Allt i ett rätt

Skrivet 2012-01-27 Klockan 21:17:27

4 pers

8-10 potatisar
3-4 vitlöksklyftor
600 g nötfärs
1½ dl chilisås
1½ dl majonäs
2 msk soja
1 tsk farinsocker
2 msk basilika
½ tsk salt

Gör så här:

Skala och skiva potatisen. Skala och hacka vitlöken.

Blanda snabbt samman färsen med vitlöken, chilisåsen, majonäsen, sojan, farinsockret, basilikan och saltet. Lägg köttblandningen i en ugnsäker form. Stick ner potatisskivorna så djupt det går i köttblandningen.

Grädda i 225* i nedre delen av ugnen ca 60 min. Låt rätten stå i rumstemperatur och dra i ca 10 min före servering. Servera med en sallad.



 foto: Ulrika


Ugnsbakad fisk med kaviarsås, dill och haricotsvertssallad

Skrivet 2012-01-27 Klockan 21:02:50

4 port

400 g fryst fisk
200 g frysta, skalade räkor
1/2 purjolök
2 tsk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
4 msk kaviar
200 g haricots verts
3 msk hackad dill

Till servering: Potatis

Gör så här

Tina fisken och räkorna.

Sätt ugnen på 150˚C.

Skär fisken i portionsbitar. Ansa och skiva purjolöken.

Lägg fisken i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Sätt in formen mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 56˚C.

Ansa och skiva purjolöken, fräs den i oljan. Rör ner grädde och låt såsen koka ca 5 minuter. Rör ner kaviaren och smaka av med salt och peppar.

Koka haricots verts enligt anvisningen på förpackningen. Blanda dillen med haricots verts och räkor.

Servera fisken med kokt potatis, kaviarsås och haricots vertssallad. (Pressa gärna potatisen)



(Källa och foto: www.ica.se ) Hm....så blir det när man glömmer fota själv :)










Jordnötsdrömmar

Skrivet 2012-01-27 Klockan 20:46:06

50 st

Ingredienser:

100 g smör
100 g jordnötssmör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk hjorthornssalt
Ca 5 dl mjöl

Gör så här

Rör smör,jordnötssmör,socker och vaniljsocker poröst.
Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta in i degen.

Dela degen i 2 delar. Rulla ut till tjocka längder och dela varje längd i ca 25 bitar.
Rulla till bollar som läggs på bakpappersklädda plåtar och platta till dem något.

Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 25 minuter.




Spetskaka

Skrivet 2012-01-27 Klockan 20:42:19

Ugn: 175*

75 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Glasyr:

2 msk margarin eller smör
1 dl socker
2 msk grädde

Smält fettet och låt det svalna

Smörj och bröa en rund form, ca 1½ l

Vispa ägg och socker poröst

Rör ner de torra ingredienserna

Tillsätt vätska och det smälta matfettet

Häll smeten i formen och grädda i 30-35 min.

Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred den på den färdiggräddade kakan. Sätt in den på nytt i ugnen tills glasyren bildat ett spetsmönster och fått färg.





Ugnsfalu med äpple och rödlök

Skrivet 2012-01-25 Klockan 21:20:07

Ingredienser

Gör så här

 

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Skiva korven. Dela, kärna ur och skiva äpplet. Skala och skiva löken.
  3. Varva korv, med lök och äpple i en ugnssäker form. Strö över osten. Sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills det fått fin färg.
  4. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet, mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp. Rör ner varm mjölk och matfettet. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera korven med potatismos samt grönsaker






(foto:privat)



Kalvstek med hasselbackspotatis

Skrivet 2012-01-22 Klockan 19:48:56

Ingredienser

Kalvstek
800 g kalvstek
2 st morötter
2 st gula lökar
1 del purjolök
3-4 st lagerblad
Peppar
Salt
Smör till stekning
0.5 dl tomatpuré
3-4 st ansjovisfiléer
3 msk svartvinbärsgelé
5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Ev vaxbönor till servering


Hasselbackspotatis
1 kg potatis
Smör
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Ströbröd

Gör så här

1. Kalvstek
Bind köttet och lägg i smör i en stor gryta.

2. Gnid in köttet med salt och peppar.

3. Bryn köttet runt om.

4. Hacka grönsakerna i bitar.

5. Bryn vid sidan om ifall de inte får plats i grytan, häll dem över köttet.

6. Häll i tomatpurén och lägg i lagerblad.

7. Fyll på med vatten så att det täcker, sätt på locket.

8. Låt puttra sakta i 30 minuter.

9. Lägg i ansjovisen och fortsätt att puttra tills steken släpper från stekgaffeln.

10. Ta upp steken och sila ifrån fonden.

11. Koka ihop den ytterligare, reducera ned den.

12. Häll i grädden.

13. Smaka av med gelén, salt och peppar.

14. Servera med bland annat vaxbönor, tag bort ändarna innan kokning. Kokas al dente.

15. Hasselbackspotatis
Skala och skåra potatisen i tunna skivor utan att skära igenom. För hjälp, lägg potatisen på en träsked då man skårar den.

