Morotskaka

 

Du behöver

 

  • 2,5 dl matolja
  • 200 g strösocker (ca 2 1/3 dl)
  • 4 dl finrivna morötter
  • ägg
  • 240 g Vetemjöl Special (4 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • ev. 1/2 tsk riven muskot

Topping

  • 200 g smör
  • 200 gPhiladelphiaost
  • 180 g florsocker (3 dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saft av 1 citron

Garnering

  • citronmeliss
 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa socker och olja vitt. Tillsätt morötterna och sedan äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Låt morotskakan svalna något.
  2. Smält smöret till toppingen och låt det svalna. Vispa med de andra ingredienserna till en luftig smet. Bred över kakan. Låt stå kallt en stund så att toppingen stelnar. Garnera med citronmeliss.
  3. Morotskaka är vårt nötfria alternativ. För den som tycker om lite tuggmotstånd och tål nötter rekommenderas att tillsätta 1 dl valnötter till smeten.