Förrätt med fetaost och filodeg

Skrivet 2015-10-24 Klockan 20:24:50

Fick detta hemma hos min kusin i somras, precis min smak...
 
4 port
 
2-3 pkt fetaost
filodeg
honung
färsk timjan
4-8 skivor Parma eller Serranoskinka
olivolja
 
Skär fetaosten i stavar. Räkna 2-3 stavar per portion. Rulla in i filodeg, ta 2-3 lager deg, annars spricker det. Rulla runt paketen i olivolja. Lägg på plåt och grädda i 200-225*. Du ser när det fått färg och fetaosten börjat smälta lite inuti.
 
Parmaskinkachips: 1-2 skivor per portion. Torka i ugnen, samma grader som stavarna.
 
Lägg upp på tallrikar, ringla över honung, toppa med färsk timjan och parmaskinkachips.
 
 
(foto: privat)
 
 


Kokoskyckling med chili och jordnötssås

Skrivet 2015-10-24 Klockan 20:13:57

En verkligen god rätt som blivit en favorit hemma hos oss efter att ha fått den hemma hos goda vänner :-)
 
4 port
 
4 kycklingfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 msk rapsolja
salt
1 msk farinsocker
2 msk soja
1 msk kycklingfond
1 tsk pressad citron
3 msk jordnötsmör
4 dl kokosmjölk
 
Serveras med ris och sallad
 
Tillagning            
1. Skär kyckling i bitar. Hacka lök och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilifrukt.

2. Fräs kyckling och lök i olja tills de fått färg. Tillsätt sedan vitlök och fräs ytterligare två minuter.  Tillsätt salt, sedan chili, socker, soja, kycklingfond, citronsaft, jordnötssmör och kokosmjölk. Låt koka 15 minuter på svag värme.

Servera med basmatiris och en sallad.
 
 
(foto: privat)
 
 


Köttfärs och potatisgratäng

Skrivet 2015-10-23 Klockan 22:59:36

8 pers
 
2 msk smör
2 lökar
600 g färs
2 msk vetemjöl
2 brk krossade tomater
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 krm riven muskotnöt
16 medelstora potatisar
3+4 dl matlagningsgrädde
4 dl riven ost
 
Brys lök och köttfärs i smöret. Strö över vetemjölet och tillsätt krossade tomater, salt ,peppar och muskotnöt. Häll i 3 dl grädde och låt koka 10 min på svag värme.
Skala potatisen och skär i tunna skivor. Varva potatis och köttfärs i en ugnsäker form. Potatis underst och köttfärs överst. Strö salt  på potatislagerna. Blanda grädden med osten. Häll blandningen över och sätt in i ugnen ca 1 tim.
 
 
(foto: privat)
 
 


Daimsnittar

Skrivet 2015-10-23 Klockan 22:48:59

 
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med daim-smak
 
Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två eller tre bitar, beroende på hur tjocka du vill ha kakorna, och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
 
Så grymt goda :-)
 
 
(foto: privat)
 
 
 


Kassler och rislåda

Skrivet 2015-10-23 Klockan 22:43:15

6 port
 
6 port ris
½ kg kassler
1 purjolök
3 dl grädde
1 dl majonäs
½ dl chilisås
ca 200 g riven ost
 
1. Koka riset
2. Skär kasslern i tärningar och strimla purjolöken.
3. Rör i hop grädde, majonnäs och chilisås.
4. Lägg riset i en ugnsform.
5. Lägg på purjolök och kassler, rör om.
6. Häll över gräddblandningen.
7. Fördela över den rivna osten.
8. Gratinera 15-20 min om riset är varmt eller 20-25 min om formen har stått kallt.
 
