Sweet Chilikyckling

Skrivet 2009-01-31 Klockan 21:52:33

Lördagskvällens mat hos oss blev Sweet Chilikyckling med couscous och currystekta grönsaker

4 port

4 kyckilngfiléer
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl sweet chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt

Blanda yoghurt, sweet chilisås, vitlök och salt. Blanda kycklingen med hälften av såsen. Låt det marinera i kylen minst 4 timmar.
Sätt ugnen på 225*. Lägg kycklingen på ett ugnsäkert fat och stek i ugnen ca 15-20 min.

Servera med såsen till och couscous med currystekta grönsaker.

                                     

En rätt som föll hela familjen i smaken.

Tjingeling!!


Yeees jag har fått award.........

Skrivet 2009-01-30 Klockan 23:17:32

                                                                       

Tack Lotta, njutbara hem!


Fredagkväll..........

Skrivet 2009-01-30 Klockan 23:10:57

...har varit en mysig och lugn kväll för oss, med väldigt god mat.  Fläskfilé i ostsås med hasselbackspotatis och sallad. Istället för det där vanliga fredagsgodiset som alla är så trötta på, så valde vi att göra en blåbärspaj till efterrätt. MUMS. ( se recepten längre ner)

Vi har ju så klart tittat på Let´s Dance ikväll, var faktiskt lite vemodigt efter vad som har hänt Magdalena Graaf, som ju fick en hjärnblödning i veckan. Hoppas att hon blir lika pigg o glad igen som hon varit innan.

Nä nu kallar sängen har planerat att hinna mycket denna helgen och då måste man ju vara utvilad.

Tjingeling!!!



Fläskfilé i ostsås

Skrivet 2009-01-30 Klockan 22:59:14

4 pers

6 hg fläskfilé, skärs i 2 cm tjocka skivor
salt/peppar
1 liten purjolök, finstrimlas
1 pkt bacon, knapersteks
1 röd paprika, hackas
curry
2 hg paprika smältost
2 dl kött eller grönsaksbuljong
4 dl matlagningsgrädde

1. Bryn köttet och krydda det med slat o peppar, lägg det i en ugnsform.
2. Lägg på det klippta och kmaperstekta baconet.
3. Strö på purjo och paprika, krydda över med curryn.
4. Smält osten på svag värme, rör ner buljong och grädde. Låt puttra en stund.
5. Häll såsen över köttet och gratinera i 200* ca 45 min.

Servera med hasselbackspotatis och en sallad.



Hasselbackspotatis

Skrivet 2009-01-30 Klockan 22:51:20

4 pers

8-10 potatisar
2 msk maragarin
1-1½ tsk salt
1 msk ströbröd
(3-4 msk riven ost)

1. Sätt ugnen på 225*
2. Skala potatisen
3. Lägg potatisen i en träsked och skär den i tunna skivor (inte ända ner, den ska hänga i hop)
4. Smörj en ugnsfast form och lägg i potatisen.
5. Pensla med det smälta margarinet och strö över slat och ströbröd (och riven ost).
6. Stek potatisen ca 45 min.



Blåbärspaj

Skrivet 2009-01-30 Klockan 22:44:32

Underbart god Blåbärspaj som jag verkligen rekomenderar

4 port

Ingredienser:

2 ½ dl vetemjöl
knappt 1 dl strösocker
½ tsk bakpulver
150 g margarin
2 msk vatten

Fyllning:

3 dl blåbär ( 1 pkt frysta ca 225 g är lagom)
½ dl socker

Gör så här:

Blanda mjöl, socker och bakpulver. Skär matfettet i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet. Arbeta snabbt samman degen. Låt vila i kylskåp 15 min eller 5 min i frysen.
Tryck ut halva degen i en pajform ca 15-20 diameter.
Grädda i 175* ca 8 min.
Fyll pajskalet med blåbär och strö över socker.
Resten av degen ska sedan tyckas ut till ett lock som täcker bären.
Grädda ca 20 min i 175*.

Servera med vaniljsås eller en klick glass.

Lycka till!!



Nachos med tillbehör

Skrivet 2009-01-30 Klockan 22:14:14

Nachos med ost och lök               4 port

20 st Old El Paso Nachips
1 påse Old El Paso Mix for Cheddar Dip
1½ dl mjölk
1 rödlök
1 grön paprika (jag gjorde utan paprika)
1½ tomat
60 g cheddarost
Old El Paso Thick´n Chunky Original Salsa, efter smak

Sätt ugnen på 225*. Skiva rödlök och tärna paprika och tomater. Riv osten. Lägg chipsen på en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ner Mix for cheddar dip i mjölken. Koka upp under omrörning.
Bred dippen på chipsen. Lägg lök, paprika och tomat ovanpå. Strö över ost.
Grädda ca 5 min eller tills osten smält. toppa med salsan.

Nachos med Philadelphiaost

20 st Old El Paso Nachips
1 pkt (200 g) Philadelphiaost
½ brk Old El Paso Thick´n Chunky Original Salsa
1 dl riven ost, typ cheddar

Sätt ugnen på 225*. Lägg chipsen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda Philadelphiaost och salsa.
Klicka ut blandningen över chipsen. Riv osten och strö över.
Grädda 5 min eller tills osten smält. Toppa med salsa.



Tacotårta

Skrivet 2009-01-30 Klockan 22:13:27

Tacotårta

Köttfärs 500 g  ( I receptet står nöt, jag har provat med både bland o nötfärs och föredrar bland)
Lök 1 st
Tacokrydda 1 påse
Krossad tomat 1 burk
Tortilla bröd 3 st  (jag tar de stora)
Riven ost 1 påse
Kelda ostsås 1 fp (blå bands funkar lika bra ska nämligen vara 2,5 dl fp, fanns inte i kelda)
creme fraiche

Bryn färs och hackad lök. Krydda med tacokryddan, tillsätt ej vatten. Blanda i tomat och ostsås. Varva tortilla bröd-köttsås-riven ost (lite). Grädda i ugn 225* tills osten smält, ca 15-20 min. Servera med sallad och creme fraiche.

Receptet kommer från en kollega som heter Carolina.



Jespers godistårta

Skrivet 2009-01-30 Klockan 22:10:41

Jespers godistårta

Tårtbotten (antingen gör man en botten själv eller köper man färdig i affären)

Fyllning 1: Vaniljkräm
Fyllning2: Vispgrädde blandat med jordgubbssylt
Täck tårtan med vispgrädde
Garnera med godis, vi hade Noblesse choklad till sidorna och ovanpå nappar, syrlingar och dajmkulor, Mmmmm.



