1:a advent

Skrivet 2008-11-30 Klockan 23:22:19

Ja nu är första ljuset tänt och julens månad inträder i morgon. En del av dagen har vi tillbringat i Ängelholm hos mina svärföräldrar, med en väldigt god middag och trevligt sällskap, efter det bar det iväg till stallet. Annars hag helgen i stort sett bestått av städning och pyntning och ändå är jag inte klar, oj oj oj. Ovanvåningen är som ett enda stort kaos kan ju bero på att vi håller på att fixa till Jespers rum. Nellie frågade i dag om vi kan vänta med hennes till efter jul för hon vill ha julstämning däruppe också. Ja så har även en amatör som jag lyckats få en amarylis i kruka inte som om ett proffs hade gjort, men jag har ju fixat det SJÄLV.



Så nu står denna skapelse i fönstret i vardagsrummet, tillsammans med de nyinköpta ljusstakarna och tomtarna som alltid får komma fram till advent.






Två små hemmagjorda lucior har också kommit på plats.

I fredags var jag med mamma på Väla dels för att hon skulle köpa julklappar till barnen samt att vi skulle ha födelsedagspresent till min kusindotter Ellen. Mamma ville gärna gå till Clas Ohlssons vilket ju inte är min favorit affär men jag följde med, väl där hittade jag ljusstakar som jag ville ha men blev så klart lite snål och köpte INTE dem. Vad hände sedan dagen efter när det var tid att sätt upp ljusstakar???? Jo just det VARFÖR KÖPTE JAG INTE LJUSSTAKARNA???? Men jag och Jesper hoppa in i bilen fem i tolv körde till Väla hittade en parkering snabbt (rena turen var nog tusentals människor där) rusade in på Clas Ohlsson köpte ljusstakarna plus en granslinga till balkongen, betalade, ut i bilen igen och var hemma fem i ett. Det var en Välatur i Jespers smak, jo förresten vi hann tippa på hästar också. Åter till fredagen med mamma, vi körde även in på Flowerteam och där hittade jag denna läckra julstjärna



Nä nu har jag babblat på alldeles för länge och sängen kallar känns det som.

Ha det gott!



Ett färdigt kök

Skrivet 2008-11-27 Klockan 21:54:48

Äntligen, äntligen nu är köket i princip färdigt, fattas lite småsaker som tex handukskrokar men jag vill inte köpa förrän jag hittar precis det jag vill ha. Nellie som har varit väldigt skeptisk till detta projekt, to m hon tycket att det blev bra även om hon inte riktigt har accepterat den gröna färgen. Tyvärr fick den gröna färgen lite annorlunda nyans på foto än i verkligheten men men det är ju en petites. Vi är nöjda och det är ju huvudsaken.



Nu ska bara resten av huset också städas och fejas tills på söndag. Nästa projekt väntar på oss också för nu är det Jespers rum som står på tur, han har redan valt vad han ska ha för tapeter och golv, det blir nog jättefräckt, vi återkommer med det sen.


Gonatt!!



Nya möbler...

Skrivet 2008-11-23 Klockan 20:42:18

Jippiiiiiii idag har vi äntligen hittat nya möbler till köket och efter att ha farit runt på flera ställen så blev det bord och stolar på Härliga Hem i Hyllinge och vitrinskåp på Ikea i Helsingborg. Julgardiner och ny adventstjärna inhandlades på Hemtex på Väla. Så nu ska köket bara målas färdigt också men det är på god väg. Kommer bilder sen.

Kvällsmaten idag blev en underbart god Moussaka 4 port

1 aubergine
400 g lamm-, ox- eller blandfärs ( jag använde lamm)
2 msk olja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
2 msk kalvfond
½ tsk rosmarin
salt och malen vitpeppar
2 msk olivolja

Vit sås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost
muskot

Gör så här:

1. Skiva auberginen. Lägg ut skivorna på en bricka och strö ca 1 tsk salt över dem och låt stå och dra medans du gör köttfärssåsen.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn färsen tillsammans med lök och vitlök.
3. Tillsätt tomaterna och kalvfonden och krydda med rosmarin, salt och peppar. Låt puttra.
4. Gör såsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. rör ner mjölet och tillsätt mjölken. Koka upp under omrörning. Smaksätt med osten, muskot, salt och peppar.
5. Sätt ugnen på 200*. Klappa aubergineskivorna torra med lite hushållspapper  och stek dem gyllenbruna i olivoljan ca 1 min på varje sida.
6. Varva auberginer, köttfärssås och vit sås i en ugnsäker form. Avsluta med vit sås och strö ev över lite riven ost. Gratinera i ugnen ca 40 min. Servera med bröd och en sallad.

