Förlovning............

Skrivet 2009-02-24 Klockan 22:37:04

Ja när man såg Aftonbladets löp samt deras direktsändning via webben idag när mängder av journalister hade samtlats utanför Stockholms slott så undrade man ju om det bara var ännu ett falskt alarm..............men nä då denna gången hände det som Sveriges kungavänliga folk har gått och väntat på. Kronprinsessan Viktoria har äntligen fått pappa Kungens och regeringens tillstånd att få förlova och gifta sig........ med sin älskade Daniel Westling. Ja som en av de där konstiga människorna  i vårt avlånga land som gillar vårt Kungahus var jag ju tvungen att titta på presskonferansen som skulle hållas kl 17 ikväll, varvid maken kom hem och ser mig och sin mamma sitta klistrade framför tv:n "Varför sitter ni o glor på det" säger han och jag svarar "De e klart man måste det" . Han tittar lite konstigt på mig och säger " Skulle jag aldrig göra för de var minsann ingen som intervjua oss eller visa oss på tv när vi förlova oss". Hm nja vi var antagligen inte så intressanta men det sa jag inte, han fick gå där o muttra. Visst är det skillnad på folk o folk men jag tycker ialla fall att detta var kul och ni kan lugnt räkna med att JAG kommer att sitta på första parkett hemma i soffan när det är dags för bröllop

Så jag sänder ett JätteGrattis till de nyförlovade, Viktoria och Daniel Och jo förresten...............Lotta nu är det ett bröllop till som behöver fotograf gfxlovers.com/smilies

Tjingeling!!!


After Work

Skrivet 2009-02-23 Klockan 22:38:44

Ännu en mycket trevlig After Work kväll med mina kära kollegor, de e alltid så kul och trevligt med er...........


Välkommen till Restaurang Racki's hemsida!
- En äkta smakresa till Grekland -




.......så klart även denna kväll blev det hos den grekiska favoriten med så god mat Racki´s restaurang och även ikväll fick vi en god Irish Coffe MED farinsocker, bara vi beställer innan 20.55 så ordnar det sig alltid.

Ha de gott allihop om en vecka får ni dras med mig igen och TACK för en jättetrevlig kväll!!

Tjingeling!!!

Ullis



Slottsstek

Skrivet 2009-02-22 Klockan 18:06:56

Söndagsmiddag denna helgen blev Slottsstek, mums. Tyvärr slog senildemensen till igen och jag glömde ta foto så jag har fått fotografera makens matlåda.

6-8 port

ca 1 kg benfritt nötkött tex, fransyska
1 ½-2 msk margarin
1 ½ tsk salt
2-3 gula lökar
2-3 morötter (jag tar många fler för jag bryner dem för sig själv när steken är färdig och server dem till maten)
5-6 kryddpepparkorn
5-6 vit- eller svartpepparkorn
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk vinäger
1 msk sirap eller farinsocker
2-3 dl vatten

Sås:
6 dl vätska (sky+vatten ellergrönsaksspad)
½ -1 köttbuljongtärning
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
lite vinbärsgelé
soja

Gör så här:
Bryn steken i fettet i en stekgryta, runt om och långsamt så det blir en vacker stekyta. Salta den brynta steken och lägg ner de skalade och delade grönsakerna samt kryddor och övriga ingredienser, späd med hälften vattnet och efterstek under lock på svag värme, ös under tiden steken med resten av vattnet. Ungefärlig tid för efterstekning är 1½ timme (jag lät steken ligga i längre) Stick mot slutet in en köttermometer i köttet och det är klart när den visar 75*.
Tag upp steken och låt den ligga vila i aluminium folie medan såsen görs.
Sila och mät upp skyn, tillsätt vatten eller grönsakspad, samt köttbuljongtärning. Vispa ut mjölet med lite av vätskan till en slät redning. Koka upp skyn och rör ner redningen, låt koka 3-4 min. Tillsätt grädde, gelé och soja, smaka av.

Skär steken i tunna skivor och servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd gurka och gelé.

Smaklig måltid!

Tjingeling!



Inlagd Gurka

Skrivet 2009-02-22 Klockan 17:46:40

Gott till söndagsmiddagen är det med inlagd gurka, och framför allt är det ju så enkelt att göra.