Ananaspaj

Skrivet 2009-01-30 Klockan 22:09:37

Ananaspaj med vispgrädde             6-8 port


150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl lätt crème fraiche (eller crème fraiche)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas 

Tillagningstid:
Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.

Rör ihop ägget, lättcrème fraiche eller crème fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas.

Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde. Kanske med lite rom i.




Herrgårdskyckling

Skrivet 2009-01-30 Klockan 22:08:42

Herrgårdskyckling                     4 port

4 kycklingfiléer
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
50 g rökt skinka
2 dl creme fraiche
1 tsk fransk senap
2 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 225*. Dela filéerna i mindre bitar, ca 4 bitar och lägg i en ugnsäker form. krydda med salt o peppar. Finhacka skinkan. Blanda creme fraiche, skinka, senap och riven ost. Bred blandningen över kycklingen. Stek i mitten av ugnen ca 20-25 min. Servera med ris och en god sallad.




Tävling hos njutbara hem

Skrivet 2009-01-28 Klockan 22:25:55

TÄvlinG!!! Vinn En BeRloCkÄnGel


Denna ängel som mäter 4 cm (inklusive låset) kan bli din .

GÖR SÅ HÄR:
Lämna en kommentar i detta inlägg.
Har ni egen blogg blir jag glad om ni länkar tävlingen.
Tävlingen pågår till den 15 februari.
LYCKA TILL
 KRAM LOTTA


www.njutbarahem.blogg.se



Nycklar, mobiltelefon och jag.........

Skrivet 2009-01-28 Klockan 09:09:36

När det gäller nycklar och mig så är det ju en historia för sig själv (tyvärr har det smittat av sig på mitt ena barn) och jag blir så trött på själv ibland. Så vad hände då igår..........ja det har ni väl räknat ut. Kom till jobb och skulle in på kontoret, NYCKLARNA ( bild: http://www.keyfinder.se/) ja så klart låg de kvar hemma, så klart stod ju vaktis sidan om och småflinade, jaha då får du väl köra hem igen, tyckte han. Tack o lov har vi vår snälla kanslist som öppnade dörren till mig. TACK TACK TACK.
Så idag var det färdigt igen..........................nej jag skojar INTE. Skulle till en förskola i vårt område nu på morgonen, när jag nästan var framme tänkte jag "det är kanske bäst att ringa expeditionen och säga var jag är och att jag blir sen in till kontoret", hmmmm. Hur lätt är det UTAN telefon???? Ja då, jag hade kört ifrån, inte bara en mobil utan TVÅ!!!!!  Men nu har jag varit hemma och hämtat dem, så nu kan ni ringa igen!

Tjingeling!!


Måndag, måndag, måndag.........

Skrivet 2009-01-26 Klockan 21:56:30

Idag har det verkligen märkts att det är måndag, borde nog stannat i sängen i morse. Varför är det så vissa dagar??? Ja ja, jag låg kanske och läste lite länge i går kväll men boken var faktiskt ganska bra och den fick ju ett lyckligt slut 2i1/Erotik/Romantik/Harlequin(bild:www.tradera.se) Boken heter Älskar du så älskar jag och är skriven av Lucy Monroe. Ikväll ska jag INTE börja läsa någon ny bok, har lovat mig själv att vara på jobb tidigt.

Trots att jag absolut inte var på humör för att laga någon middag ikväll så blev det gjort ändå, trots allt Busenkla korvgrytan

Ingredienser

4 port
400 g falukorv
1 st gul lök
1 tsk smör & rapsolja
400 g krossade tomater
1 dl Kelda mellangrädde
1 tsk salt
1 tsk peppar

Gör så här

Skär korven i strimlor. Skala och riv löken. Stek korven i smör-&rapsolja i en stekpanna. Rör i lök, tomatkross och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Låt koka ca 1 min. Servera till kokt ris och grönsaker.

Kryddtips! Strössel av rivet citronskal, finhackad vitlök och persilja ger det lilla extra!
Bustips! Att stansa ut falukorvshjärtan med en liten pepparkaksform är skoj för barnen. Spillet från stansningen kan du förstås också strimla ner.




( recept från www.arla.se)
(foto:privat)

Lycka till!!

Tjingeling!!



Kålpudding till söndagsmiddag

Skrivet 2009-01-26 Klockan 21:33:59

Nu är brunkålen slut för denna gång, det gjordes Kålpudding av den.

16 portionsbitar

1 l risgrynsgröt

1 kg blandfärs eller fläskfärs
3 ägg
1 msk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 dl mjölk

Brunkål av ca 2 ½ kg vitkål

1. Koka risgrynsgröt (se i kokbok) utan socker o kanel.
2. Rör i hop färs med gröt, ägg, salt och peppar. Späd med mjölk till en ganska lös färs.
3. Bred ut hälften av kåle i en långpanna. Lägg på färsen i ett jämnt lager och sist resten av kålen.
4. Sätt in långpannan i 250* mitt i ugnen. Sänk värmen till 200* och grädda ca 1 timme.

Servera med kokt potatis, sås och Lingon.

Lycka till!



Nya gardiner

Skrivet 2009-01-26 Klockan 21:22:15

Yees........nu har vi äntligen hittat gardiner till köket och tomtegardinerna har nu packats ner för att återkomma till nästa jul. Mamma och jag gjorde en snabbis ut till hemtex på Väla och där fanns vad vi ville ha. Jag fick sy om lite så att vi fick en kappa till det ena fönstret och dukar till bordet. Tre nya ljusstakar blev det också.



Så nu är det bara för våren att komma, vi är beredda att möta den.


Laxfilé med romsås

Skrivet 2009-01-22 Klockan 20:34:26

Ikväll hade vi Laxfilé med romsås och ugnsbakade potatishalvor 

4 port

4 bitar laxfilé à 140 g
salt

Romsås:
2 dl creme fraiche
½ dl majonäs
½ tsk salt
2 msk stenbitsrom

Ugnsbakad potatis
8 tvättade potatisar
olivolja
grillkrydda

1.Börja med att dela de tvättade potatisarna, lägg dem på bakplåtspapper i en långpanna. Pensla med olivolja och strö över grillkrydda. Stek i ugn 225* tills de är mjuka
2.Lägg laxen i en ugnsfast form och salta ordentligt. Ställ in i ugnen på 200* 15-20 min.
3. Blanda creme fraiche och majonäs. Tillsätt salt och stenbitsrom. Rör om, smaka av.

