Lussekatter

Skrivet 2013-12-08 Klockan 17:40:52

  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 2 msk rom eller vatten
  • 50 g jäst
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
  • 1 dl russin
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du

Detta är ett recept från Buffé nr 11 2013

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 


Saffransskorpor med tranbär och vit choklad

Skrivet 2013-12-08 Klockan 17:30:28

 

Ingredienser

 Ger ca 50 skorpor

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1/2 g saffran
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g sötmandel
  • 100 g vit choklad
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl torkade tranbär
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl socker

Så här gör du

Detta är ett recept från Buffé nr 11 2013

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Stöt saffran och salt i en mortel. Rör ner det i smöret.
  4. Hacka mandel och choklad grovt. Blanda med mjöl, bakpulver och tranbär i en bunke. 
  5. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke.
  6. Tillsätt saffranssmöret och äggvispet i mjölblandningen. Blanda till en ganska lös deg.
  7. Dela degen i tre delar på mjölat bakbord. Forma till rullar.
  8. Lägg rullarna på en bakpappersklädd plåt.
  9. Ställ in i mitten av ugnen i 20 minuter. Passa så att de inte bränns.
  10. Ta ut plåten. Sänk värmen till 75°C.
  11. Skär längderna på snedden medan de fortfarande är varma till 1 cm breda skorpor. 
  12. Lägg skorporna, med snittytan uppåt, på plåten. 
  13. Ställ tillbaka skorporna i ugnen och låt dem torka ca 1 timme.
  14. Förvara skorporna i lufttät burk.
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se