Laxpytt med gremolatakräm

Skrivet 2011-02-22 Klockan 20:33:58

Ingredienser

2 port

250 g färsk skinn- och benfri laxfilé
2 kokta potatisar, 150 g
10 cm purjolök
1 msk olivolja
1 dl frysta ärtor
1 msk hackad färsk dill
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gremolatakräm:
rivet skal av ½citron
2 msk hackad persilja
1 riven vitlöksklyfta
1 dl Kesella, 10 %

 Så här gör du:

Börja med att blanda ihop gremolatakrämen. Skär laxen i kuber. Tärna potatisen och strimla purjolöken. Hetta upp olja i en panna och stek först laxen försiktigt ett par minuter. Ta upp och lägg åt sidan. Stek potatis och purjo hastigt och vänd i laxen, ärterna och dillen. Låt allt bli varmt, krydda. Servera med gremolatakrämen





(Källa: Må Bra, Foto:privat)



Bacontoppad Köttfärspaj

Skrivet 2011-02-22 Klockan 20:28:22

4 pers

1 gul lök
ca 1 dl svarta oliver utan kärnor
olja till stekning
400 g blandfärs
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
ca 3 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 ägg
salt och peppar
1 pkt bacon

Pajdeg

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten

Lite creme fraiche till servering

1. Sätt ugnen på 200*.

2. Blanda ingredienserna till pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i pajform med  ca 23 cm i diameter och låg kant. Ställ formen i frysen ca 15 min. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 5-10 min.

3. Riv löken och hacka oliverna.

4. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek köttfärsen på hög värme tills den får fin färg. Tillsätt tomatpurén, löken, oliverna och oreganon. Häll på ca 3 dl vatten och låt köttfärsen koka tills vätskan kokat bort. Låt svalna.

5. Blanda neer creme fraiche och ägg. Smaka av med salt och peppar.

6. Häll köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Fördela baconskivorna över pajen och grädda i ugnen på 175* i ca 35 min. Låt pajen svalna och servera sedan med en enkel sallad och en klick creme fraiche.



(foto:privat)


Tortellinigratäng

Skrivet 2011-02-22 Klockan 20:14:15

4 port

1 pkt osttortellini (250 g)
1 msk margarin
2 dl strimlad purjolök
150-200 strimlad rökt kalkon (skinka går också bra)
1 brk pastasås
1½ dl lätt majonäs
1-2 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 200*. Smörj en ugnsäker form.

2. Koka pastan knappt färdig, spola med kallt vatten och låt rinna av. Lägg pastan i formen.

3. Fräs purjolöken med margarinet. Strimla kalkonen (om du inte har köpt färdigstrimlad) Peta ner lök och kalkon i pastan.

4. Blanda pastasåsen med majonäsen och ringla det över pastan. Luckra upp med en gaffel så att såsen blandar sig med pastan.

5. Strö över osten. Gratinera ca 30 min. Servera med en sallad.



(foto:privat)


Renskavsgryta med bacon och lingon

Skrivet 2011-02-13 Klockan 20:45:47

4 pers

smör till stekning
50 gr tärnat bacon
1 hackat äpple
1 finhackad lök
ca 240 gr renskav (vi använder ca 400-500 gr älgstek)
50 gr kantareller
salt och peppar
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 msk soya
1 msk viltfond
3 dl matlagningsgrädde
1 dl frysta lingon
1 msk finhackad persilja

1. Hetta upp smör i pannan. Fräs bacon, äpple och lök i 3-4 min.

2. Rör i det halvtinade skavet, och sära på köttet så att det blir jämt brynt. Rör i svampen och fräs ytterligare 3-4 min. Smaka av med salt och peppar. Rör i örterna, soyan och fonden.

3. Tillsätt grädde och rör i lingonen. Låt grytan småputtra i ca 5-6 min. Smaka av och strö över persilja. Servera med kokt potatis eller ris.



