Ryggbiff med rotfruktsgratäng och pepparsås
4 port
Du behöver
Rotfruktsgratäng
- 350 g potatis
- 200 g morot
- 200 g palsternacka
- 1,5 gul lök
- 5 dl grädde
- 1 dl färsk persilja
- 1 tsk salt
- 1 tsk peppar
- 2 klyfta vitlök, pressade
- gratängost (efter smak)
Pepparsås
- 1 schalottenlök
- 1 msk peppar, grovmalen
- 3 msk smör
- 3 dl grädde
- 1,5 msk tomatpuré
- 2 msk soja
- 1 dl crème fraîche
Servering
- 8 sparris
- 5skogschampinjoner
- 4 skiva ryggbiff [ca 150-200 g/st]
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skiva rotfrukterna och löken, lägg dessa i en ugnsfast form. Blanda grädden, persilja, salt, peppar och vitlök och häll blandningen över rotfrukterna i formen. Strö på ost efter smak och gratinera i ugnen i 50 min.
- Gör såsen. Finhacka schalottenlöken och fräs tillsammans med peppar i smöret. Tillsätt grädde, tomatpuré, soja och crème fraiche. Låt sjuda i 10-12 minuter.
- Koka sparrisen 5-10 minuter och stek sedan tillsammans med de hackade kastanjechampinjonerna.
- Stek biffen ca 2 min per sida och servera med gratängen, såsen, sparrisen och svampen.
