Pizzabiffar

Skrivet 2010-03-28 Klockan 21:08:26

4 port

500 g oxfärs
4 msk ströbröd
1½dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ gul lök
1 msk margarin
8 ostskivor

Sås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten brk champinjoner i vatten
1 msk margarin
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano
salt, peppar

Gör så här:
1. Blanda ströbrödet med mjölken och låt blandningen stå och svälla ca 15 min.
2. Skala ocj hacka löken. Fräs den i margarinet tills den blir mjuk och glansig.
3. Tillsätt färs, ägg, lök, salt och peppar i ströbrödsblandningen och arbeta den smidig.
4. Forma 8 biffar och stek dem gyllenbruna på båda sidorna. Tag upp biffarna och lägg en ostskiva på varje.
5. Skala och hacka löken till såsen. Skär svampen i skivor och låt den rinna av. Fräs lök, pressad vitlök och svamp i margarin. Tillsätt tomatkross, oregano, salt och peppar. Låt såsen puttra 5-7 min. Smaka av.
6. Lägg ner biffarna i såsen och låt allt bli genomvarmt. Bjud på kokt pasta till biffarna.



(foto:privat)


Kyckling i coca cola sås

Skrivet 2010-03-28 Klockan 20:03:14

4 pers

1 stor kyckling
salt och peppar
1 dl hackad lök
1 dl tomatketchup
1 dl aprikossylt
1-2 dl coca cola
1 msk kinesisk soja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175*.
2. Stycka kycklingen i portionsbitar (går bra att köpa färdigstyckade bitar). Krydda köttet med salt och peppar och lägg det i en ugnsäker form. Strö över hackad lök.
3. Rör samman tomatketchup, sylt, coca cola och soja, häll såsen över kycklingbitarna. Stek kycklingen i 45 min. Servera med kokt ris och en grönsallad.



(foto:privat)



Mockaglass med maränger och varm kolasås

Skrivet 2010-03-28 Klockan 19:56:52

4 pers

6 dl vispgrädde
3 msk frystorkat kaffe
1 påse maränger, 100 g

Kolasås:
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Lös kaffepulvret med 1 msk vatten. Vispa grädden med kaffet till skum.
2. Varva grädde och maränger i en avlång form och tryck ner marängerna ordentligt. Ställ formen i frysen i minst 4 timmar eller över natten.
3. Till kolasåsen blandar du socker, sirap, smör och grädde i en tjockbottnad kastrull och låter det koka sakta i 5-10 min till en simmig sås. Rör i vaniljsocker.
4. Skeda upp glassen eller skär den i skivor och servera med varm kolasås.



(foto:privat)



Makaronpudding

Skrivet 2010-03-27 Klockan 17:11:56

4 port

320 g makaroner
4 l vatten
1 msk salt eller 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk olja
1 stor purjolök
2 msk smör
300 g rökt skinka, korv eller bacon
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
1 dl riven ost

Gör så här:
1. Koka upp vatten med salt eller buljontärning och lite olja i en stor gryta.
2. Häll i makaronerna under omrörning. Låt koka kraftigt utan lock enligt förpackningens anvisningar. Koktidenkan kortas något, eftersom makaronerna kokar klart i ugnen.
3. Häll av vattnet från makaronerna.
4. Hacka purjolöken, fräs den mjuk i smör.
5. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
6. Skär skinka, korv eller bacon i tärningar eller strimlor.
7. Blanda makaronerna med lök, skinka och ost. Lägg blandningen i ugnsäker form.
8. Häll över äggstanningen.
9. Grädda i ugn 225* i ca 35 min.



Fiskgratäng med tärnad ostpotatis

Skrivet 2010-03-27 Klockan 17:02:07

4 port

12 medelstora potatisar
2 morötter
1 tsk flytande margarin
600 g vit fiskfilé t ex hoki, torsk
salt, peppar
1 dl persilja eller dill
4 msk fettfri majonäs
4 msk kaviar
3/4 dl lättmjölk
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225*. Skala, dela potatis och morötter i 1 cm stora tärningar. Koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 min. Låt det rinna av. Smörj en ugnsform med margarin. Skär fisken i skivor och lägg i mitten av formen. Lägg potatis och morötter runt om. Krydda med salt och peppar, strö över hackad persilja eller dill på fisken. Vispa samman majonäs, kaviar, mjölk och häll det på fisken. Strö osten över potatisen och gratinera i ugn 25-30 min



(foto:privat)


Hålkakor

Skrivet 2010-03-27 Klockan 16:53:22

4 st

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk stöt anis eller fänkål
5 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl

Gör så här:
1 Smula sönder jästen i en degbunke och hää i den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt matfett, sirap, salt och kryddor. Blanda sist ner rågsikt och vetemjöl och arbeta degen blank och smidig. Låt den vila övertäckt i ca 30 min.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut bitarna till platta runda kakor som läggs på bakpappersklädda plåtar. Nagga dem och tag ut ett runt hål i mitten på varje kaka. Låt dem jäsa till dubbel storlek vilket tar sa 35 min. Sätt ugnen på 225*.
3. Grädda de färdigjästa kakorna i 10-12 min. Lägg dem att svalna på bakgaller under bakduk.



