Västerbottensrullar med löjrom

Skrivet 2013-01-25 Klockan 21:10:17

Antal portioner: 4

Färdigt på: 20

Ingredienser

12st filodegsark 12* 12cm
Olivolja
2st kokta potatisar
150g riven västerbottenost
2st äggulor
1krm Salt
Vitpeppar
Löjrom
Crème fraiche
Rödlök
Gräslökstrån

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Riv den kokta potatisen grovt och blanda den med osten, äggulan, salt och vitpeppar.

3. Skär ut 12 st ark ur filodegen (12*12cm) pensla olivolja på varje ark och på båda sidorna.

4. Fördela sedan oströran på dem 12 arken genom att klicka ut 12 stycken lika stora klickar med en sked.

5. Sedan rullar du ihop arken till rullar och se till att dem blir täta. Olivoljan kan användas som extra lim och kanterna inte fäster.

6. Grädda i mitten på ugnen i ca 6 minuter tills rullarna fått en gyllenbrun färg. Servera sedan med crème fraiche, löjrom och rödlök.

 



Italienska köttbullar med pasta

Skrivet 2013-01-25 Klockan 21:03:45

Antal portioner: 4
 
Ingredienser

Hemgjord pasta

450g durumvete
200g vetemjöl
3st ägg
1tsk salt
1msk olivolja

Köttbullar

500g kalv- eller nötkött
1.25dl ströbröd
0.5dl vatten
0.5dl matlagnings- eller vispgrädde
1st ägg
1st vitlöksklyfta
1tsk salt
1tsk svartpeppar
1.5msk färsk timjan
1.5msk färsk persilja
2msk parmesanost (som blir över från förrätten)
1msk smör
1msk rapsolja
250g äkta italiensk mozzarella

Sås

1st gul lök
1st vitlöksklyfta
1paket krossade tomater, naturell eller med örtsmak
2msk tomatpuré
0.5st köttbuljongtärning
1msk rapsolja
1tsk oregano
1 tsk salvia

0,5 tsk  svartpeppar

Gör så här

1. Pasta:
Blanda mjölsorterna direkt på en rengjord bänk och gör en grop i mitten.

2. Knäck äggen i gropen och tillsätt olja, salt och peppar.

3. Rör inifrån och ut med mer och mer mjöl.

4. Arbeta med fingertopparna och knåda degen i cirka 10 min, till en fast och stum deg (inte klibbig).

5. Låt degen stå kallt i minst 1 timme. Arbeta ut pastan enligt önskemål och koka i mycket vatten med mycket salt i max 5 minuter. Ingen olivolja i kokvattnet, däremot på pastan efteråt.

6. Köttbullar
Blanda ströbröd med vatten, grädde och ägg, låt stå i 5 minuter.

7. Tillsätt köttet, vitlök, kryddor och finstrimlad parmesanost. Smaka av köttet och forma till stora köttbullar, ca 8 stycken.

8. Lägg smöret och oljan i en stekpanna och stek köttbullarna på hög värme på båda sidor så ytorna får färg, sänk sedan värmen så att de inte blir för bruna.

9. Låt puttra i 10 minuter och gör under tiden såsen.

10. Hacka en gul lök och blanda med en pressad vitlöksklyfta.

11. Tillsätt krossade tomater, olja och kryddorna. Smula ner köttbuljongen och blanda väl.

12. Tillsätt krossade tomater, olja och kryddorna. Smula ner köttbuljongen och blanda väl.

13. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg över köttbullarna med såsen i en ugnssäker form och lägg 5 mm tunna skivor av mozzarellan på varje köttbulle.

14. Grädda i mitten av ugnen tills mozzarellan börjar smälta, cirka 5 minuter.

Jag fuskade och gjorde inte egen pasta utan köpte färsk pasta och det gick jättebra.



New York blueberry cheesecake

Skrivet 2013-01-25 Klockan 20:52:43

Kexbotten

  • 300 g digestivekex
  • 150 g smör

Cheesecakesmet

  • 600 g philadelphiaost
  • 2 1/2 dl kesella 10%
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit kvalitetschoklad
  • 1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
  3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
  5. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
  7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
  8. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
  9. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
  10. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  11. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
  12. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

New York Cheesecake serveras som den är eller med en bärsås.



kycklinglasagne med tomat och mozzarella

Skrivet 2013-01-25 Klockan 20:49:41

 

Ingredienser

 

  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 kruka basilika
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 10   lasagneplattor
  • 250 g mozzarella

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Skala lök och morötter och skär dem i tärningar, 1x1 cm. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Strimla kycklinglårfilén. Bryn i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt lök, vitlök och morötter och låt det bryna med någon minut. Tillsätt tomatpuré.
  4. Tillsätt krossade tomater, vatten och hönsbuljongtärning. Låt koka i 10 minuter. Strimla basilika och tillsätt tillsammans med salt och peppar.
  5. Häll lite fyllning i botten av en ugnssäker form. Lägg på lasagneplattor. Varva fyllning och lasagneplattor. Avsluta med fyllning.
  6. Skiva mozzarella och lägg skivorna överst i formen. Sätt in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Servera med grönsallad.
 


