Mörkt bröd

Skrivet 2010-01-23 Klockan 16:00:08

2 limpor

Ingredienser:

Gör så här:

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt i en stor bunke.
Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i smorda avlånga formar.
Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i 100 minuter.
(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)
Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna och bakhandduk och låt svalna ytterligare.
Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.



(Källa: www.recepten.se, Foto:privat)



Enkla frukostbullar

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:55:09

Ingredienser (24 portioner)

  • 1 pkt jäst
  • 7 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk honung eller strösocker
  • 2 msk olivolja
  • 15-16 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • ägg
  • sesamfrön

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, honungen, olivoljan, saltet och nästan allt mjölet. Arbeta kraftigt i maskin eller med elvispens degkrokar tills degen är smidig, men ändå lite klibbig.
  3. Låt jäsa i minst 30 min.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20-24 lika stora bitar. Forma till runda bullar och fördela dem på två smorda plåtar.
  5. Låt jäsa i minst 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
  8. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.



    (Källa: www.receptcentralen.se, Foto:privat)


Småfranska

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:51:32

Ingredienser (12 portioner)

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 9-10 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret. Därefter tillsätts vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.
  3. Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen.
  4. Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt i fem minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  5. Låt degen jäsa i minst 30 minuter.
  6. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 18-20 delar. Forma runda bullar, som placeras på en plåt.
  7. Låt jäsa minst 30 min.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna försiktigt med vatten.
  10. Grädda mitt i ugnen i 5 min. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare 7 min. Låt svalna på galler under bakduk.



    (Källa: www.receptcentralen.se, Foto:privat)


Fyllda gratinerade canneloni

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:47:39

4 port

8 rör canneloni
1 msk fett till stekning
300 g oxfärs
½ gul lök
1 tsk chilipulver
2 vitlöksklyftor
2 dl tacosås (medium)
1 dl kraftig kalvbuljong
salt och peppar

Ostsås:
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
ca 3 dl mjölk
1 dl riven emmentaler
1 krm riven muskot
salt och peppar

1. Koka pastarören i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och lägg ner rören i kallt vatten.
2. Hetta upp matfettet i stekpanna och smula ner färsen. Låt färsen få en stekyta på ena sidan innan du börjar röra i den, annars vattnar den sig.
3. Finhacka löken och tillsätt tillsammans med chilipulvret. Pressa i vitlöken och låt allt fräsa i någon minut. Häll på tacosåsen och buljongen. Låt nästan all vätska koka bort, salta och peppra. Fyll pastarören med köttfärsfyllningen och lägg rören i en smord ugnsform.
4. Sätt ugnen på 200*. Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och pudra över mjölet. Rör om och häll på mjölken. Låt koka upp och rör ner osten så att den smälter. Smaka av med muskot, salt och peppar. Häll såsen över pastan och gratinera i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 20 min. Servera med en sallad.

     


Tekakor

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:33:23

Ingredienser (20 portioner)

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
  • 3 msk honung
  • 1 äggula
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
  2. Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
  5. Låt jäsa i 5 minuter.
  6. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
  7. Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.



    (Källa: www.receptcentralen.se, Foto:privat)


Havrebullar

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:29:09

Vi har blivit sååååå trötta på "köbebrö" att nu är det hembakt som gäller.

Ingredienser (20 portioner)

  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 dl havregryn
  • ca 10-11 dl vetemjöl special
  • Garnering/pensling
  • mjölk
  • havregryn
  • ev. cornflakes

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degskål.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
  3. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt salt, sirap, havregryn och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
  5. Låt dem jäsa under duk c:a 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
  7. Dela degen i c:a 20 lika stora bitar och forma lätt avlånga bullar. Lägg dem på bakpappersbeklädd plåt.
  8. Låt dem jäsa under duk c:a 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Pensla bullarna med mjölk och strö över havregryn och ev. cornflakes.
  11. Grädda mitt i ugnen c:a 12-14 minuter.
  12. Låt bullarna kallna på galler under duk. Frys det som blir över