(foto:privat)


Norska lefser

Skrivet 2010-03-27 Klockan 16:43:49

16 st

375 g kokt kall potatis
6 dl filmjölk
3/4 dl brödsirap
3/4 dl farinsocker
3 tsk hjortronsalt
14-15 dl vetemjöl

Ugn 200*

Gör så här:
1. Riv potatisen på ett råkostjärn, ganska grovt.
2. Häll filmjölk, farinsocker och sirap över potatisen och rör samman det.
3. Blanda samman mjöl och hjortronsalt. Rör ner det i potatissmeten och arbeta degen väl. Degen få inte vara för fast. Låt den stå svalt i ca 1 timme.
4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i 16 bitar och kavla ut runda kakor ca 1 cm tjocka. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och nagga dem.
5. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min.
6. Lägg lefserna ovanpå varandra inlindade i bakduk så att de håller sig mjuka. Går bra att frysa.



(foto:privat)


Festcannelloni

Skrivet 2010-03-14 Klockan 21:26:44

4 port

1 påse pulver till sparrissoppa
2 dl vatten
1 dl mjölk
200 g rökt skinka
6 soltorkade tomater
200 g krämig färskost, t ex philadelphia
1 brk skivade champinjoner, 280 g
50 g pinjenötter
2 tsk franska örtkryddor (herbes de provence)

Topping:
1 brk creme fraiche
2 dl riven mozzarellaost
1 tsk franska örtkryddor

16 kokta cannellonirör

Ugn: 220*

Gör så här:
1. Koka sparrissoppan med vattnet och tillsätt mjölken, låt svalna.
2. Strimla skinkan och de soltorkade tomaterna. Blanda den avsvalnade sparrissoppan med färskosten och rör ner skinka, soltorkade tomater, champinjoner, pinjenötter och örtkryddor.
3. Häll fyllningen i en plastpåse och klipp bort ett hörn. Spritsa fyllningen i cannellonirören och placera dem i en smord ugnsfast form.
4. Topping:Blanda creme fraiche med mozzarellaost och örtkryddor. Bred smeten ovanpå cannellonin och grartinera i ca 25 min. Servera med en sallad.





(foto:privat)


Langos

Skrivet 2010-03-14 Klockan 21:07:22

För 10 personer

25 g jäst
3 dl ljummet vatten 1 stor kokt kall potatis (ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakningen

olja till friteringen

Vitlöksolja:
4 stor vitlöksklyftor
1 dl solrosolja (eller annan neutral olja)

fyllning:
3 dl gräddfil
1 rödlök
100 g svart stenbitsrom

Gör så här:
1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
2. Riv den kokta potatisen fint.
3. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar. Kavla ut och jäs bröden 10 min.
5. Hetta upp oljan till 180* och fritera bröden. 4 min per sida för stora langos, 3 min för mindre. Vänd dem efter halva tiden.
6. Låt svalna på galler med hushållspapper under.
7. Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen. Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar.



(foto:privat)


Sjörövarfisk

Skrivet 2010-03-14 Klockan 20:28:03

Ingredienser

10 port

1 kg fryst fiskfilé, t ex hoki eller sej
2 tsk salt
5 dl Kelda sås Lovely Lemon
3 dl Arla Köket riven ost, gratäng
Potatismos:
2 1/2 kg potatis, av mjölig sort
5 dl varm mjölk
3 msk smör-& rapsolja
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här

Tina fisken. Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva potatisen till moset. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 10 min. Häll av vattnet och mosa potatisen med en stöt direkt i kastrullen. Rör ner mjölk, lite i taget, smör-&rapsolja, salt och peppar. Rör moset luftigt med en gaffel eller elvisp. Lägg fisken i en ugnssäker form. Krydda den med salt. Klicka moset runt fisken. Häll såsen över fisken. Strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min.



