Fisksoppa med citronaioli

Helt enkelt en toppen lördagkväll, kan inte bli så mycket annat med en underbart god fisksoppa och har man inget annat vitt drickbart hemma så funkar det så bra med Prosecco......
 
4 port
 
2 stora gula lökar
2 morötter
1 msk olivolja att steka i
3 msk tomatpure
4 msk koncentrerad hummerfond
8 dl vatten
170 g kräftstjärtar i lag
ca 250 g fryst tinad lax
ca 250 g fryst tinad torsk
15 cocktailtomater
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk sambal oelek
färsk eller fryst dill
 
Citronaioli
 
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
ca 2 tsk pressad citron samt rivet skal från ca 1/2 citron
1/2 pressad virlöksklyfta
1/2 tsk salt
 
Till servering: Ett gott lantbröd 
 
Börja med ailolin. Lägg äggulorna i en skål och vispa långsamt ner rapsoljan i skålen, börja droppvis och övergå sedan till en tunn jämn stråle. Tillsätt pressad citron, citronskal och pressad vitlök och smaka av med salt. Täck med lock eller plastfolie och ställ in i kyl.
 
Finhacka löken och grovriv morötterna. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök och morötter tillsammans i några minuter. Tillsätt tomatpuré, fond och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min.
Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Skär fisken i tärningar och lägg ner dem i  kastrullen tillsammans med tomaterna. Låt sjuda 8-10 min under lock eller tillsa fisken är genomkokt. Rör försiktigt ner grädde, sambal oelek och dill och låt alltsammans få ett uppkok.
Ta bort grytan från plattan och vänd försiktigt ner kräftstjärtarna. Garnera ev med lite dill. Servera genast med aiolin och ett gott bröd.