Butterchicken med kokosris och naanbröd
Förra året när vi var i Spanien så besökte vi en fantastisk Indisk restaurang, där åt jag deras Butterchicken som var sååå god. Idag har jag för första gången gjort egen Butterchicken och den blev faktiskt lika god.
4 pers
6 msk smör
3 st kycklingfiléer skurna i bitar
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 msk garam masala
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk mild chili
1/2 tsk cayenne
400 g passerade tomater
4 dl matlagningsgrädde
lime att servera till
1. Fräs kycklingen så att den får färg. Ställ åt sidan.
2. Fräs löken mjuk och tillsätt vitlök, garam masala, ingefära, chili och cayenne peppar. Uteslut eller använd chili och cayenne peppar med måtta om ni vill ha en mildare variant på Butter Chicken. Fräs i någon minut.
3. Tillsätt passerade tomater och grädde, låt allt puttra i fem minuter. Tillsätt kycklingen och låt det småkoka i 10-15 minuter.
Kokosris
4 dl basmatiris
4 dl kokosmjölk obs inte light
4 dl vatten
lite salt
Häll alla ingredienser och koka tills riset är klart.
Naanbröd 8 st
Ingredienser
1 pkt torrjäst
3 dl vatten, fingervarmt
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 tsk honung eller socker
1 ägg
Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja
Tillagning
- Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om.
- Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
- Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
- Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
- Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
- Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden.
- Värm en stekpanna på max värme, jag fick sänka värmen lite efter ett tag.
- Baka bröden i ca 2-3 minuter på varje sida i stekpanna
- Pensla med smält smör, naturellt eller smaksatt.
