Härligt gul fisk och skaldjursgryta
Rekomenderar verkligen denna, är så god 🐟🦐🐟
4 port
300 g torskfilé
300 g laxfilé
1/2 purjolök (1/2 purjolök motsvarar ca 150 g)
1/2 gul lök
1 msk smör eller olivolja
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt
300 g räkor med skal
1 burk musslor (à 120-150 g)
Gör så här:
Tina fisken om den är fryst. Skölj, ansa och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken och purjolöken (spara lite till servering) ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter. Smaka av med salt.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Toppa soppan med purjolöksstrimlor.
Servera gärna med vitlöksmajonäs och ett gott bröd.