(Källa: www.arla.se, foto:privat)



Fylld Lövbiff

Skrivet 2010-03-07 Klockan 21:35:18

2 port

4 tunna skivor innanlår (225-250g)
½-1 msk margarin
2 krm salt
nymalen peppar

Fyllning:
ca 2 msk hackad gul lök
1 msk tomatpuré eller senap
1 msk finhackad persilja

Lägg ut köttskivorna, krydda dem sparsamt på ovansidan och fördela fyllningen. Vik skivorna dubbla, fäst ihop dem med tandpetare.
Stek biffarna 1 ½-2 min på varje sida. Lägg upp dem på varma tallrikar eller varmt fat. Vispa ur pannan med lite hett vatten eller buljong till sky. Smaka av skyn och häll den bredvid köttet.

Servera med kokt potatis eller ris och någon kokt grönsak eller en grön sallad.



Bönsallad

Skrivet 2010-03-07 Klockan 21:27:02

Gröna bönor på burk
Röd eller gul lök
Örtagårdsdressing (finns på påse som man själv blandar)



Rotmos med stekt falukorv

Skrivet 2010-03-07 Klockan 21:22:28

4 port

ca 1 kg kålrot (två små)
2-3 morötter (ca 200 g)
½ tsk salt till ½ l vatten
5-6 potatisar

Spädning:
ca 2 dl spad
1 buljongtärning
(salt. peppar, margarin eller smör)

Skala kålrötter och morötter och skär dem i bitar. Lägg dem i en gryta. Mät upp och häll i vatten tills det knappt täcker rotsakerna, tillsätt salt, koka upp och koka ca 20 min.
Skala under tiden potatisen och skär den i bitar. Lägg i potatisen och koka alltsammans mjukt, ytterligare ca 20 min. Häll av kokspadet och spara en del till spädning.
Mosa rotsaker och potatis med potatisstöt eller purépress. Späd med spadet och smaksätt med smulad buljongtärning och ev salt och peppar. Lägg ev i lite fett.



Varm Smörgåstårta

Skrivet 2010-03-02 Klockan 20:57:21

Ja efter en dryg men rolig dag i Göteborg i lördags så infann sig stora tröttheten på söndagen. Alltså blev det så att i söndags beställdes det pizza här hemma istället för att middagen som var planerad gjordes. Så idag (tisdag) gjordes söndagmidddagen och den var så god....

Varm Smörgåstårta

4 port

vitt skivat rostbröd, ca 18 st skivor

Köttfärsröra

1 st rödlök
700 gram nötfärs
1 st grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
1 dl chilisås
1 nypa salt och peppar

Fyllning 1:

75 gram Grevè mjukost
1 st tärnad grön paprika

Fyllning 2:

1 burk crème fraiche tomat&basilika
2 dl riven ost

Sista lagret:

75 gram grevé mjukost
100 gram stekt strimlad bacon
3 st skivade kiwi
3 dl riven ost

Gör så här

  1. Stek ingredienserna till köttfärsröran.
  2. Lägg ca 6 brödskivor i botten på en ugnsfastform."Kleta på grevé osten på bröden, och bred över hälften av köttfärsröra.Strö över den tärnade paprikan.
  3. Lägg på ett lager bröd. Blanda ihop den smaksatta creme fraichen och den rivna osten och bred ut på bröden.
  4. lägg på det sista lagret bröd och kleta på grevén igen,bred på resten av köttfärsröran. Strö över bacon strimlorna.
  5. Lägg ut kiwiskivorna och strö ut den rivna osten.
  6. In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills osten smält.

Varm smörgåstårta

(tyvärr glömde jag fotografera själv så både recept och foto kommer ifrån www.kokaihop.se )



Hmmm......har jag sagt att jag vill bli fotomodell eller????

Skrivet 2010-03-01 Klockan 23:10:33

Det är nog inte alltid det upplevs som positivt att vara älskad av alla, speciellt inte om man är hund! Alla ska hålla på att kela, gosa OCH spöka ut mig, men men snäll som jag är så håller jag god min. Så här kommer lite smakprov på vad jag får stå ut med när Jeppe är i farten



Hmm vem har sagt att jag vill se ut som Paris Hilton??



Dessa känns lagom i storleken, är dom för hundar??



Kolla in mitt bling-bling....



Hallåååå!!!! ROSA, tror ni att jag är en tjej eller???



Ska jag leva i en rosarandig värld för alltid nu??



Ser du Jeppe, jag räcker tunga åt dig nu, jag börjar bli trött på detta!!



Nu har jag nog gjort mitt för idag.....Voff voff!