Servera med sallad.

TIPS: När potatisen var nästan klar satte jag dem längst ner i ugnen, sänkte värmen till 200* och satte in laxen.

Lycka till!!



Chili con carne

Skrivet 2009-01-20 Klockan 12:27:58

Kvällsmaten i går kväll bestod av Enkel chili con carne  4 port

500 g blandfärs
1 brk vita bönor i tomatsås
1 brk krossade tomater
1 gul lök
chilipulver
salt o peppar

Gör så här:

1. Hacka löken och fräs en liten stund i det upphettade matfettet, antingen i en kastrull eller stekpanna.
2. Tillsätt färsen och låt bryna med.
3. När färsen har fått bra färg tillsätts bönor och krossade tomater. Smaka av med kryddorna. Låt småkoka ca 10 min.

Vi har alltid kokt ris till denna rätt.

Lycka till!!



Sjuka barn.....

Skrivet 2009-01-20 Klockan 12:19:10

Hemma...............ja idag är jag hemma för nu är Jesper också sjuk (Nellie var ju hemma igår också), ont i halsen, huvudet, mår illa, osv. Själv är jag frisk (tack o lov för det), men maken är INTE frisk men är på jobbet ändå, är ju så när man har nytt jobb.
I går kväll såg jag Lipstick Jungle helt okej faktiskt. Det var ju idrottsgalan också i går kväll som man och son tittade på och till Nellies stora sorg blev det inte "Roffe" som fick Jerringpriset, kan faktiskt hålla med henne, han hade verkligen varit värd det.

Tjingeling!!


Ljuvliga söndag

Skrivet 2009-01-18 Klockan 20:15:30

Idag har det varit en underbart skön dag, var på innebandy i förmiddags när Jeppe spelade, tyvärr förlora de men det är bara att komma igen. Sen har jag i princip bara varit hemma, maken tog stallet med dottern. Så jag har gått här plockat lite, struckit lite, lagat mat och kollat på handboll. Handbollen vann ju Sverige mot Sydkorea 31-25 GRATTIS GRABBAR!!

Till middag idag hade vi Johannas favoritfisk

Tillagningstid: 20-40 min
Svårhetsgrad: Medel
4 port

Ingredienser
1½  msk  Milda flytande margarin
1  msk  vetemjöl
400  g  torskfilé, fryst
1  tsk  salt
1  knippe  dill
2½  dl  Milda Mat
2  msk  chilisås
1  dl  riven ost

Tillbehör:
kokt potatis
broccoli


1. Värm ugnen till 225°C. Smörj en ugnssäker form med margarin och strö över lite vetemjöl.
2. Fisken ska vara så pass tinad att det går att skära i den. Skär den i 2 cm tjocka bitar.
3. Lägg fiskbitarna i formen, strö salt över. Finhacka dill.
4. Blanda Milda Mat, chilisås och dill. Slå det över fisken.
5. Strö riven ost över.
6. Ställ in formen i ugnen i 20-25 minuter. Servera med kokt potatis, eller pressad, och broccoli.


recept från: www.milda.com

 (foto:privat)

Kan verkligen rekommendera denna rätt, var supergott.

Tjingeling!!


Inbrott.................

Skrivet 2009-01-16 Klockan 23:03:46

Jaha nu var det dax igen, för 4:e gången på ett år så har någon gjort inbrott i vårt stall. Återigen förlorar vi en massa pengar plus all tid det tar att hitta nya saker igen, har varit på Hööks i Helsingborg idag och köpt det mest akuta.
Blir så vansinnigt arg på dessa tjuvar som inte kan hålla sig ifrån våra saker det skapar så mycket oro när man äntligen återigen hade börjat att slappna av. VAD ÄR NI FÖR MÄNNISKOR SOM TAR AV ANDRA. Nellie är jätteledsen även denna gång, fast kanske egentligen mest URFÖRBANNAD. När vi packade ihop resterande av hennes saker i morse tyckte hon det var obehagligt med känslan att någon hade rotat runt i hennes saker.

Men nu till något roligare, jag har fått ny favorit i Lets Dance och de är kvaaaaaaaaaaar yes yes yes. Vilka är då dessa som jag håller på? Jo så klart Mojjes ersättare Niclas Wahlgren och Jeanette Carlsson hälsning till Mojje (bild:tv4.se) All fortsatt Lycka till och för Mojjes del så hoppas nog alla på ett snabbt tillfrisknande.

Fick ju som sagt åka o shoppa hästsaker, gjorde en snabbis in på Väla för Jeppe skulle ha målvaktshandskar till innebandyn o det hitta vi. Nu blev det så att även JAG shoppade på makes och sons inrådan och en hel del övertalning, så nu blir det INTE kul på jobb, oj oj oj oj.(bild:www.have2have.se/group.asp?group=70) Inte riktigt likadana men lika höga, får kanske plocka fram mina gåstavar nu så att jag inte faller..................ha ha ha får väl se när och OM de blir använda. (hm den där låga sköööna stövlen som jag gillade skulle kanske följt med hem ändå)

Nä nu kallar min underbart sköna goa säng.......................

Tjingeling!!


Färdigstädat

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:27:48

Ja nu har jag gjort om i min blogg, fast nu har jag kommit på en annan idé men det får bli i en ny tidsera.

Ikväll har jag haft lyx och blivit bortskämd av min mamma, hon frågade i telefon när vi var i stallet om vi ville ät middag hos henne......................O OM VI VILLE DET !!!!!!!!!!!!!!!!!!  Det är så skönt att få komma hem till mamma ibland och äta. Och ikväll bjöds det på en av min och barnens favoriträtter ärtsoppa med pannkakor till efterrätt. MUMS.

Tack för att du finns min egen lilla mamma!!!


Gratinerad kasslerpasta

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:20:59

4 port

6 dl kokt pasta
3 hg kassler
8 dl mjölk
½ brk matlagningsyoghurt (jag tog hela, gick jättebra)
120 g riven ost
chilisås efter behag

Lägg den kokta pastan i en ugnsäker form. Skär kasslern i tärningar och strö över pastan. Blanda mjölk, yoghurt och chilisås. Häll såsen över. Strö på riven ost. Gratinera i 225* i ca 30 minuter. Servera med  grönsallad.



