Vitlöksbröd med brieost

Skrivet 2016-07-09 Klockan 15:01:10

Supergoda, dessa måste ni verkligen prova, mums.
 
12 bröd
 
25 g jäst 
2 1/2 dl vatten 
1/4 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
6 dl vetemjöl special
 
Fyllning:
 
50 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
150 g brieost
 
Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen minst 15 min. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
Smörj formarna i en muffinspanna. Blanda i hop smör och pressad vitlök.
Skör brieosten i 1 1/2 cm tjocka skivor. 
Forma degen till en tjock rulle, skör den i 12 bitar. Platta försiktigt ut varje degbit till en liten platta, lägg en klick vitlökssmör på varje och knip ihop. 
Lägg bullarna med skarven neråt i muffinsformen. Tryck ner en bit brieost i mitten av varje bulle. Låt jäsa 30 min. Värm ugnen till 225*. Grädda bullarna mitt i ugnen 15-20 min.
 
 


Påskflätor

Skrivet 2016-07-09 Klockan 14:50:42

Hembakt bröd är ju bäst men tyvärr inte så ofta jag tar mig tid att baka men ibland så som till vår påskbuffé vi hade.
 
2 st stora bröd eller 12 små
 
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst 
1 1/2 tsk salt
1 msk flytande honung 
13 dl vetemjöl
 
Pensling:
 
1 ägg
1 dl blå vallmofrö
 
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och värm till 37*. 
Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, honung och lite av degspadet. Rör tills jästen har lösts upp. Häll på resten av degspadet och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen minst 10 min. Låt jäsa 30 min.
Forma degen till en tjock rulle och dela i två eller tolv bitar. Dela varje bit i tre bitar och rulla varje liten bit till lagom längd efter storlek på brödet. Fläta ihop längderna tre och tre och lägg i avlånga formar. Låt jäsa under duk 30-40 min. 
Sätt ugnen på 225*
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min för småbröden, lite längre tid om du gör de två större bröden.
 
 


Klassisk matjestårta

Skrivet 2016-07-09 Klockan 14:36:47

Bara älskar olika sorter sillatårtor och provar gärna olika, denna gjorde vi till påsk men passar ju även vid andra tillfällen.
 
6-8 pers
 
75-100 g smält smör
200 g kantskuren kavring
 
Fyllning:
 
3 gelatinblad
2 bråk matjessill a 200 g
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
4 dl creme fraiche
150 g naturell cream cheese
 
Garnering:
 
2 msk klippt gräslök
1 knippa rädisor
 
Smält smöret. Kantskär och kör brödet till smulor i en matberedare. Blanda ner smöret. Smörj en form med avtagbar botten, ca 24 cm i diameter. Kläm även fast smort bakplåtspapper i botten. Tryck ut smulorna i formen och ställ i kylen en stund. 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten 10 min.
Hacka matjessillen i små bitar. Finhacka löken. Klipp gräslöken fint och finhacka dillen. Blanda samman lök, sill, gräslök och dill. 
Mixa creme fraiche och färskost. Värm ca 1/4 av blandningen i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i kastrullen på svag värme.
Vänd ner sillröran i den kalla creme fraicheröran. Tillsätt gelatinblandningen, blanda noga.  Bred ut fyllningen ovanpå bottnen och frys in i minst 6 timmar.
Garnera med gräslök och skivade rädisor.
 
 


Ägghalvor med laxröra

Skrivet 2016-07-09 Klockan 14:21:48

Ägg är aldrig fel och med lite goda tillbehör så blir det ännu bättre.
 
12 ägghalvor
 
6 ägg som kokas och låt svalna 
 
Laxröra:
 
1 dl vispgrädde
2 msk riven pepparrot, kan uteslutas
1 tsk fransk senap
klippt gräslök
50 g skivad kallrökt lax
 
Garnering :
 
Krasse
 
Skala och dela äggen i halvor. Vispa grädden och blanda samman med pepparrot och senap. Klipp gräslöken och blanda ner. Spritsa eller klicka ut röran på ägghalvorna. Dela laxen och fördela ovanpå. Garnera med krasse och servera.
 
 


Primörsallad

Skrivet 2016-07-09 Klockan 14:12:00

Härligt fräsch sallad som passar väldigt bra på buffébordet.
 
6 pers
 
2 buntar grön sparris
150 g sugarsnaps
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
125 g minimozzarella
65 g småbladig sallad
 
Dressing:
 
1 grönt äpple
1/2 citron
1 msk vatten
2 msk rapsolja
salt, svartpeppar
2 msk finhackad persilja
 
Bryt basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av i kallt vatten och dela dem på längden. Koka sugarsnaps ca 1 min, spola av i kallt vatten, låt rinna av och dela på mitten. Dela tomaterna och låt ostbollarna rinna av.
Dressing: Kärna ur och tärna äpplet smått. Blanda med citronsaft, vatten och olja. Salta och peppra och blanda ner persiljan.
Blanda alla ingredienserna på ett stort fat och servera.
 
 


Ajvargratäng med falukorv

Skrivet 2016-07-07 Klockan 15:42:37

Vi gillar falukorvsrätter här kommer en som har blivit en vardagsfavorit, krämig och god.
 
5-6 pers
 
500 g okokt pasta 
1 ring falukorv
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2-3 msk ajvar relish
salt och peppar
1 låda körsbärstomater
cheddarost ( hamburgerost )
 
Koka pastan al dente och lägg i botten på en stor ugnform. Ställ ugnen på 200*.
Skiva falukorven tunt och fördela ut på pastan och klyfta tomaterna och fördela ut även dem.
Värm upp grädde och creme fraiche i en kastrull och smaka av med ajvar, salt och peppar. Häll detta över gratängen och toppa med osten.
Ställ in i ugnen ca 20 min eller tills gratängen fått fin färg.
 
 


Paj i dessertglas

Skrivet 2016-07-07 Klockan 13:41:32

Så god, måste ni verkligen prova....
 
10 port
 
200 g digestive
100 gram smör (extra saltat)
1 burk karamelliserad mjölk
2 bananer
2 1/2 dl vispgrädde
2 grovhackade dubbeldaim
 

Gör så här:
Smula kexen för hand eller i matberedare, smält smöret och rör ihop till en smulig deg.
Fördela ut i skålarna,  och fördela även ut den karamelliserade mjölken ( kolan) skiva banan och lägg över. Grädden ska vara lättvispad och läggas över bananerna. Strö över daimkrosset och servera.

Den går att förbereda flera timmar innan servering, förvaras i kylskåp.

 


Pasta med ost och skinksås

Skrivet 2016-07-07 Klockan 13:24:21

Vi brukar alltid spara en lite bit av julskinkan och för ett tag sedan togs sista biten upp ur frysen för att användas i en god pastasås.
 
5-6 port
 
4 msk smör
5 msk vetemjöl
1 L mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar 
skinka och ost efter behag
 
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt puttra under omrörning 3-5 min. Häll i skinkan och smaka av med salt och peppar. Tag kastrullen från värmen och rör i osten, låt den smälta.
 
Servera till en god pasta och sallad.
 
 
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se