Kardemummahjärta med jordgubbar

Ca 20 bitar
 
25 g jäst
3 dl rumsvarm mjölk
3/4 dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
50 g smält smör
2 tsk mald kardemumma
8-9 dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
25 g smält smör
ca 2 dl jordgubbar, frysta eller färska
1 dl strösocker
 
Garnering:
 
Rosa pärlsocker
 
Gör så här:
 
Börja med att färga pärlsockret. Blanda 1-2 msk vatten med några droppar karamellfärg och tillsätt 2 dl pärlsocker. Rör om noga. Bred ut tunt på bakplåtspapper och låt torka helt i ett par timmar.
 
1. Smula ner jästen i en bunke och blanda den med mjölken. Tillsätt socker, salt, ägg, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen smidig i maskin 5-8 min eller dubbla tiden för hand.
 
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
 
3. Dela degen i två delar. Kavla ut dem till tvår rektanglar, ca 75x20 cm på ett mjölat bakbord. Pensla dem med smält smör.
 
4. Fyllning: Skär jordgubbarna i småbitar och blanda dem med sockret. Lägg ut jordgubbarna i en lång rad längs ena långsidan på båda rektanglarna. Rulla ihop dem så att jordgubbarna hamnar i mitten.
 
5. Snurra de båda deglängderna runt varandra och lägg i en smord hjärtformad springform, ca 2 liter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225*.
 
6. Pensla brödet med ägg och strö över pärlsocker. Sätt in formen längs ner i ugnen och sänk värmen till 200*. Grädda i 25-35 min. Lägg aluminiumfolie över bullen i slutet av gräddningen om den får för mycket färg. Låt den svalna i formen.
 
 
(Källa: Hembakt nr 1 2014, foto: privat)