4-6 port

1 färsk gurka

2 msk ättiksprit
2 msk socker
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
1 krm salt
persilja

Skär gurkan i tunna skivor. Blanda till lagen i en skål. Lägg i gurkskivorna. Strö över rikligt med hackad persilja. Låt gurkskivorna ligga i lagen någon timme innan de serveras.



Göteborgs Horseshow

Skrivet 2009-02-22 Klockan 14:12:50

Oj oj oj lördag morgon kl är 04.30 och klockan ringer, är man klok eller som går upp så tidigt för att åka och titta på hästhoppningar?? Jaaa de e klart man är detta ska ju bli jättekul. Jag, mamma/mormor och Nellie ska åka med bussen kl 06.00 tur att vädret är okej.
Vi hade en kanontrevlig dag med mycket trevlig hästhoppning........

 Tyvärr satt vi så högt upp i Scandinavium så det blev inte så bra kort men några blev där från klassen med young riders.

Det blev mycket shopping också.........

 bla detta fina tävlingsset som Nellie fick av mormor.

Lite autografer blev det också.........

 Här är Nellie framme hos Malin Bayard-Johnsson, det blev autografer även av Peder Fredriksson och Rolf-Göran Bengtsson.



Ja en jättetrevlig dag hade vi allihop som var med bussen från Klippan och ett STORT STORT TACK till den mycket duktiga busschauffören som tog hem oss på ett mycket säkert sätt till Klippan i det enorma snökaos som rådde när vi åkte hem på natten.



Semester........

Skrivet 2009-02-22 Klockan 13:50:30

Ja just det, jag har haft semester i två dgr, torsd o fred. I torsdags var det så vackert vinterväder så jag o barnen o hunden packade matsäck o kamera för att bege oss upp till Vedby strövområde. Vi lät matsäcken stanna i bilen för vi skulle ju först gå en långpromenad, med kameran i högsta hugg så gick vi. Jag började ju fotografera ganska direkt, hmmm trodde jag. Tänk att jag aldrig lär mig TÄNKA!!!! Kan ju vara bra att kolla så att man har ett laddat batteri i kameran!!!!!!! Eller hur? Ja ja kameran fick tillbaka i bilen och promenad blev det, nu insåg jag......... vad bra det är att ha kamera i mobilen.



Sen att vissa tror att vi befann oss i Antarktis, men men vi är vana vid detta i vår familj. Promenaden var underbar och vi njöt verkligen, mitt ute i skogen stötte vi på två gubbar (ja gubbar o gubbar) som satt o grillade, det såg både mysigt ut och doftade underbart. Vi avslutade med en vinterpicknick.....

 

Visst ser det mysigt ut, och ja vi hade så klart fika till Hunden också!

Tack mina älskade barn för en underbar eftermiddag som vi avslutade i stallet!!


Choriziofylld fläskfilé med tomatsås och saffransris

Skrivet 2009-02-20 Klockan 22:27:11

Mmmmmm så underbart gott detta var, blev en klar favorit hemma hos oss.

Choriziofylld fläskfilé med tomatsås och saffransris

Till 4 pers

1 fläskfilé ( ca 600 g)
12 gröna oliver med pimiento (jag uteslöt oliverna)
50 g tunt skuren chorizosalami
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Marinad och sås         
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
rivet skal och pressad saft från en apelsin (ca 3/4 dl)
1 dl rödvin
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
1 brk krossade tomater (400 g)
3 msk tomatpuré
1 tsk salt
1krm nymald svartpeppar
½ dl strimlaf bladpersilja

Saffransris         
6 dl vatten
1½ hönsbuljongtärning
1 pkt saffran
3 dl långkornigt ris
1 röd paprika
200 g frysta haricots verts

Gör så här:     
1. Putsa fläskfilén och sär ett längsgående snitt. Vik upp köttet och gör ett nytt snitt så att det blir som en platta. Skiva oliverna. Strö oliverna över köttet och lägg på chorizon. Rulla köttet så hårt som möjligt och fäst ihop med tandpetare.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda lökahacket med apelsinskal och apelsinsaft, rödvin, olivolja och socker. Häll marinaden över köttet och låt det stå i rumstemperatur medan grillen värms.
3. Ta upp köttet, häll av marinad och lök i en kastrull. Salta o peppra. Grilla runt om ca 30 min till 70* innertemperatur. Låt köttet vila 10 min.
4. Häll de krossade tomaterna i marinaden, tillsätt tomatpuré, salt o peppar. Låt såsen koka utan lock ca 25 min. Mixa såsen slät med mixerstav och blanda i persiljan.
5. Saffransris Koka upp vatten, buljongtärningar och saffran. Tillsätt riset, koka under lock ca 20 min. Kärna ur och strimla paprikan. Lägg paprika och bönor ovanpå riset när ca 5 min återstår av koktiden.
6. Skär köttet i skivor. Servera med tomatsås, saffransris och gröna salladsblad.