Mina goda Vörtlimpor

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:20:11




Mina goda Vörtlimpor

100 g margarin
2 flaskor porter (á 33 cl)+4 dl julmust
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk malda pomeransskal (färdigt pulver)
2-3 dl russin
ca 3 l (ca 1,7 kg rågsikt)

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust. Värm till 37*. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, russin och nästan allt mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta i hop till en smidig deg. Jäs under bakduk 45-60 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Forma dem till släta längder. Om degen först plattas eller kavlas ut och rullas i hop så blir limporna högre. Lägg dem på tvären i en smord långpanna. Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg mellan bröden så fastnar de inte i varandra. Jäs under bakduk 20-30 min.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen i 250*, minska samtidigt till 200*, så får brödet rätt gräddningstemperatur från början. Grädda ca 40 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Lycka till!


Leilas Rocky Road

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:19:08





Leilas Rocky Road

300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 påse dumlekola
1 näve mini marshmallows
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i små munsbitar.



Ischoklad

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:18:12




Ischoklad

1 kaka (250 g) ljus blockchoklad
125 g kokosfett

Bryt sönder chokladen och lägg bitarna tillsammans med kokosfettet i en skål och smält det i ett vattenbad.
Ös upp smeten i ischokladformar och ställ dem kallt att stelna. Förvaras i kylskåp.


Kokosbollar med vit choklad

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:17:08



Kokosbollar med vit choklad

Dessa var ganska kladdiga att göra men goooooda

200 g av lindts vita choklad med vaniljsmak
2,5 dl kokos
kokos att rulla dem i

Smält chokladen i vattenbad. Blanda i kokos, forma till små bollar och rulla dem i kokos. Ställ kallt att stelna och njuuut.


Marshmallowschoklad

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:16:19



Detta är nog det godaste godis som jag någonsin gjort denna burks innehåll bara försvann.

Marshmallowschoklad

200 g marabou mjölkchoklad
Ganska mycket klippta marshmallows

Smält chokladen i vattenbad, blanda ner marshmallowsen, bred ut  till en kaka, låta kallna. Skär det i bitar när det stelnat. Göm dem!!! och plocka fram dem till något speciellt tillfälle. Mums!!!


Saftiga Lussekatter ca 50 st

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:13:47

150 g smör el margarin
1½ dl vit baksirap
50 g jäst för söta degar
250 g mager kesella
1 ägg
2 kuvert saffran
½ tsk salt
ca 23 dl vetemjöl

Garnering                                    Ugn 250*
russin

Pensling
1 ägg

Gör så här:
1.
Rör matfettet och sirapen vitt och poröst.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken och kesellan fingervarmt och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
3. Tillsätt ett par matskedar av matfettsblandningen, ägget och saffranen som stötts till pulver med saltet.
4. Blanda ner 15 dl av mjölet och arbeta snabbt samman till en lös men slät deg. Täck degen med en bakduk och låt vila ca 30 min.
5. Tillsätt resten av matfettsblandningen i degen och därefter det sparade mjölet. Arbeta degen blank och smidig
6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär upp den i mindre bitar beroende på hur stora bullar man vill göra. Forma till lussekatter och ställ på en bakplåtspappersklädd plåt, tryck i russin och låt jäsa ca 30 min.
7. Grädda i ugn ca 7 min.
8. Låt svalna och ät o njut!!!!!



Pastagratäng

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:11:57

Krämig pastagratäng med skinka

Ingredienser

4 port
300 g pasta
150 g rökt skinka eller kalkon
3 dl tomatsås på burk
2 1/2 dl Kelda sås Simply Cheese
1 dl Arla Köket riven ost mager


Gör så här :
Sätt ugnen på 250°. Koka pastan. Skär skinkan i strimlor. Låt pastan rinna av och blanda ner tomatsås, ostsås och skinka. Lägg det i smorda ugnssäkra portionsformar eller i en stor smord form. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Servera med sallad.

Denna rätt rekomenderar jag för den var supergod och barnvänlig.




Pastasås med lövbiff och bandspagetti

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:10:34

4 port

ca 8 skivor lövbiff

2 rödlökar

1 stor burk konserverade champinjoner

5 dl matlagningsgrädde

1 dl vatten

salt

svartpeppar

lite kinesisk soya


4 port pasta


Gör så här:

Hacka löken, stek lök o champinjoner i olja eller flytande margarin i ca 5 min. Salta lite. Skär under tiden lövbiffen i strimlor. Stek lövbiffstrimlorna tillsammans med lök o svamp ca 5 min. Häll på grädde o vatten och låt småkoka minst 3 min. Smaka av med salt o peppar. Jag lät såsen puttra under tiden som jag kokte pastan.


Servera gärna en sallad till!


Smaklig måltid!




Moussaka

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:08:51

1 aubergine
400 g lamm-, ox- eller blandfärs ( jag använde lamm)
2 msk olja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
2 msk kalvfond
½ tsk rosmarin
salt och malen vitpeppar
2 msk olivolja

Vit sås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost
muskot

Gör så här:

1. Skiva auberginen. Lägg ut skivorna på en bricka och strö ca 1 tsk salt över dem och låt stå och dra medans du gör köttfärssåsen.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn färsen tillsammans med lök och vitlök.
3. Tillsätt tomaterna och kalvfonden och krydda med rosmarin, salt och peppar. Låt puttra.
4. Gör såsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. rör ner mjölet och tillsätt mjölken. Koka upp under omrörning. Smaksätt med osten, muskot, salt och peppar.
5. Sätt ugnen på 200*. Klappa aubergineskivorna torra med lite hushållspapper  och stek dem gyllenbruna i olivoljan ca 1 min på varje sida.
6. Varva auberginer, köttfärssås och vit sås i en ugnsäker form. Avsluta med vit sås och strö ev över lite riven ost. Gratinera i ugnen ca 40 min. Servera med bröd och en sallad.

Supergott!!!



Inbakad kycklingfilé med potatisgratäng

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:07:50

ca 900 g  kycklingfilé       Dela kyckling fileén i 2-3 bitar varierande på hur stora de är. Salta och peppra och bryn i ugnen 
                                             på 225* tills de är genomstekta
1 frp vitlöksost
1 frp färdig smördeg        Snitta fileérna och fyll med vitlöksosten och baka in dem i en bit smördeg.
Ägg att pensla med         Pensla alla paketen med det uppvispade ägget och in ugnen. Grädda tills alla "paketen" är 
                                             gyllenbruna.

