Schackrutor

Skrivet 2009-06-21 Klockan 22:10:26

Ugnstemp: 200grader, varmluft 175grader

4½-5dl vetemjöl

1dl socker

200g margrin

Smaksättning:

2 tsk vanillinsocker

2msk kakao

Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vanillinsocker, den andra med kakao. Rulla ut degen i fyra jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck till helt lätt. Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca tio minuter. 

 

 


(foto privat) (recept. Sju sorters kakor)



Kolakakor

Skrivet 2009-06-21 Klockan 22:05:55

Har redan lagt in ett recept på kolakakor men här kommer ett annat.

Blir ca 40 st
100 g margarin
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en plåt eller lägg på bakplåtspapper.
  2. Lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda samman dem till en smidig deg.
  3. Rulla ut degen till 3 fingertjocka längder, nästan plåtlånga. Lägg dem på plåten och platta till dem något.
  4. Grädda i mitten av ugnen omkring 12 minuter. Skär längderna i bitar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de svalnat.

(foto privat)



Makalösa med blåbär

Skrivet 2009-06-21 Klockan 22:00:18

ca 30 st

100 g smör

3/4 dl socker

1 3/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl blåbär


1. Blanda samman alla ingredienserna utom bären. Blanda försiktigt in bären. Dela degen i två delar. Dela varje halva i 15 bitar och rulla bitarna till små bollar.

2. Lägg bollarna glest på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut dem till tunna kakor. grädda i 175* 8-9 min. Låt svalna.

Kakorna är sprödast när de är nybakade.



Bärfylld vetelängd

Skrivet 2009-06-21 Klockan 21:52:45

1 längd

25 g jäst för söta degar
2 dl mjölk
1 ägg
2 msk socker
75 g rumsvarmt smör
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
2 msk socker
1 msk vaniljsåspulver
4 dl färska jordgubbar
2 tsk malen kanel
2 tsk socker

Pensling och garnering:
ägg
1 dl färska jordgubbar
hackad pistaschmandel eller mandelspån

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig.
2. Knäck ägget i en liten skål och vispa upp lätt. Spara hälften av äggvispet till pensling. Tillsätt resten av ägget tillsammans med sockret i degvätskan. Klicka ner det rumsvarma matfettet. Blanda ner mjölet och arbeta samman till en smidig deg.
3. Häll ut degen på smort bakpapper och tryck ut till en rektangel, ca 25x30 cm, med lätt oljade händer. Strö över 2 msk socker och vaniljsåspulver.
4. Skiva jordgubbarna. Fördela dem jämnt längs med 2/3 av degen. Blanda kanel och 2 tsk socker, strö blandningen över bären. Vik samman degen i ett treslag med början från långsidan utan bär. Ställ för att jäsa ca 50 min. Sätt ugnen på 200*.
5. Pensla den färdigjästa längden med resten av det lätt uppvispade ägget. Skär stora bär i mindre bitar och stick ner dem varsamt i degen.Strö över pärlsockret och den hackade pistschmandeln eller mandespån. Grädda längden i nedre delen av ugnen i ca 15 min.



Kokostoscakaka

Skrivet 2009-06-21 Klockan 21:36:48

Muffins 30-40 kakor

Du behöver:

Kaka:

  • 200 g smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl

  • Glasyr:
  • 1 frp (à 200 g) kokosflingor
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl grädde
  • 75 g smör

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200°C.

Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.


Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.

Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter.

Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.


Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.


När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.


När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.


Ät och njut!

(foto privat)
(receptkälla www.recepten.se)



Rulltårta

Skrivet 2009-06-21 Klockan 21:27:49

Vi ska inte fira Nellie förrän senare i sommar med släkt o vänner men vi ville ändå göra något idag, så vi bjöd mormor odh farmor o farfar på kaffekalas idag. Och är det kaffekalas så är det så det blev sju sorters kakor plus tårta. Tårta blev en likadan som på midsommarafton.