Supergott!!!




Fredagkväll..........

Skrivet 2008-11-23 Klockan 20:23:39

........ja den blev inte som planerat. Tjabbe skulle iväg (hade jag glömt), Jesper skulle helt plötsligt på disco, som han absolut inte skulle till i eftermiddags. Nu var ju frågan hur mycket pengar skulle med???? Vi var inte riktig på samma nivå där, jag och sonen. Inträdet kostade ju bara 20 kr och då tyckte Jeppe att det blev lagom att ha med sig 120!!!!! för man var ju tvungen att handla godis och dricka, FÖR HUNDRA KRONOR?????? Ja vad ska man annars göra på disco? Dansa kanske, tyckte jag............hur det gick? jodå Jesper gick lycklig på disco med bästa kompisen och 120 kr på fickan. Jippiiiiiii jag och Nellie fick en tjej kväll och turligt nog med Nellie´s favoritmat.

  Inbakad kycklingfilé med potatisgratäng

ca 900 g  kycklingfilé       Dela kyckling fileén i 2-3 bitar varierande på hur stora de är. Salta och peppra och bryn i ugnen 
                                             på 225* tills de är genomstekta
1 frp vitlöksost
1 frp färdig smördeg        Snitta fileérna och fyll med vitlöksosten och baka in dem i en bit smördeg.
Ägg att pensla med         Pensla alla paketen med det uppvispade ägget och in ugnen. Grädda tills alla "paketen" är 
                                             gyllenbruna.

Krämig potatisgratäng med vitlök och ost  4 port

ca 1 kg  mjölig potatis
2 dl riven ost
2 dl stark grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde (jag använder matlagningsgrädde)
1 vitlöksklyfta
salt o peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225*
2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
3. Varva potatis och ost i en ugnsäker form. Salta och peppra mellan lagren.
4. Blanda buljong och grädde med krossad vitlök och häll över potatisen.
5. Sätt in formen i ugnen och grädda ca 50 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.

Lycka till!!



Eftersom Nellie fullkomligt älskar Bearnaisås hade vi det till.

Så var det ju Jespers pengar också, grabben kom hem med 90 kr han hade bara köpt en dricka, ha ha ha.








Snart advent

Skrivet 2008-11-18 Klockan 22:11:04

Satt nu i kväll efter maten och gjorde upp meny för ca en vecka framåt och såg då att det bara är 1 ½ vecka kvar till advent............oj oj oj nu börjas det igen HUR SKA JAG HINNA????? men konstigt nog så gör man det. I år har jag dock rätt att känna lite panik vi ska ju måla om köket, köpa nya möbler och nya julgardiner, hm. Men men det är lugnt det fixar sig. Så här ser mitt fönster i köket ut nu



Snart så träder julen in, och allt det röda varma tar över.

Godnatt!


Pasta med köttfärssås

Skrivet 2008-11-17 Klockan 22:18:31

Pasta med köttfärssås är nog hela familjens favoriträtt, det går alltid hem. Idag hade vi supertunn "spagetti" på rullar, supergott.



Riven ost är något som vi alltid har till denna rätt och idag serverades det  även en pizzasallad till.



Majsbröd

Skrivet 2008-11-13 Klockan 21:49:12

Det blev även ett par bröd idag och dessa ska bli spännande att smaka för det är första gången som jag bakar Majsbröd  och egentligen skulle det blivit ca sju små bröd men jag valde att göra två stora.

3 dl majsgryn (polenta)
5 dl kokande vatten
4 dl filmjölk
50 g jäst
3 msk olivolja
1½ tsk salt
½ dl flytande honung
1½ dl majskorn från burk
ca 14 dl vetemjöl special

Garnering:
majsgryn

1. Lägg grynen i en skål och häll över det kokande vattnet. Rör om och låt svalna till ca 50 grader. Blanda ner filmjölken och smula därefter ner jästen. Tlllsätt olja, salt, honung och majskorn. Arbeta in mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 40 min.
2. Sätt ugnen på 200*
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder. Skär varje längd i tre delar på längden och lägg dem på bakplåtspapper. strö över majsgryn. Låt jäsa 25 min.
4. Grädda i ugnen i ca 15 min (jag utökade tiden till ca 30 min eftersom jag gjorde två stora bröd)
5. Detta bröd är godast när det är nygräddat. När brödet är någon dag gammalt är det mycket gott att rosta.

