Sjömansbiff

Sjömansbiff – 4 portioner

500 g nötstek av fransyska

10 potatisar

2 gula lökar

smör att steka i

salt

vitpeppar

1 flaska öl, 33 cl (gärna ljus lager)

1 köttbuljongtärning

ca 4-5 dl vatten (häll på så mycket vatten så allt i grytan är täckt)

2 lagerblad

hackad persilja

 

Gör så här

Putsa köttet och skär i tunna skivor.

Banka ut köttet med hjälp av en köttklubba. (eller handflatan)

Skala potatisen och halvera dem.

Skala och skiva löken tunt.

Bryn löken i lite smör i en stekpanna. Ta upp den och lägg åt sidan.

Lägg i mer smör i stekpannan och bryn köttet på båda sidorna.

Krydda med salt och vitpeppar.

Häll öl, vatten och buljongtärningen i stekpannan. Koka upp och vispa ur pannan, sila sedan skyn.

Varva potatis, kött och lök i en stekgryta. Underst och överst ska det vara potatis.

Häll på vätskan, tillsätt lagerbladen och lägg på lock.

Låt koka på svag värme på spisen i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört och faller sönder. Ju längre grytan får koka desto mörare blir köttet.

Garnera med färsk persilja.

 

 
(Källa: Morberg lagar husmanskost, Foto: Privat)