Krämig potatisgratäng med vitlök och ost  4 port

ca 1 kg  mjölig potatis
2 dl riven ost
2 dl stark grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde (jag använder matlagningsgrädde)
1 vitlöksklyfta
salt o peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225*
2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
3. Varva potatis och ost i en ugnsäker form. Salta och peppra mellan lagren.
4. Blanda buljong och grädde med krossad vitlök och häll över potatisen.
5. Sätt in formen i ugnen och grädda ca 50 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.

Lycka till!!



Majsbröd

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:06:18

3 dl majsgryn (polenta)
5 dl kokande vatten
4 dl filmjölk
50 g jäst
3 msk olivolja
1½ tsk salt
½ dl flytande honung
1½ dl majskorn från burk
ca 14 dl vetemjöl special

Garnering:
majsgryn

1. Lägg grynen i en skål och häll över det kokande vattnet. Rör om och låt svalna till ca 50 grader. Blanda ner filmjölken och smula därefter ner jästen. Tlllsätt olja, salt, honung och majskorn. Arbeta in mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 40 min.
2. Sätt ugnen på 200*
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder. Skär varje längd i tre delar på längden och lägg dem på bakplåtspapper. strö över majsgryn. Låt jäsa 25 min.
4. Grädda i ugnen i ca 15 min (jag utökade tiden till ca 30 min eftersom jag gjorde två stora bröd)
5. Detta bröd är godast när det är nygräddat. När brödet är någon dag gammalt är det mycket gott att rosta.

Lycka till!



Hmm ja så var det ju det där med glömskan, som ni ser så glömde jag garnera med majsgryn.


Pastagratäng

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:05:04

God pastagratäng. Ett recept med köttfärs, pasta, ost och tomat samt kryddor. Här serverad med en grekisk sallad.

Enkelt recept på pasta och köttfärssås i gratängform. Ett recept som passar bra i veckan!

Klocka Tid: 35 minuter varav 10 min i ugnen

Muffins 4-6 portioner

Du behöver:

  • 4 portioner pasta
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja eller flytande margarin
  • 500 g nötfärs eller blandfärs
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • grovmalen svartpeppar
  • 2 dl riven ost
  • 2 tomater

Gör så här:

Koka pastan enligt instruktion på förpackningen.

Hacka löken. Fräs den i olja/flytande margarin i en stekpanna.

Tillsätt köttfärsen och fräs den tills den får lite färg.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika, timjan, oregano, chilipulver. Låt småkoka i ca 10 minuter.

Smaka av med salt och svartpeppar och de andra kryddorna.

Lägg pastan i en smord ugnsform. Fördela köttfärsröran ovanpå. Strö över ost och skiva tomaten och lägg skivorna ovanpå osten.

Gratinera mitt i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.



(Bild:Privat)    recept som jag har hittat på www.recepten.se



Dumlemuffins

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:02:48

12-14 st

2 dl strösocker
125 g margarin
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ vetemjöl
1½ dl mjölk
12-14 dumlekolor

Vaniljströssel:

1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
20 g smält smör

ugn 225*

Vispa socker och matfett poröst, tillsätt äggen ett i sänder under omrörning. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner mjölblandningen samt mjölk, blanda till en smet. Fyll muffinsformarna till hälften med smeten, lägg en dumlekola på varje muffins. Blanda alla ingredienserna till strösslet och strö detta över muffinssmeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Lycka till!


Fläskpannkaka

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:01:22

5 dl vetemjöl                                            225*
1 tsk salt
12 dl mjölk
6 ägg
3 pkt bacon á 140 g (går bra att ha mer om man vill det)

Klipp baconet i små bitar, lägg det i en långpanna och bryn det en liten stund i ugnen. Vispa mjöl och hälften av mjölken till en jämn smet, häll därefter in resten av mjölken och saltet. Vispa i äggen ett i sänder. Häll smeten i långpannan och grädda ca 30-35 min.

Smaklig måltid!



Fläskpannkaka

Skrivet 2009-01-14 Klockan 22:01:17

5 dl vetemjöl                                            225*
1 tsk salt
12 dl mjölk
6 ägg
3 pkt bacon á 140 g (går bra att ha mer om man vill det)

Klipp baconet i små bitar, lägg det i en långpanna och bryn det en liten stund i ugnen. Vispa mjöl och hälften av mjölken till en jämn smet, häll därefter in resten av mjölken och saltet. Vispa i äggen ett i sänder. Häll smeten i långpannan och grädda ca 30-35 min.

Smaklig måltid!



Läckra limpor med filmjölk och solroskärnor, Gott rågsiktsbröd

Skrivet 2009-01-14 Klockan 21:59:58

Läckra limpor med filmjölk och solroskärnor  2 st                               Ugn 175*

2 dl rostade solroskärnor (finns färdigrostade att köpa)
50 g jäst
3 dl filmjölk
2 dl vatten
4 msk olja
½ dl honung
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl

1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm filmjölk och vatten fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen så att den löser sig. Tillsätt oljan, honungen, saltet och nästan alla solroskärnorna (spara några till garnering) smat resten av degvätskan.
2. Rör ner mjölet lite i sänder, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper bunken. Låt jäsa i 30 min.
3. Dela degen i två lika delar, knåda delarna ordentligt. Gör två fina limpor och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa ytterliggare ca 30 min.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg, snitta dem med kniv och strö över rederande solrosfrö och grovsalt. Grädda i ca 35 min.

Gott rågsiktsbröd 2 st

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl sirap
2 tsk salt
750 g rågsikt

1. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 *.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätska, lös upp jästen.
3. Häll i sirap, salt och allt mjöl utom 1 dl som sparas till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt.
5. Jäs övertäckt i ca 40 min.
6. Knåda degen smidig och dela i två bitaroch forma till två limpor.
7. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Grädda på nedersta falsen 30-40 min i 200*

Lycka till!!!



Filmjölkslimpor

Skrivet 2009-01-13 Klockan 17:32:22

2 st

13 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1-1½ dl lingonsylt
1 ½ dl sirap
7 dl filmjölk

Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sylt, sirap och filmjölk. Rör tills allt är väl blandat.
2. Klicka ner den lösa smeten i 2 smorda bakformar, á 1 ½ liter. Jämna till ytan.
3. Grädda nederst i ugnn i ca 1 timme. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Lycka till!



Lisas frallor

Skrivet 2009-01-13 Klockan 17:30:30

45-50 st

1 l degspad (5 dl mjölk+5 dl vatten)
100 g jäst
1 dl socker
1 tsk salt
1 dl matolja (gärna olivolja)
ca 20-25 dl vetemjöl

Värm degspadet till 37* och lös upp jästen i det. Blanda samman alla ingredienserna och baka ut till bullar. Jäs 20 min. Pensla med ägg och strö på vallmofrö eller sesamfrö. Grädda 5-8 min i 250*

De blir klart uppskattade!



