Hamburgare med hembakta bröd

Skrivet 2015-03-08 Klockan 15:07:48

4 personer
Hamburgare:
  • 600-700 g nötfärs, gärna högrevsfärs
  • salt och peppar
  • 2 msk worcestershiresås, eller konjak
  • olivolja
HAMBURGARE:
 
Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs.
  • Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen.
  • Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.
  • Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallat. Bred på senap och eventuellt ketchup. Servera med coleslaw
Coleslaw:
  • 7 dl vitkål, finstrimlad
  • 1 st morot, riven
  • 1 st rödlök, liten, finstrimlad
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 tsk strösocker
  • salt och peppar
COLESLAW: Blanda alla ingredienser i en skål. Rör om väl. Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna blandas ordentligt.
 
Hamburgerbröd
ca 15st
 
3 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk socker
1½ tsk salt
3½ dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl
 
Pensling och garnering
mjölk
sesamfrö
 
Värm mjölken fingervarm och häll den över den smulade jästen i en bunke. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ner matfettet, tillsätt socker och salt. Tillsätt de båda mjölsorterna och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck bunken med bakduk och låt degen vila ca 30 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela degen i mindre bitar som formas till runda släta bullar. Kavla ut till platta kakor, ca 10 cm i diameter, jäs under bakduk 30 min. Pensla med mjölk och strö över sesamfrö. Grädda i mitten av ugnen 6-7 min.
 
 
 


Bruna bönor

Skrivet 2015-03-08 Klockan 14:48:57

4port
 
300 g bruna bönor
1 liter vatten
1½ tsk salt
1-1½ tsk ättiksprit (12%)
3 msk sirap eller strösocker
1 msk potatismjöl
 
Skölj bönorna och lägg dem i kallt vatten så att det täcker. Låt stå i 8-12 timmar.
Häll bort blötläggningsvattnet. Koka bönorna i saltat vatten på svag värme under lock tills de är mjuka, ca 1 tim.
Smaka av bönorna med ättiksprit, sirap eller socker och ev mer salt. Red av dem med potatismjöl utrört i lite vatten. Koka upp under omrörning.
 
 
 


Fiskgratäng med taco smak

Skrivet 2015-03-08 Klockan 14:30:15

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé t ex sej
  • 1 tsk salt
  • 2 12 dl Kelda® mellangrädde
  • 12 dl tacosås medium eller hot
  • 2 dl Arla Köket® riven ost texmex
  • 15 st majschips

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Tina fisken om den är fryst. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Blanda grädde, tacosås och ost. Häll över fisken. Krossa chipsen och strö över. Stek fisken i mitten av ugnen ca 25 min.

 


Sjömansbiff

Skrivet 2015-03-08 Klockan 14:21:35

Sjömansbiff – 4 portioner

500 g nötstek av fransyska

10 potatisar

2 gula lökar

smör att steka i

salt

vitpeppar

1 flaska öl, 33 cl (gärna ljus lager)

1 köttbuljongtärning

ca 4-5 dl vatten (häll på så mycket vatten så allt i grytan är täckt)

2 lagerblad

hackad persilja

 

Gör så här

Putsa köttet och skär i tunna skivor.

Banka ut köttet med hjälp av en köttklubba. (eller handflatan)

Skala potatisen och halvera dem.

Skala och skiva löken tunt.

Bryn löken i lite smör i en stekpanna. Ta upp den och lägg åt sidan.

Lägg i mer smör i stekpannan och bryn köttet på båda sidorna.

Krydda med salt och vitpeppar.

Häll öl, vatten och buljongtärningen i stekpannan. Koka upp och vispa ur pannan, sila sedan skyn.

Varva potatis, kött och lök i en stekgryta. Underst och överst ska det vara potatis.

Häll på vätskan, tillsätt lagerbladen och lägg på lock.

Låt koka på svag värme på spisen i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört och faller sönder. Ju längre grytan får koka desto mörare blir köttet.

Garnera med färsk persilja.

 


Inlagd strömming

Skrivet 2015-03-08 Klockan 14:16:23

Strömming                
  • 500 g strömming, filéad
  •   smör till stekning
  •   Rågmjöl till panering
  •   persilja
  •   dill
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak

                    Ättikslag                

  • 5 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1.5 dl Ättika 12%
  • 10 st vitpepparkorn
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • 1 msk salt
  • 1 liten rödlök
 
  1. Ättikslag Koka upp alltsammans och låt svalna
  2. Strömming Panera strömmingarna i rågmjöl.
  3. Fyll dem med rikligt hackat persilja och dill. 
  4. Salta och peppra. 
  5. Lägg ihop som flundror och stek i smör. 
  6. Lägg i de stekta strömmingarna i ättikslagen och låt stå svalt ett dygn innan servering.
 


Pinocchiotårta

Skrivet 2015-03-08 Klockan 14:09:43

ca 12 bitar
 
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
 
Maräng
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (50 g) mandelspån
 
Fyllning:3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
 
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner detta med mjölken. Bred ut smeten i långpanna.
Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred marängen lite ojämnt över smeten i formen. Strö på mandelspånen.
Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
Låt kakan svalna något. Lossa den från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären.
Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv i lagom stora bitar.
 
 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se