Jordgubbsgott

Skrivet 2013-06-22 Klockan 21:48:01

10 port
 
Perfekt att servera till fördrinken
 
100 g vit choklad
125 g ljus eller mörk choklad
2 l jordgubbar
30-50 g mandelspån
30-40 g kokos
 
1. Smält chokladen enl. anvisning på förpackning eller i vattenbad, var för sig. Doppa torra, rena jordgubbar i smältchoklad och sedan i mandelspån eller kokos.
 
2. Lägg jordgubbarna på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kyl.
 
                
 
(Källa: Allas bästa festmat 1/2013, foto:privat)
 
 
 


Kavringtårta med löjrom

Skrivet 2013-06-22 Klockan 21:39:22

Räcker till 20-25 skivor
 
1 kavring, ca 450 g
(alldeles hopplöst att få tag på kavring i affären som inte var skivat så jag fick baka själv)
 
Fyllning:
1 liten rödlök
300 g philadelphiaost
1 dl creme fraiche
125 g löjrom
1 dl fint riven västerbottenost
finrivet skal och saft av ½ citron
½ dl finhackad dill
en nypa salt, nymald vitpeppar
 
Gör så här:
 
Fyllning: Skala och hacka rödlöken mycket fint. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen väl och smaka av med salt och peppar.
Skär kavringen i ca 7 jämntjocka skivor på längden. Klä en brödforms insida med plastfolio. Lägg i ca 1½ kavringskiva så att det täcker botten, bred på 1/4 av fyllningen. Varva bröd och fyllning ,avsluta med brödskiva. Täck över med plasten. Lägg på en lätt tyngd.
Ställ kallt i minst 4 timmar men gärna över natten. Skär i 1 cm tjocka skivor vid servering.
 
 
(Källa: Amelia 13/2013, foto:privat)
 


Glaserade kycklingspett

Skrivet 2013-06-22 Klockan 21:22:55

10 port
 
1 kg kycklingfilé
 
Grillsås:
1 citron
4 msk olivolja
1 msk sambal oelek
2 msk flytande honung
3 msk soja
½ tsk svartpeppar
1 tsk salt
 
1. Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar ( vi gjorde tärningar) och trä upp dem på blötlagda träspett.
 
2. Riv skalet på citronen och pressa ur saften. Blanda med övriga ingredienser till såsen.
 
3. Grilla spetten ca 5 min per sida. Pensla på såsen mot slutet av grillningen.
 
 
(källa: Allas bästa festmat 1/2013, foto: privat)


Italienska rulader

Skrivet 2013-06-22 Klockan 21:09:13

ca 20 st
 
150 g Serrano eller Parmaskinka
2 pkt mozzarellaost á 125 g
100 g soltorkade tomater i olja
 
Pesto:
1 vitlöksklyfta
25 g riven parmesanost
1 knippe bladpersilja
½ kruka basilika
50 g pinjenötter
2 msk olja från tomatburken
½ krm salt
 
1. Skala vitlöksklyftan och riv osten. Finfördela persilja, basilika, vitlök och pinjenötter. Tillsätt parmesan, olja och salt.
 
2. Klipp bort fettkanten på skinkan och lägg dem omlott på plastfolio, ca 40x20 cm
 
3. Skär mozzarellan i tunna skivor. Lägg skivorna på ena halvan av skinkan och bred pesto över. Hacka tomaterna och sprid dem över peston.
 
4. Rulla ihop skinkan från långsida till långsida med osten längst in. Lägg plastfolion runt om och tryck ihop, låt ligga i kyl över natten. Skär i skivor innan servering.
 
 
(Källa: Allas bästa Festmat 1/2013 foto: privat)


Het buffélax

Skrivet 2013-06-22 Klockan 20:56:00

10 buffépotioner
 
ca 1½ kg färsk laxfilé (gärna mittbit)
2 msk olja
salt
BBQ grillspices chili
citronpeppar
hackad torkas vitlök
2-3 msk hot sweet chilisås
 
1. Se till att alla ben är bortplockade ur laxen (skinnet kan vara kvar). Lägg laxsidan på en bakpappersklädd plåt.
 
2. Salta laxen. Strö över ett tunt, jämnt lager av vardera BBQ grillspices chili, citronpeppar och vitlök. Låt gärna stå en stund i rumstemp och torrmarinera med kryddorna.
 
