Äppel- och baconbiffar med fetaoströra

Skrivet 2012-09-25 Klockan 22:59:00

Ingredienser

  •                             900   potatis
  •                             1/2   paket bacon (à 140 g)
  •                             ca 4 stora äpplen
  •                             1/2   knippe salladslök (à 120 g)
  •                             500 g blandfärs
  •                             1 tsk salt
  •                             1 krm svartpeppar
  •                             4 msk smör
  •                             hackad persilja till garnering

Sås

  •                             2 dl matyoghurt (10 %)
  •                             1   vitlöksklyfta
  •                             1/2   paket fetaost (à 140 g)
  •                             ev 1 droppe tabasco (ev mer efter smak)

Gör så här

 

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Strimla baconet och fräs det i en torr stekpanna. Låt svalna.
  3. Skala och riv 1/4 av äpplena grovt. Strimla salladslöken.
  4. Blanda färsen med äpple, salladslök, bacon, salt och peppar. Forma färsen till stora portionsbiffar eller 2 små biffar per portion. Stek biffarna i hälften av smöret, stora ca 3 minuter, små ca 2 minuter, på varje sida. Efterstek under lock ca 3 minuter. Ta upp och varmhåll.
  5. Klyfta och kärna ur resten av äpplena. Stek äppelklyftorna i resten av smöret ca 3 minuter i en stekpanna.
  6. Sås: Blanda yoghurt, pressad vitlök, mosad fetaost och ev tabasco.
  7. Servera biffarna med de stekta äppelklyftorna, kokt potatis toppad med persilja och fetaoströran.
 
               
 
 
(källa: www.ica.se, foto : privat)
 


Makaronipudding

Skrivet 2012-09-25 Klockan 22:51:25

4 port
 
8 dl kokta makaroner
1 purjolök
200 g frysta rotsaker, tinade
200 g wienerkorv eller falukorv
  smör
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 dl Kelda Pastasås mild ost
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Skär purjolöken och de frysta rotsakerna i strimlor. Skiva korven. Fräs allt i smör i en stekpanna. Rör ner de kokta makaronerna och smaksätt med rosmarin, salt och peppar. Häll det i en smord ugnssäker form. Häll såsen över och blanda gärna om lite. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
 
Tyvärr glömde jag ta foto på denna makaronipudding men den blev så god så därför kommer receptet ändå.
 
Smaklig måltid!!


Snabb äpplepaj

Skrivet 2012-09-25 Klockan 22:39:51

En äpplepaj som går supersnabbt att göra men blir väldigt god. Första gången jag gjorde denna var tillsammans med kollegor och barn på förskolan.
 
4 personer
 
Äpple (beroende på strl men så att du fyller en pajform)
1 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1 krm vaniljsocker
80 g kylskåpskallt smör
 
Tillbehör:
Vaniljsås
 
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala och dela äpplena i mindre bitar och lägg i en pajform.
3. Blanda vetemjöl, strösocker och vaniljsocker. Strö det över frukten.
4. Skiva det kalla smöret med osthyvel och lägg det på mjölblandningen.
5. Grädda mitt i ugnen 20-25 min tills pajerna fått gyllenbrun färg och knäckig yta. Servera med glass eller lättvispad grädde.
 
 
(foto:privat)


Djungelgryta

Skrivet 2012-09-25 Klockan 22:31:07

Ingredienser

4 port

kycklingfiléer, ca 500 g
  Smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl  matlagningsgrädde
1 1/2 msk konc kycklingfond

Gör så här

Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Rör i curry, grädde och fond. Låt allt koka 3 till 4 min. Servera med ris, skivad banan, minimajs och ärtor. Toppa gärna med en klick stark mango chutney.

 
(källa: www.arla.se, foto :privat)

 

 

 



Vår Snygging :) :)

Skrivet 2012-09-20 Klockan 20:38:00

Kom upp till stallet nu ikväll för att fixa lite till Diddi (ponnyn heter så), och då visade det sig att hon var nog inte riktigt nöjd med "påklädningen" som Lennart hade gjort i morse. Det här är Diddis resultat av att själv ha försökt fixa till grimman, hm ja alla tycker vi olika om hur saker ska se ut :) :) :)
 
 
 
 


Basilikafisk med citronsås

Skrivet 2012-09-20 Klockan 20:25:47

 
Ingredienser

4 port

600 g vit fiskfilé
1 tsk salt
2–3 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
3 dl Kelda® Mild citronsås
1 dl riven ost mager

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Salta fisken och lägg den i en ugnssäker form. Skala och skiva vitlöken. Strö vitlök och basilika över fisken. Häll såsen på fisken och strö över osten. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med kokt färskpotatis och tomater.