Knäckpaj

Skrivet 2009-02-20 Klockan 22:06:31

Denna paj gjorde jag till efterrätt ikväll, tyvärr blev det ingen favorit i vår familj, endast min snälla man som tyckte om den, men säg när han inte gillar min mat, han är den bäste som finns att laga mat till för han äter det mesta.

Knäckpaj  

8-10 pers

2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning:
2 ägg
1 ½ dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
1 dubbeldajm

2 dl matlagningsyoghurt till servering

Gör så här:
Hacka ihop mjöl, smör, socker och äggula och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut i en form, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i ca 10 min.
Sätt ugnen på 150*. Nagga pajskalet och förgrädda i 10 min.
Vispa under tiden ihop ägg, farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Vispa i smöret och häll smeten i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 min.
Hacka dajmen och strö över den. Låt kallna.
Servera pajen kall med yoghurt.



Flygande Jakob

Skrivet 2009-02-20 Klockan 21:55:50

Nellie skulle nog kunna äta Flygande Jakob minst en dag i veckan, hon är alldeles tokig i det medans hennes  lillebror inte älskar det, men han äter det dock.

4 pers

2 grillade kycklingar
2 bananer
3 dl vispgrädde
chilisås
1 pkt bacon
salt o peppar
jordnötter

Dela kycklingen i små bitar och lägg i en ugnsäker form. Skiva bananerna och lägg över. Vispa grädden och häll i chilisås. Bred såsen över bananerna. Stek bacon och lägg dem i formen, strö över nötterna. In i ugnen ca 20 min i 200*. Servera med ris och sallad.

 (foto:privat)


Köttfärspaj

Skrivet 2009-02-18 Klockan 21:18:34

Ikväll har vi ätit KÖTTFÄRSPAJ till kvällsmat. Receptet har jag hittat på www.recepten.se

Du behöver:

Pajdeg:

  • 2 ½ dl vetemjöl (eller 1 ½ dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)
  • 75 g margarin eller smör
  • 3/4 dl kesella

Fyllning:

  • 1 stor gul lök eller 2 små
  • 2 msk margarin eller smör
  • 100 g champinjoner
  • 400 g köttfärs
  • 1 grön paprika
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 buljongtärning (kött eller grönsak)
  • ½ dl chilisås
  • ca 50 g (1-2 dl) riven ost

Gör så här:

Häll mjölet i en skål. Låt matfettet bli rumsvarmt och skär i mindre bitar. Finfördela matfettet i mjölet med fingertopparna. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.

Grädda pajskalet i 200 grader i 10-12 minuter tills det fått fin färg.


Skala och hacka lök, skiva champinjonerna. Hetta upp en stekpanna med margarin eller smör. Fräs lök och champinjoner. Lägg över på ett fat.

Bryn färsen i omgångar i margarin eller smör. Tillsätt svampen och löken. Skär paprikan i tärningar och blanda ner. Smaksätt med kryddor. Strö över mjöl och späd med vatten. Häll i chilisåsen. Smula ner buljongtärningen. Smaksätt med timjan och salt. Låt koka upp och puttra ca 5 minuter.

Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter

 (Foto: privat)



Sweet chiligryta med torsk

Skrivet 2009-02-16 Klockan 21:32:17

Bjöd ikväll hem mamma på middag, alltid trevligt när hon kommer och håller oss sällskap. Idag gjorde jag en fiskgryta, vilket jag måste erkänna att jag aldrig har gjort förut.
 