Fiskgratäng med apelsin & hummersås

Skrivet 2009-01-13 Klockan 17:28:43

4 port

600 g torskfilé
1 tsk salt
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
2 krm timjan

Potatismos

8-10 potatisar
2 msk smör
2 äggulor
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sås

1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1½ dl vatten
1½ msk hummerfond
1 dl matlagningsgrädde
rivet skal och saft av en ½ apelsin

Ugn 200*

1. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i tunna ringar och fräs den mjuk och glansig tillsammans med matfettet i en stekpanna. Bred ut i en smord ugnsäker form. Salta torskfiléerna och lägg dem ovanpå purjolöken. Strö över timjan.

2. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa i potatispress och blanda med smör och äggulor. Smaka av med salt och vitpeppar. Spritsa eller klicka moset runt formens kant.

3. Sås: Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Tillsätt vatten och fond och låt koka en minut under vispning. Rör i grädde, skal o saft av apelsinen. Koka upp. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min. Servera med en blandad sallad.

Smaklig spis!



Exotisk fläskfilé

Skrivet 2009-01-13 Klockan 17:27:08

Muffins 4 portioner

Du behöver:

Gör så här:

Klipp bacon och fräs det så det blir "knaperstekt" i stekpanna. Låt rinna av på en bit hushållspapper.

Skär fläskfilén i ca 2 cm skivor. Hetta upp stekpannan med matfett och stek ett par minuter på varje sida så att köttet får lite färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i en ugnsform.

Skiva bananerna och låt mandarinklyftorna rinna av. Fördela dessa över köttet. Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök. Häll över köttet.


Gratinera i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter.


Servera med ris och sallad.

Smaklig måltid!!

fläskfilé recept

recept som jag har hittat på http://www.recepten/.se



ÄGG OCH BACONPAJ

Skrivet 2009-01-13 Klockan 17:24:15

6 pers (beror på hur mycket man äter lagom till fyra tycker jag)

Pajskal:
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella gourmet (finns tydligen inte längre så jag tog vanlig kesella)

Fyllning:
3 ägg
1 3/4 dl kesella gourmet
1 ½ dl vispgrädde (jag tog mager matlagningsgrädde, gick lika bra)
100 g riven västerbottenost
½ tsk salt
2 pkt bacon, 280 g

1. Sätt på ugnen 225* Blanda mjöl o margarin i en matberedare och kör till jämna smulor. Tillsätt kesellan och kör till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck med folie, gör små lufthål med en gaffel.
2. Förgrädda pajskalet ca 10 min under tiden vispar du samman ägg, kesella, grädde, ost och salt.
3. Tag ur pajskalet ur ugnen och tag bort folien. Häll på äggblandningen och grädda pajen ca 25 min.
4. Skär eller klipp baconet i små bitar och stek dem knapriga. Låt dem rinna av på en bit hushållspapper.
5. Lägg bacon på den färdiggräddade pajen. Servera de varm med en sallad till.

Smaklig måltid!



SWEET CHILIKORV MED MAKARONER.

Skrivet 2009-01-13 Klockan 17:22:17

SWEET CHILIKORV MED MAKARONER

4 port

7 dl Snabbmakaroner (ris eller annan pasta går också bra)

400 g falukorv (gärna mager)
1 gul lök
smör
2 msk tomatpuré
1-2 msk sweet chilisås
2 dl lättcremefraiche
1 dl mjölk
salt
hackad persilja

Skär korven i strimlor. Hacka löken och fräs i smör. låt korven fräsa med några minuter. Tillsätt tomatpuré och sweet chilisås. Rör i creme fraiche och mjölk och koka några minuter. Smaka av med salt. Strö över persilja och servera med de nykokta makaronerna.
Ikväll gjorde jag en sallad till bestående av hackad isbergssallad, apelsinbitar och vindruvor.

Smaklig måltid!



Receptet kommer ifrån Kungsörnens snabbmakaronpaket.


Ordning och reda!!

Skrivet 2009-01-13 Klockan 17:18:56

Nu kommer det vara lite röra i min blogg ett tag fram över då jag ska försöka bringa lite ordning här alla recept ska nämligen ligga under kategorin....................ja just de recept så klart så nu kommer ni troligtvis att få se alla mina recept en gång till, men det får ni stå ut med.

Tjingeling!!



Kris kris kris kris.................

Skrivet 2009-01-12 Klockan 22:05:46

..........det är ordet som kommer över allas läppar nu i dessa tider och nu har även jag upplevt KRIS. Kom in på Ica Supermarket nu ikväll för att handla lite som behövdes till kvällens middag, men det var inte lätt. Vi har i Sverige numera kris med kött, det produceras inte tillräckligt mycket så både kött och korvdiskarna var nästa tomma, oj oj oj. Träffade makens kusin där och hon hade fått tänka om i sin matplanering, jag fick ändra lite men det blev gott ändå. Ja ja, det kunde varit värre finns ju de människor som aldrig får kött fast att de skulle vilja.

Måndagsmiddagen idag bestod av

 

Korvpanna med potatismos

 

Receptgivare:

Petter - Menyse

Svårighet:

Lätt

Förberedelsetid:

 

Tillagningstid:

30 min

Antal portioner:

4 st

 

Receptet kommer från:
www.menyse.com

 

INGREDIENSER

  

TILLAGNING RECEPT

   

Chorizo

1,0 

styck

Red hot chorizo

1,0 

styck

Bratwurst

1,0 

styck

Kranjska

1,0 

styck

el. andra korvar






Schalottenlök (hackad)

4,0 

styck

Bacon

150,0 

gram

Champinjon (färsk)

12,0 

styck

Persilja till garnering



Matfett till stekning






Tillbehör:



Potatis

0,8 

kilo

Mjölk



Jättegod variation med korv.

 
 Lycka till!!!
  
  1. Potatis: Skala och koka potatisen mjuk.

  2. Förbered: Skiva bacon, korv och svamp.
    Skala och grovhacka charlottenlök. 

  3. Stek: Lägg matfett i en upphettad stekpanna på medelhög värme och stek bacon och svamp i några minuter.

    Tillsätt korv och lök och stek i cirka 3 minuter yytterligare, till fin färg.

  4. Mosa potatis med en potatisstöt och tillsätt mjölk till lagom konsisten. Salta lätt.

  5. Lägg upp, garnera med persilja.

Tjingeling!!