 

(foto: privat)


Köttfärsragu med penne

Skrivet 2015-10-23 Klockan 22:28:48

4 pers
 
500 g nötfärs
2-3 röda chili
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 brk körsbärstomater á 400 g
1 köttbuljongtärning
300 g pasta
1 kruka basilika
 
Spenat
 
260 g spenat
2 vitlöksklyftor
salt, strösocker, svartpeppar
olivolja
 
Kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek färsen med chili, lök och vitlök i en stekpanna. Tillsätt körsbärstomater och buljongtärning och krydda med 1½ tsk salt, 1½ tsk socker och 2 krm peppar. Tillsätt 2 dl vatten och låt puttra ca 10 min.
Koka pastan. Låt den rinna av. Strimla basilikan och blanda ner den i såsen tillsammans med pastan.
Spenaten:Skala och skiva vitlöken, fräs i 2 msk olja tills den mjuknat och börjat få färg. Vänd ner spenaten och krydda med 1 tsk salt. Servera tillsammans med pastan.
 
 
(foto:privat)


Pulled Pork med whiskey

Skrivet 2015-10-23 Klockan 22:13:00

4 port
 
700 g benfri karré
(jag använde rimmad julskinka)
 
Barbecuesås med whiskey
 
  • 1 burk krossade tomater à 425 g
  • 12 dl tomatketchup
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk whisky
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 4 stötta kryddnejlikor
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 12 dl hackad timjan
  • 12 msk hackad rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Koka ihop tomater, ketchup, tomatpuré, vinäger och whisky ca 5 min. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och låt koka på låg värme ca 15 min. Lägg fläskkarrén i en gryta, salta och häll såsen över köttet. Täck grytan med bakplåtspapper och tillaga i mitten av ugnen ca 4 tim. Dra isär köttet med en gaffel och blanda med såsen. Servera t ex med klyftpotatis och en sallad med majs, tomat och persilja.

 

 

 
 
(foto:privat)
 

 



Stekt fläsk med löksås

Skrivet 2015-10-10 Klockan 17:31:12

4 port
 
600 g rimmat fläsk
 
Sås:
4 dl mjölk
2 dl grädde
2 gula lökar
maizena redning
3 msk smör salt, peppar och socker
 
Stek fläsket i en stekpanna, peppra lite
 
Värm mjölk och grädde i en kastrull.
 
Skala och strimla löken och lägg den i en kastrull med smör i. Låt den svettas lite. Häll över den varma mjölkblandningen, låt koka upp, red med lite maizena och häll i lite soja om du önska färg på såsen. Salta, peppra och häll i lite socker.
 
Servera med kokt potatis.
 
 
(foto: privat)
 


Lax med fetaost

Skrivet 2015-10-10 Klockan 17:25:42

4 port
 
1 bit laxfilé eller portionsbitar
1 brk creme fraiche
1 pkt fetaost
salt, citronpeppar och dill
 1 ask körsbärstomater
 
Lägg laxen i en ugnsäker form och krydda med salt, citronpeppar och dill.
 
Blanda creme fraiche och fetaost och bred över laxen. Dela tomaterna och fördela över. (tyvärr glömde jag det och fick lägga dit dem efteråt) Tillaga i ugn 200* i ca 20 min eller tills fisken är genomstekt.
 
Servera med potatis, grönsaker och tzatziki.
 

(foto: privat)
 
 
 
 


God gratäng med fläskfilé

Skrivet 2015-10-10 Klockan 17:03:00

4 port
 
600 g fläskfilé (går även med kycklingfilé)
3 tomater
1 pkt bacon, klippt
1 stor brk champinjoner
5 dl grädde
3 msk sötstark senap
1 vitlöksklyfta
kalvfond
riven ost
 
Bryn bacon och låt rinna av på papper. Stek champinjonerna. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn på båda sidorna, salt och peppra. Skiva tomaterna och lägg i botten på en smord form. Lägg på fläskfilén och champinjonerna.
 
Vispa ur pannan med grädden, tillsätt senap, vitlök och kalvfond. Salta och peppra och ta en nypa Cayenne om du vill ha lite mer sting i. Rör ner bacon i såsen.
 
