Köttbullar med potatis, rårörda lingon, pressgurka, brun sås och mammas fantastiska inlagda tomater

4 port
 
Köttbullar
1 1/2 dl mjölk
5 msk ströbröd
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 tsk lökpulver
2 msk johnnys grovstarka senap
1 msk kalvfond
smör att steka i
 
Brunsås
4 dl vatten
1,25 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
2 tsk blåbärssylt 
Vitpeppar
maizena att reda med
 
Rårörda lingon
250 g frysta lingon
1 dl strösocker
 
Pressgurka
1 gurka
1 dl vatten
2 msk ättika, 12 %
2 msk strösocker
1 krm salt
riklligt med persilja
 
Gör gärna gurka och lingon dagen innan det ska ätas.
 
Till gurkan börja du att blanda vatten, ättika, socker och salt i en skål. Skiva gurkan tunt (jag använde en mandolin) och lägg den i lagen. Placer en tallrik över gurkan och pressa ner den med något tungt. Låt stå minst 2 tim.
 
De frysta lingonen blandar du med strösockret. Låt stå minst 2 tim. Rör om då och då så att sockret löser sig.
 
Köttbullarna.....börja med att blanda mjölk och ströbröd som får stå och svälla i ca 10 min. Tillsätt ägg, salt, lökpulver, senap och kalvfond och rör ihop, tillsätt blandfärsen och blanda väl. Forma till lagom stora köttbullar. Stek dem i omgångar på medelvärme. Lägg dem på ett fat efterhand som de blir färdiga. 
Vispa ur pannan med vattnet till såsen, tillsätt grädde, soja och fond. Låt koka ihop. Tillsätt blåbärssylt och vitpeppar, låt sjuda och red av med maizena. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och servera med kokt potati, rårörda lingon, pressgurka och inlagda tomater.