Parmesan- och basikikatoppad fläskfilé
4 port
ca 700 g fläskfilé
salt och svartpeppar
smör till stekning
1/2 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1/2 kruka basilika
3/4 dl ströbröd
2 äggulor
1/2 dl finriven parmesanost
Sås
2 msk smör
2 msk strösocker
1 krm svartpeppar
2 scharlottenlökar, finhackade
4 dl vatten
1 dl koncentrerad kalvfond
1 dl balsamvinäger
2 msk soja
2 1/2 msk maizenaredning för mörka såser
1. Putsa köttet och salta och peppra. Bryn filén i smör. Fräs lök och vitlök blanka i olja utan att de får färg.
2. Finhacka sedan basilikabladen. Blanda basilika, lök, ströbröd, äggulor och parmesan.
3. Lägg filén i en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut basilikablandningen ovanpå. Stek klart filén i ugnen ca 20 min, täck ev med aluminiumfolie. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp det i skivor.
4. Sås: Hetta upp en msk smör i en kastrull tillsätt socker och peppar. Låt fräsa tills sockret smält och börjar bli lite brunt.
5. Tillsätt lök, vatten, fond, vinäger och soja. Låt koka 10-12 min utan lock. Vispa ner maizena redning och koka vidare 1 min. Tillsätt resterande smör.
Servera gärna tillsammans med en rotfruktsgratäng.