Omelettsnurror med lax färskost och picklad rödlök
12 bitar
75 g smör
1.5 dl vetemjöl
4 dl mjölk
5 ägg
1/2 tsk salt
smör eller neutral olja
22 g färskost, rumsvarm
200 g skivad kallrökt lax
Picklad rödlök
2 små rödlökar
1 dl strösocker
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
-
Picklad rödlök: Skala och skiva löken tunt, gärna med en mandolin. Koka upp socker, ättika och vatten. Slå den varma lagen över löken och låt svalna.
-
Smält smöret och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning. Låt sjuda 3-5 min, rör då och då. Ta från värmen. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje ägg. Salta.
-
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt, smöra eller olja det lätt och häll ut äggsmeten så att den täcker hela pappret. Grädda omeletten i nedre delen av ugnen ca 11 min. Låt svalna.
-
Rör färskosten krämig och blanda ner pepparroten. Bred färskosten varsamt över omeletten, lägg på laxskivorna och rulla ihop som en rulltårta från långsidan. Skär i skivor och garnera med picklad rödlök.
Hej! Vill så gärna göra omelettsnurrorna inför mitt jul-besök hos min son och hans familj, men jag saknar mängden smält smör/olja som man enligt receptet ska vispa ner mjölet i. Snälla, svara snart! Jag åker till Falun inom några dagar.