Rulltårta

3 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Fyllning:
1½ dl jordgubbssylt
1 dl finhackade djupfrysta jordgubbar

1. Sätt ugnen på 250*. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
2. Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Sikta därefter ner de torra ingredienserna och tillsätt mjölken. rör varsamt smeten slät.
3. Bre ut smeten jämnt i en långpanna och grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 5 min.
4. Sockra lätt på den varma bottnen och stjälp den upp och ner på smörpapper.
5. Dra bort pappret från den ljumma bottnen och bre över jordgubbssylten. Strö över de lätt tinade och finhackade jordgubbarna. Rulla samman från långsidan med hjälp av pappret.

(foto privat)


Nellie 15 år den 21 juni

Skrivet 2009-06-21 Klockan 21:16:01

Ja idag har dottern blivit 15 år och mycket stod på önskelistan, och jag hoppas att hon blev nöjd med det hon fick. Det är ju som vanligt mest hästsaker som fanns på listan.



Ett stort HURRA för dig älskade dotter............



Tårta till midsommarkaffet

Skrivet 2009-06-21 Klockan 21:09:26

Sverigetårta 

1 tårta, ca 12 bitar

smör och mjöl till formen
4 ägg
1½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Kolasås:

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

2 msk socker

2 tsk kakao


Vaniljkräm:
2 dl vaniljkräm enl receptet på förpackningen

Fyllning och garnering:
5 dl vispgrädde
100 g vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175*. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
2.Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör varsamt smeten slät.
3. Häll smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
4. Låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp för att kallna under form eller bakduk.
5. Blanda samman alla ingredienserna till kolasåsen och koka i 7-8 min, eller tills den börjar tjockna. Ställ åt sidan att kallna.
6.Gör vaniljkrämen enl receptet på förpackningen.
7. Dela den kalla kakan i tre bottnar. Vispa grädden.
8. Bre ut hälften av kolasåsen på den understa bottnen. Bre ut vanlijkrämen ovanpå kolasåsen. Lägg på mellan botten.
9. Vänd ner den sparade kolasåsen i gott o väl 1/3 av den vispade grädden och bre ut kolagrädden jämt. Lägg på den översta bottnen.
10. Bre den sparade grädden jämt över och runt tårtan.
11. Hyvla den vita chokladen i tunna flagor som strös över tårtan.




Currysill

Skrivet 2009-06-21 Klockan 20:41:16

Var på Ica Kvantum här i byn och handlade en dag och då stod där en dam som bjöd på sill och då bjöd hon bl a på denna Currysill som hon själv hade gjort.

8 port

2 brk 5-minuterssill á 450 g
1 msk hett vatten
1 msk curry
1 stort äpple
3 dl gräddfil
1 msk honung
½ tsk salt

1. Låt sillen rinna av väl. Blanda vatten och curry, låt svalna. Skär äpplet i strimlor.
2. Blanda gräddfil med curry, honung och salt. Vänd ner äpplet och sillen.

Låt sillen stå någon timme innan servering.





Röd sill

Skrivet 2009-06-20 Klockan 15:53:54

Denna sill blev väldigt uppskattad och jag rekomenderar den verkligen.

1 burk

1 burk inläggningssill á 420 g
1½ rödlök
5 kryddpepparkorn
5 rosépepparkorn
Några hallon eller jordgubbar

1-2-3-LAG
1 dl ättikssprit, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten

1. Lagen: Koka upp ättikan, sockret och vattnet i en kastrull. Låt lagen kallna.
2. Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar.
3. Skala och skiva rödlöken tunt.
4. Varva sillen, löken, pepparkornen och någon av bärsorterna i en glasburk. Häll på lagen. Sätt på lock och låt stå i kylen minst ett dygn före servering. Sillen klarar sig minst en vecka i kylskåp.



Parmalindade Grissinipaket

Skrivet 2009-06-20 Klockan 15:43:18


ca 10 st

10 tunna grissini
ca 50 g färskost, t ex philadelphia
4-5 skivor lufttorkad skinka, t ex parma

1. Bryt grissini i tre delar, 6-7 cm långa stavar
2. Lägg i hop stavarna tre och tre. Lägg en klick av osten mitt på.
3. Dela skinkskivorna på längden, snurra dem runt de ostfyllda grissinstavarna.





