Fläskytterfilé i sockerkaksform

Tänk att något så enkelt kan vara så fantastiskt gott......
 
 
 
 
1 st fläskytterfilé  (0,8-1 kg)
3 dl grädde
1 dl lingonsylt
1 st köttbuljongtärning
2 msk soja
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
 
Sås
1 dl grädde
2 1/2 msk mjöl
1 dl vatten
skyn från formen
 
Gör så här:
  •  Fläskytterfilén ska gräddas i ugn i en avlång sockerkaksform eller liknande. 90 minuter i 175 grader. Av skyn som blir gör du en god sås.
  • Storleken på fläskytterfilén kan variera, 08-1 kg. "Putsa" köttet med att skära bort det du inte vill ha med ex., fett, hinnor, senor
  • Lägg köttet rå (behöver inte förstekas) i sockerkaksformen. Blanda i en skål, grädde , lingonsylt, soya (jag använde Mrs Cheng´s), , smulad buljongtärning, salt och peppar, rör om. Häll det över köttet i formen. Grädda i ugnen. 2 ggr under tiden så tog jag lite av skyn och skedade det över köttet.
  • När köttet är klart , ta upp det och vira in det aluminiumfolie för att vila en stund.
  • Såsen: Sila av skyn som är i formen till en kastrull. Tillsätt grädden och låt koka upp. Vispa ut vetemjölet i kallt vatten och häll det i en fin stråle ner i den kokande skyn, rör om tills den kokat upp igen. Låt stå och småputtra några minuter, rör om så det inte bränns i botten. Om såsen blev för tjock tillsätt lite mer vatten. 
  • Skär upp köttet i skivor, valfri tjocklek. Lägg dem i en serveringsform med lite höga kanter. Häll den heta såsen över köttet strax innan servering. 
  • Serveras till ex. kokt potatis, pressad kokt potatis, kokt ris ... samt en sallad.