Lycka till!



Hmm ja så var det ju det där med glömskan, som ni ser så glömde jag garnera med majsgryn.



Pastagratäng

Skrivet 2008-11-13 Klockan 21:31:35

Även om det skulle bakas idag så måste vi ju faktiskt ha lite middag i oss och idag blev det Pastagratäng ännu ett recept som jag har hittat på www.recepten.se

Pastagratäng


God pastagratäng. Ett recept med köttfärs, pasta, ost och tomat samt kryddor. Här serverad med en grekisk sallad.

Enkelt recept på pasta och köttfärssås i gratängform. Ett recept som passar bra i veckan!

Klocka Tid: 35 minuter varav 10 min i ugnen

Muffins 4-6 portioner

Du behöver:

  • 4 portioner pasta
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja eller flytande margarin
  • 500 g nötfärs eller blandfärs
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • grovmalen svartpeppar
  • 2 dl riven ost
  • 2 tomater

Gör så här:

Koka pastan enligt instruktion på förpackningen.

Hacka löken. Fräs den i olja/flytande margarin i en stekpanna.

Tillsätt köttfärsen och fräs den tills den får lite färg.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika, timjan, oregano, chilipulver. Låt småkoka i ca 10 minuter.

Smaka av med salt och svartpeppar och de andra kryddorna.

Lägg pastan i en smord ugnsform. Fördela köttfärsröran ovanpå. Strö över ost och skiva tomaten och lägg skivorna ovanpå osten.

Gratinera mitt i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.



I morgon är det fredagskaka!!!

Skrivet 2008-11-13 Klockan 21:23:22

På vårt arbete har vi alltid fredagskaka, måste ju fylla ut volangerna, eller hur? Inte så nyttigt nej men ack så gott och jisses amalia om någon GLÖMMER att ta med sig fredagskaka om det är ens tur, hela fredagen blir ju förstörd. I morgon är det min tur och nej jag har inte glömt det, min kära kollega Lotta ringde så snällt i eftermiddags och påminde mig, hm. Kan inte förstå varför, JAG som har sååååå bra minne. Imorgon blir det Dumlemuffins och Jesper har provsmakat ikväll och de blev godkända.

12-14 st

2 dl strösocker
125 g margarin
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ vetemjöl
1½ dl mjölk
12-14 dumlekolor

Vaniljströssel:

1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
20 g smält smör

ugn 225*

Vispa socker och matfett poröst, tillsätt äggen ett i sänder under omrörning. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner mjölblandningen samt mjölk, blanda till en smet. Fyll muffinsformarna till hälften med smeten, lägg en dumlekola på varje muffins. Blanda alla ingredienserna till strösslet och strö detta över muffinssmeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Lycka till!










Kallt, regn och rusk...

Skrivet 2008-11-11 Klockan 22:29:12

........annat var det när vi var i Italien, det är inte utan att man börjar känna längtan efter värmen och solen där. Och framför allt den goda italienska maten som vi njöt av i fulla drag. Ja italien är nog av ett lite favoritresmål här är ett foto av hela familjen på en Italiensk taverna.



En sen måndagkväll.........

Skrivet 2008-11-10 Klockan 20:49:17

Ja nu äntligen är disken i maskinen, barnen nyduschade och på väg i säng. Själv ska jag också försöka komma i säng tid satt ju uppe och tittade på tv lite för länge igår men men det händer ju inte så ofta så det är ju inte hela världen.

Ikväll hade vi en vanlig enkel Fläskpannkaka  till middag, barnen fullkomligt älskar det.

5 dl vetemjöl                                            225*
1 tsk salt
12 dl mjölk
6 ägg
3 pkt bacon á 140 g (går bra att ha mer om man vill det)

Klipp baconet i små bitar, lägg det i en långpanna och bryn det en liten stund i ugnen. Vispa mjöl och hälften av mjölken till en jämn smet, häll därefter in resten av mjölken och saltet. Vispa i äggen ett i sänder. Häll smeten i långpannan och grädda ca 30-35 min.