Ostfyllda tomathalvor

Skrivet 2009-06-20 Klockan 15:38:06

ca 10 st

5 minitomater
1 vitlöksklyfta
50 g färskost, t ex philadelphia
1 tsk rivet citronskal

1. Dela tomaterna och gröp försiktigt ur tomatköttet.
2. pressa vitlöken. Rör ner den i osten tillsammans med citronskalet.
3. Spritsa eller klicka ner krämen i tomathalvorna.



Smördegssnurror

Skrivet 2009-06-20 Klockan 15:33:49

4 pers

1 rulle färsk smördeg
2-3 msk tomatpuré
1 brk pesto (ca 100 g)
½ dl riven parmesanost

1. Rulla ut smördegen och bred tomatpuré och pesto över degplattan. Strö över osten.
2. Rull i hop löst och lägg i frysen minst 30 min (går bra att göra dagen innan).
3. Sätt ugnen på 200*
4. Ta ut rullen, skär den i 6-7 mm tjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt. grädda i ugnen 7-8 min.

De är supergoda!



Laxrullar

Skrivet 2009-06-20 Klockan 15:27:02

2 avokador
1 msk pressad citronsaft
2 tomater
1 hackad vitlöksklyfta
2 olivolja
salt, peppar
8 skivor gravad lax

1. Skala och tärna avokadorna, blanda ner citronsaften. Hacka tomaterna och blanda ner det tillsammans med vitlök och olja. Smaka av med salt o peppar.
2. Bred röran på laxskivorna och rulla ihop. Vira in varje laxrulle i plastfolie och lägg i frysen ca 1 timme. Skär rullen i bitar med en vass kniv och stick i tandpetare.



Midsommarafton.....

Skrivet 2009-06-20 Klockan 15:19:11

.....är förbi nu och vi hade många trevliga gäster hemma hos oss. Så klart blev det sill och potatis men även lite annat smått och gott.

Som välkomstdring hade vi jordgubbssangria som i alla fall jag tyckte var god och uppfriskande.

Jordgubbssangria

10 pers

1 apelsin
1 banan
1 persika
20 jordgubbar
1 flaska rosévin
6 cl konjak
1 flaska päroncider (75 cl)
½ dl koncentrerade jordgubbssaft
isbitar

Gör så här:
1. Skölj och skär apelsinen i skivor. Skala och skiva bananen. Kärna ur och skär persikan i klyftor. Ansa och halvera jordgubbarna. Lägg frukten i en kanna.
2. Häll på vinet och konjaken. Låt stå och dra ca 1 timme.
3. Tillsätt päroncider, saft och rikligt med is vid servering.





Müslibullar

Skrivet 2009-06-14 Klockan 23:19:31

ca 24 st

25 g jäst
50 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1½ dl müsli, använd inte flingor med för mycket socker
1 tsk salt
8-9 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt allt bli 37*. Lös först upp jästen med lite av degspadet och rör sedan ner resten.
2. Tillsätt müslin och därefter salt och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
3. Trilla ut bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta tills degen rese sig igen efter ett lätt tryck, 30-40 min.
4. Grädda i 250*, 8-10 min.

(foto privat)



Hallontoscamuffins

Skrivet 2009-06-14 Klockan 23:09:25

Muffins ca 15 st

Du behöver:

  • 2 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 100 gram smält smör
  • 3-4 msk hallonsylt

Toscasmet:

  • 50 gram smör
  • ¾ dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • 1 påse mandelspån, 50 gram

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned i smeten.

3. Tillsätt smält smör som du låter svalna lite och rör om.

4. Häll direkt smeten i aluminiumformar för mazariner/muffins så att de fylls till ungefär tre fjärdedelar. Det är viktigt att du göra detta direkt och ställer in i ugnen direkt om smöret inte är helt avsvalnat eftersom värmen sätter igång jäsprocessen hos bakpulvret.

5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 11-12 minuter.

6. Under tiden gör man toscasmeten: Lägg/häll smör, socker, mjöl och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt smöret smälta och rör om till en jämn smet. Rör ner mandelspånen. Låt sedan koka upp och låt sjuda några minuter på svag värme.