3. Ugnstek i 200* c 20 min eller tills laxbiten blir ogenomskinlig. Gör ett snitt för att kolla innertemp ca 58* (satigast blir den om temperaturen inte överstiger 60*)
 
4. Vid servering: Pensla med hot sweet chilisås. Servera lätt ljummen eller rumstempererad.
 
Kall sås till lax:
 
500 g tjock yoghurt
1-2 dl mjölk
½ dl hot sweet chilsås
3/4 dl mango chutney
1 stor knippe hackad dill
salt, peppar
 
Blanda alla ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar.
 
 
 
(Källa: Allas bästa festmat nr 1/2013, foto:privat)
 
 
 


Pastasallad med pesto

Skrivet 2013-06-22 Klockan 20:27:26

8-10 bufféportioner
 
750 g pasta (gärna olika former)
 
Pesto:
2 krukor basilika
1 vitlöksklyfta
50 g pinjenötter
100 g fint riven parmesanost
1 ½ dl olivolja
salt, peppar
2-3 dl creme fraiche
 
.1. Koka pastan al dente.
 
2. Mixa under tiden basilika, vitlök och pinjenötter. Tillsätt parmesanosten. Droppa i oljan först och tillsätt sedan i en fin stråle. Smaka av med salt o peppar. Häll peston över den väl avrunna pastan och blanda. Låt stå tills servering, blanda då och då.
 
3. Vänd ner creme fraiche vid servering. Smaka av med salt o peppar. Garnera ev. med färska basilikablad.
 
 
(källa: Allas 22/2013 foto:privat)
 


Melonsallad med fetaost

Skrivet 2013-06-22 Klockan 20:09:33

8-10 bufféportioner
 
ca ½ mindre vattenmelon
½ cantaloupe eller valfri melon
1 stor burk tärnad fetaost i olja, ca 300 g
1 påse blandsallad ca 125 g
salt o nymald svartpeppar
 
1. Dela melonerna och ta bort kärnorna. Skär i klyftor och sedan i mindre bitar. Låt fetaosten rinna av men spara oljan.
 
2. Blanda allt på ett stort fat. Ringla lite av oljan över.
 
 
(Källa: Allas 22/2013, foto:privat)


Fläskfilé med citronmarinad

Skrivet 2013-06-22 Klockan 20:00:28

8-10 bufféportioner
 
ca 1,3 kg fläskfilé
smör till stekning
salt, peppar
 
Marinad
½ citron, fint rivet skal och saft
3/4 dl rapsolja
ca 1 msk vitvinsvinäger
salt,peppar
 
Garnering
citronrasp av 1 citron
1 knippe kruspersilja
 
1. Putsa filéerna och bryn dem hela i en het panna. Kryddaväl med salt och peppar. Efterstek i 125* tills innertemperaturen är ca 68*, c 20-25 min. Låt vila i minst 20 min inlindad i folie.
 
2. Blanda alla ingredienser till marinaden och smaka av med salt och peppar
 
3. Skär filéerna så tunt som möjligt ( gärna med den skärmaskin ) och häll över 2/3 av marinaden. Täck med plast och låt stå kallt ett par timmar.
 
4. Vid servering hälls resten av marinaden över. Garnera med citronrasp och hackad persilja.
 
 
(Källa: Allas 22/2013, foto:privat)
 


Tomatsalld med rödlök

Skrivet 2013-06-22 Klockan 18:50:22

4 port
 
1 påse blandad sallad
4 tomater
1 rödlök
färska örter, t ex basilika, mynta, oregano.
 
Dressing:
3/4 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
havssalt
grovmalen svartpeppar
 
Skölj och torka salladen. Lägg den i botten på en salladstallrik. Skiva tomater och rödlök. Lägg det ovanpå salladen. Blanda ingredienserna till dressing. Häll den över salladen och garnera med valfria örter.
 
