Snart är julen slut....
Mina goda Vörtlimpor
100 g margarin
2 flaskor porter (á 33 cl)+4 dl julmust
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk malda pomeransskal (färdigt pulver)
2-3 dl russin
ca 3 l (ca 1,7 kg rågsikt)
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust. Värm till 37*. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, russin och nästan allt mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta i hop till en smidig deg. Jäs under bakduk 45-60 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Forma dem till släta längder. Om degen först plattas eller kavlas ut och rullas i hop så blir limporna högre. Lägg dem på tvären i en smord långpanna. Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg mellan bröden så fastnar de inte i varandra. Jäs under bakduk 20-30 min.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen i 250*, minska samtidigt till 200*, så får brödet rätt gräddningstemperatur från början. Grädda ca 40 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Lycka till!
Julgodis har vi också gjort det är ju sååååååååååå gott.
Leilas Rocky Road
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 påse dumlekola
1 näve mini marshmallows
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter
Gör så här
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i små munsbitar.
Ischoklad
1 kaka (250 g) ljus blockchoklad
125 g kokosfett
Bryt sönder chokladen och lägg bitarna tillsammans med kokosfettet i en skål och smält det i ett vattenbad.
Ös upp smeten i ischokladformar och ställ dem kallt att stelna. Förvaras i kylskåp.
När Jesper på lille julafton var och klippte sig hos frissan, satt jag och bäddrade i en tidning och hittade där dessa två recept som komme nu......
Kokosbollar med vit choklad
Dessa var ganska kladdiga att göra men goooooda
200 g av lindts vita choklad med vaniljsmak
2,5 dl kokos
kokos att rulla dem i
Smält chokladen i vattenbad. Blanda i kokos, forma till små bollar och rulla dem i kokos. Ställ kallt att stelna och njuuut.
Detta är nog det godaste godis som jag någonsin gjort denna burks innehåll bara försvann.
Marshmallowschoklad
200 g marabou mjölkchoklad
Ganska mycket klippta marshmallows
Smält chokladen i vattenbad, blanda ner marshmallowsen, bred ut till en kaka, låta kallna. Skär det i bitar när det stelnat. Göm dem!!! och plocka fram dem till något speciellt tillfälle. Mums!!!