Sweet chiligryta med torsk

4 port

800 g torskfilé
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 purjolök
matfett
4 dl vatten
4 dl matlagningsgrädde
3 fiskbuljongtärningar
1 1/4 dl sweet chilisås
salt

Gör så här:
Skär fisken i ca 3 cm stora bitar
Skala och hacka vitlöken
Kärna ur parikorna och skär dem i bitar
Grovstrimla purjolöken
Fräs grönsakerna i matfettet i en stor gryta tills de är mjuka, ca 5 min.
Häll i vatten och matlagningsgrädde.
Tillsätt buljongtärningar och sweet chilisås
Smaksätt med salt
Lägg i fisken och låt den sjuda i ca 3-5 min.
Servera med ris.



Kanelbullar och Vaniljbullar

Skrivet 2009-02-16 Klockan 21:20:44

Mmmmmm så gott det är med nybakta bullar, kände att det är dags att börja fylla frysen (avfrostade igår blev genast massor av plats) så idag blev det ca 90 bullar, hälften vaniljbullar och hälften kanelbullar. Hittade ett nytt recept i min pärm som jag inte provat innan, blev kanonbra.

Kanel eller vaniljbullar

ca 45 st

50g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 ägg
1 1/4 dl vit baksirap
½ tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk malen kanel

eller

Fyllning:
150 g smör eller margarin
ca 1,15 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker

Pensling:
1 Ägg
Pärlsocker

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter ägg, sirap, salt och kardemumma (jag uteslöt kardemumman eftersom jag även gjorde vaniljbullar). Rör om.
3. Tillsätt ca 1 l av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men lös deg. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 30 min.
4. Blanda ner det sparade vetemjölet och knåda samman till en blank ock smidig deg.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut dessa rektangulära.
6. Blanda samman ingredienserna till fyllningen och bre ut massan jämt över degplattorna. Rulla samman från långsidan och skär upp i skivor.
7. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa till knappt dubbel storlek, vilket tar ca 40 min. Sätt ugnen på 250*
8. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen ca 7 min

Verkligen supergoda!





Vällagad fläskstek på danskt vis till söndagsmiddag

Skrivet 2009-02-15 Klockan 23:25:29

Barnens absoluta favoritmat

6 pers

1½ kg kotlettrad med ben och svål
flingsalt och peppar

Sås
sky
1 köttbuljongtärning + 3 dl vatten
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
kinesisk soja
svart vinbärsgelé

Gör så här:
Skär loss ryggbenet på kotlettraden. Låt benet steka med i långpannan coh ge smak till skyn. Skär med vass kniv djupa skåror i svålen och genom fettlagret ända ner till köttet.

Sätt ugnen på 250*.

Lägg steken med svålen neråt i en ugnsäker form. Häll kokande vatten i formen så att det når upp över svålen. Sätt in fomen i ugnen och koka svålen i 20 min. Sänk ugnsvärmen till 200*.

Ta ut steken och lägg den i långpanna med svålsidan upp. Lägg ryggbenet bredvid. Gnid in steken med saltet och se till att det kommer ner i skårorna, mal över peppar. Stick in en köttermometer i köttet och stek tills den visar 75*. Höj ugnsvärmen till 250* och stek svålen knaprig. Låt steken vila 15 min innan den skärs upp.

Skumma av fettet från skyn och vispa ur pannan med kokande buljong. Häll skyn i en liten kastrull. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner i skyn. Låt koka i ett par minuter (gärna längre) Smaka av med salt och häll i lte soya och gelé.

Servera steken med sås, potatis, rödkål och någon kokt grönsak.







Jordgubbsmuffins

Skrivet 2009-02-15 Klockan 23:08:40

ca 25 st

50 g flytande margarin
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1½ dl jordgubbssylt

Gör så här
Vispa ägg och socker vitt o poröst. Blanda i mjöl och bakpulver och rör ner. Tillsätt matfett och mjölk och därefter sylten. Grädda i 200* ca 15-17 min.