    (Källa: www.receptcentalen.se, Foto:privat)


Christensons frestelse

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:24:02

Jag använde mig av:

ca 1 kg potatis
4  hg julskinka
2 gula lökar
2,5 dl matlagningsgrädde + mjölk ( mjölk vad man själv tycker är lagom, beror på hur mycket vätska man vill ha)
salt och peppar
ströbröd
margarin

1. Dela potatisen i tunna stavar och tärna skinkan. Skiva löken och bryn den lätt i en stekpanna.
2. Varva potatis, skinka och lök. Salta och peppra mellan laven. Börja och sluta med potatis.
3. Häll på vätskan och toppa med smörklickar och ströbröd.
4. Grädda i ugnen ca 1 tim på 225*



Lingonmousse

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:16:19

Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 tim 15 min
Ingredienser

100 g lingon
100 g socker
1 dl flytande grädde
3 dl vispad grädde
2 blad gelatin

Gör så här

1. Blötlägg gelatinet i vatten cirka 5-10 minuter.

2. Smält ihop lingon, socker och flytande grädde i en kastrull på spisen. Vispa resten av grädden.

3. Krama ur gelantinbladet och blanda det med gräddkoket. Rör sedan försiktigt ner blandningen i den vispade grädden.

4. Häll upp moussen i formar och låt stelna i kylen.

Helt ärligt så var detta ingen efterrätt som föll vår familj i smaken men det finns kanske andra som gillar den.



(Källa: www.recept.nu, Foto:privat)



Mustig kycklinggryta

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:10:14


Ingredienser
Portioner: 4

ca 600 g kycklingfiléer
75 g rökt fläsk eller bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
1 krm svartpeppar 
1 1/2-2 msk balsamvinäger 
2 msk hackad persilja 
1 tsk maizena (majsstärkelse

Gör så här
1. Skär kycklingfiléerna i bitar och fläsket i tärningar. Skala och grovhacka löken och vitlöken.
2. Stek kyckling och fläsk i 1/2 msk smör i en stekpanna tills det får färg. Lägg över i en gryta. Fräs lök och vitlök i 1/2 msk smör och lägg över i grytan.
3. Rör i vatten, smulad buljongtärning, peppar, vinäger och persilja.
4. Låt såsen koka 4–5 minuter. Rör i majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt allt koka ytterligare 1 minut.
5. Servera kycklingen med ris, gärna svart råris, lättkokta morötter och sallad.



(Källa: Tidningen Buffé, Foto:privat)



Pappas Köttbullar

Skrivet 2010-01-23 Klockan 15:03:55

I år var det mormor som stod för köttbullarna (plus en massa annat) på julbordet. De heter Pappas Köttbullar och var oerhört goda.

600 g blandfärs
2 msk dijonsenap
3 msk creme fraiche
2 ägg
1 fint riven gul lök
1 dl ströbröd
salt och peppar
smör till stekning


1. Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Provstek en liten klck av smeten för att smaka om den är rätt kryddad och har rätt konsistens.
2. Rulla färsen till små bollar. Rulla med blöta händer och lägg på en flat tallrik som spolats av med kallt vatten. Lite blöt ska tallriken vara.
3. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stjälp ner bullarna i pannnan. Låt steka på medelvärme tills de får fin färg runtom.



(Källa: Hemmets veckotidning, Foto:privat)


Oj oj oj.......stiltje i hjärnkontoret....

Skrivet 2010-01-23 Klockan 14:53:50

Ja det kan man verkligen säga att det har varit här men nu börjar saker falla på plats igen. Skulle egentligen varit på ponnytävling med dottern idag men en ond hals har gjort att jag snällt fick stanna hemma.

Hittade lite bilder på den lille individen som nog får mest uppmärksamhet i denna familjen.......

Nybadad och fin......men hur kul é det??



För att senare förstå att jag fick bli blött och "lida" i den hemska duschen endast för att spökas ut till TOMTE!!!!!!!



Ha de!!


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se