Tips! Ugnsstek tomaterna i en form bredvid fisken i ugnen.

        
 
(källa; www.arla.se, foto:privat)

 



Vilda Grytan

Skrivet 2012-09-20 Klockan 20:18:00

 
Ingredienser

4 port

2 pkt renskav
1 tsk Arla smör-&rapsolja
4 dl  matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
1 st köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
2 msk vinbärsgelé eller saft

Gör så här

Stek fryst renskav i smör-&rapsolja i en stekpanna tills det får färg. Vispa ihop grädde, mjöl, smulad buljongtärning, soja och gelé i en gryta. Låt det koka upp under vispning. Lägg över renskavet i grytan. Låt det koka i såsen ca 5 min. Rotsaker och potatis passar bra till.

Kryddtips! Strö över hackade enbär, persilja och timjan

 

 
(källa: www.arla.se, foto; privat)

 



Härliga Tjejer......

Skrivet 2012-09-18 Klockan 19:21:30

Måste lägga in ett foto på dessa härliga tjejer från Åsbo Ponnyklubbs div II lag
 
 


Risplättar med Falukorv

Skrivet 2012-09-18 Klockan 19:18:07

Ingredienser

5 dl kokt ris (2 dl okokt)
1 dl  matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl majskorn
1 dl hackad koriander
2 msk Arla smör
½-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
600 g falukorv

Gör så här

  • Vispa ihop grädde, mjöl och ägg.
  • Blanda ner ris, majs och koriander.
  • Salta och peppra.
  • Stek plättarna i smör i plättlagg eller stekpanna, ca 2 min på varje sida.
  • Stek falukorven på medelvärme ca 2 min på varje sida. Tips! Stek plättarna färdiga hemma och grilla korven ute i backen.

 
 


Köttfärssoppa

Skrivet 2012-09-18 Klockan 19:11:54

4 pers
 
250 g köttfärs
olja till stekning
salt och peppar
½ gul lök
1 stjälk blekselleri
1 brk vita bönor, ca 400 g
5 dl tomatjuice
½ tsk hackad rosmarin
rivet skal från en ½ citron
3-4 dl kalvbuljong
 
Det går bra att ha pasta i om man som jag hade köpt för lite vita bönor.
 
servering:
creme fraiche
bröd
 
1. Bryn köttfärsen i lite olja i en kastrull. Krydda med salt och peppar.
 
2. Skala och hacka löken, skiva sellerin tunt. Häll av vattnet från bönorna. Vänd ner alltsammans i köttfärsen.
 
3. Tillsätt tomatjuicen, rosmarinen och citronskalet. Häll på buljongen och låt soppan småputtra minst 15 min. Smaka av med salt och peppar.
 
4. Servera med en klick creme fraiche och bröd.
 
 
 
 
 
 


Bandspagettilåda

Skrivet 2012-09-11 Klockan 21:22:00

Antal portioner: 4

 225 grader i 20 min

Ingredienser:

bandspagetti

2 hg kassler

1 röd paprika

1 purjolök

1½ tsk dragon

3 dl grädde

2 msk tomatpuré

3 dl riven ost

1 dl mjölk

2 pressad vitlökklyftor

2 dl ärtor

Gör så här: Koka bandspagetti till 4 port. Lägg den i botten på en ugnsfast form, fräs kassler, purjolök, paprika och krydda med salt peppar. Fördela det över spagettin. Gör en sås på grädde, dragon, tomatpuré, mjölk och vitlök. Häll över gröna ärtor i såsen och sist riven ost.

 

(Foto:privat)

 



Kyckling á la curry

Skrivet 2012-09-11 Klockan 21:16:05

4 port
 
4 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
2 lökar
1 msk röd curry
3 dl kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
½ msk soja
1 paprika
2 morötter
salt o peppar
1 msk sweet chilisås
1 msk farinsocker
 
Tillbehör:
1 zucchini
1 liten brk vattenkastanjer
curry
 
Gör så här:
Bryn kycklingfiléerna, dela i mindre bitar, och lägg i en gryta. Bryn vitlöken, löken och röd curry i lite smör. Lägg i grytan. Häll i kokosmjölken, hönsbuljongtärningen, sojan, paprikan och morötterna. Krydda med salt, peppar, sweet chilisås och farinsocker. Koka upp och låt puttra ca 20 min.
Skär zucchinin i bitar och slå av spadet från vattenkastanjerna, bryn med lite curry tills det får lagom färg.
Servera med ris.
 