Lördagsgäster....

Skrivet 2009-01-11 Klockan 19:03:18

Igår kväll (lördag) bjöd vi hem några vänner, de var trevligt kul att vi träffas någon gång utan hästar. Ja som ni förstår var det "hästkompisar".

Vi bjöd på Herrgårdskyckling                     4 port

4 kycklingfiléer
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
50 g rökt skinka
2 dl creme fraiche
1 tsk fransk senap
2 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 225*. Dela filéerna i mindre bitar, ca 4 bitar och lägg i en ugnsäker form. krydda med salt o peppar. Finhacka skinkan. Blanda creme fraiche, skinka, senap och riven ost. Bred blandningen över kycklingen. Stek i mitten av ugnen ca 20-25 min. Servera med ris och en god sallad.





Till efterrätt hade vi Ananaspaj med vispgrädde             6-8 port


150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl lätt crème fraiche (eller crème fraiche)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas 

Tillagningstid:
Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.

Rör ihop ägget, lättcrème fraiche eller crème fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas.

Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde. Kanske med lite rom i.





Lycka till!!





Lugn och skön helg.........

Skrivet 2009-01-11 Klockan 18:36:32

I fredags trodde jag att jag skulle vara sängliggandes hela helgen, men HA, jag lurade förkylning och halsont denna gången också. Jag körde hem vid 13,15 från jobb tog en Ipren och kröp ner i sängen i 1 ½ timme och vips sen har jag mått rätt hyffsat. (bild:http://www.tmn.nu/blog/2007/04/12/ifk-ipren/)

I fredags kväll efter att jag och mannen varit och handlat ihop (händer väääääääldigt sällan) så blev det faktiskt pizza från 21:an och det var längesen men oooooooooooooo va gott det var.



Avtackning

Skrivet 2009-01-07 Klockan 23:43:18

Idag hade vi avtackning för vår före detta chef som slutade nu vid årsskiftet, lite tråkigt då vi har misst två kanonbra chefer inom loppet av 3 månader men det blir säkert bra med våra nya.
Men det som var roligt var att även jag, Inger (den nya chefen), Lasse och Siv fick blommor av lärarna idag istället för att vi fick en julblomma, man känner sig verkligen uppskattad, trots att man "bara" är vikarierande rektor.



Visst é den vacker..............


Tjingeling!


Sista ledighetsdagen.......

Skrivet 2009-01-06 Klockan 23:37:58

Ja i morgon är det dags att börja jobba igen, ska bli ganska skönt att komma tillbaka i de gamla gängorna igen. Igår kväll (trettonafton) var vi bjudna till mamma på middag och som vanligt var det jättegott. Och till barnens stora lycka hade hon gjort risgrynsgröt till efterätt, det är ju tur att mormor gör såååååå god gröt eftersom min gröt smakar......................................absolut ingenting. Snäll familj som jag har, så satt alla snällt och åt av min risgrynsgröt på lille julafton, urk den var inte god, inte ens maken tyckte det och han brukar ALDRIG klaga på min mat. Som tur var hade mormor lovat att göra gröten på julafton, mmmmmmm.

Idag har jag varit bästis med samma kompis hela dagen det är nästan ingenting som har kunnat skilja oss åt, förutom när jag lagade mat.

Vem pratar jag då om?? Jo den här krabaten förstås Mitt kära lilla strykjärn har hållt mig sysselsatt så här på sista ledighetsdagen, roligare kan man ha men tyvärr ett nödvändigt ont, för mig.

Nellie har varit igång med kameran idag och då tog hon bla det här kortet, som jag tyckte blev ganska gulligt.

Nu är det dags att gå o lägga sig men jag måste bara visa ett kort som jag tog nu precis innan jag satte mig här....

 Just det, nu har snön kommit även till Skåne. Vad mysigt och vakna upp till ett vitt lanskap i morgon.

Tjingeling!!


Kalops med kokt potatis och rödbetor

Skrivet 2009-01-06 Klockan 23:22:08

Ja hos oss bjöds det ikväll på kalops med potatis och rödbetor, mm de e gott.

Kalops            5-6 port

500-600 g grytbitar av nötkött
2 msk margarin eller smör
10 kryddpepparkorn
1½ tsk salt
2 lagerblad
5 dl vatten
3-4 morötter
2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
½-1 dl vatten

Skär köttet i mindre bitar om det behövs, bryn i stekpanna. Lägg över i en gryta tillsammans med salt och kryddor. Vispa ur stekpannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan. Koka under lock på svag värme 45-60 min, späd ev med resten av vattnet.
Skala under tiden morötterna och löken. Skär grönsakerna i skivor eller bitar. Lägg först morötterna i grytan och efter ca 10 min läggs löken i. Koka tills morötterna är nätt och jämt mjuka, ca ytterligare 10-15 min
Rör till sist ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-4 min

Smaklig måltid!






Mexicansk Buffé

Skrivet 2009-01-04 Klockan 19:21:07

Jesper älskar Tacos så igår bjöds det på mexicansk buffé, mmm.

Vi hade Tortilla bröd och Tacoskal med tacokryddad köttfärsfyllning  och fajitakryddad kycklingfyllning och massa tillbehör, som tex majs, sallad, bönor, gurka, tomat, creme fraiche med lök o äpple mm.

Tacotårta

Köttfärs 500 g  ( I receptet står nöt, jag har provat med både bland o nötfärs och föredrar bland)
Lök 1 st
Tacokrydda 1 påse
Krossad tomat 1 burk
Tortilla bröd 3 st  (jag tar de stora)
Riven ost 1 påse
Kelda ostsås 1 fp (blå bands funkar lika bra ska nämligen vara 2,5 dl fp, fanns inte i kelda)
creme fraiche

Bryn färs och hackad lök. Krydda med tacokryddan, tillsätt ej vatten. Blanda i tomat och ostsås. Varva tortilla bröd-köttsås-riven ost (lite). Grädda i ugn 225* tills osten smält, ca 15-20 min. Servera med sallad och creme fraiche.

Receptet kommer från en kollega som heter Carolina.




Nachos med ost och lök               4 port

20 st Old El Paso Nachips
1 påse Old El Paso Mix for Cheddar Dip
1½ dl mjölk
1 rödlök
1 grön paprika (jag gjorde utan paprika)
1½ tomat
60 g cheddarost
Old El Paso Thick´n Chunky Original Salsa, efter smak

Sätt ugnen på 225*. Skiva rödlök och tärna paprika och tomater. Riv osten. Lägg chipsen på en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ner Mix for cheddar dip i mjölken. Koka upp under omrörning.
Bred dippen på chipsen. Lägg lök, paprika och tomat ovanpå. Strö över ost.
Grädda ca 5 min eller tills osten smält. toppa med salsan.