7. Ta ut kakorna ur ugnen efter 11-12 minuter (de är då lite mer än halvfärdiga) och klicka på knappt 1 tesked hallonsylt på varje kaka.

8. Klicka därefter toscasmeten ovanpå sylten och ställ sedan in kakorna i ugnen ytterligare cirka 6-7 minuter tills kakorna fått en gyllene färg.

(foto: privat)
recept från www.recepten.se



Kotlett med SvampSås

Skrivet 2009-06-14 Klockan 23:04:01

4 pers

4 Fläskkotletter
smör till stekning
salt o peppar

Sås:
1 l färsk eller konserverad svamp
2 scharlottenlökar
smör till stekning
1 vitlöksklyfta
2 dl köttbuljong
2 dl creme fraiche
salt o peppar

Servering.
Kokt potatis eller pasta
grönsaker

Gör så här:
1. Börja med såsen. Rensa svampen och dela den i bitar. Låt svampen på burk rinna av ordentligt.
2. Skala och finhacka löken. Fräs svampen med lökhacket i en klick smör.
3. Pressa i vitlöken. Tillsätt buljongen och creme fraichen. Låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Kan hälla i några droppar kinesisk soja.
4. Skär några snitt i fettranden på kotletterna. Stek dem i smör, ca 3 min på varje sida. Salta och peppra. Servera kotletterna med svampsåsen, potatis eller pasta och grönsaker.



Mango Chutney Kyckling

Skrivet 2009-06-14 Klockan 10:04:35

Mmmm detta älskar vi men har inte det så ofta då den inte är så nyttig, men ack så god.

4 pers

4 kycklingfileér (Kan behövas mer eller mindre beror ju på storlek)
15 cm purjolök
3 dl vispgrädde (jag använder matlagningsgrädde light, går lika bra)
1 dl majonäs
½ burk mango chutney
½ påse grillchips

Gör så här:
1. Hacka och förväll löken i en gryta med vatten, häll av och lägg löken i botten på en smörjd form.
2.Krydda kycklingfileérna med salt och peppar och bryn dem lätt, dela dem i ca 3 bitar och lägg dem i formen med purjolöken.
3. Vispa grädden fluffig, ej helt vispad. Tillsätt majonäsen och mangochutneyn i grädden. Häll smeten i formen och täck kycklingfileérna.
4. Sätt in i ugnen 10 min, ta ut. Krossa Grillchipsen och strö dem över formen. Sätt in i ugnen 10-15 min tills den börjar få fin färg. Servera till Jasminris och sallad.

                    

      


Lycka till,
Tjingeling!!


Sommarlov........

Skrivet 2009-06-14 Klockan 09:49:42

........är det för alla våra barn nu. Visst är det härligt och Jesper har verkligen redan börjat utnyttja alla timmar till att hitta på roliga saker med sina kompisar. Igår kväll satt han på vår trädgunga och väntade på en kompis och jag var bara tvungen att smyga ut för att fotografera honom. Hmm, ja det där med att smyga gick inte så bra utan jag blev så klart upptäckt men det blev några bilder i alla fall. 
 
                                                             


Skolavslutning

Skrivet 2009-06-12 Klockan 22:15:20

Sjung om studentens lyckliga dar...........ja idag har det varit skolavslutning och jag tycker synd om alla de som har tänkt sig att ha studentfesten i tält med allt detta regn. Själv har vi haft en lugn och skön hemmakväll då det är både fotbollsmatcher och ponnytävlingar i morgon. Efter Nellie´s begäran åt vi fondue med massa goda såser och till efterrätt så gjorde vi en paj mm så gott.

RabarberPaj            

8-10 pers

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:

250 g rabarber
3 dl gräddfil
3/4 dl florsocker med jordgubbssmak
2 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200*. Hacka samman mjöl och smör, skuret i mindre bitar, socker och bakpulver. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Skär rabarbern i små tärningar. Fördela rabarberbitarna i pajskalet.
2. Blanda gräddfil, florsocker, ägg och vaniljsocker. Häll smeten över rabarberna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
3. Låt pajen svalna. Servera med en klick vaniljglass.

