Fläskfilé café de Paris med Citronpotatis

4 port

Ca 600 – 700 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka grovklippt persilja
50 g kallt smör (äkta smör)
1 äggula
1 msk tomatpuré
2 msk mango chutney
3 dl grädde
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk timjan
salt

Gör såhär:

1) Hacka vitlöksklyftorna och persiljan och lägg i det i en matberedare. Kör runt en liten stund. Ha i det övriga ingredienserna, smör, äggula, tomatpurè, mango chutney, cayennepeppar och salt. Kör runt tills du har ett kryddsmör. Häll i grädden i en stekpanna och ha också i kryddsmöret. Låt kryddsmöret smälta ned och låt såsen bli ordentligt uppvärmd.

2) Salta och peppra fläskfilén och stek den i rikligt med smör så hela fläskfilén får en stekyta. Sänk värmen och lägg på lock på stekpannan och låt fläskfilén eftersteka i ca 15 min. Skär lite i fläskfilén för att se att den är genomstekt. Skär upp den i ca 2-3 cm breda skivor och lägg i en ugnsfast form. Häll över såsen. 

Servera gärna med Citronpotatis eller någon annan ugnspotatis

CITRONROSTAD POTATIS, ca 2 port

5 stora potatisar
1 ekologisk citron
3 msk olivolja
havssalt

Gör såhär:

1) Tvätta potatisen ordentligt, skiva den i 0,5 c, breda skivor. Låt skalet sitta på.

2) Koka potatisarna i saltat vatten. Koka ca 8 min eller tills de mjuknat något.

3) Riv zesten på citronen, pressa sedan hela citronen i en liten skål. Häll i olivolja och salt (ca 1 tsk). Blanda runt ordentligt.

4) Ta ur potatisen ur kastrullen. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla varje potatis med citronoljan. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 8 min. Vänd dem då och då och pensla med potatis och citronoljan. Skjuts in i ugnen igen i ca 8 min. Pensla gärna lite under tillagningstiden.