Chokladsufflé

Skrivet 2013-01-25 Klockan 20:45:38

 
6 port

Ingredienser:

Till formarna:

Chokladsufflé:

Servering:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Tina hallonen om de är frysta.

Ta fram 6 st formar som rymmer ca 1,5 dl och tål ugn. Har man något större formar så kan man ta färre antal formar.

Smörj formarna med smöret och strö socker i dem, så mycket socker som fastnar i smöret. Ställ formarna i frysen.

Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dela under tiden chokladen i mindre bitar. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält och du fått en krämig chokladsmet. Rör ner saltet.

Dela äggen i äggulor och äggvitor, ett i taget. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna vispas ner en i taget i chokladsmeten.

Vispa marängsmeten: Vispa äggvitorna till ett tjockt skum med elvisp och tillsätt därefter strösockret, rör om försiktigt först (med elvispen) och fortsätt sedan vispa med elvisp på högsta hastighet till smeten blir fast igen. Det ska gå och vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.

Blanda sedan ner marängsmeten i chokladsmeten försiktigt. Det är viktigt att man rör ner detta väldigt försiktigt och till en början nästan vänder ner, snarare än rör ner, sedan kan man röra lite mera på slutet tills det blir en jämn smet.

Fördela smeten i formarna. Formarna kan fyllas nästan upp till kanten, men ha gärna en centimeters marginal upp till kanten eftersom de höjer sig lite i ugnen.

Till hit kan chokladsuffléerna förberedas om man vill. Ställ i så fall in dem i kylen där de kan stå upp till 4 timmar (ev. längre, har ej testat).

Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan med rinniga inuti. Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen och då är de klara.

Ställ ugnsformarna på ett fat och lägg hallon bredvid. Sikta florsocker över. Servera!



Julkryddade köttbullar med potatis- och palsternackspuré och rårörda lingon

Skrivet 2013-01-25 Klockan 20:27:00

 
4 port
 
1 gul lök
1 pkt lingon
250 g morötter
500 g nötfärs
200 g palsternacka
900 g potatis
1 krm kanel
1 msk kinesisk soja
2 krm kryddpeppar
1 dl mjölk
3/4 tsk salt
2 msk smör
1 dl socker
3 msk ströbröd
1 krm svartpeppar
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 225*.
2. Häll lingon (tinade) och socker i en skål och rör tills bären är mosiga.
3. Skala potatis och palsternacka. Dela i mindre bitar och koka dem i lättsaltat vatten.
4. Blanda i en bunke: ströbröd, mjölk, kinesisk soja, salt, kryddpeppar, kanel och svartpeppar. Grovriv löken och blanda ner lök och köttfärs i bunken.
5. Ta fram en långpanna. Forma 30 st små köttbullar och lägg dem i långpannan. Stek mitt i ugnen 11-12 min.
6. Skala och finriv morötterna och lägg i en skål.
7. Mosa nykokt potatis och palsternacka tillsammans med smör och mjölk. Krydda med salt och peppar.
Servera köttbullarna med purén, rårörda lingon och morötter.
 
 


Lax med krämig saffransrisoniotto

Skrivet 2013-01-25 Klockan 20:12:00

 
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
100 g philadelphiaost
250 g risoni
1 påse saffran
2 vitlöksklyftor
½ zucchini
2 tärningar grönsaksbuljong
olja
salt
svartpappar
½ msk vitvinsvinäger
ca 600 g laxfilé
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175*
2. Koka upp en kastrull med 2 l vatten och lägg i buljongtärningarna.
3. Skär 600 g laxfilé i lagom portionsbitar och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen 20 min.
4. Finhacka paprikorna och löken. Tärna zuccinin.
5. Lägg i risonin i buljongen och låt koka 11 min. När risonin kokat klart, spara 1 dl av buljongen och häll sedan bort resten av buljongen.
6. Stek grönsakerna i oljan. Pressa ner vitlöksklyftorna och krydda med salt och peppar.
7. Blanda ner i risonin: stekta grönsaker, saffran sparad buljong, vitvinsvinäger och philadelphiaost. Rör om och låt osten smälta.
8.Smaka av risoniotton med salt och svartpeppar och servera till laxen.
 
 
 


Lingonpepparkaka

Skrivet 2013-01-25 Klockan 19:56:02

 
18-20 skivor
 
75 g smör
2 msk pepparkakskrydda
3 ägg
2½ dl strösocker
1 dl gräddfil
3/4 dl rårörda lingon
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Glasyr:
3/4 dl florsocker
½ msk vatten
lingon
 
Gör så här:
1. Smält smöret. Ta ifrån värmen och tillsätt pepparkakskrydda. Vispa ägg och socker poröst.
2.  Häll gräddfil och lingon i smör och kryddblandningen. Blanda mjöl och bakpulver väl. Vänd ner detta växelvis med smörblandningen i äggsmeten.
3. Häll smeten i en smord bröad 1 ½ l form. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min. Låt svalna.
4. Glasyr: Blanda till glasyren och ringla den över kakan. Strö över lingon.
 


