Janssons Frestelse

4 port
 
1 kg potatis av mjölig sort 
2 st gula lökar 
Lite råsocker
250 g ansjovisfilé 
ansjovisspad från en av burkarna 
3 dl vispgrädde 
1 dl mjölk 
2 msk ströbröd 
smör

Gör så här:
 
1. Värm ugnen till 225 grader. 
2. Skala och skär potatis i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt. 
3. Fräs löken mjuk i smör tillsammans med lite råsocker utan att den tar färg. 
4. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis. 
5. Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och koka upp grädden blandad med mjölken och häll blandningen över frestelsen. 
6. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör. 
7. Grädda Janssons frestelse mitt i ugnen i 50–60 minuter.