Valentin....

Skrivet 2010-03-01 Klockan 22:57:59

Nu under sportlovet åkte vi till Väla en dag för att gå och titta lite på vårens mode och fika lite. Mormor var också med oss och innan vi körde hem så skulle vi inom Systemet (jag skulle inte ha något). Väl där så hittade jag ett rött vin som jag bara inte kunde låta bli att köpa, det var ett Torres vin som heter San Valentin och jag köpte det enbart för att där hänger en lite söt Valentin på.............hoppas bara nu att det är gott också.






Karré med currykryddad gräddfilssås

Skrivet 2010-03-01 Klockan 22:51:39

4 port

Ingredienser

4-6 skivor fläskkarré, ca 1 1/2 cm tjocka

Marinad:
1 dl olja
1/2 dl soja
1 msk farinsocker
1 msk finhackad chili
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl vatten

Gräddfilssås:
3 dl Gräddfil
1 dl finhackat äpple
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad mango chutney
1-1 1/2 tsk curry
salt

Gör så här!

Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet. Marinera köttet i kylen ca 2 timmar eller i rumstemperatur ca 1 timme. Vänd då och då.
Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt. Låt den mogna i kylen någon timme.
Ta upp köttskivorna ur marinaden och torka av dem. Grilla karréskivorna 3-5 minuter per sida.
Servera med såsen och t ex grillade grönsaker.










(källa: www.skanemejerier.se, foto.privat)


Carolines tacosoppa

Skrivet 2010-03-01 Klockan 22:46:13

Här är det Tjabbe som har lagat kvällsmat.....

Buffé nr 1 1998, sid 15


Ingredienser
Portioner: 4

300 g köttfärs
1 gul lök 
1 påse taco kryddmix
1 krm timjan 
4 potatisar 
11/4 l hönsbuljong
olja att steka i

Tillagningstid: Max 20 min
Svårighetsgrad: Lättlagat

Gör så här
Fräs köttfärsen i lite olja. Mosa den med en gaffel till en grynig massa. Riv löken och blanda ner i köttfärsen. Smaksätt med tacokrydda och timjan.

Skala potatisarna och tärna dem. Koka upp buljongen. Koka potatistärningarna mjuka i buljongen. Det tar ca 7 minuter.

Blanda ner köttfärsen. Ge ett sista uppkok före servering



(recept: www.ica.se, foto:privat)



Marinerad Grytstek

Skrivet 2010-03-01 Klockan 22:35:53

ca 8 port

1-1 1/4 kg benfritt älg eller nötkött t ex bog, ytterlår, fransyska.

Marinad:
3/4 l drickfärdig äppeljuice
1 dl ljus vinäger
½ dl olja
2-3 lagerblad
1 tsl svartpeppar
3-5 kryddnejlikor
1-2 gula lökar

Stekning:
ca 2 msk margarin eller smör
2 tsk salt
3-4 dl silad marinad
½-3/4 kg små gula lökar
5-6 morötter (ca 500 g)
ca 200 g passerade tomater

Sås:
8 dl sky + vatten
4 msk vetemjöl
1 dl grädde

Gör så här:
Smula lagerbladen, krossa pepparn, skala och skiva löken. Blanda allt till marinaden.
Lägg köttet i en bunke, häll på marinaden, som ska täcka köttet, och lägg på en tallrik med tyngd. (Obs djupfryst kött kan marineras UTAN att tinas).
Låt stå i rumstemperatur 1 dygn (otinat kött 2 dygn), därefter i kylskåp 2-5 dygn. Vänd på köttet några gånger.
Tag upp köttet ur marinaden, torka av med hushållspapper. Bind ev upp köttbiten med steksnöre eller krympt bomullsgarn. Häll marinaden i en kastrull, låt den koka 4-5 min och sila den.
Bryn steken runt om i fettet så att den får fin färg. Om den bryns i stekpanna ska den sedan läggas över i en större gryta. Salta steken och späd vid sidan med den silade marinaden. Efterstek under lock på svag värme 1-1½ timme, den längre tiden för ytterlår. Ös steken då och då med skyn.
Skala lökarna. Om de läggs i kokhett vatten en stund blir de lättare att skala. Skala morötterna och skär dem i bitar. Lägg lök och morötter i grytan, tillsätt tomaterna och späd ev med lite mer marinad.
Stek ytterligare 20-25 min tills köttet är mört och grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Håll steken varm medan såsen görs.
Sila och mät upp skyn. Vispa ut mjölet med lite av vattnet till en slät redning. Koka upp sky + ev vatten, rör ner redningen och koka 3-4 min. Tillsätt grädden och smaka av.
Skär steken i tunna jämna skivor eller skär upp den vid bordet. Servera med sås och grönsaker, kokt potatis och ev syltlök, gurka, pickles eller annan salladsinläggning.



