)


Skölj blomklasar och bär väl. Mosa bären. Lägg bärmoset, blommorna, citronskivorna och citronsyran i en skål. Koka upp vatten och socker. Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det. Häll den heta lagen över blandningen i skålen. Täck över och ställ kallt i 3 dygn. Häll upp jordgubbs-fläderblomssaften i silduk och Låt självrinna i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp. Förslut. Förvara kallt. Saften går bra att frysa.




(källa: www.dansukker.se, foto:privat)


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se