TIPS!! Om du inte har jordgubbsflorsockret så kan du ersätta med samma mängd vanligt florsocker smaksatt med några matskedar koncentrerade jordgubbssaft.




Torsdagskväll

Skrivet 2009-06-12 Klockan 22:00:09

Torsdagskväll..............har tillbringat en stor del av kvällen i stallet och ridhuset. Nellie har hopptränat för Jenny och det var kul för Diddi gick fantastiskt bra. Får väl erkänna att jag som vanligt var ganska skraj och speciellt när en del hinder höjdes till 1,10, usch.
När vi kom hem skulle Nellie direkt till en kompis och sova där, tjejkväll inför skolavslutningen. Var inte så hungrig att jag ville laga en hel middag så jag bestämde mig för att det fick bli en "macka". Åhhhhh dessa mackor, men det blev ganska bra.

Ulrika´s Hamburgermacka        

1 pers

1 smörgås av valfritt bröd
½ gul lök
1 liten hamburgare á 60 g
1 ägg

1. Skiva löken och bryn den gyllene på ett stekjärn
2. Bred lite smör på brödet och lägg därefter på den brynta löken, spara lite lök.



3.Krydda hamburgaren och stek den, lägg hamburgaren på löken



4. Stek därefter ägget, och lägg ägget på hamburgaren. Toppa med lite lök.



Ät och njut!!!

Tjingeling!!



Korv Florentine

Skrivet 2009-06-09 Klockan 20:42:48

Det är ganska spännande att prata om mat med andra, det finns ju hur mycket olika åsikter som helst och det är  ju även  mode i mat. Något som diskuteras väldigt mycket är korvens vara eller icke vara. Idag vill folk inte erkänna att de äter korv, men någon måste ju äta korven då det säljs enorma mängder. Det finns ju så många olika smaker och former, men man ska vara noga med kvalitén det finns mycket korv som inte är något att äta. I vår familj gillar vi korv men den får gärna tillagas med andra ingredienser till.

Nu ikväll har vi ätit Korv Florentine och det var såååå gott, detta måste ni verkligen prova.

Läste i receptet att Florentine betyder att det är spenat i rätten.

4 port

10 medelstora potatisar i tunna skivor
1 pkt bladspenat
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
3 dl matlagningsgrädde+1 dl mjölk

2 dl riven ost

ev 1 pressad vitlöksklyfta

5 hg falukorv i tjocka skivor
senap
2-3 skivade tomater

1 hg ost i skivor


Gör så här:

1. Krama ur den tinade spenaten och lägg den i en ugnsäker form. Ovanpå läggs potatisskivorna varvade med ost. Tillsätt ev vitlök, salta och peppra

2. Häll på vätskan och sätt formen i ugnen i ca 25 min.

3. Lägg korven ovanpå potatisen, bred på senap, lägg därefter på först tomatskivorna och sedan ostskivorna.
4. Gratinera rätten färdig tills potatisen är mjuk och rätten fått en fin färg. Servera med en sallad.

Smaklig spis!!



KycklingLasagne

Skrivet 2009-06-07 Klockan 20:43:29

4 port

2 gula lökar
1 pkt tärnat bacon
1 msk grön currypasta
1 msk currypulver
1 tsk salt
3 dl grillat hackat kycklingkött, ca 400 g
½ dl vatten
1 brk minifraiche, 5%
2 mozzarellaostar, 250 g
20 svarta oliver
12 lasgneplattor

ugn 225*

Skala och skiva löken. Bryn den tillsammans med baconet.
Tillsätt och bryn båda currysorterna, salt och kycklingköttet. Rör i vattnet och minifrichen.Sänk värmen, fraichen ska inte koka.
Skär mozzarellan i skivor och hacka oliverna. Lägg ett tunt  lager av kycklingröran i en smord ugnfast form. Lägg 3 lasagneplattor på och varva sedan kycklingröran, mozzarellaskivor och oliver. Upprepa och avsluta med mozzarella. Det ska bli 4 lager.
Grädda i ugnen i ca 30 min, först 20 min med folie över och sedan 10 min utan folie.

OBS!
Denna var jättegod men väldigt stark, så nästa gång kommer jag att halvera mängden curry.

(Foto privat)




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se