Kexchokladtårta

Skrivet 2010-03-01 Klockan 22:15:25

Åhhhh så gott............har fått receptet av en kollega

3 kexchoklad á 55 g
150 g blockchoklad (jag föredrar ljus)
3 äggulor
100 g smält smör/margarin
4 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Krossa kexchokladen och blanda i det smälta margarinet.
Häll blandningen i en smord form med avtagbar kant och grädda 6 min i ugn, 175*.
Låt svalna.
Smält blockchoklad och blanda i ägg, grädde och vaniljsocker.
Låt svalna och bred sedan blandningen över tårtbottnen.
Låt stelna i kylen och servera sedan med t.ex grädde, bär eller glass.



Vallmobröd

Skrivet 2010-03-01 Klockan 18:41:53

Supergoda bullar som är enkla att baka.

28 st

2½ dl vatten
2½ dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1½ tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
13-14 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
1 ägg
vallmofrön

1. Värm vattnet och mjölken fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och häll vätskan över. Rör om tills jästen löst sig.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter salt, socker och ägg. Rör om.
3. Blanda ner mjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken ca 30 min.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta ca 28x48 cm. pensla ytan med lätt uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Sporra eller skär upp degen i rutor ca 7x7 cm.
5. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 40 min. Sätt ugnen på 250*.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6 min.



Vallmogifflar

Skrivet 2010-03-01 Klockan 16:04:28

24 st

50 g jäst
1 dl fingervarmt vatten
200 g smör eller margarin
ca 11-12 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk socker
2 dl rumsvarm mjölk

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
vallmofrön

Ugn:200*

1. Finfördela fettet i mjölet till en gryning massa.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om så att jästen löser sig. Rör ner jästblandningen i mjölblandningen.
3. Tillsätt salt, socker och rumsvarm mjölk. Arbeta samman allt till en smidig deg. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.
4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor. Sporra eller skär ut 6 trekanter i varje rundel.
5. Rulla samman dem, från den breda sidan in mot mitten. Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt. Låt dem jäsa under duk ca 20 min.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö.
7. Grädda mitt i ugnen ca 15 min eller tills gifflarna fått fin färg och känns torra.
8. Låt dem kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.



Frukostbullar med yoghurt

Skrivet 2010-03-01 Klockan 15:49:36

26 st

50 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
3 dl naturell yoghurt
2 tsk salt
½ dl matolja
4 dl grahamsmjöl
ca 11-12 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
sesamfrön

ugn 225*

1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2. Värm yoghurten till fingervärme. rör ner den i degbunken tillsammans med salt, matolja, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 26 lika stora bitar.
4. Forma ovala släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under duk ca 30 min.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
6. Grädda mitt i ugnen ca 18 min eller tills bullarna har fått fin färg och känns torra.
7. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. De går att frysa.



(Foto:privat)


Saftigt müslibröd

Skrivet 2010-03-01 Klockan 15:38:25

2 bröd

Ingredienser:

25 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
ca 10 dl rågsikt
3 dl müsli

Garnering:
müsli

Gör så här:

Smält fettet, häll i mjölken och värm fingervarmt.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt saltet, det mesta av rågsikten och müslin. Arbeta degen väl i ca 5 min. Degen ska vara ganska lös. Låt degen vila i bunken under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar. Forma dessa till två släta limpor.
Lägg limporna i smorda avlånga bakformar som rymmer ca 1½ liter. Pensla bröden med vatten och strö över lite müsli.
Låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200*.
Snitta varsamt ett längsgående ytligt snitt i varje bröd. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 min.



(Foto:privat)


Lingonlimpa

Skrivet 2010-03-01 Klockan 15:27:15

2 st

Ingredienser:

50 g jäst
3 dl vatten
½ tsk honung
1 tsk salt
2 dl lingonsylt
ca 13 dl fyra sädesslagsmjöl

Gör så här:

Värm vatten och honung till 37* och rör ut jästen i det.
Tillsätt salt, sylt och det mesta av mjölet. Låt jäsa 30 min.
Ta upp degen och knåda den väl, dela degen i två delar.
Forma två limpor som läggs i smorda formar, ca 1½ liter. Jäs
i ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 min, 175*.
Låt kallna inlindade i bakdukar



(Foto: privat)


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se