(Källa: Allers, foto:privat)


Lasagne

Skrivet 2011-02-13 Klockan 20:40:04

4-5 port

Köttfärssås:

450 g nötfärs eller blandfärs
1 gul lök
½-1 pressad vitlöksklyfta
70 g rotselleri
1-2 morötter
2 msk smör
1 brk krossade tomater
½ dl tomatpuré
1 dl grönsaksbuljong
½ tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 tsk oregano

Ostsås:

1½ l mjölk eller 1 l mjölk och 5 dl grönsaksbuljong
1½ dl vetemjöl
2½ dl riven ost
1 krm vit- eller svartpeppar

Gör så här:

Köttfärssås:

1. Skala och hacka löken och vitlöken.

2. Skala och riv rotsellerin och morötterna grovt.

3. Fräs först lök och vitlök. Lägg i selleri och morötter och låt allt fräsa några minuter.

4. Bryn färsen och stek tills den fått fin färg.

5. Häll i krossade tomater, tomatpuré, buljong och kryddor. Låt allt koka under lock på svag värme i ca 20 min.

Ostsås:

6. Vispa ur mjölet i lite av mjölken till en slät redning. Häll i resten av mjölken och låt såsen koka upp under omrörning. Tillsätt den rivna osten och låt ej såsen koka mera.

7. Smaka av.

8. Häll ett lager ostsås i botten av formen och lägg på pastan. Täck med ett lager köttfärssås och ett lager ostsås. Varva sen pastan och såserna. Avsluta med ostsåsen.

9. Gratinera 40 min i ca 40 min.



(Källa och foto: Barnens bästa mat)








Jack 7 år

Skrivet 2011-02-06 Klockan 23:25:30

Idag den 6 februari fyller Jack 7 år och fortfarande fullkommligt älskar han att få paket



Detta mellanmål älskar jag, ja det är faktiskt ett mellanmål för hundar



Detta var en lite större paket, fast egentligen är det pappret som är roligast



Tycker mig känna doften av choklad här, hundchoklad då förstås



Och som vanligt avslutas dagen med en mumsig fastlagsbulle, fast min familj säger att min mage börjar bli ömtålig så där blir mindre och mindre grädde i den för varje år, snart är det väl bara den där släta bullen kvar.

Tjingeling!!!



Tröttsamt!!!

Skrivet 2011-02-06 Klockan 23:16:52

Idag var det premiär för Leo att följa med på sin första ponnytävling



Hm, och så här kul var det! Vilken tur att Jesper var med så att jag kunde sova såååå gott hos honom.



Fläskkotlett med äppelfräs

Skrivet 2011-02-06 Klockan 23:14:03

4 pers

1 rödlök
1 syrligt äpple
olja till stekning
salt och peppar
1 msk råsocker
4 fläskkotletter
3 dl matlagningsgrädde
2-3 msk rårörda lingon
1 msk frank ljus senap (gärna med honungssmak)

1. Skär rödlöken och äpplet i tunna stavar. Fräs i lite olja i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och lite råsocker när de börjar bli mjuka. Lägg på en tallrik.

2. Krydda och stek kotletterna på medelvärme ca 3 min på varje sida.

3. Häll på grädden och tillsätt lingonen och senapen. Låt koka i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

4. Servera kotletterna med såsen, äppelfräset och kokt potatis.



(Foto:privat)


Rågisar

Skrivet 2011-02-06 Klockan 23:01:04

ca 30 st

5 dl mjölk
50 g jäst
6 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
1/2 dl sirap
50 g rumsvarmt margarin
1 1/2 tsk salt

Ev garnering
havregryn

Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader, smula jästen i en degbunke och häll mjölken över. Tillsätt rågsikten och 8 dl av vetemjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 min.
2. Arbeta därefter in sirap, margarin och salt i degen tillsammans med resten av mjölet. Arbeta degen smidig. Forma runda bullar och doppa dem i vatten och därefter havregryn. Låt jäsa i ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Grädda bullarna i ugnen tills de fått lagom färg, ca 15 min.



(foto:privat)



Morotsbullar

Skrivet 2011-02-06 Klockan 22:56:37

ca 20 st

4 dl vatten
50 g jäst
1½ tsk salt
½ dl flytande margarin
2 morötter
1 dl vetekross
2 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special

Gör så här:

1. Värm vattnet till 37* och häll det i en degbunke. Smula ner jästen. Tillsätt salt och margarin. Skala morötterna och riv dem..
2. Blanda ner morötterna, vetekross och grahamsmjöl tillsammans med vetemjöl och arbeta degen smidig. låt jäsa i 45 min.
3. Sätt ugnen på 250*.
4.Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Forma till bullar. Doppa dem i vatten och därefter i vetegroddar och ställ dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i ca 30 min.
5. Grädda bullarna i ugnen tills de fått lagom fär och känns färdiga, ca 10 min.



