Norska tekakor

Ca 20 st
 

50 g smör
3 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1,5 dl havregryn
ca 10 dl rågsikt

Gör såhär:

1) Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och vatten och värm den till 37 grader. Smula jästen i din köksassistent eller i en degbunke.

2) Tillsätt degvätskan och se till att jästen lösts upp. Häll sedan i salt, sirap och havregrynen. Rör runt allt så det blandas.

3) Häll sedan i rågsikten lite i taget och blanda runt i din köksassistent till du har en deg som är lite kladdig. (OBS: Är degen för kladdig kan du ha i mera, mjölsort och färskhet på mjöl kan vara så olika.)

4) Låt jäsa i 45 min.

5) Ta upp degen på mjölat bakbord och forma sedan platta kakor (ca 85 g styck om du väger degbitarna). Det blir ca 20 st. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Nagga varje kaka.

6) Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i ca 20 min till.

7) Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.