(foto:privat)
 
 


KycklingGott

Skrivet 2012-09-11 Klockan 21:02:22

Nellie gjorde en väldigt god middag med kyckling till oss. Receptet har hon fått av en kompis.
 
1 brk Hoisinsås
3-5 moröttet (beroende på strl)
2 paprikor
vitlöksklyftor, efter smak
1 gul lök
900 g kyckling
 
Taco- eller pitabröd
 
Strimla alla grönsaker samt kyckling, bryn i olja.
Slå över hoisinsåsen och låt puttra en lite stund.
Servera i taco- eller pitabröd.
 
(foto:privat)
 
 
 


Tex Mex Paj

Skrivet 2012-09-04 Klockan 20:10:44

 
4 port
 
Pajdeg:
 
3-3½ dl vetemjöl
125 g margarin
1 ägg
1 knivsudd salt
 
Fyllning:
 
300 g bland- eller nötfärs
1 purjolök
olja till stekning
½ brk krossade tomater
2 msk fransk senap
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 msk tex mex kryddor
1 tsk salt
 
Gratinering:
 
Riven ost
 
Gör så här:
 
Blanda ihop pajdegen och tryck ut den i en ugnsäker form. Sätt ugnen på 200*. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
Hacka purjolöken och fräs den i oljan. Smula ner färsen och bryn tillsammans. Tillsätt tomatkross, senap, grönsaksfond och tomatpuré samt kryddorna. Bre ut köttfärsröran i pajskalet och strö över den rivna osten. Gratinera pajen i ugnen tills osten smält och fått lite färg.
Servera till en sallad.
 
  
 
(foto:privat)
 
 
 


Västerbottenostpaj

Skrivet 2012-09-04 Klockan 19:53:00

Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser

Pajdeg:

125 g Norrmejerier Smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

Fyllning:

150 g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl Norrmejerier Vispgrädde

1 krm svartpeppar

Instruktioner

        Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.

(källa: www.norrmejerier.se, foto:privat)



Kall Mangosås

Skrivet 2012-09-04 Klockan 19:48:26

1 liter Turkisk Yoghurt
1 brk mango chutney orginal
curry
 
Blanda alla ingredienserna väl och låt stå kallt en stund innan servering.
 
(källa och foto:privat)


Aioli

Skrivet 2012-09-04 Klockan 19:44:49

4 pers
 
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk pressad citron
1 dl olivolja
½ dl rapsolja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
 
1. Skala och hacka vitlöken. Rör ihop vitlök, äggulor, senap, vinäger och citronsaft.
 
2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar.
 
(foto:privat)


Franska Baguetter

Skrivet 2012-09-03 Klockan 20:32:55

ca 8 st
 
25 g jäst
5 dl rumsvarmt vatten
2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special
 
Pensling:
1 ägg
 
1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt rumsvarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst.
 
2. Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta degen blank och smidig.
 
3. Täck degen med bakduk och låt den vila ca 2 timmar.
 
4. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar.
 
5. Forma degbitarna till avlånga bröd som läggs på bakpappersklädd plåt. Ställ bröden att jäsa i ca 35-40 min. Sätt ugnen på 250*.
 
6. Pensla den färdigjästa bröden med lätt uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min.
 
7. Låt de nygräddade bröden svalna utan att täckas av bakduk. Skär upp dem och fyll med någon god fyllning.
 
       

 
 


Gräddtårta

Skrivet 2012-09-03 Klockan 19:38:00

1 liter jordgubbar
3 msk råsocker
2 msk balsamvinäger
1 pkt färdiga tårtbottnar
1½ dl hallonsylt
3 dl grädde
 
Vit chokladkräm
2 dl grädde
100 g vit choklad
 
Garnering
1 dl hyvlad mjölkchoklad
 
1. Chokladkräm: Koka upp grädden i en kastrull. Låt den vita chokladen smälta i den varma grädden. Ställ krämen i kylen ca 4 timmar.
 
2. Skiva jordgubbarna, blanda dem i en bunke tillsammans med råsocker och balsamvinäger. Rör om då och då.
 
3. Dela tårtan i tre bottnar om den inte redan är delad. Bre hallonsylten på den undre bottnen. Lägg på nästa. Vispa chokladkrämen till fast konsistens och bre ut på nästa botten. Täck med sista botten.
 
4. Vispa grädden och spritsa ut den på tårtan.
 
5. Lägg jordgubbarna på tårtans topp. Garnera med den hyvlade chokladen.
 



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se