Janssons Frestelse
4 port
1 kg potatis av mjölig sort
2 st gula lökar
2 st gula lökar
Lite råsocker
250 g ansjovisfilé
ansjovisspad från en av burkarna
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
smör
250 g ansjovisfilé
ansjovisspad från en av burkarna
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
smör
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skala och skär potatis i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt.
3. Fräs löken mjuk i smör tillsammans med lite råsocker utan att den tar färg.
4. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
5. Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och koka upp grädden blandad med mjölken och häll blandningen över frestelsen.
6. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
7. Grädda Janssons frestelse mitt i ugnen i 50–60 minuter.
2. Skala och skär potatis i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt.
3. Fräs löken mjuk i smör tillsammans med lite råsocker utan att den tar färg.
4. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
5. Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och koka upp grädden blandad med mjölken och häll blandningen över frestelsen.
6. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
7. Grädda Janssons frestelse mitt i ugnen i 50–60 minuter.