Mjuk vaniljkaka

Skrivet 2009-02-15 Klockan 23:03:45

Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 mak vaniljsocker
Garnering
florsocker

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200*. Smörj och mjöla en rund bakform som rymmer ca 1½ l.
2. Vispa äggen coh sockret vitt och poröst. Sjud under tiden upp vattnet
3. Sikta ner vetemjölet och bakpulvret. Tillsätt det varma vattnet och rör varsamt smeten slät.
4. Häll smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 min
5. Låt den nygräddade kakan vila en stund i formen innan den stjälps upp att svalna i ca 30 min.
6. Dela den ljumma kakan i två bottnar.
7. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt vätskan sjuda i 2 min under omrörning. Ta från värmen och tillsätt vaniljsockret. Låt lagen svalna i ca 10 min. Rör då o då.
8. Skeda ut vaniljlagen jämt över underbotten och lägg därefter på överbottnen.
9. Ställ kakan svalt att dra i ca 12 timmar.
10. Sikta ev. över lite florsocker vid serveringen

 


Saftiga limpor i långpanna

Skrivet 2009-02-15 Klockan 22:10:53

4 bröd

Skållning 
4 dl vatten
3 dl rågsikt

Deg 
100 g jäst
8 dl mjölk
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl matolja
1 dl farinsocker
4 tsk salt
ca 28 dl rågsikt

Gör så här:
1.
Koka upp vattnet till skållningen och häll det hett över rågsikten. Rör kraftigt en stund, gärna med maskin, tills den är slät coh klumpfri. Täck med bakduk och låt svalna till rumstemperatur, eller gärna över natten.
2. Smula ner jästen över skållningen. Värm mjölken och matlagningsyoghurten fingevarm. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
3. Tllsätt oljan, farinsockret och saltet. Rör om.
4. Blanda ner rågsikten och arbeta till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken ca 30 min.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra lika stora bitar.
6. Forma degbitarna till släta limpor coh lägg dem o en smord eller bakpappersklädd långpanna. Pensla gärna med lite olja mellan bröden så går det lättare att dela på dem sedan. Pricka dem med gaffel.
7. Ställ bröden att jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250*
8. Ställ de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen. Sänk genast värmen till 200* och grädda i ca 35 min.
9. Stjälp bröden ur formen och lägg dem på ett galler. Pensla med kallt vatten för att undvika att ytan blir hård. Låt dem svalna under bakduk.



Helgfriden har infunnit sig

Skrivet 2009-02-13 Klockan 22:16:06

Efter att ha kört rundor i Helsingborg och Ängelholm under eftermiddagen då vi var på jakt efter diverse grejor har helgfriden kommit även till oss.
I morgon är det ju alla hjärtans dag och det måste vi ju uppmärksamma vi gillar att "fira" i vår familj med mycket mys och god mat.

Fast det är ju fortfarande fredag och i kväll åt vi Fläskkotlett med curry och äpplesås

4 port

4 fläskkotletter med ben
smör
1 dl äppelcider
3 dl grädde
1 msk curry
1 msk finhackad dill
salt, peppar
1 äpple

Gör så här:

Stek fläskkotletterna på svag värme tills de har en gyllenbrun färg. Ta upp dem ur stekpannan och håll dem varma.
Skölj ur stekpannan med cider och koka upp. Tillsätt grädde, curry coh dill och låt koka ihop till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Skär äpplet i små tärningar coh lägg ner dem i såsen och låt koka ca 2 minuter.
Servera med kokt ris och en sallad.



Gräddbakade jordgubbar i pajskal som efterrätt........

Skrivet 2009-02-13 Klockan 22:03:40

........det är mums.

Gräddbakade jordgubbar i pajskal

Pajdeg

3 dl vetemjöl
½ dl socker
½ tsk bakpulver
1 krm salt
150 g margarin

Fyllning

ca 1 l jordgubbar
1 dl vsipgrädde
1 ägg
½ dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

1.
Sätt ugnen på 175*. Mät upp de torra ingredienserna till pajdegen. Tillsätt matfettet och arbeta snabbt samman till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Skölj och rensa jordgubbarna ( går bra med frysta). Skiva dem och lägg dem i ett vackert mönster i pajskalet.
3. Rör samman vispgrädden och ägget, blanda i socker, potatismjöl och vaniljsocker och rör ner i smeten.
4. Häll gräddsmeten över jordgubbarna och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30-35 min.

Lycka till!!



utlottning hos Lines Lycka

Skrivet 2009-02-11 Klockan 22:39:49

Missa inte min utlottning!

http://lineslycka.blogspot.com


Äpplemuffins

Skrivet 2009-02-11 Klockan 22:28:47

Ja trots det var min stallkväll ikväll så hann jag med att baka några Äpplemuffins

ca 20-25 st

125 g margarin
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl grädde eller mjölk
1-2 äpplen
½ tsk kanel
1 msk socker

Ställ ut muffinsformar på en plåt. Sätt ugnen på 200*
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda i vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vätskan.
Häll smeten i formarna och stick ner äpplebitar, strö över kanel och socker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.



