Souvlakispett med tzatziki och grekisk sallad

4 port
 
Souvlakispett
 
600 g fläskfilé
grillspett
 
Marinad
 
1 dl olivolja
saft från 1/2 citron
3 msk finhackad färsk oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torka rosmarin
2 pressade vitlöksklyftor
 
Grekisk sallad
 
Gurka
Tomater
Rödlök
Sallad som du gillar
basilika
blandade oliver
fetaost i bitar
 
Tzatziki
 
1/2 gurka
1 tsk salt
ca 5 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
lite örtsalt och svartpeppar
olivolja att ringla över
 
Gör så här.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Putsa filén och skär i mindre bitar. Blanda ner köttet i marinaden, täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 4 timmar eller gärna över natten.
Dela gurkan till tzatzikin på längden. Gröp ur kärnhuset med en sked och riv sedan gurkan grovt. Strö salt över den rivna gurkan, låt vila 10 min, och krama sen ut vätskan ur gurkrivet. Rör ner gurkan in yoghurten tillsammans med vitlöken. Rör om och smaka av med örtsalt och peppar. Ringla över lite olivolja innan servering.
Skär gurkan till salladen i bitar. Skiva tomaterna. Strimla rödlöken tunt. Blanda alltsammans i en skål med sallad, basilika och oliver. Toppa med fetaost. (Går också bra att blanda salladerna direkt på tallrikarna) 
Sätt ugnen på 200 grader. Trä upp filébitarna på spett och grilla i ugnen i ca 15 min. Vänd på spetten då och då.
 
Servera spetten med salladen och tzatzikin.