 
 


Fyllda paprikor med fetaostsås

Skrivet 2013-06-22 Klockan 18:43:22

Egentligen är detta en varmrätt men vi delade parikorna i fyra delar så att det blev små "båtar" vilket gjorde att d passade utmärkt på buffébordet
 
4 port             ugn: 200* grill
 
8 små paprikor
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
300 g lamm eller nötfärs
300 g krossade tomater
2 msk torkad basilika eller 1 dl färska hackade blad
12 svarta urkärnade oliver
2 dl kokt ris
 
Sås
3 dl gräddfil
150 g fetaost
1 msk olivolja
1 krm oregano
 
Gör så här
1. Skär av locken på paprikorna eller dela i fyra delar och gröp försiktigt ur hinnor och kärnor.
 
2. Skala och hacka vit- och gul lök. Stek köttfärsen tillsammans med löken i smör i en stekpanna. Tillsätt tomatkrosset och basilikan. Låt sjuda 10 min. Smaka av färsröran med salt och peppar.
 
3. Hacka oliverna. Blanda ner dem med ris i köttfärsröran. Fördela blandningen i paprikorna och lägg på locken om du har hela paprikor.
 
4. Ställ paprikorna på ett ugnsäkert fat och gratinera i ugnen ca 15 min.
 
Sås: blanda såsen i matberedare. Servera den till paprikorna.
 
 
(källa: Hemmets Veckotidning, foto:privat)
 
 


Rabarberfrallor

Skrivet 2013-06-22 Klockan 18:27:06

Receptet gäller för 16 st

Ingredienser

  • 250 g rabarber i skivor
  • 3 msk strösocker
  • 50 g jäst
  • 50 g Svenskt Smör från Arla , rumsvarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 9 dl dinkelmjöl

Gör så här:

Koka upp rabarber, 2 ½ dl vatten och socker i en kastrull. Häll det i en bunke, låt svalna till 37°. Tillsätt jäst, smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, den ska vara ganska lös. Jäs under bakduk ca 45 min. Sätt ugnen på 225°. Häll ut degen på mjölad bänk och dela den i 16 delar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 10 min. Grädda bröden i mitten av ugnen 12–13 min. Låt svalna på galler.

 
(Källa: www.arla.se, foto:privat)
 


Nellies underbara StudentVecka........

Skrivet 2013-06-22 Klockan 18:20:00

 
 
 
                             
 
 
                                  
                    
 
      
  Bästa presenten :)
 
 
Maten..............
Familjen <3 <3 <3 <3
 
               
 
Grattis o Lycka till älskade tös!!
 
 
 
 
 
 
 

                             
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
                              
 
 
                                 


Smultrongårdens Dajmtårta

Skrivet 2013-06-22 Klockan 13:37:00

Smultrongårdens Dajmtårta
 
Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 krm salt
200 gram smör
200 gram smält blockchoklad
 
Garnering:
2 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 msk florsocker
1 1/2 msk kakao
2 dubbeldajm, krossade
 
Gör så här:
Ägg och socker vispas länge till vitt skum.
Smält smör och blockchoklad, låt svalna.
Blanda mjöl och salt i äggblandningen. Tillsätt smör och chokladblandningen.
Smöra och bröa en springform.
Grädda 14 minuter i 175°.
Du måste prova dig fram! Jag gör hellre kakan en dag innan och gräddar inte längre än 14 minuter. Jag vill att det skall vara en riktig "kladd" kaka. Använder du lite mer mjöl och lite varmare ugn, kan du servera kakan efter någon timme.
Vispa grädden och ha i allt till fyllningen. Bred över kall kaka. Garnera efter årstid.
 
Förvaras med fördel i kylskåp några dagar. Grädden blir då mer "mousse" lik.
 
 
Recept från Smultrongården, foto:privat


Kanelkakor

Skrivet 2013-06-22 Klockan 13:30:00

ca 50 st
 
5 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ dl florsocker
300 g kallt smör
½ - 1 msk kallt vatten
 
Gör så här

                            1. Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.                    

                            2. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.                    

         3. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.                    

                                           4. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme.                    

                            5. Välj din egen smaksättning till kakorna

Smaksättning

4 msk strösocker

2 tsk malen kanel

                           Blanda strösocker och kanel.                    

                                Rulla degen till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper.                    

                                Tryck varje kaka med en gaffel.                    

                                 Strö över kanelsockret och pensla med uppvispat ägg.                    

             Grädda i ugnen, cirka 10 minuter tills de fått lite färg

 
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se