Smaklig måltid!





Farsdag......

Skrivet 2008-11-09 Klockan 20:41:42

........är det idag och pappa i huset har blivit uppvaktad av barnen. Och vad behövde då pappa i år var den stora frågan? Jo efter att vi städat lådorna med mössor och vantar insåg vi alla (utom pappa) att han har STOR brist på just den varan så Nellie (rättare sagt skickebudet mamma) köpte en stickad mössa och vantar åt pappa. Medan jesper tyckte att pappa behövde tjocka och varma vantar och valde själv ett par skidvantar åt honom.


För ca en vecka sedan var jag och Jesper i "byn" och shoppade och då var vi ju tvungna att gå in i Susanne´s inredningbutik och där hittade Jesper en sten som han köpte åt pappa och den är köpt direkt från hjärtat.



Visst é den fin?



Mer ljus....

Skrivet 2008-11-04 Klockan 23:18:27

Värme och ljus behöver vi ju alla i höstmörkret här har jag tänt ljus i ett par vackra ljusstakar som jag har fått i present av mamma, de är köpta i Susannes inredningsbutik i Klippan. De vackra tändstickaskarna har jag köpt av en kollega som har bloggen www.njutbarahem.blogg.se . Duken är broderad av min farmor.



Nybakat

Skrivet 2008-11-04 Klockan 23:10:47

Ibland hinner man med mer än man tror, blev faktiskt fyra limpor bröd ikväll, trots att jag stängde på förskolan ikväll. Men min mamma var i stallet med Nellie och hennes kompis, så jag åkte direkt hem för att laga middag och baka.
Middagen var väl inte så spännande men en rätt som alltid går hem hos oss och det är blodkorv och bacon serverat med lingon och en vitkåls/morotssallad.

Bröden som jag bakade var:

Läckra limpor med filmjölk och solroskärnor  2 st                               Ugn 175*

2 dl rostade solroskärnor (finns färdigrostade att köpa)
50 g jäst
3 dl filmjölk
2 dl vatten
4 msk olja
½ dl honung
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl

1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm filmjölk och vatten fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen så att den löser sig. Tillsätt oljan, honungen, saltet och nästan alla solroskärnorna (spara några till garnering) smat resten av degvätskan.
2. Rör ner mjölet lite i sänder, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper bunken. Låt jäsa i 30 min.
3. Dela degen i två lika delar, knåda delarna ordentligt. Gör två fina limpor och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa ytterliggare ca 30 min.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg, snitta dem med kniv och strö över rederande solrosfrö och grovsalt. Grädda i ca 35 min.

Det blev även Gott rågsiktsbröd 2 st

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl sirap
2 tsk salt
750 g rågsikt

1. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 *.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätska, lös upp jästen.
3. Häll i sirap, salt och allt mjöl utom 1 dl som sparas till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt.
5. Jäs övertäckt i ca 40 min.
6. Knåda degen smidig och dela i två bitaroch forma till två limpor.
7. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Grädda på nedersta falsen 30-40 min i 200*

Lycka till!!!



Hembakat bröd....

Skrivet 2008-11-02 Klockan 20:15:12

Mackor mackor mackor ja det äts en hel del av det i vårt avlånga land men ibland blir jag så evinnerligt trött på det köpta brödet så idag har jag hunnit med att baka lite också.



Filmjölkslimpor       2 st

13 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1-1½ dl lingonsylt
1 ½ dl sirap
7 dl filmjölk

Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sylt, sirap och filmjölk. Rör tills allt är väl blandat.
2. Klicka ner den lösa smeten i 2 smorda bakformar, á 1 ½ liter. Jämna till ytan.
3. Grädda nederst i ugnn i ca 1 timme. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Lycka till!




Dessa goda frallorna kallar jag Lisas frallor för så hette kokerskan på min förra förskola som bakade dessa, världens enklaste. Bra när man har bråttom då de inte tar så lång tid.

45-50 st

1 l degspad (5 dl mjölk+5 dl vatten)
100 g jäst
1 dl socker
1 tsk salt
1 dl matolja (gärna olivolja)
ca 20-25 dl vetemjöl

Värm degspadet till 37* och lös upp jästen i det. Blanda samman alla ingredienserna och baka ut till bullar. Jäs 20 min. Pensla med ägg och strö på vallmofrö eller sesamfrö. Grädda 5-8 min i 250*

De blir klart uppskattade!

