Läckert Grovbröd
Dag 1
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrön
1 dl kruskakli
2 dl solrosfrö
ev 2 tsk hel kummin
3 tsk salt
1 dl ljus sirap
4 dl vatten
Dag 2
5 dl vatten
100 g jäst
ca 15 dl mörkt lantbrödsmjöl
1. Dag 1: Mät upp alla de torra ingredienserna samt sirapen i en bunke. Koka upp vattnet och häll det hett över de torra ingredienserna. Rör om och låt bunken stå övertäckt till nästa dag.
2. Dag 2: Låt vattnet sjuda upp och häll det över den grova blandningen. Rör om och låt det stå en kort stund tills blandningen håller fingervarm temperatur.
3. Smula ner jästen i blandningen och rör om . Blanda ner lantbrödsmjölet och arbeta samman till en slät och smidig deg.
4. Smörj två avlånga 1½ l bakformar och klicka ner degen i formarna. Släta till ytan med vattensköljd hand.
5. Ställ bröden att jäsa 20 min. Sätt ugnen på 225*.
6. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 min. Stjälp upp bröden och låt dem kallna inlindande i bakduk.
(foto:privat)