Krämig köttfärsgratäng

4 port
 
5-10 potatisar (beroende på storlek)
500 g köttfärs
2 klyftor vitlök
2 tsk lökpulver 
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
smaka av med salt och peppar
ca 1 dl vatten
200 g riven ost
2,5 dl matlagningsgrädde 
1 dl mjölk

Gör såhär:

1) Skala potatipsarna och koka dem nästan klara.

2) Stek köttfärsen i lite olivolja. Hacka vitlöken i mindre bitar och lägg i den.

2) Krydda med lökpulver, kalvfond, balsamvinäger, oregano, paprikapulver, cayennepeppar och salt & peppar. Häll i ca 1 dl vatten. Låt småputtra i några minuter.

3) Skiva potatisarna i ca 2,5 mm breda skivor. Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen.

4) Fördela ut potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfärsröra. Sedan ett lager till med potatis osv. Högst upp strimlar du potatisarna i mindre stänger och fördelar ut. Häll över grädden och mjölken. Strö över den rivna osten.

5) Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 30 min. Låt vila en stund innan ni äter den.