Häll såsen över allt och strö över osten. Gratinera i 225* i ca 20 min.
 
Servera med bandspagetti och en grönsallad.
 
 
 

 
 
 
 
 


Plankstek

Skrivet 2015-10-10 Klockan 16:59:24

4 pers
 
800g  utskuren biff  (200 g /person)
  •  salt
  •  peppar
  •  4 st tomater
  •  smör
  •  färsk sparris, förkokas
Potatismos
  •  1 kg potatis (mjölig sort)
  •  3 st äggulor
  •  3 msk smör
  •  3 msk matolja
  •  salt
  •  peppar
Tillbehör: Sås efter smak, vi valde en bearnissås
 
Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.                    
Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.                    
Biffen: Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor.    
 Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.        
Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.                     
Låt plankan svalna. Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan. Lägg på köttet, tomaterna, de förkokta sparrisarna.    
 Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills moset har fått en gyllengul färg. Klicka på bearnaisesåsen och servera.  
 
           
 
(foto: privat)
 
                    
                            
 


Ljuvlig äppelpaj

Skrivet 2015-10-10 Klockan 16:46:24

4 port
 
4 äpplen
1 msk råsocker
1 tsk malen kanel
 
Smuldeg:
 
1½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
3/4 dl rörsocker
100 g kallt smör
 
Ugn 200*
 
Gör så här:
1. Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord form. Blanda socker och kanel. Strö det över och vänd runt äppelklyftorna lite.
 
2. Smuldeg: Blanda mjöl, havregryn och socker. Tillsätt smöret skuret i små kuber, nyp samman till en smulig deg.
 
3. Strö smuldegen över äpplena. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
 
 
(foto: privat)
 
 


Falukorv i ugn med tomat och ost

Skrivet 2015-10-10 Klockan 16:34:21

4 port
 

Falukorv i ugn à la Per Morberg

  • 500g  falukorv
  • 2msk  fransk senap
  • 2msk  ketchup
  • 1st  gul lök
  • 2st  tomater
  • 150g  lagrad ost, typ grevé

Tillbehör

  •  Potatismos
  •  Kokta grönsaker
Värm ugnen till 225 *
 
Skär korven i skivor, men inte rakt igenom, och lägg den i en ugnsform. Bred senap och ketchup på skivorna.
 
Skala och skär löken i tunna skivor. Skiva tomaterna och osten. Varva allt mellan korvskivorna.
 
Stek korven mitt i ugnen i 20-25 min tills osten smält och gratinerats.
 
Servera med potatismos och kokta grönsaker.
 
 
(källa: Morberg lagar husmanskost, foto: privat)
 


Wallenbergare med potatispuré

Skrivet 2015-10-10 Klockan 16:23:35

4 port
 
500 g finmalen kalvfärs
4 äggulor
2-3 dl vispgrädde
1 krm epiche riche
salt och nymalen peppar
1 dl ströbröd
smör till stekning
 
Potatispuré
 
800 g mjölig potatis
2 dl mjölk
2 msk smör
salt och nymalen peppar
 
Lägg den finmalda färsen i  en bunke. Rör ner äggulorna, en i taget. Blanda ner grädden lite i sänder. Smaka av med epiche riche, salt och peppar. Låt färsen stå i kylskåp och bli riktigt kall.
Forma färsen till medelstora biffar (ca 1 ½ c tjocka). Vänd dem i ströbröd. Bryn biffarna i smör och låt dem sedan eftersteka på medelvärme, 2-3 min på varje sida. Lägg upp dem på ett varmt fat.
Servera med potatispuré, smörslungade ärter och morötter, smält smör och rårörda lingon, vi gjorde en sås till.
 
Potatispuré; Skala potatisen och skär den i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Hetta upp mjölken.
Pressa potatisen i en potatispress. Rör ner smöret. Vispa ner mjölken, lite i taget tills purén får lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
 
 
(källa: Morberg lagar husmanskost, foto: privat)
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se