Sockerkaka med vanilj och kaffe

10-12 bitar
 
3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl vatten, kokande
 
Vanilj- & kaffefyllning
 
50 g smör
1 dl mjölk
½ dl kokt kaffe
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
 
Garnering:
 
Florsocker
Hyvlad choklad
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200*. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke.
 
2. Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, smör och mjöl. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt till en slät smet.
 
3. Häll smeten i en smord och bröad form, 22-24 cm i diameter. Grädda kakan i ugnen ca 40 min. Låt den svalna något men inte helst i formen.
 
3. Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om hela tiden och låt den puttra i någon minut.
 
4. Dela sockerkakan med en vass kniv till två bottnar innan den hunnit kallna helt. Häll försiktigt över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan. Pudra över florsocker och garnerna med hyvlad choklad.
 
 
(Källa: Hembakat nr 1 2014, foto: privat)