Fläskfilé i krämig gorgonzolasås

 
 
4 port
 
Duchessemos
 
1 kg mjölig potatis
1 dl matlagningsgrädde 
2 äggulor
salt och peppar
 
2 st fläskfiléer a 500 g
smör att steka i 
salt och peppar
finhackad persilja att garnera med
 
Gorgonzolasås
 
1 schalottenlök
2 msk smör
1 dl matlagningsgrädde
4 dl creme fraiche
100 g gorgonzolaost, eller efter smak
1 msk koncentrerad köttfond
salt och peppar
 
Servera med god sallad
 
 
Sätt ugnen på 250 *
 
Skala potatisen och koka den mjuk. Pressa potatisen, blanda ner grädde och äggulor tills du har ett slätt potatismos. Spritsa måste längs kanterna på en ugnsform i lagom storlek, gratiner i övre delen av ugnen 5-10 min, eller tills moset fått fin färg.
 
Putsa fileerna och skär dem i centimetertjocka skivor och bryn skivorna tillsammans med smör i stekpanna, någon minut på varje sida. Salta och peppra. Lägg skivorna i mitten av formen med potatismos.
 
Finhacka löken och fräs den tillsammans med smöretoch gärna lite sky.  Tillsätt grädden och koka upp. Sila av löken och häll ner grädden i kastrullen igen. Rör ner creme fraiche, smulad gorgonzola och fond. Låt puttra minst 5 min och rör om dåd och då. Smaka av med salt och peppar. 
Ringla såsen över fläskfileskivorna och garnera med finhackad persilja. Servera direkt tillsammans med en sallad.