Spagetti med Köttfärssås

Skrivet 2009-02-11 Klockan 22:16:52

En verklig favorit hemma hos oss är Spagetti med Köttfärssås det skulle vi nog kunna ha 2-3 ggr i veckan om övriga familjen fick bestämma. Jag försöker att variera köttfärssåsen med olika ingredienser och kryddor men i kväll blev det en helt vanlig enkel sås.

Ingredienser:

ca 700 g blandfärs
1 stor eller 2 små gula lökar
salt
pepparmix
1 fp passerade tomater
vatten efter behag

Hacka och bryn löken, lägg i färsen och låt bryna med. Krydda med salt o peppar. Häll på Passerade tomater och vatten. Om du vill ha såsen lite redd kan du göra det med maizena redning.
Servera med pasta, sallad och riven ost.





Ostfrallor

Skrivet 2009-02-10 Klockan 20:15:37

Fick ett ryck att baka ikväll och då blev det Ostfrallor

Ca 30-35 st

  • 50 g jäst
  • 8 dl vatten
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • ca 20 dl vetemjöl
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl riven ost att strö på
  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret. Därefter tillsätts vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.
  3. Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan, honungen och osten.
  4. Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt i fem minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  5. Låt degen jäsa i 45 minuter.
  6. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i delar. Forma runda bullar, som placeras på en plåt.
  7. Låt jäsa minst 45 min.
  8. Sätt ugnen på 225°.
  9. Pensla bullarna med vatten. Strö på osten.
  10. Grädda mitt i ugnen i 5 min. Sänk därefter värmen till 200° och grädda ytterligare 7 min. Låt svalna på galler under bakduk.


 






Tisdagsmat

Skrivet 2009-02-10 Klockan 20:08:45

Ja ikväll har vi haft ärtsoppa på en tisdag (det funkar) gäller att ha soppa någon annan dag än torsdag för då är det alltid soppa i skolan. Vi hade tom fusksoppa idag, alltså köpt färdig, faktiskt första gången som jag köper ärtsoppa på burk men vi hade smakat den innan och visste att den faktiskt är jättegod, SOLDATENS ÄRTSOPPA kan jag rekomendera om man vill ha något  snabbt och gott.

Men vi gjorde även Pannkakor till efterrätt

8-10 stora eller ca 50 plättar

2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk flytande margarin

Blanda mjöl och salt i en skål, tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken och vispa sist i äggen och fettet.

Grädda, ät och njut!





Jack 5 år

Skrivet 2009-02-08 Klockan 17:17:50

I fredags fyllde vår hund Jack 5 år och som alla andra "barn" fullkomligt älskar han att öppna paket  så tre stycken paket blev det denna dag  sen om det är paketen i sig eller innehållet som är det roliga vill jag låta vara osagt, men om jag säger som så, så har han nog inte lekt så mycket med sina saker sen de väl kom ut ur paketen.

Lördagen fick Jack till Nellies stora lycka äntligen följa med på hästtävling. En dag som både jag och maken trodde skulle gå i kaosets tecken då Jack faktiskt kan vara ganska besvärlig när han ser hästar och andra hundar. Vi blev väldigt positivt överraskade då Jack skötte sig exemplariskt hela dagen, det enda var att Diddi (ponnyn då alltså) var livrädd för jack och inte alls sugen att var med på samma bild som honom. Kan säga att det var en mycket skitig hund som vi hade med oss hem, som tur va så hade vi filt med till honom som han fick ligga på i bilen  När vi kom hem så bar Jeppe ner honom i källaren och det blev storbad för Jack, han var sååååååå grusig. Resten av kvällen var det en mycket trött hund hemma hos oss som bara sov o sov medans vi andra tittade på melodifestivalen.

Tjingeling!!



Banankaka

Skrivet 2009-02-08 Klockan 16:57:47

Till kaffet  serverades Saftig Banankaka med vispgrädde


Du behöver:


  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker eller 1 dl brun farin + ½ råsocker + ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 4 väl mogna bananer
  • 1 dl flytande margarin
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk

Ev tillbehör vid servering:

  • Vispad grädde, glass eller mascarpone

Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda för hela detta recept.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och rör till en jämn smet.

Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Tillsätt bananmos, flytande margarin, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet.

Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 45 minuter.


Låt kakan svalna några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Lägg formen över och låt svalna till rumstemperatur.

(recept från www.recepten.se)



(foto:privat)



Fredagkväll med Herrmiddag

Skrivet 2009-02-08 Klockan 16:47:17

Fredagkväll och det var makens tur att har herrmiddag, och jag lovade ju så klart att laga maten. Jag kan väl inte säga att jag var särskilt svårövertalad, tycker ju att det är kul med matlagning. Nellie var i stallet hela kvällen medan jag och Jeppe åkte hem till mormor och åt äggakaka. När vi var på väg till mormor så sa Jeppe "Jaha utslängda hemifrån, tur att mormor vill ha oss"..........ha ha ha så farligt var det ju inte.

Hermiddagen bestod av Kycklinggryta med ris 

4 port

4-6 kycklingfiléer
1 pkt bacon
1-2 msk kycklingfond
1 röd paprika
1 gul lök
½ brk mango chutney
1 brk creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
svartpeppar, curry, allkrydda

Skär kycklingen i småbitar, krydda dem lite och bryd dem i en stekpanna. Ta upp dem ur pannan. Skär baconet i strimlor och fräs i stekpannan, lägg sedan i paprikabitar och lökbitar. Lägg i kycklingen igen. Häll i kycklingfonden och låt puttra på svag värme ett par minuter. Häll därefter i chutneyn, grädden och  creme fraiche samt krydda med de olika kryddorna. Låt allt småputtra på svag värme ca 10 minuter. För mer sås, häll i mjölk eller mer grädde. På slutet kan ev. lite kinesisk soja hällas i.

Smaklig spis!


Tacopaj

Skrivet 2009-02-05 Klockan 22:41:48

Ikväll åt vi Tacopaj med vitkålssallad och en god dressing/kall sås

Ingredienser

6 port

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche paprika chili
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
250 g coctailtomater
1 dl yellow chili eller green jalapeño
150 g Arla Köket riven ost texmex
1 tsk paprikapulver


Gör så här


Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.

Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda lätt crème fraiche paprika chili med lätt crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.

Vill du ha en lite mildare kryddning kan du minska mängden Arla Köket lätt crème fraiche paprika
chili med 1 dl och öka motsvarande mängd Arla Köket lätt crème fraiche.
(recept från www.arla.se)

Jag gjorde den kalla såsen av:

turkisk yoghurt
sweetchilisås
Är supergod till grillad mat på sommaren



Innebandysöndag

Skrivet 2009-02-01 Klockan 18:57:34

Idag gick en stor del av dagen åt till innebandy, sonen spelade både i P11 och P12 (premiär i P12) och lyckan var fullständig för Jeppe.



                                                                                                 

När vi kom hem var det dags att börja på middagen och nu är det tid att stryka lite av det som är tvättat i helgen.

Tjingeling!!


Festlig gryta till söndagsmiddag

Skrivet 2009-02-01 Klockan 18:46:30

Idag blev det en köttgryta gjord på fläskgrytbitar.

Festlig gryta

Muffins 4 port

Du behöver:

  • 300-400 g benfritt fläskkött från filé, bog eller skinka
  • 1 gul lök
  • 200 g svamp, t.ex. champinjoner, färska eller frysta
  • 2 msk margarin eller smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl svampbuljong (tärning + vatten)
  • 100 g rökt skinka
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 dl grädde

Gör så här:

Skär köttet i drygt 1 cm tjocka strimlor. Skala och hacka löken. Borsta färsk svamp, skölj den om det behövs och skiva den.

Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet på ej för stark värme och lägg över det i en gryta.

Lägg svampen i pannan och låt det mesta av vätskan koka in.


Fräs den sedan med löken i lite fett en god stund. Blanda det med köttet. Strö över salt, peppar, vetemjöl och rör om. Späd med buljong och koka upp under omrörning.

Klipp den rökta skinkan i strimlor direkt i grytan. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och grädde. Koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, bog eller skinka ca 20 min. Smaka av.

Servera ur grytan med kokt ris, potatis och kokta grönsaker t.ex. broccoli och blomkål eller en sallad

(receptet kommer ifrån www.recepten.se)



Lycka till!! 



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se