Kasslerpaj med spenat, getost och valnötter

8 portioner 

Pajdeg

  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 300 g kassler
  • 1/2 purjolök
  • 2 msk olja + smör
  • 200 g babyspenat
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde + mjölk
  • salt och peppar
  • 1 päron
  • 200 g chèvre
  • 1 dl valnötter

Till garnering:

  • 1 tomat
Gör så här:
  1. Pajdeg: Mixa samman grahamsmjöl, vetemjöl och smör i bitar i matberedaren. Tillsätt vatten och mixa tills en degboll bildas. Ta upp pajdegen och tryck ut den i en rund pajform, cirka 24 cm i diameter. Plasta och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  3. Fyllning: Skär kasslern i tärningar och purjolöken i skivor. Fräs kassler och purjolök i en stekpanna med smör och olja. Tillsätt spenaten och låt den slaka. Salta och peppra. Lägg över i pajskalet.
  4. Vispa samman ägg, grädde och mjölk. Salta och peppra. Häll försiktigt över fyllningen. Dela, kärna ur och skär päronet i 8 klyftor och lägg ovanpå, som ekrar i ett hjul. Skär chèvren i åtta bitar och lägg mellan päronklyftorna. Fördela valnötskärnorna i mitten. Grädda pajen i cirka 25 minuter.
  5. Till garnering: Toppa med  tomattärningar. Servera med sallad med honungsdressing.