Kasslerpaj med spenat, getost och valnötter
8 portioner
Pajdeg
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk vatten
Fyllning
- 300 g kassler
- 1/2 purjolök
- 2 msk olja + smör
- 200 g babyspenat
- 3 ägg
- 2 dl grädde + mjölk
- salt och peppar
- 1 päron
- 200 g chèvre
- 1 dl valnötter
Till garnering:
- 1 tomat
Gör så här:
- Pajdeg: Mixa samman grahamsmjöl, vetemjöl och smör i bitar i matberedaren. Tillsätt vatten och mixa tills en degboll bildas. Ta upp pajdegen och tryck ut den i en rund pajform, cirka 24 cm i diameter. Plasta och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Fyllning: Skär kasslern i tärningar och purjolöken i skivor. Fräs kassler och purjolök i en stekpanna med smör och olja. Tillsätt spenaten och låt den slaka. Salta och peppra. Lägg över i pajskalet.
- Vispa samman ägg, grädde och mjölk. Salta och peppra. Häll försiktigt över fyllningen. Dela, kärna ur och skär päronet i 8 klyftor och lägg ovanpå, som ekrar i ett hjul. Skär chèvren i åtta bitar och lägg mellan päronklyftorna. Fördela valnötskärnorna i mitten. Grädda pajen i cirka 25 minuter.
- Till garnering: Toppa med tomattärningar. Servera med sallad med honungsdressing.