16. Gnid in smör över potatisarna, salta och peppra.

17. Sätt dem i en ugnsfast form.

18. In i ugnen i 200 graders värme i ca 30 minuter (ös över det smälta smöret då och då).

19. Strö över ströbröd och låt få färg i ytterligare ca 10 minuter






(Källa: www.recept.nu kock Per Morberg, foto:privat)



Kotletter med druvsås

Skrivet 2012-01-21 Klockan 19:43:41

För 4 personer

Ingredienser

4 kotletter (kalv- eller fläsk)
2 msk smör
Salt
Peppar
200 g kärnfria gröna druvor
1½ dl tunn grädde
2 msk mjöl
1½ msk kalvfond
2 dl crème fraiche
1 msk soja
1 krm vitpeppar

Gör så här

Stek kotletterna i fettet. Lägg dem åt sidan och krydda med salt och peppar.
Halvera druvorna. Fräs hälften av dem i fettet som finns kvar i pannan. Häll på grädden och red av.
Tillsätt buljongen och låt såsen koka upp. Blanda i crème fraiche, soja och peppar.
Låt kotletterna puttra i såsen i 10 min.
Lägg i resten av druvorna och smaka av.
Servera med kokt eller pressad potatis och en grönsallad.

Gör så här

Stek kotletterna i fettet. Lägg dem åt sidan och krydda med salt och peppar.
Halvera druvorna. Fräs hälften av dem i fettet som finns kvar i pannan. Häll på grädden och red av.
Tillsätt buljongen och låt såsen koka upp. Blanda i crème fraiche, soja och peppar.
Låt kotletterna puttra i såsen i 10 min.
Lägg i resten av druvorna och smaka av.
Servera med ris, kokt eller pressad potatis och en grönsallad.



Hamburgare med fetaost och soltorkade tomater

Skrivet 2012-01-21 Klockan 13:16:46

10 st

ca 1 kg kött
salt, peppar
2 ägg
1 dl chilisås
150 g fetaost
½ brk soltorkade tomater
1 msk hackad persilja

1. Blanda alla ingredienserna till en smet.

2. Forma till lagom stora burgare, gärna med hjälp av en hamburgerpress.

3. Stek dem på medelvärme några minuter på varje sida.

4. Servera med tzatsiki, sallad, rödlök och tomater i bröd och gärna med lite hemmagjorda klyftpotatis till.





Eget recept, foto:privat


Smulpaj

Skrivet 2012-01-21 Klockan 13:06:51

Ingredienser

6-8 port

3 dl vetemjöl
2–3 msk strösocker
100 g Arla smör

Bärfyllning:
3/4 - 1 liter färska eller frysta blåbär, hallon, krusbär eller jordgubbar
3/4 dl strösocker
1/2 -1 msk potatismjöl

Till servering:
2 dl Arla Köket vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Blanda bären med socker och potatismjöl i en ugnssäker form. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.




(Källa: www.arla.se, foto:privat)



Toast Skagen

Skrivet 2012-01-21 Klockan 12:31:06

4 port

Räkor (rensade) 600,0 gram

Majonnäs 0,5 dl

Crème fraiche 0,5 dl

Dill 1,0 knippe

Citron 0,5 styck  

Formfranska 4,0 skivor

Smör 4,0 msk 

Tillagning (25 min )
  1. Skala räkorna och hacka dillen.

  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek brödsskivorna på medelhög värme tills de blir gyllenbruna. Eller rosta dem i brödrost. Låt dem svalna på tallrikar.

  3. Blanda räkor, dill, majonnäs och créme fraiche i en skål. Pressa över lite citronsaft.

  4. Skeda upp skagenröran på brödsskivorna och dekorera med en  citronskiva och en dillkvist.



(källa: www.spisa.nu, foto:privat)



Balsamkyckling med fetaost och oliver

Skrivet 2012-01-21 Klockan 12:25:59

4 pers

4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
2½ dl hönsbuljong
½ dl balsamvinäger
100 g fetaost
15 calamataoliver utan kärnor (kan uteslutas)

300 g tagliatelle
100 g ruccola

1. Skär kycklingfiléerna i två bitar på längden. Salta och peppra. Stek dem i oljan i en stekpanna ca 3 min på varje sida.
2. Häll på buljong och vinäger och låt puttra utan lock ca 10 min. Smula över ost och strö på oliverna.
3. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av och blanda med salladen.
4. Servera kycklingen med sky, topping och pasta med rucola.