Nubberöra

Skrivet 2013-01-25 Klockan 19:42:00

Ingredienser

  • 2   ägg
  • 2   burkar matjessill (à 200 g)
  • 1   liten rödlök
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 dl hackad dill
  • 1/2 dl kaviar
  • svartpeppar

Garnering

  • ägg
  • rödlök
  • dill

Till servering

  • knäckebröd
  • kavring eller pumpernickel

Så här gör du

  1. Hårdkoka, skala och hacka äggen. Låt sillen rinna av väl och tärna den. Skala och hacka löken.
  2. Blanda crème fraiche och majonnäs. Vänd ner alla ingredienser. Smaksätt ev. med peppar.
  3. Garnering: Garnera med kokta hackade ägg, skalad hackad rödlök och dill.
  4. Till servering: Servera med knäckebröd, kavring eller pumpernickel.


Lingonsill

Skrivet 2013-01-20 Klockan 21:45:23

 
1 burk inläggningssill, 420 g varav 210 g sill

3/4 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
3/4 dl konc lingondryck
1 dl lingon
15 svartpepparkorn
1 rödlök

1. Koka upp vinäger, socker och lingondryck i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och rör i lingon och krossad svartpeppar. Låt lagen kallna.
2. Skölj av sillen och skär den i sneda bitar. Varva sillen med skivad lök i en burk. Häll över den kalla lagen och låt dra i kylen i ca 1 dygn.



Den godaste senapssillen

Skrivet 2013-01-19 Klockan 13:18:13

 
Detta blev en verklig favorit!
 
2 pkt 5-minuterssill á 420 g
3/4 dl västervikssenap
1 msk dijonsenap med honung
1 äggula
2 dl rapsolja
½ dl gräddfil
 
Blanda de båda senapssorterna med äggulan och tillsätt därefter oljan droppvis under omrörning. Blanda ner gräddfilen och smaka av om det behövs mer senap.
 
Häll bort spadet från sillen och torka av filéerna lätt med lite hushållspapper. Skär filéerna i bitar och blanda ner dem i senapssåsen.
 


Kokt grilljerad julskinka

Skrivet 2013-01-19 Klockan 13:11:11

 
ca 2-3 kg julskinka med fettrand och svål
1 morot
1 gul lök
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
 
Grilljering:
 
2 msk dijonsenap (gärna med honung)
2 msk västervikssenap
2 äggulor
2 tsk majsstärkelse
malen svartpeppar
2 dl ströbröd
 
Garnering:
 
hela nejlikor
 
Gör så här:
 
Lägg skinkan i en rymlig kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Koka hastigt upp, häll bort vattnet och skölj skinkan. Lägg tillbaka skinkan i kastrullen och fyll på med nytt vatten. Låt koka upp och skumma väl.
 
Skiva moroten och löken och lägg i grytan tillsammans med lagerblad och kryddpepparkorn. Stick en stektermometer i det tjockaste stället på skinkan. Låt skinkan koka sakta under lock tills temperaturen visar 68*, ca 1 timme per kilo skinka.
 
Ställ skinkan att svalna i sitt spad på kall plats till nästa dag.
 
Sätt ugnen på 175*, dra svålen av skinkan.
 
Blanda senap, ägg, majsstärkelse och svartpeppar. Pensla skinkan med blandningen. Häll ströbrödet över skinkan och ställ in i ugnen tills den får fin färg, 15-20 min. Provsmaka gärna den varma skinkan.
 
Låt skinkan svalna i kylen över natten. Stick gärna ner hela nejlikor i skinkan vid servering. Skär den i tunna skivor och servera med senap och grönkål.
 
 
 
 
 


Cake Pops

Skrivet 2013-01-19 Klockan 12:51:39

 
Cake Pops på mjuk pepparkaka
 
ca 35 st, ugn 175*
 
Kaka:
smör och ströbröd till formen
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
1 ½ dl gräddfil
 
Till doppning och dekor:
klubbpinnar (finns på panduro) eller grillpinnar i trä, avklippta till önskad längd
300 g nutella
300 g vit choklad till doppning
ca 2 msk strössel
 
Gör så här:
 
Kaka Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ l. Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor. Sikta ner mjölblandningen lite i taget samtidigt som du tillsätter som du tillsätter smör och gräddfil. Vispa försiktigt till en jämn smet för hand. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175* i ca 45-50 min. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen. Låt kakan svalna helt.
 
Cake pops Mixa kakan till smulor i en matberedare. Tillsätt nutella och mixa i hop till en tjock smet.
Forma smeten till kulor. Tillsätt ev. mer nutella tills smeten är så kladdig att du kan forma kulor av den.
Stick ner en pinne i varje som du fäster med lite smält choklad. Låt stelna i kylen ca 30 min.
Doppa kulorna i vit choklad. Låt rinna av lite och ställ på en bricka klädd med baplåtspapper. Strö över lite strössel. Låt stelna i kylen minst 30 min. Förvara täckt med plastfolie i kylen.
 
 
(källa: Härliga Jul, foto:privat)


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se