(foto:privat)


Kalvstek

Skrivet 2011-02-06 Klockan 22:41:00

6-8 port

1 kg benfritt kalvkött, av t ex  innan- eller ytterlår
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
vitpeppar
3 dl vatten eller buljong

Till såsen:
4 dl steksky
1 dl grädde
2½-3 msk vetemjöl, vatten
salt, vitpeppar

Bryn matfettet i en gryta. Lägg ner köttet, skrapat men inte sköljt, och bryn det runt om. Vänd det med hjälp av t ex två träskedar. Späd med varmt vatten eller buljong och låt köttet koka under lock på svag värme. Vänd köttet ibland. Späd om så behövs med mer vätska. Steken är färdig efter ca 1½ tim. Köttet är saftigast och godast om det inte är helt genomstekt utan lite rosafärgat i mitten.
Ta upp steken  och vispa ur grytan med resterande vatten eller buljong. Sila skyn och koka upp den tillsammans med grädden. Rör ut vetemjölet i lite vatten och vispa ner det. Låt såsen koka minst 3 min och smaksätt den sedan med salt och peppar.

Servera den uppskurna steken varm eller kall med kokt potatis, sås, kokta grönsaker, gurka och lingon.





(Källa: Bonniers Kokbok, Foto: Privat)


Nästan Indonesisk Fläskfilé

Skrivet 2011-02-06 Klockan 22:17:27

4 port

ca 500 g fläskfilé
1-2 msk margarin
salt och nymald svartpeppar
1 hackad gul lök
1 msk margarin
2-4 tsk curry (styrkan avgör)
1-2 pressade vitlöksklyftor
1½ dl grönsaksbuljong
1 hackad grön paprika
1 hackad röd paprika
1 msk soya
1-2 krm sambal oelek
2 små bananer
2½ dl matlagningsgrädde

Skär filén i skivor. Bryn dem lätt och strö över  salt och peppar och lägg upp på ett gratängfat. Fräs löken glansig i margarinet med hälften av curryn och vitlök. Häll på buljong och tillsätt paprikahacket. Låt det sjuda knappt mjukt. Tillsätt soya och sambal oelek. Häll röran över fläskfiléskivorna och skiva över banan. Blanda grädden med resten av curryn.
Häll över gräddcurryn och gratinera i 225* i 10-15 min.



(foto: privat)


Parmesanbiffar med tomatpasta

Skrivet 2011-02-06 Klockan 22:01:43

4 port

1 ägg
1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

500 gr nötfärs

3 msk finhackad persilja

1/2 dl riven parmesanost

1-2 msk rapsolja

saft och finrivet skal från 1 citron

Tomatpasta: 

1 pkt passerade tomater

2 lagerblad

1/2 hönsbuljongtärning

salt & peppar

1 pkt tagliatelle

Vispa ägg, salt, vitlök och blanda med färs, persilja, parmesanost, citronsaft och citronskal. Forma biffar och stek på medelvärme.

Lägg de passerade tomaterna, lagerblad och  smula ner tärningen i en kastrull, koka upp, sjud sen i ca 10 min. Smaka av med salt & peppar. Koka pastan, häll av vatten och blanda med tomatsåsen. Servera  med oregano och nyriven parmesan över.




(Källa: Allers, Foto:privat)



Strömmingslåda

Skrivet 2011-02-06 Klockan 21:54:11

4 port

600 g strömmingsfilé
1 tsk salt

Fyllning:
2 stora eller 3 små ägg
75 g kalles kaviar
ca 1 dl hackad dill
2 msk chilisås + 2 msk vatten

Sätt ugnen på 225*

Lägg ut strömmingsfiléerna med köttsidan uppåt på ett smörgåspapper eller en skärbräda. Strö över saltet.

Koka äggen 8-9 min och lägg dem i kallt vatten. Skala dem och mosa dem med gaffel. Blanda äggmoset med kaviar och dill.
Fördela fyllningen på strömmingsfiléerna, ca 1 msk fyllning på varje filé. Vik ihop dem tvärsöver och lägg dem i en smord ugnsäker form. Droppa över chilisåsen som är utrörd med vattnet.
Strö över ströbröd och små fettklickar och grädda som ovan.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.








(Källa: Vår kokbok, foto: privat)


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se