Hamburgare med hembakta bröd

4 personer
Hamburgare:
  • 600-700 g nötfärs, gärna högrevsfärs
  • salt och peppar
  • 2 msk worcestershiresås, eller konjak
  • olivolja
HAMBURGARE:
 
Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs.
  • Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen.
  • Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.
  • Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallat. Bred på senap och eventuellt ketchup. Servera med coleslaw
Coleslaw:
  • 7 dl vitkål, finstrimlad
  • 1 st morot, riven
  • 1 st rödlök, liten, finstrimlad
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 tsk strösocker
  • salt och peppar
COLESLAW: Blanda alla ingredienser i en skål. Rör om väl. Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna blandas ordentligt.
 
Hamburgerbröd
ca 15st
 
3 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk socker
1½ tsk salt
3½ dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl
 
Pensling och garnering
mjölk
sesamfrö
 
Värm mjölken fingervarm och häll den över den smulade jästen i en bunke. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ner matfettet, tillsätt socker och salt. Tillsätt de båda mjölsorterna och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck bunken med bakduk och låt degen vila ca 30 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela degen i mindre bitar som formas till runda släta bullar. Kavla ut till platta kakor, ca 10 cm i diameter, jäs under bakduk 30 min. Pensla med mjölk och strö över sesamfrö. Grädda i mitten av ugnen 6-7 min.