(källa: www.alltommat.se, Foto:privat)


Kycklinggryta

Skrivet 2012-01-21 Klockan 12:18:35

4 pers

4-6 kycklingfiléer
1 pkt bacon
1-2 msk kycklingfond
1 röd paprika
1 gul lök
½ brk mango chutney
1 brk creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
curry
allkrydda

Skär kycklingen i små bitar, krydda den lite och bryn dem i en stekpanna. Ta upp dem ur pannan. Skär baconet i bitar och fräs i stekpannan, lägg sedan i paprikabitar och lökbitar. Lägg i kycklingen igen. Häll i kycklingfonden och låt puttra på svag värme ett par minuter. Häll därefter i chutneyn, grädde och creme fraiche samt krydda med de olika kryddorna. Låt allt småputtra på svag värme minst 10 min. För mer sås, häll i mjölk eller mer grädde. På slutet kan ev lite kinesisk soja hällas i.



(foto:privat)


NutellaCupcakes

Skrivet 2012-01-21 Klockan 12:10:01

12 st

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av en citron

1 brk nutella
strössel till garnering

1. Sätt ugnen på 175*

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Rör ner skalet och saften av en citron.

6. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet.

7. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna helt.

8. Bred på nutella och strö över strössel.



(Källa: Hello Cupcake, foto:privat)


Snöbollar med kokos

Skrivet 2012-01-14 Klockan 19:35:26

ca 30 st

125 g vit choklad
100 g smör
4 msk florsocker
2 dl kokosflingor

Gör så här:

1. Smält chokladen försiktigt över vattenbad. Chokladen får inte bli för varm.

2. Skär smöret i små bitar och rör ner det i chokladen så att det smälter. Tillsätt florsocker. Ställ massan svalt att stelna något, den ska bli så pass stel att den går att forma.

3. Forma små kulor av massan och rulla dem i kokosflingor. Ställ kallt.



(foto: privat)



Ischoklad på Annas vis

Skrivet 2012-01-14 Klockan 19:02:44

ca 65 st

250 g vit choklad eller  blockchoklad med apelsinsmak
125 g kokosfett

Dekorering:

silverkulor, mimosa, strössel

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och lägg den o kokosfettet i en skål. Låt smälta över vattenbad.

Ställ ut ischokladformar på en bricka, fyll dem med smet. Ställ ischokladen kallt så att smeten nästan stelnat. Dekorera med silverkulor, mimosa och strössel. Förvara ischokladen kallt i burk med lock.



(foto:privat)


Julbröd

Skrivet 2012-01-14 Klockan 18:51:57

Ingredienser

40 skivor

Tillagningstid: 120 min.

  • 50 g jäst
  • 3 dl 37-gradigt vatten
  • ca 1,2 kg
  • 3/4 tsk salt
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 6 ägg
  • ½–1 uppvispat ägg till pensling

Gör degen så här

  • Smula jästen i bunke, ljumma vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet (gärna i stor hushållsmaskin) och blanda i omkring 6 dl av mjölet samt allt saltet. Arbeta till smidig deg. Jäs övertäckt i bunken 45 minuter.
  •  

  • Rör fett och socker smidigt. Knäck 6 ägg. Arbeta ner smörblandning och ägg i den jästa degen. Ta undan 1–2 dl av det uppmätta mjölet och arbeta ner resten i degen. Låt maskinen jobba 4–5 minuter och stjälp sen upp på mjölad bänk. Knåda degen blank med bestämda tag och tryck från handlovarna.
  •  

  • 1. Kavla hela degen till rektangel direkt på bakplåtspapper (håll fast en lång bit papper runt bänkkanten med magen), sådär 3 cm tjock. Skär ut rund kaka med vass kniv och 30 cm tallrik som mall.
  • 2. Kavla resten av degen (en femtedel) centimetertunn på eget papper. Ta ut dekor med dina finaste pepparkaksformar, inte alltför detaljrika.
  • 3. Pensla den runda degplattan med uppvispat ägg. Markera med vass kniv var på deg­­rundeln pyntet ska fästas i kransform. Då fäster bitarna bättre och allt hamnar på rätt plats.
  • 4. Den sista degresten trillas till tumnagelstora bollar. Stick hål här och var i brödbården med ett finger och fäst småbollarna där. Låt jäsa 30 minuter under duk. Värm (varmlufts)ugnen till 175 grader under tiden. Pensla sedan brödet med ägg och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna
  • övertäckt. Kan frysas.