Nachos med Philadelphiaost

20 st Old El Paso Nachips
1 pkt (200 g) Philadelphiaost
½ brk Old El Paso Thick´n Chunky Original Salsa
1 dl riven ost, typ cheddar

Sätt ugnen på 225*. Lägg chipsen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda Philadelphiaost och salsa.
Klicka ut blandningen över chipsen. Riv osten och strö över.
Grädda 5 min eller tills osten smält. Toppa med salsa.



Jesper godistårta

Tårtbotten (antingen gör man en botten själv eller köper man färdig i affären)

Fyllning 1: Vaniljkräm
Fyllning2: Vispgrädde blandat med jordgubbssylt
Täck tårtan med vispgrädde
Garnera med godis, vi hade Noblesse choklad till sidorna och ovanpå nappar, syrlingar och dajmkulor, Mmmmm.



Lycka till!!!



Idag har det varit en lugn skön söndag......

Skrivet 2009-01-04 Klockan 18:45:28

Nu är Jesper 11 år och minnet det BESTÅR, jag har tydligen för något år sedan sagt att när man fyller 11 får man lov att färga håret (tydligen fick syrran det), skulle kanske markerat att det bara gäller tjejer, eller???? Ja ja i alla fall så har Jesper INTE glömt det, så numera har jag en 11 årig son med svart hår, till mormors och farmors stora fasa.


Dagen (igår alltså) började med paketöppning och då skulle ju så klart både syrran och hund vara med, Jack hade nog gärna öppnat paketerna till Jesper.

          

Frukost på sängen är ju ett måste när man fyller år, trots att klockan bara är 06,30. Fick bli tidig uppstigning då syrran skulle till Helsingborg och tävla. Ha ha ha vet ni vad mamma och jag gjorde då? Jo då vi la oss att sova en stund till det var ju mycket att fix inför kvällens kalas.



Idag tar jag igen vad jag har missat hela julen!!!!

Skrivet 2009-01-02 Klockan 22:49:35

Jaha då är jag inne en gång till idag. Får passa på idag för i morgon är det ju Jeppes födelsedag...............

Ikväll hade vi Gratinerad kasslerpasta till middag

4 port

6 dl kokt pasta
3 hg kassler
8 dl mjölk
½ brk matlagningsyoghurt (jag tog hela, gick jättebra)
120 g riven ost
chilisås efter behag

Lägg den kokta pastan i en ugnsäker form. Skär kasslern i tärningar och strö över pastan. Blanda mjölk, yoghurt och chilisås. Häll såsen över. Strö på riven ost. Gratinera i 225* i ca 30 minuter. Servera med  grönsallad.



Barnen, speciellt Jesper uppskattade denna rätt då där inte finns lök i, han har beställt lökfri mat i morgon men vi ser om det lyckas för vi ska ha tacobuffé.


Nellie ska till Helsingborg och tävla med Diddi i morgon hoppas att det går bra.

Här kommer lite fler julbilder........

En vacker änglakula inköpt på Åhléns i Helsingborg.



Hela familjens kelgris nummer 1, Jack

   

Även hästarna fick julfint i stallet med gott granris, knäckebröd och morötter.



Visst är det kul med julklappar och härligt att se alla fina papper som de är inslagna i...........





..........tomten kom på besök!!!!      Finns här några snälla barn???

Men vissa tyckte att det tog för lång tid när tomte skulle dela ut paketer och ville ta dem själv!!




Nä nu får det räcka för i kväll, det är ju en ny dag i morgon med nya upptåg.

Tjingeling!!


Snart är julen slut....

Skrivet 2009-01-02 Klockan 20:12:30

Oj vad tiden går fort när man är ledig. Man tror att man ska hinna så jättemycket tex trodde jag att jag skulle blogga varje dag men ack ack ack det har blivit precis tvärtom vi har tagit så långa sovmorgnar att sedan har dagarna och kvällarna varit fullt uppbokade. Men jag tänker ändå lägga in lite julrecept och bilder nu om inte annat så kan ni ha dem till nästa jul.




Mina goda Vörtlimpor

100 g margarin
2 flaskor porter (á 33 cl)+4 dl julmust
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk malda pomeransskal (färdigt pulver)
2-3 dl russin
ca 3 l (ca 1,7 kg rågsikt)

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust. Värm till 37*. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, russin och nästan allt mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta i hop till en smidig deg. Jäs under bakduk 45-60 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Forma dem till släta längder. Om degen först plattas eller kavlas ut och rullas i hop så blir limporna högre. Lägg dem på tvären i en smord långpanna. Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg mellan bröden så fastnar de inte i varandra. Jäs under bakduk 20-30 min.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen i 250*, minska samtidigt till 200*, så får brödet rätt gräddningstemperatur från början. Grädda ca 40 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Lycka till!

Julgodis har vi också gjort det är ju sååååååååååå gott.




Leilas Rocky Road

300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 påse dumlekola
1 näve mini marshmallows
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i små munsbitar.



Ischoklad

1 kaka (250 g) ljus blockchoklad
125 g kokosfett

Bryt sönder chokladen och lägg bitarna tillsammans med kokosfettet i en skål och smält det i ett vattenbad.
Ös upp smeten i ischokladformar och ställ dem kallt att stelna. Förvaras i kylskåp.

När Jesper på lille julafton var och klippte sig hos frissan, satt jag och bäddrade i en tidning och hittade där dessa två recept som komme nu......



Kokosbollar med vit choklad

Dessa var ganska kladdiga att göra men goooooda

200 g av lindts vita choklad med vaniljsmak
2,5 dl kokos
kokos att rulla dem i

Smält chokladen i vattenbad. Blanda i kokos, forma till små bollar och rulla dem i kokos. Ställ kallt att stelna och njuuut.



Detta är nog det godaste godis som jag någonsin gjort denna burks innehåll bara försvann.

Marshmallowschoklad

200 g marabou mjölkchoklad
Ganska mycket klippta marshmallows

Smält chokladen i vattenbad, blanda ner marshmallowsen, bred ut  till en kaka, låta kallna. Skär det i bitar när det stelnat. Göm dem!!! och plocka fram dem till något speciellt tillfälle. Mums!!!



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se