Nu får det vara slutbloggat för ikväll. Ha de gott!





Söndagmiddag med fisk

Skrivet 2008-11-02 Klockan 19:59:30

Ja nu är även söndagsmiddagen avklarad och det blev fisk idag, vi älskar fisk hela familjen och sen Tjabbe var i Norge och fiskade så har det blivit att vi har fisk lite mer ofta. Idag blev det  Fiskgratäng med apelsin & hummersås mm väldigt gott.

4 port

600 g torskfilé
1 tsk salt
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
2 krm timjan

Potatismos

8-10 potatisar
2 msk smör
2 äggulor
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sås

1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1½ dl vatten
1½ msk hummerfond
1 dl matlagningsgrädde
rivet skal och saft av en ½ apelsin

Ugn 200*

1. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i tunna ringar och fräs den mjuk och glansig tillsammans med matfettet i en stekpanna. Bred ut i en smord ugnsäker form. Salta torskfiléerna och lägg dem ovanpå purjolöken. Strö över timjan.

2. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa i potatispress och blanda med smör och äggulor. Smaka av med salt och vitpeppar. Spritsa eller klicka moset runt formens kant.

3. Sås: Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Tillsätt vatten och fond och låt koka en minut under vispning. Rör i grädde, skal o saft av apelsinen. Koka upp. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min. Servera med en blandad sallad.

Smaklig spis!





Helgen snart slut....

Skrivet 2008-11-02 Klockan 14:14:05

Söndag eftermiddag och ännu en ledighet närmar sig slutet och oj vad dålig jag är på att skriva i bloggen när det är helg, har helt enkelt inte hunnit.
I fredags var jag i stallet hela kvällen med Nellie så det var faktiskt Tjabbe som stod för middagen, och han överaskade hela familjen med en supergod rätt Exotisk fläskfilé ett recept som jag har hittat på http://www.recepten/.se

Exotisk fläskfilé

fläskfilé recept
Jättegod festrätt med fläskfilé, mandarinklyftor, banan, curry, mango chutney, bacon och vitlök.

God bjudmat med fläskfilé, mango chutney, banan, mandariner, grädde och curry.

Klocka Tid: 40 min varav 20 min i ugnen

Muffins 4 portioner

Du behöver:

Gör så här:

Klipp bacon och fräs det så det blir "knaperstekt" i stekpanna. Låt rinna av på en bit hushållspapper.

Skär fläskfilén i ca 2 cm skivor. Hetta upp stekpannan med matfett och stek ett par minuter på varje sida så att köttet får lite färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i en ugnsform.

Skiva bananerna och låt mandarinklyftorna rinna av. Fördela dessa över köttet. Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök. Häll över köttet.


Gratinera i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter.


Servera med ris och sallad.

Smaklig måltid!!


Lördagen bestod större delen av dagen av Ponnys, först var vi i Vinslöv där Nellie tävlade med Diddi (Lady Diana III)

 (gammal bild)

Det gick väldigt bra i första klassen LC, men tyvärr fick de ett nerslag på sista hindret i om hoppningen, andra klassen LC stannade Diddi på första hindret och det var bara trams, så då var det synd om Nellie.
Ibland blir man faktiskt förvånad över vissa föräldrar, stod en mamma sidan om mig när hennes dotter var inne och red, när dottern fick ett stopp säger mamman HA HA och börjar skratta, jag är nog lite korkad men jag trodde att man som förälder ska STÖTTA sina barn inte skratta åt dem.
Efter tävlingen, hm ja när bilen var fixad körde ju punktering på vägen till Vinslöv och OOPS jag märkte det inte ens, såg det när vi varit framme en bra stund men som tur var, så fanns Nellies kompis pappa på plats och bytte däck till oss. Och hör o häpna jag backade ut bil OCH transport själv ( fick  förståss instruktioner utifrån men jag gjorde det).
Ja väl hemma i stallet var det dax att rida nästa ponny Flickan.

 (gammal bild)

Så mocka, blanda mat, mocka transport m.m. allt måste göras.

Sen var det bara hem och duscha för att åka hem till mamma på middag, även Tjabbes föräldrar och syster och hennes pojkvän var där. Så lyxig helg serverad middag två kvällar på rad och som vanligt var det supergod mat hemma hos mamma.

Kram på er alla och njut de sista timmarna av helgen!

Ulrika



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se