  • (Källa: Ica kuriren Härliga Jul, foto:privat)



    Tomatsill med chili

    Skrivet 2012-01-14 Klockan 18:43:55

    Skär upp tre sillfiléer i bitar (5 min sill). Rör ihop en sås av 2 msk honung, 1½ dl tomatjuice, 1 tsk ättika, 1/3 hackad röd chili och 2 msk hackad dill. Vänd ner sillbitarna i såsen.



    (Källa: Ica kuriren Härliga Jul, foto:privat)


    Romsill med dill och gräslök

    Skrivet 2012-01-14 Klockan 18:40:21

    Skär tre sillfiléer (5 minuters sill) i bitar. Rör ihop en sås av 1 msk majonäs, 2 msk creme fraiche, 50 g löjrom (sikrom eller stenbitsrom går också bra), 1 msk hackad dill, 1 msk hackad gräslök och rejält med nymalen svartpeppar. Vänd ner sillen och toppa med en klick forellrom om så önskas.



    (Källa: Ica kuriren Härliga Jul, Foto:privat)



    Juliga köttbullar med must

    Skrivet 2012-01-14 Klockan 18:35:18

    1 liten gul lök
    1 dl ströbröd
    1½ dl julmust
    800 g färs
    1 dl matlagningsgrädde
    1 ägg
    1-2 tsk salt
    1 tsk malen svartpeppar
    2 krm malen kryddnejlika

    Gör så här:

    Hacka löken fint eller riv på järn. Bryn löken lätt i smör i en stekpanna. Blanda ströbröd och julmust i en liten skål och låt svälla ca 10 min. Blanda färs, grädde, ägg och kryddor i en bunke. Vänd ner löken och ströbrödsblandningen. Forma köttbullarna med vattensköljda händer. Stek i smör på medelhög värme, inte för många i taget.




    (källa: amelia jul 2011, foto:privat)



    Västerbottenspaj med champinjoner

    Skrivet 2012-01-14 Klockan 18:17:58

    4-5 port

    Pajdeg:

    2½ dl vetemjöl
    ½ dl grahamsmjöl
    100 g smör
    2 msk vatten

    Fyllning:

    100 g färska champinjoner
    2 ägg
    1½ dl kaffegrädde
    ½ dl lätt creme fraiche
    1 krm salt
    ½ krm svartpeppar
    100 g västebottenost

    Ev tillbehör:

    creme fraiche
    lufttorkad skinka
    basilika

    Gör så här:

    1. Pajdeg:
    Blanda alla ingedienserna i matberedare. Tryck eller kavla ut degen i portionsformar eller i en stor pajform 22-24 cm. Nagga och låt stå i kyl minst 30 min.  Grädda mitt i ugnen 10 min på 225*.

    2. Fyllning: Ansa, skiva och bry champinjonerna lätt. Vispa äggen med grädde och creme fraiche. Krydda med salt och peppar. Riv osten och blanda i den. Häll fyllningen i pajskalet. Lägg på svampen.

    3. Grädda i nedre delen av ugnen på 200*, 25-30 min.

    4. Servera med en klick creme fraiche, skinka och basilika.





    (foto: privat)



    Kyckling och baconpaj

    Skrivet 2012-01-14 Klockan 18:00:18

    4 port

    Botten:

    3 dl vetemjöl
    150 g kallt smör
    2 msk kallt vatten

    Fyllning:

    2 kycklingfiléer
    salt, peppar
    smör till stekning
    2 paprikor i olika färger
    1 röd pepparfrukt
    2 msk hackad oregano
    ca 1 dl riven ost
    140 g knaperstekt bacon

    Äggstekning:

    3 ägg
    2 dl vispgrädde
    salt och peppar

    1. Blanda degen i matberedare tills den blir en boll. Kavla ut den lätt och klä en pajform, ca 30x20 cm. Nagga och ställ i kyl ca 30 min.

    2. Dela kycklingen i mindre bitar. Krydda och stek rå kyckling. Bryn lätt kyckling, paprika i mindre bitar och fint strimlad pepparfrukt. Tillsätt oregano och smaka av med salt och peppar. Låt svalna något. Lägg kycklingrörarn samt ost- och baconsmulor i pajformen.

    3. Vispa ihop äggstanningen. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i 200*, 35-40 min tills den fått fin färg och fyllningen har stannat.

    Servera med en sallad.





    (FOTO: Privat)



    RSS 2.0
    Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
    www.pokercasinobonus.se